Varenie

Vatikánsky chlieb šťastia

dagmar63 - bez fotkydagmar63, 15. júla 2010

Pozdravujem kuchtíkov,
nie som veľký pisálek, ale dostala som kúsok cesta, recept a chcela by som vedieť, či má niekto s týmto receptom skúsenosti

@zareaguj


Diskusia k téme

cajiky
Zdravím, @dagmar63 : myslím, že šťastie sa dostaví v okamihu, keď si uvedomíš, že miska s cestom, ktorú si dostala, bola poloplná, a nie poloprazdna :-)) čo sa samotného chlebíka týka, nemám žiadnu skúsenosť (a ani by som nechcela)...s kámoškami som o tom hovorila, no dosť nás triaslo pri predstave cesta s mliekom, ktoré týždeň stojí v teple na linke a následne sa rozdáva ďalším osobám...etc, etc...to vyzerá na celoštátnu dyzentériu :-))
marianna76
Ahoj, taký chlebík sme robili na začiatku tejto jari a žijeme. Cesto som však piekla v malom pekáči, takže bolo trošku vyššie a hneď sa zjedlo, mojim chlapom chutilo. Skus, je dobré pridať dosť hrozienok aj orechov.
a šťastie? veď vieš je to relatívny pojem. Vôbec ani nevieš, že ho máš, pokiaľ sa neocitneš v nešťastí. Máme šťastie, že sme tu vo vnútrozemí....
Pekný deň....marianna
samanka
@dagmar63 ja som piekla vatikánsky chlieb asi pred 5-mi rokmi, celkom nám chutil, len je to babračka, asi teraz v lete to ani nie veľmi dobré nechávať v kuchyni na linke. A samozrejme, aby to bol "chlieb šťastia" musíš sa s ním podeliť.
evas13
Čítam po prvý krát o tomto ceste a moja rada je rob to tak ako ti povedali prípraviť, upiecť a znovu sa s ním podeliť. Šťastím je aj spokojná a zdravá rodina. Prajem šťastie priatela Vám. :)
janger
@dagmar63 , ja neviem, ci to je to iste, co ja myslim. Treba to robit 10 dni? Ak ano, tak to bude to iste. Tu sa to vola Herman-kolac priatelstva. Ja som to dostala od susedky, robila som ho a bol chutny. Tu sa to pouziva uz velmi davno. Nepocula som, ze by niekto ochorel. Zevraj pomocou urcitych enzymov v tom ceste sa to nepokazi. Citala som, ze to pochadza z Danska a ludia takymto sposobom uz davno pripravovali kolace, chlieb, ked este neboli chladnicky. Podla mojho receptu sa pridavaju do toho aj orechy, kusky cokolady, struhane jablka. Ja som piekla z viacerych dielov a dala po upeceni do mraznicky. Nuz, ale je to na vlastne riziko :-))).
janazjarku
Už som sa opýtala a baby vravia, že je to veľmi chutné, ale neodporúčajú to robiť v týchto horúčavách aj keď jedna kolegyňa skonštatovala, že ak by sa tam vyskytli salmonely tak sa upečúú :-D Ja som súhlasila však čo ak je pečená salmonela chutná ? :-D
cajiky
@janazjarju : Ak sa upečú, tak to je zrejme najväčším šťastím pre konzumentov...neviem, mne sa zdá hygienickejšie posielať listy 10 osobám, ktoré to pošlú každá ďalším desiatim osobám aj s vloženým "šťastím" a o chvíľu budeme všetci radostní :-))
jezibabka1
možno sa tým šťastím myslí to, keď sa po konzumácii a následnom pobyte na infekčnom, konečne vrátite domov:))) ja by som to teda nezjedla , brrrr!
jezibabka1
@janger aj u nás to kolovalo pred dobrými 20timi rokmi pod týmto názvom, ale ja som to cesto rovno vyhodila a vtedy sme ešte o salmoneloze nemali ani šajnu:)
hera
hmmm...tak o takom niecom som nepocula.Ale tu existuje chlieb ktory sa robi bez drozdia a predsa kysne a je dobry a priprava trva dlho, ale aby sa niekomu daval to nie.Kazdy si robi sam zrejme v zneni vety : kazdy si je sam strojcom svojho vlastneho stastia.
bozulka
Ja som ho robila niekedy v zime.Mala som ho od priateľky,upiekla som svoj diel,no zjedli sme ho aj s kopou orechov čokolády.Je to v podstate ako olejová alebo trená bábovka.Hoci mám priateľov veľmi veľa nikto ho nechcel.
sairaam
Piekla som to minulý týždeň, riskla som to. Bol to výborný koláč.
Dávala som do cesta aj strúhané jablká, hrozienka, čokoládu, orechy.
Keď sme ho jedli, boli sme šťastní a šťastní sme stále, lebo žiadna choroba sa zatiaľ nedostavila. Lenže ďalej som to nerozdala, tak neviem, neviem ako to dopadne.
sairaam
@dagmar , hneď som sa pozrela odkiaľ si, že či sme náhodou nedostali z toho istého cesta:-)))
dagmar63
Ďakujem za príspevky. Nie že by som vzdala rozdávanie šťastia, doprajem každému, ale koláčik som práve dala piecť. Okrem jabĺčok, škoricového cukru a orechov som už radšej nič nepridala a čakám na výsledok. Ak sa vydarí, polejem čokoládovou polevou, hotové rozdám príbuzným a priateľom, ak sa nevydarí ... , a na Varechu podám aspoň správu. Veď aj varešenie je kúsok šťastia :)
sovka62
Tiež medzi nami koloval asi pred 20 rokmi (našťastie v zime) a upiekla som ho asi tri razy, potom sme už boli objedení. Ale mám recept na takýto chlebík, ktorý si pripravíš od začiatku sama a nič nemusí kolovať.
kucharronald
Tento chlebí patril medzi moje prvé receptíky, ktoré som spravil :) A spravil som ho, ale trošku smiešne :)

Trvalo to 7 dní....Prvé 3 dni som robil podľa pokynov. 5 deň by sme mali ísť na dovolenku, a tak by som nemohol dorobiť chlebík. Rýchlo som zmiešal ostatné suroviny, cesto som rozdelil, a moje cesto som dal piecť. Už sa nepamätám aký bol, len na to sa pamätám, že najviac ich zjedli sliepky u babky...a teraz keď sa zamyslím, aké staré to mlieko mohlo byť v ceste, je mi z toho zle...teraz by soom určite nespravil, a aj tak, tento chlieb môžme spraviť len 1x za život...

Koľko rokov sa cesto môže vymieňať?
evanaaa
Zaujímavé, toto všetko. Zdá sa mi, že som nieke niečo začula, neviem, či to bolo toto.Viem, že kolovali rôzne nápoje, na ktoré sa používala nejaká kultúra a posúvala sa ďalej, ale toto cesto je niečo zvláštne, recept nepoznám. To, že môže uškodiť, verím ( salmonela apod. ), aj keď sa zatiaľ nik nesťažuje, ale keď ste to piekli, takéto horúčavy iste neboli. To by cesto muselo kvasiť. Bŕŕŕ. Ale uznávam, že to prvé mohlo byť dobré.
zdezda
No neviem, prečo sa tu spomína salmonela-mlieko? Veď z kyslého mlieka ešte nemal nik salmonelu ! My sme ho už tiež piekli a bol výborný :-)
babi
Ja tiež poznám tento recept, dala mi ho najprv ochutnať suseda na chalupe a bol výborný. Ja som ho potom tiež robila asi 3 x ale keďže sme boli na chalupe, nemala som ho už komu rozdávať, tak sme skončili. Ale ten koláč je výborný a ja som ho robila tiež v lete a nikdo nemal žiadne problémi. Ako hovorí @ zdenda z kyslého mlieka nemáš salmonelózu. @ sovka zaujímal by ma recept čo máš ty
babi
pri jedení máš pocit šťastia, že si to zvládla, ale hlavne, že chutí tvojim blízkym a priateľom a to je najdôležitejšie. No nie?
cajiky
@babi : a keby aj nechutil,- šťastím podľa mňa je, že si na Teba spomenie niekto, kto Ti želá šťastie...a priamo v miske Ti ho doručí až do domu :-))))))
babi
fakt super pocit. Mohla by som také misky dostávať aj častejšie
forneta
no viete ja nemám vôbec s týmto skúsenosť hoci som ho predchvílou videla lebo sa ma pýtala kamarátka či taký nechceme... povedala som že uvidím čo povie mamina (takže to bedu jasné nie) no ale čo sa týka názvu ,,chlieb šťastia" tak je to podla mna preto, aby sme si uvedomili aké máme šťastie... šťastie že sme vo vnútrozemí, šťastie že nemáme záplavy, šťastie že nemáme zemetrasenia a šťastie že všetci naši príbuní žijú alebo ked zomreli, tak zomreli prorodzene a nie pri zemetrasení...
dagmar63
ahoj, forneta,
súhlasím s Tvojím názorom ( dúfam že tykanie je O.K), tiež mi to pripadalo ako reťazovka, ale na druhej strane, možno sa niekto snažil vymyslieť ako ľudí spojiť a vážiť si jeden druhého
teivel
moja mamina tento chlebik (kolacik) robievala a bol vyborny!
thequeen
Ja som ho robila minulý týždeň, cesto som však mala v chladničke (pre istotu) :)
ivankaalenka
Ja som ho vcera spravila a je dobry. Nuz hadam sa ani susedom nic nestane. Ale ano kamosky nemali problemy.....vela stastia
mima333
Nemá niekto záujem o cesto nemám ho komu dať len Lučenec.
vercik1987
Zdravim Nemá niekto záujem o cesto nemám ho komu dať som z Makovca okr.Stropkov
kattyka
Ak ste dostali Vatikánsky chlieb šťastia a nemáte ho komu posunúť, nebojte sa to ukončiť tým, že upečiete koláčik z celej dávky. Pridajte 300 g polohrubej múky, 150 ml oleja, ostatné prísady ako v recepte okrem prášku do pečiva a sódy. Ja som pridala aj nastrúhanú citrónovú kôru a kandizované ovocie. Koláčik je výborný. Nemusíte sa báť ukončiť kolovanie cesta. Nie je to nič sväté, ani záväzné.