Rodina a deti

Varenie s malým bábom

babizna - bez fotkybabizna, 8. októbra 2014

Ahojte. Neviem, či sa to sem hodí, milujem túto stránku, stále tu nájdem kopec inšpirácií. Môj problém spočíva v trošku inom pohľade na varenie. Mám malé 4mesačné bábo a stále vyžaduje moju pozornosť...premýšľala som, že si kúpim tú šatku alebo nosič (ako indiánska babička haha) len sa toho dosť bojím, či to bude dosť bezpečné....niekedy nestihnem cez deň vôbec nič spraviť, len ju nosím na rukách. dakujem za rady na trošku netradičný problém.

@zareaguj


Diskusia k téme

mariach46
Myslím, že by nebolo veľmi bezpečné nosiť bábo pri varení na brušku, stane sa malá nehoda aj bez dieťatka na rukách. Len vydržať ((to sa dobre radí, keď už sú veľké)).
svedka
Satku mam aj ja nachystanu,ale ked tak,radsej neskor popruhy a na chrbat :) V satke to nie je absolutne bezpecne,ak chces varit...inak vsetko ine je ok :) Zalezi,ako uviazes,do akej polohy..A inak-nie ako indianska babicka,ale ako moderna zena :)
evanaaa
Ja by som také malé dieťa vôbec takto nenosila - ako batoh, už len preto, lebo má mäkké kostičky, ktoré sa ešte ohýbajú a tvarujú a dieťa v tej skrútenej polohe sa nielen cíti nepohodlne ale nie je to ani jeho zdraviu, rsp. telíčku prospešné. Lekári to určite neschvaľujú....ja len , keď vidím takto vonku rodiča s dieťaťom v noše ( šatke, ap.), ho ľutujem. Tiež som mala problém ako mladá, dieťa v perinke ( asi sme vtedy vedeli, prečo ho tak baliť, aj do 8 mesiacov), ja pri sporáku, blízo som mala veľké kreslo a bolo v ňom, pod mojim dohľadom. A aj kvôli bezpečnosti, ako spomína @mariach46 , aj kvôli návyku ( malé si navykne byť nosené), by som sa to snažila riešiť inak. Dokonca ani niekdajšie bugyny som neschvaľovala, kde malo dieťa ohnutý chrbátik, no a tie dnešné kočíky, kde už polročné dieťa ani nevojde, o nich ani nehovorím.
babinka
My Sme Mali aj satku aj nosice, v tej satke s diet atom vpredu sa varit neda bezpecne, v nosicke na chrbate to uz islo. Ale iba jedna v nej zboznovala byt, ostatne nie. Radsej striedaj a skus baby ulozit v bezpecnej blizkosti tak, aby ta videlo a mohla si sa mu prihovarat. Mat ho dlho na rukach nie je Velmi stastne riesenie.
jozka2
musis prekonat toto obdobie,ked este ani nesedi pevne a ani nechce uz lezat.Ja so to riesila tak,ze som rano privstala,kym babo spalo som varila,ked sa zobudilo mala som nan cas aj na vsetko ostatne,ale nie je dobre ho ucit az tak,ze das na chrbat ci v predu,aby bolo neustale s tebou,treba ho nechat byt aj same blizko teba,ze si placom vymaha svoje to nic aspon sa mu placom upevnia hlasivky.Decko ma cez den aj plakat .ked uvidi,ze nedosuahne co chce prestane plakat.
smejkad
ja som pouzivala taky nosic co bol skoro ako satka ale zakladalo sa to jednoduchsie, aj ta moja chcela byt stale pri mne :-)
ked som robila nieco na sporaku alebo tak, mala som ju na chrbte, inak vpredu
neviem ci to bolo tym, ze sa citila bezpecne alebo ze stale mala na co pozerat, ale v tom vaku bola ovela kludnejsia ako hocikde inde a ked ju uz to pozeranie unavilo, jednoducho zaspala a bodka, ja som nemusela riesit :-)
marcel83
A nedá sa variť, keď dieťa spí? Tiež si neviem predstaviť zlievanie zemiakov z vriacej vody s dietaťom na chrbte, bruchu...

Moja svokra/mama tiež mala tendenciu venovať mojim deťom čo najviac času /len sa pohli v postieľke a už ich brali na ruky/. Ak toto nazývaš "stále vyžaduje moju pozornosť", tak to je zle. Treba učiť samostatnosti. Aj v útlom veku, lebo vyrastie "mamin c*cok". :)
babidka
Ako vidis , kolko ludi tolko nazorov . Ja osobne by som pouzivala satku aj pri vareni - alebo skor pri pripravnych pracach .teraz ked je taka malicka , tak ju nemozes balit "rozkrocmo"/asi si obe rozumieme , ako to myslim / ale iba do "kolisky" tak to musis riesit tak , ze pri nebezpecenejsich pracach dietatko musis odlozit do postielky ci ohradky-kvoli jej bezpecnosti .Prsknuta mast ci vriaca voda je strasne nebezpecna a aj tych par minut placu sa da vydrzat .Neskor , ked ju budes moct davat na chrbat , tak to bude lahsie .Pri vareni urcite vpredu -nie .
Pre tych co su proti "satkovaniu" - dietatu nosenie v satke neskodi , takto sa nosili deti tisicrocia .Ani ortopedi proti takemuto noseniu nemaj zasadne pripomienky - ak sa dodrzuju spravne postupy .A verte mi , kazda mamicka ktora sa pre taketo osenie rozhodne si to dokaze nastudovat a naskusat sama :-) Dokonca detsi psychologovia taketo nosenie povazuju za velky prinos pre dusevny vyvoj dietata.
svedka
Suhlasim s babidka,jediny normalny a aj odvovodneny nazor.Satka je ta najvhodnejsia vec.Ak to niekto nepozna a mysli,ze to je balenie rozkrocmo atd...treba si najprv nastudovat.Nevyrastie ziadny mamin c... :)
marcel83
@svedka chvala bohu nie vlastná skúsenosť, ale poznám to dôverne ;)

Ešte k tomu ortopédovi:

Pri prvom synovi nám ortopéd dôrazne dohováral: "Vyväzujte mu nožičky". Samozrejme sme nevyväzovali. Prišli sme po čase na kontrolu a spokojny lekár: "No vidíte, krásne sa mu vyvynuli kĺby, je vidno, že ste ho vyväzovali."

Zasmial som sa lekárovi do tváre a povedal mu pravdu, že malý NIKDY vyväzovačky nemal. Chudák lekár nevedel, ako má reagovať. :)

Pri druhom už neodporúčal nič...
methi
K tomu vyvazovaniu noziciek... ja teda neviem ako je to s tymi klbikmi, nie som lekarka, ale ked som sa tu opytala lekarky ako dlho treba vyvazovat pozrela sa na mna, ze a preco? Tak som jej vysvetlila, ze u nas sa to tak robi, len sa usmiala a povedala, ze netreba. Prvu som vyvazovala a zacala chodit dost neskoro (co nemuselo byt ale kvoli tomu vyvazovaniu). Druhu som nevyvazovala a behala jak sinter tusim uz ked mala pol roka. Inak teraz je uvazovanie deti na telo satkami moderne a vela mladych mamiciek to robi a nevedia si to vynachvalit. Pogugli a zisti od akeho veku je vhodne akym sposobom dietatko uvazovat. A ak ti vyslovene nekrici od bolesti tiez si myslim, ze ho nechaj a rob si co potrebujes. Ja som mavala deti v kociku pri sebe v kuchyni, aby na mna videli. Samozrejme v bezpecnej vzdialenosti od sporaka.
sovka62
Šarkovanie riešili včera večer v TV. Detská lekárka odporučila, ale asi na hodinku, potom dieťa vystrieť do ležiacej polohy, ktorá je preň prirodzená. Ortopéd schvaľoval, kvôli nožičkám, ale nevyjadril sa, ako dlho by sa dieťa malo takto nosiť.
Dosť teórie, teraz praktická rada z vlastnej skúsenosti. Pre dcérine dvojčatá sme mali akési lehátka, kovová konštrukcia, na nej natiahnuté plátno (niečo ako staré klasické plážové lehátka). Medzi nožičkami to malo úchyt, takže sa vytvoril otvor na nožičky. Dievčatká sme do nich ukladali tak od štyroch mesiacov. Boli v nich v akomsi poloľahu, takže na nás videli a tým pádom sa nepýtali na ruky, boli spokojné a pokojné. Najväčšou výhodou bolo, že sme tie lehátka mohli vziať so sebou tam, kde sme práve mali prácu, boli ľahko prenosné aj s bábätkami. Výborná vec, až mi bolo ľúto, že pre moje dvojčatá také niečo ešte neexistovalo.
sovka62
Pardon. nie šarkovanie, ale šatkovanie, samozrejme.
sovka62
Až teraz mi docvaklo, že sa môžeš pozrieť, ako nám vyrástli, stačí mrknúť na obrázok vľavo, o týchto dvoch som písala.
wevewe
@methi asi preto ti o baleni na siroko nikto v Indii nehovoril, pretoze vyvojove chyby bedrovych klbikov su najtypickejsie pre strednu Europu…ale tu sa uz tiez nebalia nasiroko vsetky babatka, len tie, ktore maju problemy-robi sa ultrazvuk klbikov hned po narodeni a potom po mesiaci a
radost
tak ja som teraz opatrovatelka v PRAHE při 5 mesačnom vnúčikovi--nevesta si šatku kúpila-no nová je v koši odložená..vnúčik odmietal bit v nej spokojný.nemohla používat..cez den nechce spávat..v noci prespí celú noc..záver:vidržat..všetko raz skončí a-začne iné...
prepáčte chibi-niet inej možnosti na klávesnici..:-)
linda223
No ja som tiež využívala šatku, ale podľa toho čo som varila. Samozrejme ak mi pŕskal olej alebo som sa potrebovala svižne pohybovať, tak som uložila bábo do lehátka  www.babybabo.sk/babybabo/eshop/14-1-Lehatka/0/5/173-Leh...
Je to vynikajúca vec fakt. Ak ti vydrží ležkať samo, bez toho aby ste mali kontakt zamiluješ si to aj ty. Vyhral sa tam a aj potom tam papal.
gabona1
Ja som varievala pre rodinu vždy večer, keď malý spinkal. Pre neho som varila vždy čerstvé jedlo, ale to bola vždy rýchlovka, tak som ho mala buď v šatke, alebo ležkal v hojdačke. Proste nebol žiaden problém.