Zdravá výživa

Varecha sympatizuje s avokádom!

sracz - fotkasracz, 5. októbra 2010

Už som sa Vám zo pár razy vyspovedal zo svojho kladného vzťahu k avokádu, ktoré si v mojich receptoch i v mojej kuchyni „vybojovalo” čestné miesto. Vlastne ani veľmi bojovať nemuselo, lebo ja som mu prišiel na chuť veľmi rýchlo. Nepýtajte sa ma, prosím, ako som na to prišiel (pravdepodopbne akýmsi vnútorným hlasom či inštinktom). Moja krajšia polovička ho pre mňa po prvýraz kúpila v novembri 2005 a naučila ma, ako ho otvoriť, vybrať kôstku, očistiť a naporcovať. V priebehu tohoto procesu som ochutnal zvyšky avokádovej dužiny, ktorá ostala na noži a hneď som jeho chuť označil za málo výraznú – určite v nej absentovala soľ – maslovú (v niektorých popisoch je udávaná aj oriešková, ale zodpovedne prehlasujem, že som ju tam určite nepocítil), ale nie odpudzujúcu. Ruka v ruke s avokádom som sa naučil, v intenzivnejšej miere, používať pri varení čerstvo mleté čierne korenie (MČK). V kuchyni mojej mamky i babičky sa čierne korenie (ČK) odjakživa používalo, spravidla, vo svojom základnom tvare, v guličkách. Možno, že iba do mletého mäsa a do domácich klobás aj ako MČK. Nuž a tak, keď som si očistené avokádo pokrájal na pásiky a rozložil ho na maslom namazaný chlieb, oMČKoval pomocou „bazuky” (veľký drvič ČK v tvare basseballovej palice) a ochutnal, s potešením som zvolal „heuréka”, tak toto je mňamka! Bez problémov využívam časté zľavy v obchodnej sieti a tak si avocado, na chlebe s maslom a s ½ l kyslého mlieka alebo kefíru, doprajem aj pár razy do týždňa, hlavne na raňajky. Nuž a potom som začal s avokádom „čarovať”. Prvý raz som sa Vám s ním predstavil v mojom recepre „ Špargľa v hodvábnej sukničke” potom aj v „Guacamole – nátierka” a teraz v „Slovenská bryndza VS mexické avocado”. Isto aj Vy nájdete množstvo receptov, v ktorých použijete avocado. Ja ho často, spolu s krutónmi, pridávam do všetkých krémových polievok a čoskoro ho vyskúšam aj v zálievke na kurací šalát.Varecha bude prvá, ktorej sa s výsledkom určite nezabudnem pochváliť!
Na internete je množstvo článkov, príspevkov a štúdií o avokáde (napr. Avokádo-zelený poklad z Mexika; Avokádo – zázračná potravina aj pre deti; Doprajte si avocado; Abeceda výživy – avocado; a veľa ďalších). Ja uvediem iba to, čo zaujalo mňa!
Za skoro päť rokov nakupovania, spracovávania a konzumácie avokáda som sa stretol s jeho niekoľkými druhmi, farbami a veľkosťami; z Mexica, Floridy; Californie; vonkajšie farby – jasnozelená, tmavozelená, hnedozelená, khaki, skoro čierna, …; farby dužiny – od maslovobielej, cez bielozelenú, zlatozelenú, až po kanárikovožltú; povrch – hladký i drapľavý (porézny ?); s hmotnosťou od 84÷1812 g. Ich vzhľad je rôzny, podľa toho či sa jedná o odrodu Hass, Fuerte, alebo iné (floridské sú oveľa väčšie, so svetlozelenou vonkajšou a bielou vnútornou farbou). Môžu mať okrúhly alebo hruškovitý tvar. Najlepšie zrejú ihneď po odtrhnutí a process ich dozrievania môžeme urýchliť tak, že ich dáme do papierového vrecúška na 2÷3 dni (rozhodne však nie do chladničky). Nezrelé sú tvrdé, ale keď sa poddajú jemnému tlaku brušiek prstov (asi do 3÷5 mm hĺbky) sú tip_top na konzumáciu; ak ich hneď nezjete, uložte ich do chladničky max. na 48 hodín. Ak sa brušká Vašich prstov vboria do kože zrelého avokáda od 6 ÷ 10 mm používajte ich do nátierok a zálievok, ak hlbšie, tak už iba do pleťových masiek (výborný prostriedok aj pre boj s celulitídou). V žiadnom prípade nekupujte plody avokáda s hnedými či čiernymi škvrnami a podobne nekonzumujte jeho dužinu po okrajoch, alebo okolo kôstky, s hnedou farbou! Vyhodiť – Vaše zdravie má prednosť pred peniazmi!!!
Dužina avokáda je veľkým zdrojom dobrého (rastlinného) tuku, prospešného pre srdcový sval, kyseliny listovej, draslíka, vitamínu E a phytochemických látok, majúcich ochranný účinok pre zrak a znižujúcich nežiadúci cholesterol.
Okrem receptov, ktoré som už uviedol a určite pridám aj ďalšie (a určite nielen ja), môžete jesť avocado posolené a oMČKované (pre deti, adolescentov, čvorgľov a naopak, pre dospelých po 75-ťke, s posekanými vlašskými, lieskovými a inými orechami, alebo mandľami) so šalátom z kurčaťa alebo tuniaka, alebo v mixéri zmiešané s broskyňami, jogurtom, čučoriedkami a niekoľkými kúskami ľadu, ako osviežujúci nápoj v lete.
Avokádo, so strednou veľkosťou (~ 300 g), obsahuje 50 kalórií; 4,5 g (7 %) dobrého tuku; 140 mg draslíka; 3 g (1 %) karbohydrátov; 1 g (4 %) vlákniny; 1 g proteínov; 4 % vitamínu C a 2 % železa.
Teším sa na Vaše reakcie, príspevky, komentáre a odozvy, či skúsenosti!

@zareaguj


Diskusia k téme

vybusna
jeeeje...ja avokado zboznujem a to ho robim len ako natierku s cesnakom a limetou a ako guacamole. Na tvoje recepty s nim sa bistubohu ozaj tesim. Ja som ho prvykrat ochutnala tak, ze som nakupovala v zelenine u turka a turek ma rad videl....turkom sa velmi pacia ...no....ako by si to....nie chude zeny ...no a spat k avokadu....no a turek mi ho hodil gratis do kosa...aj som ho domov priniesla a aj som netusila co s nim....muz sa k nemu odhodlal...a odvtedy si ho kupujem casto. v poslednej dobe mavaju len tie cierne...iracionalne si myslim, ze to tmavozelene je lepsie...Citala som, ze avokadova natierku v takej cistej forme, mozu jest aj uplne male babatka...no....ako pisem....tvoje recepty budem starostlivo sledovat
evanaaa
Prvý raz, keď som avokádo kúpila, počase som ho vyhodila, kým so hútala, čo s ním, tuším mi zhnilo. Po druhý raz som skúšala urobiť pomazánku, ale asi som netrafila správnu chuť, alebo čo, vyhodila som to zasa. Pritom viem o dobrých jeho účinkoch a neviem ich využiť. Skúsim do tretice, možno sa mi už niečo podarí.
palokuchki
Ja mam avokado velmi rada. Robime si z neho natierku, davame ho do salatov, ale som ho pridala uz aj do polievky.
sracz
Odvážnemu šťastie praje, Evanaa! S chuťou do toho! Ha nemlesz jó, megesznek a gyerekek! I tak še da, aj tak še da! ................. !
babav
@sracz , vitaj naspat ,odmlcal si sa !Krasne si kvality avokada
opisal a ja sa pripajam k milovnikom tohto chutneho plodu.
Poznam ho uz vela rokov ,ale napriek mnohym vybornym
receptom mi stale najlepsie chuti v salatoch ,nakrajane na
platky ,okorenene MCK a stavou z citrona.
evas13
Mám ho rada veru si ma inšpiroval na takú dobrú pomazánku.
kuchticka
Avocado, lasko moje! Milujem avokado v stave prirodzenom. Iba ho rozpolim, vyberiem tu veku kulku (kocku) a malou lyzickou vyjem az do korky. nemusim dochucovat ani solou, ci CK. Iba pre manzela nareziem na pasiky, potiem utretym cesnakom so solou a dam na chlieb, ani nemusi byt velmi natrety maslom, lebo sam tuk avokada je dost syty.
janazjarku
@sracz tak si to pekne opisau, že asi dnes pôjdem dáke to avokádo nájsť a začnem ho používať aj zvnútra a nie len zvonka napatlaním na tvár, lebo je to zložka mojích obľúbených mazadiel :-)
sjuz
Sracz - ďakujem za poučný a pekne napísaný príspevok:) Avokádo zbožňujem od svojej návštevy Mexika ( dááávno..:)
Takže patrí medzi moje obľúbené pochúťky. Najviac mám rada guacamole, ale určite skúsim aj tvoj tip na nátierku:) A páči sa mi aj spôsob "otestovania" avokáda pri kúpe :)
huck
Sracz - krasna zoznamka s avokadom :) Unas ho konzumujeme hlavne formou guacamole, a v šalatoch. Je to priam rajsky plod. Robila som experimenty a zasadila som kostku (2 ks) a v črepniku mi vyrastli 2 rastlinky cca 50 cm s krasnymi velikymi jasnozelenymi listami. V Mexickej kuchyni použivaju aj listy avokada. No, žialbohu pre vysoke percento draslika je pre mna oblubene avokado odnedavna j na listine zakazane! Čo už? :(
2010
Bol som este mlady prvy krat v afrike, prvy raz kupujem pri ceste a pytam sa project managera stareho taliana Gina , co je to ? on ze to je super, to su take zelene kysle hrusky najlepsie su ked su tvrde...(tak isto som poradil novym co prisli po mne).
babi
Ja som avokado už síce jedla, na rôznych spoločenských aktivitách alebo na návšteve, ale vždy len vo forme pridania do šallátov , na ozdobu ,alebo pomazánok v ktorých bolo veľa cesnaku a ten ja veľmi nemusí aj keď je zdravý. @sracz po prečítaní Tvojho príspevku, ktorý je veľmi poučný / za čo daka/ asi v obchode siahnem po avokade. Musím si pozrieť recepty v ktorých sa dá použiť, ale tá varianta maslového chleba s avokadom a MČK sa mi páči. Ja mám rada nové jedlá, zahraničnú kuchyňu akúkoľvek a už som aj mala možnosť v zahraničí ochutnať rôzne aj exotické jedlá, mám aj rôzne korenia ,ktoré som si doniesla a s nimi experimentujem, tak teraz musím začať aj s avokádom
frezia68
Veľmi užitočný príspevok pre váhavých,medzi ktorých patrím,Ale si ma "nakopol" a idem kúpiť a vyskúšam najprv ako @kuchti čka,ak nebude chutiť,tak ako nátierku a ak nebude chutiť,skončí ako pleťova maska :-))))) alebo budem pátrať po dobrých receptoch?
sairaam
Výborne, konečne viem, aké má vlastne byť, keď sa kupuje.
A dať si ho na maslový chlieb s MČK by ma nenapadlo.
Vyskúšam to pri prvej príležitosti, vďaka Tebe.
sracz
Ďakujem Vám všetkým za coments i reakcie. Ste veľmi milé (í), ste moje (i)! S chuťou do experimentov. Ja ešte pre Vás určite niečo nájdem! Podľa Vašich slov, máme rovnaké chute. A to je super! Nakoniec a prečo nie!? Veď práve preto sme sa stretli a stretávame aj tu na Vareche! Dozdziveňa!
hamana
Avokado mi veľmi chuti a kupujem ho dosť často aj napriek tomu že môj manžel ho nemá rad. Jedavam ho väčšinou ,len ako prilohu k chlebu na raňajky, alebo ako natierku s cesnakom ,ale raz som ho pridala aj do polievky cuketovej rozmixovanej so syrom a podavala som ho nakrajane na kocočky ako prilohu. A tak som manželovi naservirovala a chutilo mu. Tu dostať len 1 druh avbokada tmavozelené ale je veľmi dobre len musi zmäknuť, ked je tvrde tak nemá chuť.
lubica555
Ja mam rada avokadovy sendvic: chlieb s maslom, pokrajane avokado na platky a na vrch platok slaneho syru, nechat zapiest pod grilom aby sa syr roztopil. Je to autralska varianta syroveho sendvica a chuti perfektne.
diabambulka
ahoj sracz,ja sa s avokadom moc nekamaratim ale aj to sa mozno casom zmeni a najdem si knemu nejaku cestičku, tak ako si našiel každý jeden z nás aj tú svoju cestičku na varechu a sme jej verní, chcem ťa pochváliť za tvoje zaujímave a pre mňa netradičné recepty a aj za to že myslíš na všetkých, myslím tým že pri recepte dodáš vhodné aj pre diabetikov - zdá sa mi to strašne milé, pretože mňa sa to týka. prajem ti ešte veľa kuchárskych a kulinárskych úspechov ktoré určite vyfotíš a podelíš sa s nami varecháčmi o ne.:-)))
ellinka51
My pouzivame avocado NAMIESTO masla..... a ako detsku vyzivu.
Tiez ako sucast salatov,pomazanok. Ja ho vyjedam len tak lyzickou,pokvapkane majonezou. Alebo do chlebickov s grilovanym "bacon".
Bacon = prerastana slaninka ? Neviem.
jozka2
inac avocado je velmi dobre ako pomazanka s nadrobno pokrajanou cibulkou.trochu osolene ocitronovane a okorenene a dane na hrianku