Už som sa Vám zo pár razy vyspovedal zo svojho kladného vzťahu k avokádu, ktoré si v mojich receptoch i v mojej kuchyni „vybojovalo” čestné miesto. Vlastne ani veľmi bojovať nemuselo, lebo ja som mu prišiel na chuť veľmi rýchlo. Nepýtajte sa ma, prosím, ako som na to prišiel (pravdepodopbne akýmsi vnútorným hlasom či inštinktom). Moja krajšia polovička ho pre mňa po prvýraz kúpila v novembri 2005 a naučila ma, ako ho otvoriť, vybrať kôstku, očistiť a naporcovať. V priebehu tohoto procesu som ochutnal zvyšky avokádovej dužiny, ktorá ostala na noži a hneď som jeho chuť označil za málo výraznú – určite v nej absentovala soľ – maslovú (v niektorých popisoch je udávaná aj oriešková, ale zodpovedne prehlasujem, že som ju tam určite nepocítil), ale nie odpudzujúcu. Ruka v ruke s avokádom som sa naučil, v intenzivnejšej miere, používať pri varení čerstvo mleté čierne korenie (MČK). V kuchyni mojej mamky i babičky sa čierne korenie (ČK) odjakživa používalo, spravidla, vo svojom základnom tvare, v guličkách. Možno, že iba do mletého mäsa a do domácich klobás aj ako MČK. Nuž a tak, keď som si očistené avokádo pokrájal na pásiky a rozložil ho na maslom namazaný chlieb, oMČKoval pomocou „bazuky” (veľký drvič ČK v tvare basseballovej palice) a ochutnal, s potešením som zvolal „heuréka”, tak toto je mňamka! Bez problémov využívam časté zľavy v obchodnej sieti a tak si avocado, na chlebe s maslom a s ½ l kyslého mlieka alebo kefíru, doprajem aj pár razy do týždňa, hlavne na raňajky. Nuž a potom som začal s avokádom „čarovať”. Prvý raz som sa Vám s ním predstavil v mojom recepre „ Špargľa v hodvábnej sukničke” potom aj v „Guacamole – nátierka” a teraz v „Slovenská bryndza VS mexické avocado”. Isto aj Vy nájdete množstvo receptov, v ktorých použijete avocado. Ja ho často, spolu s krutónmi, pridávam do všetkých krémových polievok a čoskoro ho vyskúšam aj v zálievke na kurací šalát.Varecha bude prvá, ktorej sa s výsledkom určite nezabudnem pochváliť!
Na internete je množstvo článkov, príspevkov a štúdií o avokáde (napr. Avokádo-zelený poklad z Mexika; Avokádo – zázračná potravina aj pre deti; Doprajte si avocado; Abeceda výživy – avocado; a veľa ďalších). Ja uvediem iba to, čo zaujalo mňa!
Za skoro päť rokov nakupovania, spracovávania a konzumácie avokáda som sa stretol s jeho niekoľkými druhmi, farbami a veľkosťami; z Mexica, Floridy; Californie; vonkajšie farby – jasnozelená, tmavozelená, hnedozelená, khaki, skoro čierna, …; farby dužiny – od maslovobielej, cez bielozelenú, zlatozelenú, až po kanárikovožltú; povrch – hladký i drapľavý (porézny ?); s hmotnosťou od 84÷1812 g. Ich vzhľad je rôzny, podľa toho či sa jedná o odrodu Hass, Fuerte, alebo iné (floridské sú oveľa väčšie, so svetlozelenou vonkajšou a bielou vnútornou farbou). Môžu mať okrúhly alebo hruškovitý tvar. Najlepšie zrejú ihneď po odtrhnutí a process ich dozrievania môžeme urýchliť tak, že ich dáme do papierového vrecúška na 2÷3 dni (rozhodne však nie do chladničky). Nezrelé sú tvrdé, ale keď sa poddajú jemnému tlaku brušiek prstov (asi do 3÷5 mm hĺbky) sú tip_top na konzumáciu; ak ich hneď nezjete, uložte ich do chladničky max. na 48 hodín. Ak sa brušká Vašich prstov vboria do kože zrelého avokáda od 6 ÷ 10 mm používajte ich do nátierok a zálievok, ak hlbšie, tak už iba do pleťových masiek (výborný prostriedok aj pre boj s celulitídou). V žiadnom prípade nekupujte plody avokáda s hnedými či čiernymi škvrnami a podobne nekonzumujte jeho dužinu po okrajoch, alebo okolo kôstky, s hnedou farbou! Vyhodiť – Vaše zdravie má prednosť pred peniazmi!!!
Dužina avokáda je veľkým zdrojom dobrého (rastlinného) tuku, prospešného pre srdcový sval, kyseliny listovej, draslíka, vitamínu E a phytochemických látok, majúcich ochranný účinok pre zrak a znižujúcich nežiadúci cholesterol.
Okrem receptov, ktoré som už uviedol a určite pridám aj ďalšie (a určite nielen ja), môžete jesť avocado posolené a oMČKované (pre deti, adolescentov, čvorgľov a naopak, pre dospelých po 75-ťke, s posekanými vlašskými, lieskovými a inými orechami, alebo mandľami) so šalátom z kurčaťa alebo tuniaka, alebo v mixéri zmiešané s broskyňami, jogurtom, čučoriedkami a niekoľkými kúskami ľadu, ako osviežujúci nápoj v lete.
Avokádo, so strednou veľkosťou (~ 300 g), obsahuje 50 kalórií; 4,5 g (7 %) dobrého tuku; 140 mg draslíka; 3 g (1 %) karbohydrátov; 1 g (4 %) vlákniny; 1 g proteínov; 4 % vitamínu C a 2 % železa.
Teším sa na Vaše reakcie, príspevky, komentáre a odozvy, či skúsenosti!
opisal a ja sa pripajam k milovnikom tohto chutneho plodu.
Poznam ho uz vela rokov ,ale napriek mnohym vybornym
receptom mi stale najlepsie chuti v salatoch ,nakrajane na
platky ,okorenene MCK a stavou z citrona.
Takže patrí medzi moje obľúbené pochúťky. Najviac mám rada guacamole, ale určite skúsim aj tvoj tip na nátierku:) A páči sa mi aj spôsob "otestovania" avokáda pri kúpe :)
A dať si ho na maslový chlieb s MČK by ma nenapadlo.
Vyskúšam to pri prvej príležitosti, vďaka Tebe.
yes, water!
Tiez ako sucast salatov,pomazanok. Ja ho vyjedam len tak lyzickou,pokvapkane majonezou. Alebo do chlebickov s grilovanym "bacon".
Bacon = prerastana slaninka ? Neviem.