Rôzne

Už upratujete?

stefanm - fotkastefanm, 1. decembra 2014

Predvianočné upratovanie má svoje čaro. Ale musí sa robiť s láskou a humorom. Ináč to nejde.
Na našej domácej tabuli odkazov som v rubrike „upratať“ pri svojom mene našiel začiatkom týždňa toto: upratať skrinku s taniermi v obývacej izbe.
Poznáte to všetci čo bývate v panelákoch a máte obývaciu stenu a v nej jednu zo skriniek prispôsobenú na odkladanie tanierov. Na jednej polici sviatočný servis, ktorý používame dva-tri krát za rok a na druhej tanieriky, podšalky, šálky a poháre z neúplných súprav, ktoré každoročne prekladáme a nikdy nepoužívame. A doplnené sú o rôzne darčekové popolníky z dovoleniek, vonné sviečky, nefunkčné zapaľovače, nerezové placačky a termosky na výlety a staré príbory. Medzi týmto mi do oči náhodne vpadla súprava nožov na stejky,




ktorú som posledný krát použil ani neviem kedy. A vtedy sa v mikrosekunde v mozgu ozvalo:...“máš predsa v mrazničke pekné hovädzie mäsko, urob stejky“!!! A už to išlo.
Rozmrazené, na hrubšie plátky nakrájané mäso som mierne naklepal, naložil do oleja ochuteného stejkovym korením a rozmarínom a nechal asi tri dni v chladničke. A v nedeľu som plátky rýchlo opiekol na rozpálenej panvici, preložil do kuchty, podlial variacou sa polievkou a asi pol hodiny nechal dusiť. A bolo hotovo. Podával som s opečenými zemiakmi a špenátovým šalátom s pikantnou horčicovou zalievkou.








Takže aj náhodné príbehy z upratovania prispievajú k príprave fantastického amatérskeho jedla po ktorom vám manželka ako veverička vyskočí na stoličku a s úsmevom na tvári upratuje pre vás „v živote nedostupné“ zákutia v byte.





Pozn.: pridávam tento "zážitkový recept" do diskusie preto lebo v časti zážitky neviem pripojiť foto. A aj preto aby ste veselé príbehy z predvianočného upratovania zverejnili a nenechávali si ich len pre seba!!

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
Prišla som nakuknúť na maily,lebo čakám správu.Tak som pozrela aj Varechu a dobre som urobila.Lebo hneď ma napadol jeden zážitok z upratovania,hoci to bolo už asi pred 4O.-imi rokmi.....Bola som ešte pomerne mladá,šikovnejšia ako teraz a dosť vrtká :-). Dala som sa do umývania okien v trojizbovom byte a vtedy sme nemali plastové.S umývaním rámov sa trebalo pohrať,občas popraskaná farba....,ale s chuťou som sa dala do toho( nech to mám čím skôr za sebou) záclony dole,vtedy ešte aj závesy,ale veď to každý pozná.Rebrík som nemala a nebola mi dožičená dostatočná výška,tak stolička,stolík,či stôl pomáhal podľa toho,čo v ktorej miestnosti bolo.V jedálni sme mali oválny stôl,tak obrus dole a pritiahla som si ho k oknu.Na stôl si si dala aj lavór a vedro s vodou,nech mám po ruke,veď nebudem skákať hore-dole,ako opica,nie?Lavór s vodou na rámy,vedro na okná,stierka a plienka na leštenie,výborne sala vodu a využívam do dnes.Ale k veci. Práca išla od ruky,pokiaľ som sa nepresunula na okraj stola,lebo som nedosiahla na okraj okna.Stôl sa prevážil,ja som spadla a lavór špinavej vody na mňa,vedro mi zasiahlo len nohy,ale koberec.....? Nezopakujem slová,čo ma napádali a súkala som ich nahlas,lebo nič som nezlomila,len do smiechu mi nebolo,lebo som si vykoledovala ďaľšiu prácu,hoci koberce som nemala v úmysle čistiť.Zabudla som,že oválny stôl je stabilný v strede,ale na dvoch protiľahlých koncoch nohy nemá :-))),čo už?Odvtedy sa tento stôl využíval len na stolovanie a ja mám rebrík :-)
mijaita
Uklízím průběžně po celý rok co je potřeba a co se mi chce. Vánocni svátky jsou pro mě svátky přátelskych návštěv, dobrého jidla a nálady. V tomto čase na stůl adventní věnec, hezký ubrus, svičičky kde se dá, aby byla útulna atmosféra. Ještě přijde na řadu purpura domácí a balení dárků. Tak si představuju Vánoce a vánoční čas, já.
janealli
Vidím, na základe príspevku od @frezia68. že nás je viac, ktoré sme v minulosti pri čistení okien používali rovnakú metódu: pritiahnuť k oknu stôl a poriadne vyumývať okná, rámy, vyleštiť a...hotovo! Ja som túto metódu využívala takmer v každej miestnosti okrem obývačky. Tam sme mali veľmi ťažký rozťahovací jedálenský stôl, ktorý, ak som bola sama doma, som nemala šancu doterigať k oknám. Pri čistení okien som si v tejto miestnosti postavila k sebe 2 stoličky, na ne išla taburetka a ja som na tejto vratkej plošine balansovala, kým som okná neumyla. Nádoby s vodou a všetky čistiace pomôcky som mala na parapetnej doske, lebo sa mi nechcelo skákať dole a znovu sa štverať hore. Najlepšie ale bolo, že k umytiu garníž, ktoré boli tesne pod stropom a izby máme vysoké, som si musela na taburetku postaviť ešte malý stolček. No, čo vám poviem, pripadala som si ako balansujúci klaun v cirkuse a dodnes sa čudujem, že som si pri tejto činnosti nezlámala väzy alebo aspoň neprišla k vážnemu úrazu. Raz pred Vianocami ma manžel objavil pri takomto spôsobe umývania okien a okrem poriadnej hubovej polievky som si o pár dní našla pod stromčekom darček od Ježiška: rebrík! Ten požívam dodnes.
tatranocka
@janealli koľko máš strážnych anjelov ? Asi dosť.Mimochodom,čakala som inú pointu...že odvtedy ako ťa prichytil manžel pri tejto činnosti,umýva okná on ☺ a on ti kúpil rebrík,hehe...Moja suseda mala voľakedy práčku "Romovku" so žmýkačkou.A raz sme tak kecali a ona,že muž perie od začiatku,lebo zahrala divadlo,že ju práčka kope :) a bola robota v domácnosti podelená.Aj po kúpe automatickej práčky tento dobrý zvyk zachovali.Diplomatka...
janealli
@tatranocka no vynašiel sa, Ježiško doniesol rebrík. Ale musím sa čestne priznať, že je v dome jedno krkolomné okno nad schodiskom, ktoré ja umývam len do polovice, len tam, kde dočiahnem z bezpečia rebríka, druhú polovicu musí umyť môj muž. Dokonca po výmene okien sa jedna časť neotvára a tá sa musí umyť zvonku po dlhom rebríku, tam si ja už netrúfnem, lebo čím som staršia, tým mám väčší strach z výšok, aj v 3 metrovej výške mám závraty. Toto okno sa však neumýva často, maximálne 2 krát do roka!
nalpa
@stefanm ? ty si ale dobry chlapec! teba tvojej pani vsetky zeny na siroko daleko musia zavidiet!

Aj my mame doma debilnicek, velkyyyy ....Vypisujem si tam sama pre seba....Keby som pisala svojmu starkemu, tak aj vsetku tintu sveta vypisem..:)) Ja ked daco po starkom ziadam musim si ho kontaktovat! priamo z oci do oci ! zopakujem parkrat co po nom chcem a snazim sa udrzovat ocny kontak a neustale sa pytam, rozumies? ano?.. no a ked sa to otoci uz (akoze) nevie o com bola rec..:D...a ziadat od neho upratovanie? a na vianoce dokonca? mas ty rozum..ved Jezisko v chlieviku svetl sveta uzrel..a je to!
pacik
@janealli máš ozaj starostlivého anjela strážneho. Moja bývalá kolegyňa pri podobnom balansovaní na stoličkách zletela dolu a bradou udrela do nočného stolíka, čo malo za následok vysunutie jedného predného zuba minimálne o pol centimetra. Vyzerala úžasne, kým jej ho ujo zubár nezbrúsil na prijateľnú dĺžku...
hubata
Pamätáte si lampu Meblo? Určite! Mali ju len v Merkurii a tam sa za ňou vždy len zaprášilo, strkali sa bonboniery ....
A s touto lampou ja mám spojené gruntovanie, hoci si už nepamätám či to bolo v predvianočný alebo predveľkonočný čas.... Kuchynské okno sa mi kvôli tejto krásnej červenej sťahovacej lampe dalo otvoriť len dopoly a tak som musela obiehať okolo ako kométa keď som chcela okno poumývať. Ale podarilo sa: umytá lampa, umyté okno - ale ujha, ešte tam bola šmuha, ktorá sa mi stala osudnou lebo som sa pošmykla, zadrapila som sa do lampy ktorá narazila do okna a rozbila sa, ale na také márne kúsky, že sme ju roky ešte nachádzali trblietať sa na line. Okno takisto prasklo a kto pozná tie petržalské dvojokná, tak vie že jedno je ventilačka a druhé obrovská kocka. No a toto sa mi stalo pred sviatkami, keď služby už pomaly nefungovali a mala som piecť pri petrolejke a malo ma ofukovať poza chrbát .........
Ale aj tak som si vystála rad na lampu Meblo, ale už bola hnedá.....
babidka
Ano , uz upratujem . Ked sme sa pred par rokmi stahovali z maleho trojizboveho bytiku/naozaj bol maly / do priestranneho domu , cudovala so sa kolko so toho za tie roky naskreckovala a nielen to - dokazala ulozit v tom malom byte .Pri stahovani a potom pri kazdorocnom upratovani som vacsinu veci aj tak vyhodila , podarovala , spalila alebo aspon podarovala na charitu . Odvtedy upratujem zvacsa sposobom " co sa da - vyhodit !" :-) Umyvanie okien a podobne cinnosti sice nemilujem ale prave preto ich robim casto a pravidelne ...aby sa mi to nenakopilo privela a naraz:-)neznasam velke upratovanie !!!! Kazdy den po trosicku -tu jedno okno , alebo 2-3 zasuvky , skrine na topanky ...az sa od jesene prepracujem k Vianociam .A od Vianoc k Velkej noci .Potom k prazdninam .A tak... celorocne :-)V polovici decembra uz iba vymyslam co by som upiekla, komu co podarovala , zacnem zdobit dom ...a cakam na Jeziska:-)
tetuska
pracujem v obchodnom reťazci, takže na Vianoce sa veľmi neteším... a aj načo, na tú robotu... ešte máme aj nočnú smenu a prvýkrát za 8 rokov nerobím na Silvestra... keď človek počuje tých uhundraných a nervoznych ľudí v obchode, má toho dosť... takže Vianoce sú pre mňa bežné sviatky...
denyany
Neupratujem. O Vianociach si myslím svoje/neuverejním, pohoršovala by sa kopa ľudí. A načo?/ a tak s nimi nerobím žiadne caviky. Upratujem podľa potreby, takže žiadne mimoriadne manévre...
evanaaa
@denyany , ja sa nepohoršujem.....ja tiež nerobím nejaké veľké upratovanie ako kedysi, nežijem preto, aby som stále myslela na to, že mám mať poriadené.....koberce ani záclony nemám, jedno okno a dvoje dverí na balkón.....a do skríň a šuplíkov mi nik nazerať nebude......dokonca ani ku mne na sviatky asi nepríde nikto. A pre nás dvoch si poriadok spravím, hlavne, že bude čo jesť.
2010
Neupratujem, nevarim, nepeciem, nechystam uz treti rok travim tieto krasne relaxne sviatky dakde na cestach...v restauracii aj tento rok bude tak isto.
denyany
evanaaa, presne tak, sú dôležitejšie veci ako vyleštený nábytok a 15druhov zákuskov....
2010, závidím ti, vdobrom. Tak si to uži v zdraví.
svedka
Upratujem,stale nieco...funim,az to susedov musi rusit :) A ked chlap pride domov,len zanucha moju oblubenu aromu saponatov,cistiacich prostriedkov...:,,Co si zas robila?Vies ,ze mas oddychovat´´ :D No ale co narobim,hormony sa blaznia,moja posledna etapa,v priznakoch som sa docitala,ze to je normalne uhniezdovanie a robi mi to dobre :) A samozrejme,ze aj vypekam :)
evanaaa
@svedka , keď som bola mladá, upratovala som a pred sviatkami, ani nehovorím, a to som chodila do práce, veľa času mi nezostávalo. Teraz, keď som doma, už taká horlivá nie som, neviem, niečo v tom bude......upratovať je najlepšie priebežne po celý rok. Ešte aj môj muž, keď chcem niečo spraviť, povie - .....a vykašli sa na to......tak ho poslúchnem :-)
tina0207
A vy neviete ,že Ježisko sa narodil v chlieve , tak ,nech sa u váas cíti ako doma , to mi povedal manžel
kittyweiss
@tina0207 akomsi ma rozosmiala :) haha tento blog je cely super :) ja upratujem stale - raz za dva tyzdne umyvam okna, dvere a vsetko nakolko nemam deti ani nezijem s partnerom zatial nenarobim bordel :D ale okna su len vo vyske ze dociahnem :D ale nasmiala som sa pri predstave 'zostava stolicky a taburetka' :D