Varenie

Uskladnenie kysnutého cesta

glosterka - fotkaglosterka, 29. mája 2011

Ahojte varechári!
Chcela by som sa s vami poradiť. V noci som robila kysnuté cesto na knedľu. Dala som ho do mikroténového sáčku do chladničky. Chcela som robiť k mäsu knedľu, no nakoniec bola na obed ryža... Ako dlho môžem uskladniť v chladničke kysnuté cesto? Ako dlho mi tam vydrží do ďalšieho spracovania?
Už som aj tak rozmýšľala, že zajtra spravím tú knedľu a zo zvyšnej ryže spravím šampiňónové rizoto... radšej sa však s vami poradím. Viem, že kysnuté cesto na langoše vydrží v chladničke 3 dni... ale ako je to s cestom na knedľu, to neviem...
Je ešte jedna možnosť, že spravím knedľu a šupnem ju do mrazničky a nabudúce ju už len rozmrazím zohrejem... len neviem, či už bude taká rozmrazená a zohriata nad parou "tá pravá" ako keď sa spraví načerstvo...

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne69
.,..ja pouzivam tu druhu moznost,supnem uz spravenu knedlu do mraziaku,odrazu si ju uz aj naporcujem do balickov.Rozmrazena a zohriata nad parou nic nestrati na chuti,aspon nam sa zda,ze je vyborna...robievam tak roky a moja mama tak isto...
danenka
Ja do chladničky ani mrazničky nič nedávam, urobím a keď mi zostane urobím knedľu s vajíčkom a hlávkovým alebo uhorkovým šalátom, mňam raz za čas je to výborné.
sladkacokolada
ja som kysnuté cesto do chladničky nikdy nedala, kvasnice by mali kysnúť na teplom mieste , neviem čo také cesto spraví v chladničke. Knedľa z mrazáku je dobrá, stačí po rozmrazení zohriať v mikrovlnke, je ako čerstvá.
ebolitana
Ja davam kysnut do chladnicky tiez vzdy na noc ,ale mala som ho tam uz aj 4dni a bolo v pohode akorat som ho obcas pomagala v tom vrecusku ,ci moze byt aj dlksie veru neviem.
babidka
Cesto na knedlu som sice este nedavala do chladnicky , ale bezne tam davam cesto na chlieb ci briošky.Vecer si cesto vymiesim , dam ho aj s misou na chladne miesto /v zime/ alebo do chladnicky/v lete/ a vyberiem asi 2-3 hodiny predtym , ako ho chcem piect .V lete ked je teplo staci aj hodinka. Ked sa trosku zohreje v miestnosti , normalne zacne kysnut ako keby sa nic nestalo . Dokonca je to este chutnejsie , lepok v muke asi ma viac casu na "rozbeh" . Tak mozem upiect rano cerstvy chlieb , rozky , lupacky ci briosky na ranajky bez toho , aby som vstavala este "za tmy" a hnietla cesto .
sladkacokolada
tak to je výborné ak to takto funguje, že večer zarobíš, dáš do chladničky a ráno upečieš, nevedela som, že sa to tak dá
aroooo
cesto na knedľu v chladničke nekysne len po vybratí? A prečo potom cesto na lángoš-viď môj recept si kyslo kľudne ďalej?
glosterka
Ďakujem vám všetkým za zaujímavé rady. Možno sa budete niektorí čudovať, ale aj toto cesto mi v chladničke nakyslo - je o niečo vyššie aj širšie ako bolo v noci, keď som ho dávala do chladničky. Takže aj toto cesto v chlade "pracuje", kysne...:-) Nakoniec tu mám riešenie = ryža sa dojedá na večeru - pochutila, je jej menej, tak zajtra bude k mäsku pre našich mäsových papkáčov knedlľa.
@marianne69 a @sladkacokolada , ďakujem za tip na mrazenú knedľu. Aspoň som sa v tom utvrdila... Skladujem bežne aj koláče, zákusky, pečivo, chlebík a iné potraviny v mraziaku a nič im nie je po rozmrazení a príp. zohriatí, ak ide o omáčku, polievku atď...
evanaaa
No, mám dojem, že smotanové a paradajkové jedlá nie sú vhodné na zmrazenie, ani zemiaky, ale mäsá na šťave, kapusta, guláše a také dávam, aj knedlu a niektoré koláče, rezne napanýrované aj vypražené, naplnené papriky do omáčky, a pod.
kuchticka
Kysnute cesto moze ist do ch;adnicky bez problemov. Ja ma dokonca recept na kolace tzv. ZMRZLE. Ceto sa zamiesi a kysne v chladnicke. Alebi ine, ktore kysne ked ho dame do studenej vody na 1 hod a potom pecieme - pouziva sa na rozne pasy pre naplnenie nejakou plnkou.
Uvarena knedla z mraznicky je dobra, ked sa zamrazi dobre zabalena a potom zohrieva nad parou.
lkubicova
Ja dávam do chladničky aj cesto na picu ,vyberiem si koľko potrebujem a upečiem znova čerstvu...
lkubicova
Ja dávam do chladničky zostatok cesta na picu, ked potrebujem vyberiem koľko treba a upečiem čerstvú picu...
brian007
zdravim...vcera vecer som robil tiez cesto na knedlik a krdze uz bola polnoc tak sa mi nechcelo cakat este na naparovanie tak som hondal do chladnicky a rano som opat spracoval vykysli bochniky a krasne knedliky na svete a dokonca bez vajca lebo som nemal ziadne doma