Rôzne

Uhorkový šalát

frona - fotkafrona, 1. augusta 2012

Ľudia moji, musím sa s vami podeliť o nový (pre mňa) poznatok. Už som skúšala všelijako uchovávať uhorky na šalát. Zavárala som postrúhané uhorky-fuj-nič moc. Mrazila som uhorky- fuj-nič moc po rozmrazení. A to som rozmrazovala aj po pridaní octu,soli,cukru.... Pred pár dňami mi zostal zarobený uhorkový šalát(uhorky pokrájané na kolieska, soľ, cukor, korenie, ocot), každý podľa svojej chuti. Tak som ho dala do dózy a dala som ho na skúšku zamraziť. Veď keď to nebude dobré, tak to vyhodím....bolo toho len trošku. Na druhý deň som vybrala dózu z mrazničky a nechala šalát pomaly rozmraziť. No moji milí....celkom ako čerstvý. Konečne viem, ako uskladniť uhorky na šalát, ktorý použijem aj v zime.

@zareaguj


Diskusia k téme

pivonka
Ešte sa chcem uistiť - ten prvý raz si ho zamrazovala neochutený? Ocot, soľ a cukor si pridala až pri rozmrazovaní? A ešte sa chcem spýtať na častú dilemu mnohých gazdiniek - pri príprave šalátu uhorky najprv nasolíš a vytlačíš pustenú šťavu, či nie? Všetky ženy nášho rodu tak vždy robili, ale vraj sa to nemá - potom zas, že má - já ti nevím, Karle...
frona
Áno, ten prvý raz som neochucovala. Uhorky postrúham na kolieska, osolím, pridám cukor, korenie, ocot. Nežmýkam. Nedávam ani vodu. Len čo si uhorky pustia. A s tým nálevom som zmrazila.
joel
vyskúšam aj ja, ale si myslím,či by trošku olivového oleja neprispelo,keďže by sa obalili alebo by sa urobil na nich taky ochranný filter
evanaaa
Keď robím uhorky - šalát, nastrúham si na kolečká a postupne, ako ich strúham, každú vrstvu posolím ( soľničkou-rovnomerne), potom odložím do chladničky a zatiaľ si pripravujem ostatné jedlo ( kura na pečenie, a iné) až ku koncu uhorky vytiahnem, premiešam a ochutím - osladím, okyselím, dám cesnak, trochu č.korenia, nič nevytláčam, naša mama to tiež robila, ale som jej povedala, že vylieva minerály, veď uhorka je tuším 80% voda, šalát by bol suchý, nie? Ak treba ešte dosoliť, alebo niečo iné dodať, spravím, aby to malo chuť, záleží aj na uhorkách, niektoré sú príliš mdlej chuti, iné voňajú, tak podľa toho.
sovka62
@pivonka a aj ostatné, ktoré sa nevedia rozhodnúť, či šťavu z uhoriek pred dochutením vytláčať, alebo nie. Kedysi sa vytláčala. Dôvodom bolo, že uhorky boli často horké, takže sa použil rovnaký postup, aký sa doteraz používa pri baklažáne - osoliť, nechať postáť, šťavu vytlačiť a horčina sa stratí.
Lenže naši šľachtitelia sa pochlapili, zamerali sa na odstránenie horkosti z uhoriek a podarilo sa. Takže šťavu je zbytočné vytláčať a hlavne je to škoda, keď vegetačnú vodu vyhodíte a nahradíte ju vodou z vodovodu. Takže žiadne vytláčanie, ak si chcete byť úplne isté, že šalát nebude horký, odrežte plátok uhorky pod stopkou (nie na opačnom konci, tam horká nie je nikdy), reznú stranu na odrezanom plátku obliznite (a plátok zahoďte, načo by vám bol). Ak uhorka nie je horká pod stopkou, nie je horká nikde.
A do šalátu vôbec nemusíte pridávať vodu. Osoľte, oslaďte, pridajte niečo kyslé, každá podľa seba a uhorky pustia toľko šťavy, že žiadnu vodu pridať netreba.
baculata
@Sovka , velmi by ma zaujmali odrody uhoriek, ktoré počas celej vegetačnej doby nemaju horké plody, velmi dakujem za odpoved, velmi by mi to pomohlo. Mam na mysli uhorky tzv. pichlavé samozrejme, lebo uhorky hladké nebývaju horké. Zlé skusenosti máme hlavne s pichlavými uhorkami.
honestka
a kto tomu neveri, co hovori @Sovka , tak si v uhorkovej vode umyvajte tvaricku bez platenia velkych penazi kozmetickym vyrobcom/...
hubata
Ak niekomu vadí že mrazené uhorky na šalát sú "mľandravé", tak nechajte na nich vždy kúsok šupy po dĺžke a budú nielen pevnejšie, ale budete mať aj pekný pásikavý šalát.
A určite šťavu z uhoriek nevylievať @sovka 62 aj @honestka majú pravdu.
frona
No akáže fajná debata sa rozvinula na tému uhorkového šalátiku. Ja vodu nikdy nevylievam....a niekto ju aj rád vypije....ako napr. môj manžel
pacik
@frona , tak tomuto hovorím objav, skvelé. Dúfam, že bude dobrý aj po dlhšej dobe...vyskúšame, uvidíme :-)
frona
ja som to tiež skúšala len v malom množstve....skúste tiež najprv v malom množstve...ale ja som bola prekvapená
marianna76
... no, napísala som ti link na recept, lebo moji chlapi čalamádu nechcú... a toto si zachovalo najlepšiu chuť, pri tomto postupe sa fakt nemenila chuť , len trošku slanšie mohli byť....
sovka62
@baculata , až teraz som sa vrátili k tejto diskusii, tak prepáč neskorú odpoveď. Na odstránenie horkosti sa šľachtili šalátové uhorky, ty zrejme píšeš o nakladačkách (aj ja mám najradšej šalát práve z nich, majú "uhorkovejšiu" chuť ako tie prešľachtené šalátové). Takže ak šalát z nakladačiek, treba skúšať tie zhora odrezané kolieska. Ak je prvé horné, odrež nižšie, ak aj to je horké, ešte nižšie. Celá horká nebude, akurát budeš mať viac odpadu.