Zdravá výživa

Tuky

astheart - fotkaastheart, 14. februára 2015

Je už to dlouho, co jsme tady diskutovali o tucích. Názorů bylo mnoho. Já tehdy napsala, že se i oficiální stanoviska každých pár let mění. Ale tohle, to je opravdu "revoluce":
 zpravy.aktualne.cz/zahranici/tuky-skodi-mene-vyvraceji-ved...

:)

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
mne sa to nedá otvoriť, dáva mi, že stránka neexistuje, ale inak, ja používan hlavne bravčovú masť, je to surovina naších predkov aj regionu, oleje sa začali používať dosť neskoro, takže ako naše žalúdky nie sú nastavené na morské ryby, tak ani na olivový extra virgin, a toho sa držím
(nehovoriac o tom, že v tých morských plodoch už je tiež poriadny kus svinstva)
tiginko
hmmm, nejde zrejme skopírovať celú adresu... dajte si časť textu "tuky škodí méně" do vyhľadávača
tiginko
mnou odskúšaná teória...mala som hraničný cholesterol a odkedy som zvýšila! podiel tukov v strave a znížila množstvo sacharidov, sa mi upravil do ideálnych hodnôt. Energie mám na rozdávanie a aj váha išla dole. Samozrejme treba zvýšiť podiel zdravých a správnych tukov, ale vôbec sa nevyhýbam občas aj tým menej zdravým. Doprajem si denne makový, hroznový, olivový alebo rybí olej s vitamínom D, a pri príprave jedla používam hlavne kokosový olej, bravčovú masť a ghee, niekedy arašidový alebo sezamový. A nielen vytrieť panvicu, ale aj kľudne zopár lyžíc. Do raňajšej pohánkovo-špaldovo-ovsenej zmesi so sušeným ovocím a orechmi vždy patrí lyžička voňavého kokosáku, uvidíte, nevyhladnete tak skoro a máte pol dňa doplna nabité baterky.
k599
~4695e6acb13011e4ba57002590604f2e/
paeva
ja používam tiež väčšinou bravčovú masť, olej (slnečnicový) len na pomastenie cesta. a čo sa morských rýb týka, ako píše "rulik", ked som ešte robila v MŠ, tak sme normálne dostali zákaz používať do varenia konzervy z morských rýb, a morské ryby vôbec. ked sa vyleje nejaký tanker, tak tie ryby ,ktoré sa ulovia sú už aj na oleji, hmm
k599
Stači toto skopírovať a dať do vyhťadavača:
~4695e6acb13011e4ba57002590604f2e/
mariamka
@tiginko fu,, to rovno prednaska, kokosakom sa zatial len mazem /pekne vonia/, vezmem si tvoje rady k srdcu
tiginko
fuha, teraz to vyzerá, že nič iné nejem ako tie mnou vymenované tuky...nie všetky každý deň, ale každý deň si niektoré z nich si vylejem len tak na lyžičku a šupsnem spolu s jedlom do seba. Lebo nie sú všetky až tak chutné, aby som ich rovno použila v jedle :-) Len si @mariamka prosím ťa nerob slané jedlá na tom voňavom koksáku, lebo ma prekľaješ až do hrobu :-)
scharlott
V prednáške o tukoch hovorili, že sa má používať:
bravčová masť
poctivé kravské maslo
olivový olej
Momentálne sa vo veľkom preferuje kokosový olej.
Na vyprážanie doporučujú bravčovú masť a kokosový olej.
Niekde používajú na vyprážanie bravčovú masť spolu s olejom
daniela15
keď bol syn asi pred piatimi rokmi na prednáške o zdravej výžive, prišiel domov s tým, že náš repkový olej sa vyrovná olivovému, ešte je aj lacnejší, takže v našej kuchyni sa aj repkový často používa, k tomu normálne maslo, chleba by sme so žiadnymi náhradami masla nezjedli, do kyslej kapusty jedine bravčová masť a ešte ten olivový olej
bubaya
Výborný je aj mandľový olej, aj na mazanie zvnútra, aj zvonka, do šalátu. Má veľmi jemnú chuť, napríklad do šalátov s avokádom, alebo polníčkom šalátom, kde mi olivový preráža. Teraz som si kúpila Butterschmalz, čo je to ospevované ghéé, a vyprážam na tom radradom všetko, ako bratia Rakušania, aj rezne. Neskutočne dobré je to, nikdy by som neverila, že mi bude ešte viac chutiť ako na bravčovej masti.
scharlott
Daniela15, našla som články, ktoré potvrdzujú, že náš repkový olej sa vyrovná kvalitou olivovému, dokonca v niektorých parametroch je lepší.
dandika1
@tiginko pises , ze pouzivas kokosovy olej prosim Ta mozes mi dat vediet ma byt ten olej tuhy, alebo tekuty ja som si ho chcela kupit u nas v potravinach len som zavahala ako ma spravne vyzerat predavacka o tom nema sajnu a ja som tiez do teraz ten olej nepouzivala.Ked budes tak laskava a budes mat cas napis mi o tych olejoch co pouzivas a naco do TS ked Ta mozem poprosit.Velka vdaka:-)))
tiginko
@dandika tu sa dozvieš zopár informacií o kokosovom oleji  varecha.pravda.sk/diskusie/kokosovy-tuk/6521-forum.html...

Tuhý a biely je v chlade, nad 25 stupňov sa mení v tekutý olej. Je rozdiel medzi prírodným voňavým, ktorý sa používa hlavne na pokožku tela a na pleť, niektorí ho používajú aj na vlasy. Ten je vhodný aj na sladké pečenie. Potom je dostať nevoňavý, má neutrálnu chuť a vôňu a ten je vhodný na varenie a vyprážanie slaných jedál. Podľa mojich informácií nezvyšuje cholesterol, dokonca má zvyšovať ten dobrý, prospešný a je stabilný pri vyšších teplotách, podobne ako bravčová masť alebo prepustené maslo/ghee. Informácie o prospešnosti všetkých alternatívnych olejoch a tukoch ľahko nájdeš na internete, stačí ich zadať do vyhľadávača.
evanaaa
Práve dnes som dávala na FB článok - Ďalšia legenda o potravinách padla. "Zakazovať tuky bol nezmysel - zhodli sa vedci......"
milad
Nečítala som tie odkazy- nešlo mi ich spustiť, ale: pred tromi rokmi som mala mierne zvýšený cholesterol aj cukor...zľakla som sa a pátrala po príčine- nedopátrala som sa, tak som na to išla intuitívne. Úplne sme vylúčili umelé tuky a varím pečiem na bravčovej masti, poctivom masle a občas si doprajeme panenský olivový olej do studenej kuchyne. Po roku hodnoty klesli a sú v norme a tak to aj zostalo. Moje vysvetlenie? Na umelé tuky...flo.. vet...ram...atď si mucha nesadne. Naše telo tie umeliny nevie "prečítať", tak si ich ukladá do zásoby...nevie čo s nimi. Samozrejme, že nepreferujem používanie týchto tukov..no človek sa pri bežnom fungovaní tukom nevyhne. Aj tieto s mierou a je všetko v poriadku.
milad
pardon.nepreferujem- chcela som napísať: nepropagujem
astheart
Já se omlouvám za ten link. Zkoušela jsem to víckrát a pořád se mi to kopírovalo stejně "blbě".
No vidíte, teď se řepkový vyrovná olivovému. Já d 90tých letech slyšela na kurzu od odborníků, že je to ten nejhorší tuk a hodně nebezpečný. Kokosový tuk je skutečně tuhý bílý (vypadá podobně jako ztužený tuk). Přivezla jsem si ho předloni z Dánska, tady tehdy ještě nebyl k mání. No a vzápětí na to jsem na internetu četla, jak je nezdravý a nebezpečný! :) Teď je to zas naopak... Čert aby se v tom vyznal! :D
1x giussa
giussa
to je ako ked po rokoch odporucania konzumacie celozrnnych obilnin vysla sprava, ze pozor na ne, aby ich clovek nejedol privela, lebo v obaloch zrniek sa najviac ukladaju tazke kovy a ze su teda pre cloveka nebezpecne... naozaj sa moze clovek zblaznit z tolkych protichodnych informacii. No proste "vseho s mirou" :D
alena45
ja som sa narodila ako "neveriaci Tomáš, robím si veci po svojom. Hlavná myšlienka je - nič nie je pre ľudí, všetko je pre peniaze. A vidím, že zasa sa tu šíri dezinformácia - že repkový olej je ten najzdravší. Lenže nemá sa na mysli ten lacný, priemyselne spracovaný, čo repku ani nevidel, dostanete ho v každom supermarkete, ale panenský repkový olej. Je stokrát lahodnejší ako olivový, bez toho divného pachu, tmavožltej farby a sám kričí : to som ja ten zdravý olej ! Umelé tuky som kúpila raz - veto - nikto to nechcel. Celozrné veci nejem, veď obilie sa strieka proti burinám aj proti škodcom, aj proti plesni, a všetko je to na obale alebo v obale zrna. Múka je vždy biela a je dokonale chránená tuhými obalmi. Problém je v kvasení a problém majú bezlepkáči.
Byť vegetariánom bez vlastnej záhrady je trestuhodné. Aj ja kúpim zeleninu v supermarkete, ale jem ju ako prídavok, nie celodennú stravu. Ako celodenné jedlo na rôzne spôsoby jem len vlastnú zeleninu. A tuky ? Pravý tuk prejde tráviacim traktom, lebo už je tukom, nie je čo spracovávať. To s rafinovaným cukrom - to sa organizmus natrápi a s umelými tukmi a všelijakými nízkotučnými gebuzinami taktiež. Dám si dva jogurty do týždňa, tak si dám pravé smotanové. No nie ?
radox1
len raz som kupil repkovy olej-nie panensky,neviem co som uz robil,tusim vyprazal lebo mi dosla mast,smrad a znicene maso.
alena45
raz som čítala článok o latrínach pri niektorej z tých vysokohorských chát. Písali, že "oné" sa už ani poriadne nerozkladá, že s tým je problém. Tak čo za svinstvá to ľudia jedia ?