Je už to dlouho, co jsme tady diskutovali o tucích. Názorů bylo mnoho. Já tehdy napsala, že se i oficiální stanoviska každých pár let mění. Ale tohle, to je opravdu "revoluce":
zpravy.aktualne.cz/zahranici/tuky-skodi-mene-vyvraceji-ved...
:)
Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 25 najnovší komentár dnes 17:44
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 6 najnovší komentár včera 18:50
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 6 najnovší komentár dnes 14:52
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 6 najnovší komentár 29. novembra 2024
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 10 najnovší komentár 24. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 25 najnovší komentár dnes 17:44
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 6 najnovší komentár dnes 14:52
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 261 najnovší komentár dnes 11:46
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 6 najnovší komentár včera 18:50
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 6 najnovší komentár 29. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 120 najnovší komentár dnes 11:46
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 25 najnovší komentár dnes 17:44
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 6 najnovší komentár dnes 14:52
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 6 najnovší komentár 29. novembra 2024
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 6 najnovší komentár včera 18:50
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín!
- Smotanový vajíčkovo-mrkvový šalát +video
- Nahé orechové štangle s jablkami
- Hovädzí stroganov
- Losos s krémovými zemiakmi
- Bezlepkové vianočné medovníky Liana - ihneď mäkké +video
- Bryndzové halušky s cibuľkou a so slaninou
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Ako z papierových tanierov vyrobiť škatuľky. Hodia sa na servírovanie aj na výslužku VIDEO
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín! VIDEO
- Rýchla pečeňová paštéta, perfektná na chlebík aj na lokšu VIDEO
- Vanilkové mini veterníčky s marcipánom a višňovým džemom VIDEO
- Pečenie pre každého: 10 koláčov z kyslej smotany. Jednoduché rýchlovky z hrnčeka, aj kráľovské pre hostí
- Skúste a neobanujete: Top recepty, ktoré zabodovali na Vareche minulé Vianoce. Dobrá inšpirácia, keď neviete, čo na sviatky upiecť
- 7+7 receptov: Čo variť a piecť tento týždeň? Slané a sladké tipy na bežné dni aj prvú adventnú nedeľu
- Vôňa zimy: 10 receptov na perníkový koláč, úplne obyčajný aj vyparádený na vianočný stôl
- Lákavá ponuka: Starodávny, z jednej misy aj ako trdelník na plechu. 11x orechový koláč na víkend
- 11x makový koláč: Sviatočná štóla, pité aj opité a nezabudli sme ani na rýchlovky pre lenivé gazdinky
- Vďačný eintopf: 12x obed z jedného hrnca. Navarte chutné jedlo, ktoré vystačí pre celú rodinu aj na dva dni
(nehovoriac o tom, že v tých morských plodoch už je tiež poriadny kus svinstva)
~4695e6acb13011e4ba57002590604f2e/
bravčová masť
poctivé kravské maslo
olivový olej
Momentálne sa vo veľkom preferuje kokosový olej.
Na vyprážanie doporučujú bravčovú masť a kokosový olej.
Niekde používajú na vyprážanie bravčovú masť spolu s olejom
Tuhý a biely je v chlade, nad 25 stupňov sa mení v tekutý olej. Je rozdiel medzi prírodným voňavým, ktorý sa používa hlavne na pokožku tela a na pleť, niektorí ho používajú aj na vlasy. Ten je vhodný aj na sladké pečenie. Potom je dostať nevoňavý, má neutrálnu chuť a vôňu a ten je vhodný na varenie a vyprážanie slaných jedál. Podľa mojich informácií nezvyšuje cholesterol, dokonca má zvyšovať ten dobrý, prospešný a je stabilný pri vyšších teplotách, podobne ako bravčová masť alebo prepustené maslo/ghee. Informácie o prospešnosti všetkých alternatívnych olejoch a tukoch ľahko nájdeš na internete, stačí ich zadať do vyhľadávača.
No vidíte, teď se řepkový vyrovná olivovému. Já d 90tých letech slyšela na kurzu od odborníků, že je to ten nejhorší tuk a hodně nebezpečný. Kokosový tuk je skutečně tuhý bílý (vypadá podobně jako ztužený tuk). Přivezla jsem si ho předloni z Dánska, tady tehdy ještě nebyl k mání. No a vzápětí na to jsem na internetu četla, jak je nezdravý a nebezpečný! :) Teď je to zas naopak... Čert aby se v tom vyznal! :D
Byť vegetariánom bez vlastnej záhrady je trestuhodné. Aj ja kúpim zeleninu v supermarkete, ale jem ju ako prídavok, nie celodennú stravu. Ako celodenné jedlo na rôzne spôsoby jem len vlastnú zeleninu. A tuky ? Pravý tuk prejde tráviacim traktom, lebo už je tukom, nie je čo spracovávať. To s rafinovaným cukrom - to sa organizmus natrápi a s umelými tukmi a všelijakými nízkotučnými gebuzinami taktiež. Dám si dva jogurty do týždňa, tak si dám pravé smotanové. No nie ?