Nápoje

Trvanlivosť vaječného likéra

sandraviglasova - fotkasandraviglasova, 23. januára 2014

Ahojte všetci, neviete mi niekto povedať, ako dlho vydrží vaječný likér?
Robila som ho asi v strede decembra, na izbe máme tak 22°, akurát som
ho chutnala a zdal sa mi dobrý. Robila som ho z 3dcl absolut vodky, salka
a štyroch žĺtkov. Môže sa to pokaziť?

@zareaguj


Diskusia k téme

martinis
Máš tam cukor aj alkohol ako konzervanty, ale ja by som radšej dal do chladničky, tam vydrž dlho. Ja si myslím, že by mohol byť v poriadku.
martinis
Opravujem sa, likér tam vydrží dlho, ty nemusíš :-))
radost
vydrží - kým nevypiješ...ak nestíhaš - pomôžem..pošli..:-)
rulik
radšej vypi, neriskuj, že sa pokazí
sandraviglasova
radost príď, ponuknem ťa ním ku káve a esíčkam zlatým :) však u nás si ho pijem aj tak len sama :D
ďakujem za rady ;)
babidka
Neboj , nepokazi sa :-) Moja priatelka robieva liker vzdy na Vianoce . Odklada ho do spajze na zem a dokedy ho dopije , dovtedy je dobry :-) Minuly tyzden ho ponukla aj susedkam , dorazili ho az do dna , susedky sa rozlucili a ona spokojna isla odlozit flasku .Nasla vsak dalsiu flasu na ktorej bol napis "Vianoce13"/t.j. v roku 2013/.Ihned si sla po okuliare a pozrela lepsie na dopitu flasu - napis hlasal "Vianoce 12" :-)))))))))))) Vravela , ze z domu a domov chodila tyzden iba potme , ani nesvietila na chodbe a nepouzivala vytah ...aby ani nahodou nestretla "spolupijuce" susedky :-) No ale ani deti ani manzel nehlasili nijake ochorenia ani umrtia v panelaku a tak je uz spokojnejsia :-)
Vidis , TOLKO vydrzi kvalitny vajecny liker !:-)
sandraviglasova
:D dobrý príbeh ;) super, to si ma veľmi potešila, ale už ho tam mám len trošku, to mi asi nevydrží :D ale pre budúcnosť je to dobre vedieť ;)
michal81
Bol by som opatrny. Alkohol je sice "trvanlivy" ale o vajickach alebo o zahustenom mlieku (Salko) sa to povedat neda. Mlieko je mlieko, aj kupovane pasterizovane nevydrzi dlhko a zkysne. Vajicka su tiez tepelne nespracovavane, takze vydrzia len kratko. Ano je tam konzervant alkohol, ano nieje to na slnku, no stale je to pokazeny produkt. Ak je tam alkohol a zabija alebo brani niektorym bakteriam vzniknut tak to neznamena, ze je to zdrave :). Prirovnal by som to k cigaretam. Fajci ich kazdy, nezomiera sa na to kazdy den, ale zomrie len dakto a len obcas... su naozaj ludia co fajcia cely zivot doslova 2 skatulky cigariet denno denne a nic im nieje ani v 80tke a su ludia co si daju 2-3 cigy a zomru alebo chytia o mesiac rakovinu pluc. Tak nejak je to s pokazenymi vajciami a mliekom. Alkohol sice brani vzniku kysleho mlieka alebo uplnemu pokazeniu vajiciek, ale ja by som to teda nepil. Po roku si mozte vsimnut na spodnej casti usadeninu. Tiez je nutne podotknut, ze sice alkohol je konzervant, ale len v pripade 100% koncentrovaneho cisteho etanolu a nie tych par percent vo vajecnom konaku. Vajicka naozaj niesu ziadna sranda. Podla mna sa to rozklada na velke svinstvo po tak dlhej dobe. Ja by som si trufol odhadnut trvanlivost tak na cca 1-2 roky pri skladovani v izbovej teplote. Potom uz by som ho uz radsej nechal tak a vylilal ho do odpadu. Vajecny konak je inac veeeelmi super hlavne do ciernej zalievanej kavy - "alzirska kava".
radost
@Michal81 (2.6.2019 14:23)

doma urobený vaječný koňak vydržal 1-2 roky..??
komu prosím..??
u nás najviac dva týždne vydrží..
bo to máme miesto torty,zákuska
dobrota
to ten kupovaný v obchode-ten asi myslíš,že..??