Zdravá výživa

TRSTINOVÝ CUKOR 2

pseudocognac - bez fotkypseudocognac, 2. júla 2013

Znova sa vraciam k tejto téme, len preto, lebo opakovanie nikdy nezaškodí. Mám dojem, že veľa ľudí si myslí, že trstinový cukor = hnedý cukor. Tak to nie je. Aký iný dôvod na používanie trstinového cukru, ktorý musí prekonať tisíce kilometrov, pričom sa spotrebujú kvantá palív, existuje, neviem? Je to neznalosť? Či snobizmus?

Nie je zdravší, je úplne rovnaký ako cukor z cukrovej repy. Kúpou slovenského cukru podporujeme samych seba, našu krajinu. Pri poľnohospodárstve nejde len o produkciu, ale aj o krajinotvorbu.

Pri pestovaní cukrovej trstiny sa táto pred zberom vypaľuje, dôvody si vyguglite. Asi je jasné, že je to absolútne ekologicky nevhodné a neprípustné. Ale deje sa to. O potrebe dlhého transportu som sa zmienila. Preto trstinový cukor rozhodne nekupovať.

Zase nabudúce, niekedy, keď ho tu bude priveľa ;)







len na ukážku.

@zareaguj


Diskusia k téme

janny300
To je v Anglicku skoro v kazdej kaviarni na stole aj biely aj hnedy cukor , na svk neviem ci je az tak popularny.v nl je ho dostat kupit tiez v kazdom obchode ale ze by sa pouzival az tak privela na prpagaciu nekupovsnia by som nepovedala .
kuchticka
....... "hras mi na notu". Propagujem vsetko to, co sa v mieste kde zijeme urodi. Cukor z repy je rovnaky - sladi viac oko trstinovy - ale po zdravotnej stranke je to stejne.

samanka
absolútny súhlas @pseudocognac už som sa niekoľkokrát vyjadrila v diskusiách, že zo zdravotného hľadiska cukor ako cukor....samozrejme, aj trstinový je rafinovaný.... Niektorí píšu, že má inú chuť. Ale to práve preto, že trstina je obhorená.....asi je to snobstvo, ale aj marketing a snaha pretlačiť na trhu tento cukor.
marikafil
no, u nás doma sa cukor používa minimálne - nápoje zásadne nesladíme. občas niečo sladké upečiem, ale naozaj zriedka. nemyslím si ale, že trstinový cukor je menej sladký preto, že by bola trstina obhorená...
mám kamarátku, čo robila dlhé roky v miestnom cukrovare vedúcu laboratória a tá mi tiež potvrdila, že čím je cukor rafinovanejší, tým je belší a aj sladší - takže ak je ten trstinový hnedý cukor menej rafinovaný, znamená to, že tam zostala aj nejaká melasa - čo má nahorklú chuť. ale kupujte cukor, aký vám chutí. proti gustu žiadny dišputát:-)
irenaw
a čo kakao, vajcia, vanilka, tuniak... GMO... to sa dá napísať o každej druhej (možno aj prvej) potravine, že nadmernou produkciou zaťažuje životné prostredie. uprednostňujem fair trade a domáce výrobky a celý život sa stretávam so začudovaním (to som napísala veľmi jemne). nie je vôľa, nie je ani cesta...
marisee
Pseudocognac nedá mi nereagovať, už ti to vysvetlila viera1 v prvej diskusii. Ty pokojne založíš druhú s rovnakými tvrdeniami. Jedna vec je láska k domácim produktom, druhá nezmyselné tvrdenia ako "trstinový cukor je úplne rovnaký ako cukor z cukrovej repy". Hovoríš že neznalosť vedie k jeho kúpe, ja hovorím že neznalosť vedie k takýmto tvrdeniam. 100 ľudí 100 chutí.