Varenie

Trnky

xenoclea - fotkaxenoclea, 1. augusta 2011

Dnes, cestou do mesta, som pri rugbyovom ihrisku objavila kriky plne zatial nezrelych, ale krasnych trniek. Neodolala som a zahryzla som do jednej - az mi tak usta vykrutilo! Budem musiet par tyzdnov pockat, ale potom sa pridem napast. Ja trnky pojedam len tak, neviem, ako by som ich mohla dalej upravit. Mate s nimi nejake prakticke skusenosti?

@zareaguj


Diskusia k téme

hubarka35
podla mna pár týždnov je málo na trnky-až po prvých mrazoch sú dobré na jedenie-no nerobila som z nich nič len ich jeme.....
arasidka
Ej, ešte si počkáme, než budú fajné na jedenie. Moji rodičia robili trnkové víno, ale ako, to veru neviem. Ale dajú sa usušiť a pridávť do čaju bylinkového.
pacik
Už roky mám recept na trnkový likér, keď to bude aktuálne, pridám. Zatiaľ sú ešte nepoužiteľné. Kedysi som čítala o príprave trnkového vitamínového nápoja, ale škoda, nezapísala som si ho. Tak už zostáva len potešiť oko pohľadom na krásne obsypané kríky, hrajúce modrozelenou farbou
remcula
Mo, my švestky hlavně skapalňujeme! :-)) A také jablka, máme jich letos dost. Taky jsem dělala džem z nich a teď i z mirabelek-žluté malé švestičky, velké jako třešně. Také dělám pečená povidla z nich, když jsou dobře zralé a určitě i na koláč jsou skvělé.
arasidka
Remciulka, v komore mi už stojí osem trojdecových pohárikov mirabelkového lekváru, varila som ich tento rok prvýkrát, vždy to robievala lmoja mama, ale tento rok som neodolala, ako chodí so psém pod horu pod vinohrady, tam je ich toľko, že ti oči prechádzajú a povzdychneš si , akí sú ľudia voči ním ľahostajní, toľko vitamínov rastie v prírode, ako keby sa hanbili zdvihnúť ruku, či ich niekto pri tom nenachytá, ale veď to nie je krádež, to patrí všetkým.My to tak u nás aspoň berieme tak, chodím tou istou cestičkou roky, ešte boli deti malé, a už tam tie mirabelky rástli, požehnané je v tom to, že na každom strome je ich dosť aj pre procesie, nielen pre jedného výletníka:)))
A máš pravdu,z mirabeliek je najlepši pálené zvané u nás "Belica", len u nás sa nepáli, my máme vínečko.Ľudia ich nechajú radšej opadať na zem.
verka1
Od susedky som dostala kýblik asi 5 kg mirabeliek. Som niečo zavarila na kompot a ostatné som použila na džem. Je fantastický, len treba dať viac cukru. Jedno viečko nechytilo, tak som použila džem do palaciniek s tvarohom. Super.
remcula
@arasidka , no, my jsme teď slavili narozeniny zetě- 30 let na zahradě. Tak se přítel prošel a našel strom těch mirabelek.. Donesl mi na mističce, hned jsem ho hnala nasbírat více. Máš pravdu, tolik ovoce spadne, nikdo ho nesbírá, zhnije.:-( je mi to strašně líto, když vidím stromy jablek a nikdo si jich nevšimne, vždyť v obchodě stojí tolik peněz!! Já každý rok zavařuji, ikdyž jsme sami dva. Ale vnučky milují džemy a tak je kam dávat. Ten mirabelkový jsem udělala i dia, aby měl přítel na palačinky:-). Taky se vám stává, že každý rok máte kupu sklenic na zavařování a každý rok máte málo? Já nevím, kde to je! Děcka mi většinou vrací, přitom je každý rok scháním. Kolik lidí je vyhazuje, že se zavařování neoplatí. Jen nemám štěstí na krabici sklenic u popelnice, hned bych si je vzala. Jen na dýni potřebuji minimálně 60 sklenic každý rok. A ještě nikdy nezbylo, jen mladým se nechce nic zavařovat, vědí, že u mne bude. Aspoň mám dobrý pocit z toho, že nejsem zbytečná.:-)
jerica
@remcula akoby som čítala môj príbeh.Chodím za kamarátkou do obce Vlky,je to malá obec za Tomášovom odbočíš a popri ceste ťa víta krásna alej čerešní,ale tie sú napospas vtákom,pamätám sa že niekedy sa kupovali takto stromy ktoré boli pri ceste každý strom bol očíslovaný pre toho kto si ho zaplatil a mohol si z neho ovocie obrať.Dnes ani zadarmo si neoberú,no a u nás je to tak isto,je mi ľúto nespracovať čo som (sme) dopestovali, len neviem keď to takto ďalej pôjde v eu-globalizácii zo surovinami tak sa určite časom ?! vrátia ?! k domácej bezchemizovanej potravine.
remcula
No, je vidět, že se ještě nemáme tak zle, aby nebylo hůř. Těm mladým je to fuk. Oni vidí třešně na stromě a docela by i chtěli, ale tak abychom jim vylezli na strom, obrali a dovezli, popřípadě zavařili! :-)) Hrozná doba...
dobryhrncekvar
xenoclea, ja robím takýto trnkový líkér: 1/2 l gin 40%, asi 20 Dg trniek, 10 Dg kryš.cukru. Zoberiem 3/4 l flašu, na dno nasypem trnky, každá jedne prepichnutá ihlicou, potom cukor a zalejem ginom, nechám stáť v kuchyni /nie na slnku/ 2 mesiace, občas pretrasiem. Cukor sa rozpustí, trnky pustia krásnu červenú farbu.Množstvo trniek aj cukru môžeš meniť, závisí od toho, či chceš viac sladký alebo menej sladný likér.
dobryhrncekvar
Samozrejme po 2 mesiacoch precediť, garantujem, te mnohí aní len neuhádnu z čoho je to robené /tí čo to nepoznajú/, naučil ma to jeden angličan, volajú to tam vianočný likér.
xenoclea
@dobryhrncekvar , to môže byť zaujímavé. Nedal by sa ten gin nahradiť niečím iným, možno vodkou? Nemám totiž rada jeho chuť. Ale tá je tam asi podstatná, čo? Ja som teraz na návšteve v Bratislave a žiadne trnky tu nie sú, len sa napchávam domácim slivkovým koláčom a užívam si.
arasidka
Prešla som sa naším chotárom, a vyzerá to, že v tých dlhých radoch kríkov - trnky,šípky, agáty - ktoré sa ťahajú pozdĺž vinohradov, akoby dellili každý vinohrad od druhého, že bude tento rok dobrá úroda trniek. Už teraz sa chystám na oberanie šípok , tak neodolám a oberiem aj trnky, ale to si ešte počkááááááme, než budú trnky "sladké". /Až sa bude končiť babie leto, i neskôr/.
marcy
macerujem trnky v mede i alkohole.V mede došlo ku kvaseniu,trošku to zredlo a o pár dní scedím,má sa piť po malej lyžičke na lačno ako preventíva ( alkohol je nepatrný ) v druhej fľaši sa krásne mok vyfarbil do červena,ocení sa v zime,keďže tam nešiel cukor bude z toho trnkovica )) nie liguééére