Varenie

Trápiť sa s postupom receptu na fotkách?

danculka - fotkadanculka, 24. februára 2011

Keď už dokážem nafotiť hlavný obrázok,tak sa potrápim aj s tým postupom,je to nefér voči takým,čo sa snažia naozaj ukázať, ako sa to robí a inšpirovať ,,varechárky,, a opačne , ja sa rada pozriem na postup,keď je recept zaujímavý,či to dokážem.Verte mi mám na stovky obrázkov ,ku ktorým stačí urobiť popis receptu.Vezmime si príklad trebars aj od @dorisy ,čo aký jednoduchý recept dá,pekne ho nafotí , popíše a je to jej recept.Taký , čo nefotí , to je niečo iné,tam musíš zapnúť fantáziu a musíš si ten hotový produkt vedieť predstaviť.Aký názor máte na to??????

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
Ja keď vždy robím nejaké jedlo, vždy všetko odfotím :)) Recepty tak pridávam, že najprv pridám fotky, a potom píšem text :)) Niekedy som mal nafotené aj 18 fotiek :)
sovka62
Ak už vytiahnem foťák, tak fotím aj jednotlivé fázy prípravy jedla. Myslím, že sa nájdu ľudia, ktorým je to takto pochopiteľnejšie.
viera1
Súhlas @ sovka62 ,je to vynikajúce pre začiatočníkov,len ja túto techniku ešte neovládam,ale budem sa snažiť.
hviezdickaz
je fajn,ked je recept aj fotoreceptom... tiez si to viem lepsie predstavit... no nie vzdy sa to da pofotit a tiez je tu kopec ludi,co maju problem s pridavanim obrazkov...
ketty3811
Aj ja keď varím,tak fotím.Už sa zo mňa smejú,že nič neopustí kuchyňu,kým to nevyfotím.:-)A tiež mám najradšej fotopostupy,je pekne vidieť celú prípravu.Tiež som sa vďaka Vareche naučila pracovať s PC,vkládať doň fotky a potom pridávať k receptom.:-)
tornadolue
Ja som zatiaľ pridala len dva fotorecepty a musím povedať, že je to riadna fuška, naraz variť aj fotiť, dávať pozor, aby som nepokazila nielen jedlo, ale aj záber. Preto obdivujem všetky fotorecepty. Ale mne nevadia ani recepty, ktoré nemajú nafotený postup, keď vidno, že ich autor naozaj sám pripravoval a priamo v postupe radí, na čo si dať pozor a aké vylepšenia a triky používa. No a ak je to len recept zjavne odpísaný z nejakej kuchárskej knihy alebo časopisu, ten ma veľmi nezaujme...
lubisthemple
ja rada fotím všetko, keď varím. kvôli tomu, aby som fotky mohla použiť, či už tu na vareche alebo na blogu, snažím sa viac, aby sa mi jedlo podarilo a pekne vyzeralo. rada si však pozriem aj recept, ktorý má len hlavnú fotku jedla alebo je aj bez fotky...niekedy stačí len názov, aby ma recept zaujal :)
mariaklara
Aj zo mňa sa manžel smeje, vraj odkedy som na " Vareche ", len varím a fotím. Vkladať ich ale neviem, vždy musím počkať na dcéru, ja recepty najskôr napíšem ako skryté, ona mi potom vloží fotky a ja ich nakoniec zverejním.
tetadena
môj problém je, že mám pocit, že recept ktorý varím sa mi nezdá až taký zaujímavý a tak ho nenafotím s postupom. nakoniec, keď to dám na tanier - poviem si, že je škoda, že je to bez postupu. :(
2010
Ja som pridaval postupy uz nedavam , preco? no jeden fotoaparat mi odisiel , lebo fotoaparaty nemaju velmi radi kuchynu , mastne ruky a paru...
1x elixir
alexdidi
@2010 , máš pravdu, aj mne začína foťák akosi štrajkovať....nemám problém s pridávaní fotiek k postupu, v poslednej dobe sa mi však už akosi nechce, z rôznych dôvodov....
babidka
ja dost vela varim podla receptov z Varechy....no a tam uz moje fotky netreba:-))Ale tiez mam s tym problem aby som naraz varila , fotila a hlavne udrzala na uzde nase stena ktore sa naradsej foti pri tom ako strka nos do mojho varenia - raz musim ratovat jedlo , potom fotak a nie raz aj malu psinu :-))))))
palokuchki
Pridavat recepty s fotopostupom nie je naozaj take jednoduche. Vsetci co to robia vedia co to je. Prestat varit, umyt si ruky, odfotit, polozit fotak(mobil) na bezpecne miesto a pokracovat vo vareni. A to sa opakuje niekolko razy. Je to babracka, ale niekedy, ked je recept narocnejsi mal by si Varechac co priklada taky recept dat zalezat a pridat par fotiek. To je ale len moj nazor. Aj v mnohych kucharskych knihach a casopisoch su narocnejsie recepty nafotene aj s postupom.
dorisa
Fotenie postupu a ukladanie fotiek je síce zdĺhavá robota, nie vždy to vyjde tak (fotenie),ako si predstavujem, ale to musí človek byť naozaj fanatikom,aby na to nezabudol. U nas to vyzera asi tak,že jedlo,alebo koláčik je pripravený a ja aranžujem výtvor aj niekolko minút, a potom, ked zavolám priatela jest, tak dostane tu najkrajšiu porciu. Niekedy musí čakať, kým to "blisnem",a až potom može jesť. Keď prídem ku kamoškam(bejda7) tam sa deje to isté. Takže, ja fotím všetko, čo varím a pečiem a ukladam si recepty ako skryté, a potm s nimi pracujem. Tiež ma zaujme recept skor,ked je fotodokumentácia, ako ked je len s jednou fotkou,alebo dokonca bez fotky. To mna neinšpiruje k realizácii toho jedla,alebo koláča. Takéto recepty si maloktorý všimnem:(((
danculka
Ja som tiež názoru,že by to malo byť s postupom,ale čítate , niekomu to nevadí,podľa toho sa budeme musieť zariadiť,podľa tohoto si môžem jedlo odfotiť aj v reštaurácii a prípravu dopísať...
danculka
Ďakujem za komentáre,ozvali sa väčšinou čo postup dávajú,kde je zvyšok...
hubarka35
ja som na začiatku pridavala rcp.bez foto-no nevedela som ako to mám robit,ale postupom času som sa naučila...aj z mobilu do počitača dat fotky,a snažim sa aj nafotit postup,tiež ma zaujme recept viac ked je s fotopostupom,lebo sa dám na také veci čo som v živote nevarila,nepiekla a spravim to na prvý krát vyborne-doma ma chvalia...od kedy chodiš na varechu-lepšie variš....no fakt musim mat čas na varenie-fotenie...niekedy ho nemám ked cez pracu som na skok doma-musim čo najrychlejšie jedlo pripravit......
evas13
Mne stačí foto s konečným dovareným jedlom a zrozumiteľný rozpis receptu.
janazjarku
Ja som nedávno varila niečo jednoduché, že nakrájame šampiony, nakrájame pôr a tak som si povedala no tak toto asi fotiť nejdem :-) a tak som odfotila len konečný obrázok no ešte sem nedorazil :-)
marianne69
...ak je jedlo zlozitejsie fotim poctivejsie,ak je jedlo jednoduche(cestoviny),davam len finalnu fotku...ale medzi receptmi,ktore nemaju fotku vobec uz z akehokolvek dovodu,som nasla aj par pokladov,za ktore dakujem...
1x elixir
babidka
veruze , aj ja som nasla par velmi peknych receptov - zvacsa z cias zaciatkov Varechy - bez akejkolvek fotky a toboz fotopostupu :-) A boli vyborne ...Nasla som aj par , ktore pridavala Redakcia a tak ked ich budem najblizsie pripravovat , tak ich odfotim a poslem redakcii -potom si ich mozno ludia vsimnu , lebo naozaj stoja za to :-)
veronika353
Mně taky stačí ,jako @evas13 ,fotka hotového jídla a srozumitelný postup.Fotopostup nedávám,protože,jako píše @2010 ,foťáky nemají rády mastné ruce, vodu a páru.
1x elixir
elisticka
Ja si tiez najradsej pozriem recepty s fotopostupom je to lakavejsie..ale veru ako hovorite aj moj fotak nejak strajkuje ze by to bolo z kuchyne? no uz sa mi chudacik okupal aj v cokolade ked som polievala roladu urobil salto a bol cokoladovy....nie kedy naozaj treba dobru predstavivost pri receptoch bez fotiek..tak mili varechaci ak mate moznost tak fotte!!!! dakujem:-))
dorisa
Fototpostupy- nemyslím kvoli vareniu, ked by som si jedlo pripravovala sama podla receptu,ale pre celkovú uroveň pridavaného receptu je podla mna vhodný fotopostup.Pri dnešných možnostiach by sme mali využívať výdobytky techniky a posunut sa dalej,nie len vo forme textoveho podania receptu. Je potom recept dokonalý a naozaj prehladny každému. Keď mam varit podla textu, tak si možem otvorit aj kucharsku knihu a z tade čítať.
danculka
Ďakujem za ohlasy na túto tému a každý nech si vyberie podľa svojho vedomia a svedomia...veľmi pekne ´dakujem...
palokuchki
@danculka este raz sa ohlasim. Mas pravdu v tom, ze sa mozu najst aj taky ludia, ze si niekde nejake pekne jedlo odfotia a bez fotopostupu ho daju na Varechu ako svoje vlastne. Uz som tu mala pri niektorych jedlach taky dojem. No nechcem do nikoho vrtat.
evanaaa
Doriska, ale nie. Potom nás chudákov, čo nemáme tú možnoisť - fotenia a pridávania fotop., odradíte. Ale nie, aj aj mám radšej, ak to vidím, ako sa jedlo krok za krokom pripravuej, a to som stará, čo tie mladšie, začínajúce, ani nehovorím. Ale čítam si aj také, veď napr. len taká Pusta, koľko dobrých rcp dáva a mali by sa prehliadnuť len preto, že nedáva fotky ?
danculka
@Evanaa ,nie nemyslým,že by sa mali prehliadnuť nenafotené recepty,ale myslím,že keď dám hlavnúfotku,tak dám aj pár z postupu..
evusik
že si niekto odfotí jedlo v reštaurácii a potom ho dá ako fotku k uverejnenému receptu sa teoreticky môže stať, ale myslím si že oveľa viac sa deje to, že niekto opíše recept z kuchárskej knihy a nemá ho ani odskúšaný a pri opisovaní urobí ešte aj chyby .... nič také pri vkladaní fotoreceptu nehrozí.... tam človek už často podľa fotky vie kto recept pridal a máme istotu že ten recept skutočne aj uvaril.... ja rada varím aj rada fotím tak sa v tom vyžívam, je to taký môj koníček..... ale samozrejme nie každý má foťák, prípadne kvalitný mobil, prípadne nie je tak zdatný v práci s PC a pritom môže byť výborný kuchár a dáva dobré recepty. Preto sa snažím pozerať všetky recepty rad radom a tiež som našla zopár dobrých aj bez foto.... aj keď raz darmo, recepty s fotkou sú oveľa lákavejšie a často krát aj zrozumiteľnejšie :-)
jatanika
podľa mňa sa jedna fotografia hotového jedla sa dá urobiť pri mnohých jedlách aj oveľa neskôr, než je jeho uvarenie... keď už človek nie je v časovom strese, keď už dieťa spí, keď som dodatočne zistila, že totálna improvizácia viedla k výbornému jedlu.... urobiť záber hotového jedla a fotiť fotopostup je čosi úplne iné...
aroooo
samozrejme že fotopostup s receptom je zaujímavejší a prehľadnejší,
foťák nemám,z mobilu fotky do počítača-ešte som nenabrala odvahu, musím si asi nejaký postup "vygúgliť" a pustiť sa do toho...
danculka
@aroooo ,nerob si stres,skôr si prečítam rcp,bez fotky,@evusik má pravdu,ale,keď dám hlavnú foto,tak dokážem aj postup odfotiť a pridať,dík za komenty....
viedra
jej velmi ma ,mrzi že ja sem recepty nedavam len sem tam napišem nazor ale možem povedat že vam varechači patri velka vdaka dufam že vam nevadi že len obkukavam recepty
danculka
viedra,to nie , ja sama sa rada poučím,ale mám rada,keď to vidím,alebo potom žiadna fotka,aj ten ma zaujme...
geinamed
d. den, pani danculka, ozvite sa mi, chcem sa spýtať na škodlivosť varenia v hliníkovom tlakovom hrnci, dakujem Vám