Varenie

Torty - krájanie

morenajea - fotkamorenajea, 9. novembra 2010

Varecháči, máte nejakú fintu na prekrajovanie tort - na vrstvy? Väčšinou ako som sa dočítala pri tortách iba "prekrojiť na x-vrstiev". Chcem sa spýtať či vám to takto s nožom ide, pretože mne sa to fakt nedarí. Viem že sú na to špeciálne extra dlhé tenké nože, taký ale nemám. Naopak super to ide s niťou, stačí spraviť uzlík a torta sa reže sama.

@zareaguj


Diskusia k téme

janger
@morenaja , niet za co;-). Ja ked krajam nozom ( nemam ziadny specialny na to), tak to robim asi takto (ako priklad som nasla film na you tube).



veronika1984
O takej pilke na tortovy korpus som este ani nepocula, ale znie to sikovne :) mne sa doteraz podarilo spravit nozom akurat tak obrovsky krater :D zaciatky su proste tazke :)))
babi
upiekla som za svoj život už niekoľko tort a vždy ich krájam niťou. Po obvode - kde chcem prerezať- si nožom urobím zárez ,zoberiem niť preloženú na 2 až 3 krát / to aby sa nepretrhla/ po bvode vložím do zárezu, potom nite prekrížim a potiahnem. Nie je to zložité a rez je hladký
samanka
áno, niťou som skúšala, ale na to treba cvik, nechcite vedieť, ako to dopadlo....mám ten špeciálny dlhý nôž, kúpila ho pred rokmi moja mama, piekla som tortu, ak budem mať čas, pridám k receptom a na jednom zábere by mal byť aj ten nôž. Niťou zvyknem krájať knedľu.
sovka62
Ja celý život krájam rovnako ako Babi, hoci ten dlhý nôž mám. Niťou je to naozaj pekný hladký rez, nožom sa torta dosť drobí.
evanaaa
Ja mám tú pílku za 1 euro, je skoro taká ako v tých cukrárskych pomôckach, tam sú ceny dosť vysoké, za PVC odmerku 5-9 eur, keď inde je omnoho lacnejšia, pre toho, kto si na značky nepotrpí. A aj iné pomôcky, ktoré tam sú , dostať za menšie ceny.
laurisia
Ja krájam podobne ako babi, len zo začiatku tou niťou akoby pílim - kratšie pohyby zo strany na strana a až nakoniec niť prekrížim. A okrem toho mi vždy niekto tortu (ale aj koláč) pridrží navrch položenými dlaňami - ale len položiť a jemne pridŕžať, netlačiť.
marienka44
Tak ja mam takuto pomocku: Korpus polozim na otacavy tortovy podnos /vyhrala som ho kedysi za komunistov v Maturite odborara/ a urobim s pras. cukrom na jedno miesto torty pozdlz bocnej strany ciarku. Ta mi zaisti, ze pláty zlozim na seba tak, ako sa upiekli. Potom vezmem elektricky dlhy zubkaty noz Mulinex a prekrojim, na kolko casti chcem. Pri krajani sucasne otacam podnosom, takze noz len pevne drzim v ruke. Ma to ale velmi neprijemny zvuk.Postupne odkladam vedla odkrojene pláty. Posledny pokropim vydatne rumom a plnim plnkou, prilozim dalsi plát atd. Sama som to vymyslela a som spokojna. Da sa vraj aj nitou, ale na co, ked ja mam taky "zlepsovak".:-)
marienka44
@dogagador ,to by si musela aj 2 x miesat cesto, lebo pocas pecenia prveho by dalsia polovicna davka zatial klesla. Iba ak v 2 formach piect sucasne, ak sa do rury vmestia.
marienka44
Videla som video. Tam je to jednoduche, nakolko kraja korpus len na 2 casti. Torta sa ma krajat 2 x, takze su 3 poschodia. Nepacia sa mi torty, ked su plnene 3 x, lebo sa upecu 2 korpusy a kazdy sa rozkroji na polovicu. Je to proti cukrarskym zvyklostiam. Potvrdi mi to niekto?
janger
@marienka44 , proti cukrarskym zvyklostiam? Asi proti tym tvojim ;-)...Jedla som uz casto torty, ktore boli plnene 3x a boli vyborne. Alebo boli plnene 1x (nizsi korpus) a tiez boli vyborne. Aj ja niekedy plnim 3x...A to z 1 korpusu (spravim si pekny vysoky). A na tom videu, to som uviedla len priklad, ako sa torta da jednoduchym sposobom prerezat. A tak isto sa da prerezat aj na viackrat.
julica
@evanaa , ja velmi necukrarcim, len som pozerala nejaky zlepsovak pre maminku, ktora z casu na cas dokaze aj na kolene vykuzlit naozaj super torty, tak som jej chcela zadovazit nejaku super pomocku. navyse zhanam marcipan, vela marcipanu, tak som zabludila tu. Po obchodoch nerada chodim, tak objednavam. Ak mas tip na obchod, kde nieco podobne maju, bude super, ked sa podelis. vdaka
enge149
ja som si kúpika marcipán hmotu K2,je vynikajúca,pracuje sa s ňou ako s plastelínou aj na obtiahnutie a kvietky,srdiečka čo mám na torte v zážitkoch/bolo to v PD/1 kg balenie krásna biela z Maďarska/možno tam je lacnejšia/cena 6 euro,je to dosť ale je naozaj super na slávnostné torty,domáci marcipán tiež nekedy robím na obťahovanie je zo suš.mlieka a na kvietky..z mandlí,bolo to v TV ako to pripravujú profes.šéfkuchári.,krájanie torty je podľa mňa každého vec na koľko častí sa prekrojí,podľa výšky a plnenia napr.či sa plní aj ovocím alebo len džemom a krémom,ja som sa učila u pani,ktorá napísala knihy a piekli sme super torty aj poschodové,nikde nemohol chýbať rum a nezabudnúť.jedna "plaskačka"rumu do čaju pre kuchárky,aby vládali piecť a všetko aj "koštovať"..
hannah22
@enge149 prosim napíš kde je ten obchod alebo nevieš stránku na nete kde sa dá objednať marcipán, dík ... :))
evanaaa
Tú strunu som kúpila v Kauflande, treba sledovať, tam alebo v Lidli sa často opakujú akcie na užitočné veci do domácnosti, dokonca aj v tzv. ľudových marketoch , tých malých obchodíkoch sa dá natrafiť na dfobrú vec. Ja z nich mám ( chodím u nás do jedného) pár pomôcok, ktoré sú v katalógu Magnet za niekoľkokrát vyššiu cenu a ide o ten istý tovar.
evanaaa
marcipán je už tiež dostať aj v spomínaných obchodoch a inde, ale sú menšie množstvá, aj ja som kúpila v Lidli.
nicky77
Ja kupujem White Icing na stránke Korunaplus.sk. Tam majú aj rôzne iné cukrárske pomôcky.
pravacokolada
Dobrý deň,

radi by sme Vás informovali o našej ponuke Pravej belgickej čokolády, výrobníkov čokolády, čokoládových fontán a všetkého pre domácich i profesionálnych cukrárov.
V prílohe Vám zasielame katalóg na zimu 2011/2012.
Všetok ponúkaný tovar nájdete aj na  pravacokolada.sk


Prajeme Vám pekný deň.