Nápady

Tekvica hokaido

micanela - bez fotkymicanela, 31. augusta 2013

prave na trhu maju kopu tekvice hokaido za rozumnu cenu tak by som si chcela kupit do zasoby. zvyknete ju mrazit? ak ano tak kusky alebo struhanu? dakujem vopred za rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Mrazená tekvica sa dá použiť ako čerstvá, aj keď je troška viac vodnatá. Takže si do mrazáka môžeš nachystať takú akú ľúbite: nastrúhanú, kúsky na vypraženie alebo opečenie, alebo rozmixovanú na polievku. A vyškrabané semená nevyhadzuj, zamraz ich tiež, je z nich skvelá polievka ktorá pripomína chuťou hovädziu.
marikafil
hokkaido je zimná tekvica, jej šupka nestvrdne ani pri dlhom skladovaní, (resp. rozvarí sa aj tá tvrdá) preto odporúčam uložiť do chladnejšej miestnosti, vydrží dlho.
radost
mne mrazená nechutí-to je mokré blato...v suchu panelákovej pivnice zdravá tekvica nám vydrží aj po novom roku..máme rekord-pred 5 rokmi sme ju jedli v júni...
hanka56
Já bych jí asi napřed tepelně upravila a pak teprve dala
do mrazáku.
staja
Hokkaido určite netreba mraziť, ak je dobre vyzreté, vydrží v pivnici aj pol roka. Z vlaňajšej úrody sme posledné dojedli niekdy v apríli.
irenaw
tekvicu so zdravou šupkou nechať obschnúť, skladovať na vzdušnom a suchom mieste. vydrží až do jari. treba pravidelne kontrolovať. tie, čo majú porušenú šupku, hneď pokrájam na kocky, zmrazím a varím v zime polievku. vnútro so semiačkami tiež mrazím, robím z toho vývar. sladké druhy oranžových tekvíc tiež pečiem a mrazím hotové pyré, to mám v zime na koláče.
evanaaa
Jáj, každá spomínate pivnicu, ale čo robiť, ak nemáme ani pivnicu, ani komoru? A mraznička je plná......
hubata
Podľa mňa hokkaidó nie je mrazené vodnaté, takže ktoré nemáme pivnicu nemusíme si ju odoprieť ani v zime. Patizón, tekvica sú vodnaté preto sa nehodia na vysmážanie vcelku, ale dajú sa z nich tiež robiť placky, polievka alebo omáčka.
longova
ja som pokusne tento rok zavarila v slanom náleve...tiež nemám mrazák nafukovací a po cca 3 týždňoch som ju otvorila a bola OK...pripravená na polievku
paploska
ja som mala minulý rok veľa hokaida a tak čo sa dalo skončilo v špajzy, musí byť však chladná a zvyšok som si nastrúhala na väčšie rezance a dala do mrazáku. Bolo to super, pretože som mala polievku za 30 minút a bez práce :-). Na kvalite som to vôbec nepocítila ( to že bola mrazená) ...inak tento rok som na ňu zabudla a nemám ani jednu....
gabriele
neverili by ste, ale tekvice typu hokaido vydrzia na okennom parapete panelakoveho bytu az do jari...aj napr. sweet dumpling...co je uzasne dobra tekvicka, ktoru supermarkety ponukaju ako ozdobnu tekvicu...
wierkka
ja mam toho roku veľa tekvice Hokaido a pivnicu maličkú skúsim to dať do pohárov so slanym nalevom :)
pali3000
@radost (31.8.2013 10:05)
Treba dať mraziť vyčistenú tekvicu v mikroténovom vrecku bez jadier. Pre polievku odporúčam nakrájať na kocky, ktoré vysypať priamo do vody a nenechávať rozmrazovať pred varením. Nikdy sa mi nestalo aby som vybral z mrazáku rozmočenú tekvicu
radost
@pali3000 (2.3.2023 13:02)

ďakujem za skúsenosť
ja mám hokaido v čerstvom stave v pivnici do konca mája..ešte taraz mámúplne zdrav é aj maslové tekvice..niet dôvodu na mrazenie..
mamec
@radost (2.3.2023 19:26)
Dôvod na mrazenie je. Jednak sa aj dobre uskladnená tekvica môže pokaziť a keď sa aj nepokazí, tak po dlhšom skladovaní môže byť prezretá.