Rôzne

Švihnutá?

lilinkalil - bez fotkylilinkalil, 8. decembra 2014

Každý rok po Vianociach povie
m že už nepečiem ,sladké totiž u nás moc nejde.Prvého decembra ma svrbia prsty a začína kolotoč.Dnes už mám urobené medovníčky podľa receptu mojej mamky,ktorý som pomáhala robiť asi od dvanástich rokov,čokoládové kolieska zdobené farebnou ryžou,mandľové sucháre.
Včera som sa bavila s mojou neterou,ktor bola u nás pred dvomi
týždňami a tvrdila som sväto svete ,že tento rok nič nepečiem.
Keď som jej povedala včera že čo mám ,dodala som čo ešte som si naplánovala,/veď čo budem po večeroch robiť/
ježe
vanilkové rožky
šuhajdy
rumové rožteky
orechové tyčinky
Boccaczio rezy
orechové rožky z lístkového cesta

Rehotala sa ako blázon.
No čo Vám budem hovoriť.Fungujem ako vianočný sponzor koláčov.
Na tácku sestre/tá je taká istá strihnutá ako ja,takže tam moc nepochodím/,dvom dcéram,bratovi,manželovi do práce,sebe do práce...A vianočné pečivo jeme ešte koncom januára

@zareaguj


Diskusia k téme

lilinkalil
To vianočné nepečenie trvá už 30 rokov
Ale hlavne že sme všetci zdraví a šťastní
smajliqa
ja sa zasa vždy teším čo všetko budem vypekať, to len môj oco už od konca novembra vyhlasuje kade chodí, že snáď tento rok nebudeme nič vypekať, že v to tajne dúfa. potom je nakoniec jediný, ktorý robí nálety do krabíc ešte pred Vianocami, cez celé Vianoce a aj po nich!!!!
ale Boh nás chráň, aby sme niečo piekli :)
jozka2
Mna uz tiez chytila pekomania I ked nemozem ani ochutnat.Robila som: linecke
Blassom Kisses
Hamentashen
Medvedie labky
Suhajdy
Uliky,ale robila som z nich aj snehuliakov,zvonceky a stromceky.Nie je to este pre mna vianocne pecivo,
lebo som z toho uz vacsiu polovicu porozdavala.
1x jozka2
sovka62
Pečiem každý rok, ale čím dlhšie som na Vareche, tým viac druhov. Lebo krásne obrázky, nádherne nazdobené a od autoriek, o ktorých viem, že ich recepty sú dokonalé..... Ako odolať? Ale tento rok sa predsa len polepším, všetko nové, čo som si vybrala budem piecť len z polovičných dávok.
1x rela
denyany
Nemám taký problém, aj keď ma láka skúšať niečo z Varechy. Väčšinou upečiem linecké, medovníky a kokosové toliare a kokosové pusinky, ak mi ostanú bielka. A nie sú to ani mega dávky. Nemám potrebu pýšiť sa 10krabicami koláčov, ani kŕmiť rodinu cukrom.
staja
Mám k vianočnému pečeniu rovnaký vzťah ako @denyany , nevypekám hory zákuskov. Máme radi koláčiky ku káve a pečiem pravidelne po celý rok, niekedy aj 2 x do týždňa mi to vyjde, hoci sme doma len dvaja. Väščinou robím tradičné kúsky, ktoré má reda moja rodina - vanilkové rožky, medovníky, linecké, orechové štangličky bez múky, kokosové pusinky, niekedy aj zázvorníky. Medzi sviatkami má jedna vnučka narodeniny - takže k tomu jedna domáca tortička. A poďakovanie za to som dostala pred asi 3 rokmi, keď moja 8-ročná vnučka napísala básničku - rýmovačku na mačie oči a závorníky. Dodnes ju mám odloženú. No nepečte!
lilinkalil
Aj môj manžel vyhlasuje po každých sviatkoch,že na budúce už nepečieme a ja mu to sľúbim.Ale skúste to keď sa neviem dočkať ako mi bude doma rozvoniavať.
pacik
A ja veru konečne po rokoch rokúcich nevypekám. Prerábame bývanie, sú iné starosti, tak som to nechala na profesionálku. Zisťujem, že mi netreba behať po nákupoch, plánovať kedy a čo, aby všetko klaplo a je mi dobre. Domáci kváskový chlebík a raňajkové koláče ale samozrejme upečiem, ale až tesne pred Vianocami :-)
rela
@lilinkalil , vidíš že nie si sama "švihnutá". Tiež sa každý rok zaprisahávam, že budem piecť iba z polovičnej dávky, ale vždy mi to akosi nevýde. Mraznička to však istí do februára-marca. Príjemné pečenie
opicka94
@lilinkalil ja som tiež švihnutá, ale naopak :D Prvý rok strávim Vianoce bez rodičov, takže sa od leta nemôžem dočkať všetkých tých vianočných príprav :D Medovníčky som piekla už pred mesiacom, len také testovacie - vždy len z jednej dávky a každý týždeň iné, aby som našla najlepší recept :D Strašne sa teším :)
pivonka
Ja som ako @pacik , prerábam a ešte to chvíľu potrvá, do Vianoc ani nestihnem doupratovať. Prvý raz, čo sa pamätám, nebude pred Vianocami voňať pečenie. Moja nebohá mama by to nepochopila, tá piekla aj susede. Vianoce trávim u dcéry, vždy som zákusky doniesla, tento raz sa nechám pozvať. Ale ona je tiež šikovná na pečenie, takže bude OK.
2010
Konecne sa mi podarili zbavit poslednych 5 kilov a bol by som blazon aby som sa teraz isiel vykrmovat, lebo vsetci ako posadnuty sa idu krmit, a po novom roku to bude prispevkov o zlom slovenskom zdravotnictve ked prezrate tetky budu vysedavat v bolestiach po ordinaciach. Dakujem Vianoce su o inom.
radost
@2010
veľmi obdivujem tvoju pevnú vôľu ísť za vytúženou hmotnosťou a blahoželám k víťazstvu..
ale..
nebud sarkastický k nám ostatným,ktorý sme na tvojej ceste-pred rozhodnutím zoštíhlieť..
cháp nás s úsmevom..
ved dobre vieš..že..raz príde deň De..deň ZLOMU..a mnohí z nás ťa budú nasledovať..
ja by som rada prvá..
maj dobrý deň
:-)
2010
@radost , sorry ja vobec nejdem za vytuzenou hnotnostou, len to neznamena ked sme skor narodeny musime ist skoro do stareho zeleza vlastnou zasluhou
PS: tento spevak na videu mal vtedy 70 rokov ked to bolo natocene




jozefj
2010 Obdivujem Tvoju vôľu.Dávaj si ale pozor aby si neskončil ako ten kôň čo ho odúčali žrať....Potom Ti nepomôže ani svetové zdravotníctvo.Neber ten život až tak vážne.Užívaj si dôchodok.
jozka2
2010,mozes napiect,ale podaruj inym,ktori to jedia.Neodpustim si vianocne pecenie pre tie prekrasne vzory,milujem piect vianocne pecivo.V sobotu idem piect ku znamej,uz sa terz na to tesim.
Ked sa prejeme treba to vybehat a kila pojdu dole.
afataga
naco je dobre vypekat 30 druhov? ja tomu naozaj nerozumiem, neviem, ci mi to niekto dokaze vysvetlit, dost o tom pochybujem
1x pacik
radost
@afataga
ja som tiež posledné roky piekla 5-10 druhov trvalých koláčikov..synovia sú stovky km vzdialení-na sviatky doteraz vždy prišli-odnášali si so sebou-ako hrejivú spomienku na kuchyňu detstva..
ale tento rok už nie..nebudem toľko..zo 3-5 druhov..
možno raz ťa to tiež čaká..:-)
inak-súhlasím..s tebou i @2010..netreba preháňať..
1x pacik
evanaaa
Neviem, prečo sa nesie, že na Vianoce sa ľudia len pre(žierajú)jedajú, ja sa nepamätám, že by sa u nás v rodine zbytočne prejedalo, síce aj keď sme boli veľká rodina a mama napiekla, každý si vzal kúsok niečoho, žiadne veľké "žranice" aj keď sa nenapieklo 20 druhov, bolo aj pre prípadné návštevy. A teraz takisto, keď robím vianočné prípravy, varenie, nemám ani čas myslieť na jedlo a na štedrovečernú večeru zjem asi toľko, ako aj inokedy. Všimnite si, že ak máte toho doma hojnosť, tak vás ani nenapadne jesť toľko sladkostí, skôr sa žiada, keď nieč nie je po ruke. Aj keď som sa tešievala napríklad na svadby, oslavy a podobne, že sa najem zákuskov, lebo sladkosti som mala ( a aj mám, bohužiaľ) rada, skoro ma ani nenapadlo ich jesť. A aspoň raz - dvakrát do roka nech sa ľudia najedia, najmä tí, čo počas roka nemajú na to čas, ja im to nezávidím, napokon, každý pozná svoju mieru a kto nie, vie, že na to doplatí.
sovka62
@evanaaa , presne tak. Veď to čo sa nachystá sa nezje rovno cez Vianoce. Väčšia toho, čo je sa pečie, je skladovateľná, vydrží aj dva mesiace. U mamy sa pieklo, u nás sa pečie, ale ešte nikdy sa mi nestalo, že by som pribrala práve po Vianociach, alebo že by ktokoľvek z rodiny mal zažívacie problémy. Kto je naučený prejedať sa (a potom prácne zhadzovať a dostávať sa do pôvodného stavu), ten sa prejedá, či sú sviatky a či nie. A kto je naučený jesť striedmo, v rozumných množstvách, môže jesť všetko, aj vianočné koláčiky. Opäť pripomeniem zlatú zásadu pána Polreicha: Nie sú nezdravé jedlá, sú len nezdravé množstvá.
Kto neverí, tu je dôkaz: moja výška 170 cm, moja hmotnosť 68 kg, a takto je to odvtedy, čo som prestala s nezmyselnými diétami a jem kedy mi chutí, čo mi chutí, koľko mi chutí.
zolik
Nepeciem k Vianociam, peciem len cez Advent. Od 1. dna Adventu do 20.12. a to uz roky rokuce. K 24.12 zostane tak za tacku. Peciem 6-8 druhov a v priebehu tych 4tyzdnov sa to zje, lebo je to vzacne. A aj roky rokuce mesiac pred Vianocami schudnem 2-3 kila, ktore pocas sviatkov naberiem (ved kto by odolal :-), a mam svoju vahu. 170cm/64kg +/- ;-)
P.S.: mam radsej kvalitu ako kvantitu - len mi nenukajte pecenu hus!
babidka
Nie , nie si svihnuta :-) Len si taka ista ako my vsetci !Aj ja som vzdy vypekala ,no a potom som rozdavala .ved kto by to vsetko pojedol:-) Ked sme ostali sami dvaja , tak som obedzila pecenie na nase 2-3 oblubene druhy ktore boli jedle aj po Vianociach . Potom sa pristahovala naspat dcera a neskor sa vydala - a vypekame znova :-) Obe. Len kazda nieco ine a potom si to porozdelujeme .A tak mame po trosku zo vsetkeho co mame radi . Tohto roku pride s rodinou aj druha dcera a tak sa moje vianocne pecenie prisposobi podla toho , co ma kto rad . Vsetci maju radi linecke a mandlove kolaciky a zltkove rezy .Takze nic ine nebude ! Slubila som to sama sebe :-) A myslim , ze to dodrzim....Mozno :-)