Rôzne

Sušené marhule

siskam - fotkasiskam, 21. júla 2015

Dobrí deň,
máte niekto skúsenosť so sušenými marhuľami? Chcela by som ich totiž nasušiť v sušičke ovocia a receptov som našla veľmi málo. Navyše sa rôznia. Sušené marhule sú plné vitamínov a v obchodoch sú dosť drahé. Rada by som ich nasušila na zimu. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Ja som ich skúšal sušiť, ale ony oxidujú a zhnednú, nie sú vzhľadovo také ako z obchodu. Tie z obchodu vraj pred sušením namáčajú do nejakého sírneho roztoku aby si zachovali farbu...
1x cuketa
siskam
Pardon za tú tvrdku "DOBRÝ". Niekde som čítala, že sa majú po rozpolení namočiť do vody s kyselinou citrónovou, vtedy si zachovajú farbu. A aké si ich mal chuťovo? Stále mám obavy či nezačnú plesnivieť po nejakom čase. Ďakujem.
milad
tiež som si kúpila sušičku, huby zatiaľ nie sú a aj mňa by tie marhule zaujímali...
marianne
presne ako @kimlo pise. Susila som ich toho roku v rure na 70 stupnov a cele zhnedli, s tou kyselinou citronovou moznoze ostanu pekne oranzove. Ktovie ci aj v susicke by boli take hnede, vazne uvazujem o jej kupe.
marianne
Ale chutovo su vyborne a ovela kyslejsie ako z obchodu, maju plnu marhulovu chut a vonave su. Viac mi chutia
siskam
No ono záleží, aké sú marhule, niektoré sú kyslejšie. A vraj sa majú sušiť, keď sú zrelé až prezreté. To tiež neviem aké ich sušiť.
meraxes
Je úplne jedno že sú nahnedlé, pretože chutia rovnako ako sírené, len tam je o jedno škodlivé éčko (oxid siričitý) menej. Cpať zlepšováky do domáceho sušeného ovocia sa mi zdá zbytočné. Vždy mi osobne prekážal ten kult vzhľadovo krásnych potravín: mrkva podľa pravítka, jablká rovnakej veľkosti, všetko krásne farebné...konkrétne oxid siričitý cpú konvenční výrobcovia okrem sušeného ovocia vraj aj do kyslej kapusty aby mala belšiu farbu, do kompótov a pod.
rulik
mám sušičku, doteraz som sušil len jablká, častejšie používam na udržanie citrónovú šťavu(vytlačím celý citrón a dám tam aj tie vytlačené 1/2), potom v tom máčam nakrájané jablkové polmesiačiky pred tým ako ich uložím na sitá, teraz som použil len kyselinu citrónovú a trechu mi zhnedli, marhule som ešte neskúšal, čakal som na huby
sovka62
@meraxes , keby len konvenční výrobcovia.... Nestačím sa čudovať, koľko pyrosiričitanu predáme, keď sa začnú robiť čalamády. Gazdinky ho pridávajú dobrovoľne keď ich (na svoju škodu, lebo mám predávať a držať hubu) upozorňujem, že je zbytočné do domáceho výrobku pridávať chémiu, dobrá čalamáda sa dá spraviť i bez nej, ponúkam recept, pomaly sa urážajú, veď oni tak robia roky a čalamádu majú výbornú a hlavne kapustu v nej peknú bielu. Vtedy si len pre seba pomyslím, áno, peknú bielu, peknú gumovitú a smradľavú po síre.... Nuž ale komu niet rady, tomu niet pomoci.
A áno, kupované sušené marhule boli pred sušením ošetrené sírou, preto ich pred konzumáciu treba najprv vymočiť vo vode. Na tých priemyselne balených je to uvedené, tie ktoré sa predávajú na váhu, voľné, to nemajú mať kde napísané, tak aj tu sa nájdu recepty, kde boli použité v stave, v akom sa doniesli z obchodu. Nuž, dobrú chuť.
marianne
Ako píšem, sú to také hnedé škaredky, ale chuťovo veľmi dobré. Tieto sú z rúry.


siskam
@marianne ďakujem za pridanú fotku, aj keď možno majú inú farbu ako tie kúpené, hlavné je že chutia. Keď nasuším, pridám aj ja foto. Ďakujem za všetky príspevky.
tati2008
aj my sme tohto roku sušili marhule a sú presne ako tie Tvoje ,ale to nevadí veď sú domáce
meraxes
@sovka62 to vážne ľudia pridávajú tieto "dobrotky" do domácej čalamády? Tak to sme na tom ešte horšie než som si myslela.:( Aj keď som si myslela, že sa to robilo tak maximálne v socializme, pretože moja babka vlastní jednu knihu o zaváraní a spracovávaní domácej zeleniny, ovocia a húb (neviem názov), a tá okrem výborných receptov bez prídavkov obsahuje aj také chuťovečky ako sacharínové tabletky alebo kyselinu benzoovú (benzoan sodný), tiež nepriaznivé éčka. Mnohí nedokážu žiť ani bez Deka, ktorý tiež obsahuje benzoan. Hrôza ako niektorí ľudia dokážu sprzniť aj vlastnú domácu zeleninu.