Kuchyňa a vybavenie

Sušené droždie

blackwolfer - bez fotkyblackwolfer, 1. augusta 2011

Ahoj varecáči! :D
Mám na vás malú otázku. Akú máte skúsenosť s používaním
sušeného droždia. Ja som ho raz použil ale cesto vôbec nevykyslo.

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
Ak ho použiješ tak, ako je v recepte písané, alebo na zadnej strane, tak ti určite vykysne :) Treba zmiešať s múkou, aby to práškové droždie všade bolo, a nechať dlhšie kysnúť. Ak v recepte je použité čerstvé droždie, nenahrádzaj ho sušeným... :)
blackwolfer
Ale jediný problém je to že v recepte bolo sušené ale cesto nevykyslo. Neviem či som urobil chybu ja alebo??? Záruka toho droždia bola dobrá niekoľko mesiacov do skončenia.
tothka
Ja používam väčšinou iba sušené droždie a ešte sa mi nestalo, že by cesto nevykyslo. Nemohol si urobiť chybu v niečom inom, resp. nebolo ho v múke málo?
1x mialui
dorisa
Chcela som napísať, že veľmi dobré, ale dnes som piekla bábovku a asi som dala málo droždia, tak je taká zbitejšia. Lebo som robila z pol kg múky a malo teda isť pol balíčka, ale netuším, či to naozaj pol balíčka bolo.(lebo pol balíčka som už minula)
tornadolue
A čo voda? Ak bola príliš horúca, mohla kvasinky zabiť. Ja používam v poslednej dobe najmä sušené droždie, veselo ho požívam aj v receptoch, v ktorých je uvedené čerstvé droždie a nikdy som nemala problém s kysnutím cesta.
1x mialui
blackwolfer
no nebola to voda ale mlieko ale malo byť vlažne až studené. ale je možné že to bolo maslom. lebo tam malo isť roztopené a pravdepodobne bolo také že tie kvasinky zabilo. nuž
evanaaa
Suroviny na kysnuté cesto by mali mať približne rovmnakú teplotu, ani studené, ani moc teplé, preto je dobré si ich vopred pripraviť, prípadne dať aj múku ak je studena trochu prihriať ( aj do mikrovlnky alebo do rúry na 50 st.). Ale to sa stáva aj skúseným gazdinkám, tak si nerob z toho ťažkú hlavu, druhý krát sa ti to podarí.
michsamant
tekutina musi byt vlazna az tepla (nie horuca), asi si mal mlieko malo zohriate, preto nevykyslo
kuchticka
Pouzivam iba susene drozdie.
Odmerane dam do misky kde budem piect, pridam doporuceny cukor, zalejem trochou vody, alebo mlieka, ktore nesmie byt horuce! Vlazne az mierne teple. necham postat aspon 10 minut, medzi tym obcas zamiesam, abych narusila kolonky drozdia. Hotovo, mozem zarabat cesto.
evusik
robiť kysnuté cesto je tak trochu alchýmia, ja som sa už čosi kysnutých koláčov a buchiet a chleba narobila a tak som si myslela, že ma už nič neprekvapí, ale zrovna teraz, 2x po sebe sa mi nevydarilo kysnuté cesto. V sobotu som si zamiesila na chleba a už po hodinke som videla, že je zle. Doliala som trochu vody, trochu múky a chvíľu to vyzeralo, že s toho niečo bude. Ale len chvíľu. Po upečení milý chlebík išiel do koša a to sa mi nestalo už hádam aj 20 rokov. A včera som robila škoricový koláč, ten sa síce zjedol ale návšteve by som ho neponúkla.
Takže keď to zhrniem, kysnuté cesto je veda na jeho kvalitu má vplyv nielen múka, kvasnice, teplota surovín, ale aj teplota prostredia, vlhkosť vzduchu a ešte niečo čo je medzi nebom a zemou a nikto netuší čo to je :-)))
@blackwolfer týmto ťa samozrejme nechcem odradiť, len skúšaj ďalej a uvidíš akú budeš mať radosť ak sa ti cesto vydarí, a ešte veľký pozor na prievan, musíš si v byte nájsť miesto kde cesto schováš, kde bude mať kľud, bez prievanu... niekdo ho strčí do trúby, niekdo do spálne, niekdo do špajze... proste to cesto musí mať svoje miesto a kľud.
marcy
v rezerve mávam stále sušené droždie s lastovičkou :)) mám len dobré skúsenosti
vieraa
blackwolfer.ja robím so sušeným droždím bezlepkový chlebík.Chvalabohu zatial sa mi ešte nestalo, že by nevykysol. Sušené droždie nasyp do pripravenej múky, dobre zaniešaj, aby bolo všade a potom pridávaj ostatné suroviny, ktoré potrebuješ.Ak prileješ olej /tak chladný/, alebo maslo tak vlažné a mlieko iba letné/vlažné/ a riadne všetko vypracuje na hladké cesto. Je pravda aj to, že výsledok niekedy záleží aj na kvalite múky a droždia.Vela trpezlivosti a daj vediet či sa toto moje poradenstvo Ti osvedčilo
blackwolfer
Ďakujem Vám všetkým čo mi poradili. Iste Vaše rady použijem pri najbližšom pečení :) ešte raz ďakujem
sovka62
Rovnako ako @kuchti čka pripravujem kvások a zo sušeného droždia. Viem, že sa nemusí, ale ak vzíde kvások, mám istotu, že i cesto vykysne. Najradšej používam francúzske s lastovičkou, ale už som tri razy vyskúšala aj COOP a bolo naozaj dobré.
1x mialui
verka1
Ano aj ja si urobím najprv kvások a potom ho pridám do ostatných surovín a už dávno som kupila misku rýchlokysku a tam mi vždy vykysne. Až tak, že vytlačí vrchnák. Neviem čo v tej umelej hmote je, ale funguje. Pri kysnutí 3x premiesim.
akeber
ja nerobievam kvások....používam sušené droždie lastovičku podľa návodu na zadnom obale (množstvo múky a množstvo droždia ¨¨...mlieko by malo byť vlažné.....a hlavné je cesto dobre vymiesiť ešte sa mi nestalo že by mi cesto nevykyslo ......
ajuschka
sušené droždie je poriadna potvora, niekedy funguje a niekedy nie. Ja radšej čerstvé, to aj krásne vonia. nie ako sušené.
Ale zase do niektorých receptov ako chlebík bez práce je sušené najsamsuper..... recepis časom pridám
merylas
Já osobně raději používám čerstvé droždí. Pečivo (peču i chleba a housky) se mi zdá lépe vykynuté a prostě lepší.
verka1003
Môžem do kysnutých buchiet použiť aj to sušené ak nemám klasické?? Takže ho normálne zapracujem do múky a nerobím kvások ? Ďakujem pekne