Varenie

Strukoviny

smejkad - fotkasmejkad, 6. januára 2015

Pekný dobrý deň želám vospolok :-)
Chcela by som sa s vami skúsenejšími poradiť : moja malá potvora nemá rada strukoviny - ani fazuľu, ani šošovicu, ani hrach ...
Ale mne je jasné, že do jej jedálnička patria a keďže jej nechcem zo strukovín spraviť nočnú moru, hľadám spôsoby, ako ich uvariť tak, aby si ich nevšimla .
Pokiaľ dáte nejaké dobré tipy, budem vám veľmi vďačná :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

tiginko
@smejkad keď som začínala napríklad pridávať strukoviny do jedálnička mojich cca 6 mesačných detí, tak som im ich pasírovala cez sítko do zeleninocej polievky, aby som odstránila šupky, takže vlastne ani nespoznáš, že tam nejaká strukovina je. Jednoznačne určite využi napríklad červenú šošovicu, ktorá nemá šupky a dá sa veľmi pekne rozmixovať v krémovej polievke, alebo ju môžeš skombinovať do zemiakového pyré. Tých možností je veľa, už sú na trhu aj strukovinové múky, napr. cícerová, sójová, len s nimi sa musíš naučiť narábať, nemôžeš ich využívať namiesto bežnej múky. A majú trochu inú chuť. Napr. ja z cícerovej múky robím halušky, ktoré mne a dcére veľmi chutia. Dajú sa použiť rovnako ako bežné halušky, mám ich rada aj s bryndzou, alebo ako strapačky  varecha.pravda.sk/recepty/cicerove-halusky-zapecene-s-cer...
A potom je už dosť sladkých maškŕt z fazule, aj tu na Vareche, Ja som robila z fazule muffiny  varecha.pravda.sk/recepty/fazulove-muffiny-plnene-lemon-c...
tieto sú ale bez múky, tak sú trošku "hutnejšie". A ešte sa dá fazuľou nahradiť gaštanové pyré
tiginko
veru zabudla som pripomenúť, že u Mišky nájdeš veľa inšpirácií na strukoviny :-)
smejkad
dakujem, cervenu sosovicu mam, aj zelenu aj obycajnu, tak zacneme s natierkami :-)
a veru dobry tip, popozeram co pise @methi , vsimla som si, ze vyuziva strukoviny velmi casto :-)
1x methi
rulik
skús niečo kde sa dá použiť prepasírovaná strukovina, trebárs polievky ako vložku použiť zemiak a pod.
methi
Do zemiakoveho pyre rozmixuje uvareny cicer, na to urcite nepride :)
smejkad
jezinkove huslicky, Miska, ja niektore veci ani neviem co su!
a v mojej situacii musim velmi velmi pozerat na cenu
vedela by si ty alebo niekto poradit alternativy k exotickym a drahsim surovinam?
napr paratha placky sa mi pacia, ale je oranzova sosovica to iste ako cervena?
co je muka maida?
a asafoetida?
tie ostatne veci viem zohnat :-)
methi
@smejka jasne, ze ti viem poradit. Cervena, oranzova sosovica to iste u mna. Maida je biela muka, u nas sa muky nerozlisuju ako na slovensu. Bielu pouzivam na chlieb, kolace, placky, takze ty mozes pouzit asi hladku 00. Alebo skus s polohrubou. Asafoetida sa pouziva vacsinou ak sa vari bez cibule a cesnaku (pocas postu), takze tu mozes pouzit suseny cesnak napr.
smejkad
dobre, pouzijem teda kolacovu muku, cervenu sosovicu, suseny cesnak mam doma ako zeleznu rezervu, ale radsej by som pouzila normalne cibulu a cesnak, slo by to? kolko asi dat? a ako?
normalne by som ich spravila dnes na veceru, su dobre aj ohrievane?
methi
Lepsie su cerstve. Cibulku nakrajaj nadrobno s cesnakom a orestuj zvlast a zamiesaj do sosovice.
gubics
Možno preto nechce strukoviny, lebo ju (alebo jeho) to nafukuje, a má nepríjemný pocit po konzumácii. Tieto dobré nápady, ktoré Ti tu poradili, využívaj opatrne, najprv malé množstvo pridávať, a postupne zvyšovať dávku,alebo sa poradiť s lekárom, môže to mať aj iný dôvod.
1x rela
zizaster
Nemyslím,že tu lekár nejak extra poradí,skôr len hľadať niečo vhodné chuťovo a vopred nehovoriť,že je to strukovina. Hľadať,skúšať. Deti sú ako my,tiež nám nie všetko chutí. Dcérka ich má veľmi rada,chutí jej veľmi polievka z červenej šošovice. Koreňovú zeleninu opražim na masle,zalejem vývarom alebo vodou,varím,keď je takmer mäkká pridám červenú šošovicu. Nakoniec pridám trochu cibule orestovanej na masti alebo oleji,lyžica múky (väčšinou zabudnem,ak nie,dávam špaldovú). Samozrejme dávam aj korenie-čierne,nové,bobkový list a cesnak-na konci vyberiem,mám ich v sitku:-) Ale mám celkom šťastie,moja dcéra zje prakticky všetko,okrem sladkého jedla.
methi
Do strukovinovych polievok netreba davat muku. Staci trocha polievky odobrat a rozmixovat a tym polievku zahustit.
micanela
u nas zabrali klicky fazule mungo - vyzeraju inak ako fazula v polievke a ked ich polejes medom, mozno zachuti aj dietatu
vegetariankapp
Ked môžem pridať asafoetida je proti nadúvaniu. Ja ju pridávam do strukovinových jedál oplatí sa zohnať si ju, dlho vydrží. Mám asi decovú flaštičku už vyše roka, dávam len štipku /pol maličkej lyžičky neviem či je to kávova alebo čajová lyžička, ale je menšia ako bežné čajové lyžičky používam ju na koreniny/ to stačí. Tiež zahustujem polievku tak že kúsok odoberiem a zmixujem alebo potom
je k dostaniu aj hráška je aj na slano aj na sladko. Má mnohostranné využitie. A zložená je zo strukovín, vrele odporúčam. Dostať ju v zdravej výžive,
dávam aj link :  www.ceria.cz/index.php/recepty...

Tak nech sa darí pri zostavovaní jedálnička pre " malú potvoru" :D
smejkad
ste zlate, dievcata :-)
dopredu nikdy nehovorim, co v tom jedle je a ked sa opyta, necham ju hadat - aj vtedy, ked tam nieje nic, co nelubi - pre istotu :-)))
idem teda pokracovat dalej v hladani jedal, ktore by jej chutili
tou fazulovou tortou som si ista, jedla som raz taku a bola vynikajuca, ale mam predstavu, ze pojde o normalne jedlo, nie maskrtu :-)
zizaster
Hej,tiež teraz už väčšinou časť polievky rozmixujem. Aj keď varím hŕstku.