Mám dôležitú otázku na všetkých kuchárov a kuchárky. Prečo sa halušky s kapustou nazývajú strapačky !?
Z láskou Ingridka, ďakujem za prípadnú odpoved 😀
Diskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 148 najnovší komentár včera 17:05
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 5 najnovší komentár včera 17:25
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár 23. februára 2025
- Klaudiva: Zmrazenie torty s fondánom pred oslavou 1 najnovší komentár 6. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 358 najnovší komentár 3. marca 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 5 najnovší komentár včera 17:25
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 148 najnovší komentár včera 17:05
- Matata1: Slnečnica hľuznatá, čiže topinambur 43 najnovší komentár 14. marca 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 358 najnovší komentár 3. marca 2025
- Valeri: Ako na zvýšený cholesterol ? 41 najnovší komentár 25. februára 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 140 najnovší komentár včera 17:05
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 3 najnovší komentár včera 17:25
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Jablčník s pudingom +fotopostup
-
Pistáciovo-čokoládové piškóty +fotopostup
-
Sladký tvarohovo-kôprový posúch (Túrós-kapros lepény) +video
-
Ovocná torta k narodeninám +fotopostup
-
Citrónový cheesecake s kyslou smotanou
-
Koláč z bieleho maku s kakaovou polevou +fotopostup
-
Kačacie stehná na kyslej kapuste +fotopostup
-
Vyhadzujete túto drobnú zátku z fľaše oleja? Nerobte to, má svoje využitie! VIDEO
-
Trik, ako jednoducho odstrániť etikety z dóz a fliaš VIDEO
-
Nepečené kokosovo-čokoládové kocky VIDEO
-
Piškótový zákusok Včelie bodnutie VIDEO
-
Zemiaková pizza, žiadne cesto ani múka, aj tak chutí perfektne VIDEO
-
Bez kysnutia a namiešaný za pár minút. Upečte si výborný syrový chlieb s bylinkami VIDEO
-
Nepečené karamelovo-arašidové rezy VIDEO
-
TOP rebríčky: Veľkonočné rezy, veterník na plechu aj kysnuté koláče ako pierko. Pozrite si všetky najlepšie februárové recepty
-
Hneď sa rozchytajú: 10x zemiakové placky, zlatisté a chrumkavé, nebudete ich stíhať piecť
-
Zaručene dobré: 14 receptov na slávne aj neznáme maďarské dezerty
-
Domáce sú naj: 10x chlebové placky a posúchy, perfektné na zahryznutie k polievke aj prívarku
-
Svetový fenomén: Ošiaľ menom dubajská čokoláda. Neušla sa vám v obchode? Takto si ju môžete vyrobiť doma
-
Popolcová streda: Dnes sa začína predveľkonočný pôst. 13 tipov, čo variť bez mäsa
-
Super recepty: Neviete, čo variť tento týždeň? Naše tipy na chutné obedy a večere to vyriešia za vás!
Otázka nie je dôležitá, ako píšeš. Zaujal ma odkaz na "Etnologické
rozpravy" , ktoré si vo voľnom čase veľmi rada prečítam. Ďakujem za novú informáciu!
"" Lebo sú strapaté"" presne tak. ako píše farbuška A to nie sú len s kapustou ale aj s tvarohom, bryndzou a čímkolvek iným. U nás doma zo zemiakového cesta boly vždy strapačky. Ak som chcela halušky, tak to bolo cesto z múky vajca,vody ... ale bez zemiakov. Cesto zamiesené, vyválkané a pokrájané na širšie rezance. Každý tomu hovorí po svojom, Tak asi aj halušky -strapačky . Iný kraj iný názov. Ale aj tak, už či halušky či strapačky , s kapustou pekne vydusenou a posypané škvarkami z údenej slaniny sú " najlepšie". A druhý deň ohriate obzvlášt'. Budú zajtra.