Mám dôležitú otázku na všetkých kuchárov a kuchárky. Prečo sa halušky s kapustou nazývajú strapačky !?
Z láskou Ingridka, ďakujem za prípadnú odpoved 😀
Diskusie
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 95 najnovší komentár včera 20:59
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 0 zatiaľ bez komentárov
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 95 najnovší komentár včera 20:59
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
- Nyja: Dubčekove rožky 34 najnovší komentár 5. mája 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 354 najnovší komentár 1. mája 2025
- Valeri: Ako na zvýšený cholesterol ? 42 najnovší komentár 29. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 95 najnovší komentár včera 20:59
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 55 najnovší komentár 1. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Jablková palacinka pečená v rúre +fotopostup
-
Pečené kuracie stehná na zelenine +fotopostup
-
Krémové rezy s jablkovo-smotanovo-pudingovou plnkou +fotopostup
-
Čerešňová štrúdľa
-
Jemný krupicový jablčník bez tuku
-
Pečený bôčik s dusenou kyslou kapustou a so zemiakovou knedľou
-
Bezlepkový granatiersky pochod - granadír od Liany +video
-
Pečená krkovička - nebíčko v papuľke +fotopostup
-
Torta na prvé sväté prijímanie +fotopostup
-
Jablková palacinka pečená v rúre +fotopostup
-
Mäkučká krkovička v lahodnej omáčke +video
-
Ako uvariť hovädzí vývar +video
-
Pečené kuracie stehná na zelenine +fotopostup
-
Krémové rezy s jablkovo-smotanovo-pudingovou plnkou +fotopostup
-
Zábavný spôsob, ako farbiť vajíčka. Skúste túto metódu s kypriacim práškom a octom VIDEO
-
Vafle z varených zemiakov, jednoduchý nápad na chutnú chrumkavú chuťovku VIDEO
-
Nepečený cheesecake à la dubajská čokoláda VIDEO
-
Tvarohová vianočka bez kysnutia VIDEO
-
Vajíčkové kvetinky VIDEO
-
Rýchly likér bez vajec? Skúste tento s vanilkovým jogurtom VIDEO
-
Chrumkavé čokoládové veľkonočné hniezda VIDEO
-
Víkendové pečenie: 11 receptov na vynikajúce koláče s kyslou smotanou
-
Jednoduché a predsa výborné: 10x lekvárové taštičky. Pečie ich aj herečka Eva Pavlíková, vyskúšajte aj jej recept
-
Sýty prívarok: 9x zemiaky nakyslo. Perfektne ladia so špekáčikom, s fašírkou ale aj pečenou krkovičkou
-
Od pondelka do nedele: Chutné polievky, cestoviny, sviatočné mäsko aj večerné rýchlovky. 14 tipov, čo variť tento týždeň
-
13x špagety: Od úplne jednoduchých až po nadupané kombinácie skvelých chutí
-
Najobľúbenejšie recepty: Španielsky vtáčik, obrátené rezne aj sviečková na smotane. 10x nedeľná klasika z hovädzieho mäsa
-
TOP rebríčky: Pečenie na sviatky, sezónne bylinky aj vajíčka. Pozrite si tie najlepšie recepty uplynulého mesiaca
Otázka nie je dôležitá, ako píšeš. Zaujal ma odkaz na "Etnologické
rozpravy" , ktoré si vo voľnom čase veľmi rada prečítam. Ďakujem za novú informáciu!
"" Lebo sú strapaté"" presne tak. ako píše farbuška A to nie sú len s kapustou ale aj s tvarohom, bryndzou a čímkolvek iným. U nás doma zo zemiakového cesta boly vždy strapačky. Ak som chcela halušky, tak to bolo cesto z múky vajca,vody ... ale bez zemiakov. Cesto zamiesené, vyválkané a pokrájané na širšie rezance. Každý tomu hovorí po svojom, Tak asi aj halušky -strapačky . Iný kraj iný názov. Ale aj tak, už či halušky či strapačky , s kapustou pekne vydusenou a posypané škvarkami z údenej slaniny sú " najlepšie". A druhý deň ohriate obzvlášt'. Budú zajtra.