Rôzne

Strapačky

Mám dôležitú otázku na všetkých kuchárov a kuchárky. Prečo sa halušky s kapustou nazývajú strapačky !?
Z láskou Ingridka, ďakujem za prípadnú odpoved 😀

@zareaguj


Diskusia k téme

dvorka
Určite nie je otázka dôležitá, tak ako moja odpoveď nie je to, čo očakávaš. No vďaka Tvojej otázke som si prečítala "Etnologické rozpravy 1/2002" vydané Ústavom etnológie SAV ktoré som našla na internete. Veľmi zaujímavé čítanie o haluškách. Ak niekoho zaujíma história tohto jedla, odporúčam si prečítať asi 90 strán pútavého čítania. A prečo strapačky? chi chi chi ... to vie každý, kto strapačky jedol. Ale vďaka za to, že som našla niečo, čo by ma ani nenapadlo že si niekedy prečítam.
garanco
@dvorka (29.10.2023 13:46)

Otázka nie je dôležitá, ako píšeš. Zaujal ma odkaz na "Etnologické
rozpravy" , ktoré si vo voľnom čase veľmi rada prečítam. Ďakujem za novú informáciu!
tomeska
Chcela som včera, ale v polovici článku mi vypli elektrinu a zapli až pozde kolo polnoci, tak to píšem až dnes.
"" Lebo sú strapaté"" presne tak. ako píše farbuška A to nie sú len s kapustou ale aj s tvarohom, bryndzou a čímkolvek iným. U nás doma zo zemiakového cesta boly vždy strapačky. Ak som chcela halušky, tak to bolo cesto z múky vajca,vody ... ale bez zemiakov. Cesto zamiesené, vyválkané a pokrájané na širšie rezance. Každý tomu hovorí po svojom, Tak asi aj halušky -strapačky . Iný kraj iný názov. Ale aj tak, už či halušky či strapačky , s kapustou pekne vydusenou a posypané škvarkami z údenej slaniny sú " najlepšie". A druhý deň ohriate obzvlášt'. Budú zajtra.
evanaaa
U nás boli strapačky len halušky s kapustou (kyslou), ostatné boli len halušky, nokerle, nokedle, ap. A áno, boli "strapaté" s tou kapustou :).....aj z toho zemiakového boli halušky, väčšinou bryndzové, nie strapačky.....a ten názov sa zachoval aj vyše 100 rokov (podľa mojej mamy a jej mamy....).