Mám dôležitú otázku na všetkých kuchárov a kuchárky. Prečo sa halušky s kapustou nazývajú strapačky !?
Z láskou Ingridka, ďakujem za prípadnú odpoved 😀
Diskusie
- Kjuraj: Kypriaci prášok 0 zatiaľ bez komentárov
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 131 najnovší komentár dnes 06:34
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 367 najnovší komentár 1. apríla 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 6 najnovší komentár 10. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 131 najnovší komentár dnes 06:34
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 6 najnovší komentár 10. apríla 2025
- Ivanko162: sekla sa nam plnka maslo s pudingom 13 najnovší komentár 4. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 367 najnovší komentár 1. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 131 najnovší komentár dnes 06:34
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 13 najnovší komentár 1. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár 10. apríla 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Vyhadzujete túto drobnú zátku z fľaše oleja? Nerobte to, má svoje využitie! VIDEO
-
Bez kysnutia a namiešaný za pár minút. Upečte si výborný syrový chlieb s bylinkami VIDEO
-
Salámová roláda s olivami VIDEO
-
Zapekaná bravčová panenka v slaninke VIDEO
-
Lístkové tyčinky s pestom VIDEO
-
Zábavný spôsob, ako farbiť vajíčka. Skúste túto metódu s kypriacim práškom a octom VIDEO
-
Fazuľová nátierka so syrom, s cesnakom a orechmi VIDEO
-
Tradičný zákusok: Kvetka Horváthová pečie na sviatky klasiku. Vyskúšajte jej rodinný recept na Opitého Izidora
-
Chutné a trvanlivé: 9 najlepších receptov na žĺtkové rezy s orechami. Klasika, ktorá neomrzí a ako bonus aj v odľahčenej verzii
-
TOP rebríčky: Tri dobroty z jedného cesta, šťavnatý granadír aj bravčové výpečky. Nenechajte si ujsť najlepšie marcové recepty
-
Zužitkujte všetko: 11 fajnových koláčikov z odrezkov. Tieto recepty sa vám zídu počas celého veľkonočného pečenia
-
Najlepšie aprílové videá: Karfiolové placky bez predvárania, rýchly syrový chlebík aj salámová roláda na Veľkú noc
-
Veselé sviatky: 12x veľkonočné linecké koláčiky. Pozrite sa na tie tvary a na to zdobenie! Také môžu byť aj u vás
-
Chutné inšpirácie: Polievky, mäso aj cestovinové rýchlovky. Vyberajte z našej ponuky, čo variť tento týždeň
Otázka nie je dôležitá, ako píšeš. Zaujal ma odkaz na "Etnologické
rozpravy" , ktoré si vo voľnom čase veľmi rada prečítam. Ďakujem za novú informáciu!
"" Lebo sú strapaté"" presne tak. ako píše farbuška A to nie sú len s kapustou ale aj s tvarohom, bryndzou a čímkolvek iným. U nás doma zo zemiakového cesta boly vždy strapačky. Ak som chcela halušky, tak to bolo cesto z múky vajca,vody ... ale bez zemiakov. Cesto zamiesené, vyválkané a pokrájané na širšie rezance. Každý tomu hovorí po svojom, Tak asi aj halušky -strapačky . Iný kraj iný názov. Ale aj tak, už či halušky či strapačky , s kapustou pekne vydusenou a posypané škvarkami z údenej slaniny sú " najlepšie". A druhý deň ohriate obzvlášt'. Budú zajtra.