Varenie

Strapačky

babi - fotkababi, 22. októbra 2010

Dnes som na obed robila kapustové strapačky, a tak mi napadlo sa spýtať tu na vareche,kde je veľa dobrých kucháriek a kuchárov. Dávate do cesta vajce, alebo nie? Na túto tému som už viedla veľa diskusií, niekdo tvrdí že áno iný že nie. Ja nedávam a myslím si ,že orig. recept je bez vajca. Tie moje sú vždy výborné, nerozvárajú sa tak mi tam to vajce pripadá zbytočné, čo si myslíte Vareškáči?

@zareaguj


Diskusia k téme

anina43
vajce sa dáva do cigánskych halušiek, v ktorých je menej zemiakov, viac múky, voda a soľ, aby to deržalo pokope. takéto halušky som robievala keď nebol čas na čistenie a rajbanie zemiakov a sú celkom dobré ako rýchlovka
frezia68
@babi :zemiaky,polohrubá múka,štipka soli a žiadne vajce.......strapačky bryndzové,či kapustové.Asi robíme rovnaké.
sovka62
Videla som reportáž z ktorejsi súťaže vo varení halušiek. Tam sa víťaz vyjadril, že ľudia robia chybu, keď do cesta dávajú vajce, potom sú vraj halušky ťažko stráviteľné. Tak odvtedy nedávam. Ale len do strapačiek, do múkových dávam, bojím sa, že inak by sa rozvarili.
egreska
aj ja davam vždy vajce,polohrubu muku ,zemiaky a sol..dnes som si doniesla kapustu ,že zajtra spravím halušky s kapustou,tak asi skusim bez vajca ,či tam bude daky rozdiel...
lubjak
Je rozdiel halusky a strapacky?Ja som si myslela ,ze halusky su zemiakove a strapacky len mukove- ludovo nokrle.Teda u nas sa volali nokrle s vajcom ,alebo s kapustou,rychle jedlo ,lebo sa zmiesala muka polohruba s vodou ,osolili,nahadzali do vody a uvarili.Zemiakove halusky ,to uz bola veda,uhadnut spravny pomer,ked som zacinala s varenim ,vajicko sluzilo na podporu ,aby sa mi vo vode nerozvarili,teraz je to bez nich.
babi
Práveže strapačky sú zo zemiakov. @frezia presne ako hovoríš, nič iné netreba zemiaky polohrubá múka soľ. Halušky ako príloha k paprikášu, alebo perkeltu, prípadne s vajcom to už je iné tam ide múka voda vajce a soľ. @bambulka51 hl. múku by som nedávala, potom sú také mazlavejšie. Niiekdo dokonca tvrdí, že treba pridať aj trochu hrubej múky. To som ale ešte neskúšala
frezia68
@cistinka dávala aj hrubú múku a je výborná kuchárka......,ale tak som neskúšala,asi každý má svoj spôsob.
tothka
Ja tiež robím zemiakové halušky bez vajíčka - iba zemiaky,múka a soľ a tie prílohové aj s vajíčkom. Tak nám chutia vždy, ale proti gustu žiaden dišputát, ako sa hovorí .
dorisa
NIkdy nedávam vajíčko, len múku polohrubú a soľ.
marikasu
Ja som varila kapustové strapačky včera a tiež bez vajíčka.
zdezda
My robievame halušky aj z hrubej aj z polohrubej múky, závisí to od kvality múky a vodnatosti zemiakov. 1 vajce dávam na polkila múky.
jezibabka1
ja robím zemiaky, polohrubá múka, soľ a ......vajíčko:) tak som sa to naučila od mojej mamky :)
kuchticka
Ja halusky nikdy nevarim. nemam hrubu ani polohrubu muku, musim iba z hladkej, preto sa bojim robit halusky.
yana
Kuchticka, coho sa bojis? Ja tu mam len hladku muku a halusky, specialne "bryndzove" musim robit do najvacsej moznej misy a aj tak nie je dost.
palokuchki
@kuchticka ja tu mam tiez len hladku muku. Robim z nej vsetko. Babi som rada ze si zacala tuto diskusiu. Mne nebolo nikdy jasne ci mam davat vajicko do halusiek. Raz som davala a raz nie. Teraz som z komentarov pochopila kedy mam davat vajicko a kedy nie.
martina34
Ja som halušky vždy varievala ako ma mama naučila - s vajcom. Skúsim teraz bez, uvidím, ak budú držať, už žiadne vajce tam nedám. Budú aspoň "delenejšie" :-)
egreska
tak som dnes prvy krat skusila bez vajca a musím povedat že velky rozdiel tam nevidím...
hebisa
Babi, ja pochádzam z Liptova a robím halušky bez vajca tak ako robila moja stará mama a sú výborné. Robím ich tiež z hladkej múky. Cesto ale nesmie byť moc riedke. Z vajcom sú tvrdšie.Halušky sa ale nesmú dlho variť, len keď výjdu na povrch a dať ich prevrieť.
sjuz
tiež som rástla s tým, že do strapačiek ale ani do halušiek vajcia nedávame:), potom sú tuhšie.
tori111222
anina13:: celkom sa mi páči výraz deržalo, veď aj humorom treba okoreniť, alebo prisladiť
evusik
neviem si dosť dobre predstaviť halušky bez vajca, to by bola len múka a voda? to sa nerozvarí? ja do halušiek dávam trojakú múka, neviem kde som to zobrala ale robím to tak odjakživa. Nasypem si základ polohrubú a pridám trochu hrubej a trochu hladkej, vajce a vodu. Strapačky robím z polohrubej + zemiaky a aj vajco dávam - nabudúce skúsim bez vajca
anina43
minule som dala na zemiaky celozrnnú múku, chuť bola výborná, farba tmavá, žiadne vajíčko. a boli o niečo tvrdšie ako z polohrubej. Vajíčko dávm do cesta bez zemiakov, do ktorého ide polohr. múka, vlaž. voda, soľ a podávajú sa k perkeltu. Nikdy nerobím cesto veľmi husté, inak stvrdnú
babi
Tak vidím pardón - čítam že ani tu sme sa nezhodli ale myslím, že každý môže robiť podľa seba, hlavne aby mu to chutilo.
jeka
ja ke dˇvarím strapačky tak zemiaky postrúham a zasypem polohrubou múkou.Kedˇvoda zovrie dám do nich soľ a trochu sódy a zahustím polohr a hrubou múkou a hadžem do osolenej vody.
Halušky robím tak isto,lenže nie s bryndzou ,ale s tvarohom.My voláme haluškami aj cestovinu tzv.klinky,s´z múky,vajca,trocha vody ,ja cesto nesolím až po uvarení kedˇpridám upraženú kapustu.
vcelka
Toto je absolútne superpsychologickosocioligickoetnografickodemografickogastronomický prieskum. Tak jednoduchá vec ako halušky - múka, soľ (alebo aj zemiaky a vajce) má až toľko variánt? A teraz si pomyslite, ako sa to musí rôzniť pri komplikovanejších receptoch. Potom ma vždy nesmierne pobavia (ale aj nasr...) reakcie niektorých varešníčkov o tom, že toto sa nemá tak a tak robiť, že to nie je pravé to a ono, že sa musí ešte to a to... :-)) No a predstavte si, že by slovenskú špecialitu pripravovali kdesi v Hornej Volte... a tam by sa na autorov zosypala kritika, že to nie sú pravéééé slovenskéééé halušky, lebo... no a tu jasne vidíme, že nielen čo región, ale aj čo rodina, to iné halušky.
samanka
strapačky som sa naučila od sesternice z "horniakov" - len: strúhané zemiaky, hladká múka a soľ. Robievam ich roky, kapustné aj s bryndzou, len naozaj treba mať odhad, aby ste nemali v hrnci zvlášť zemiaky a múku. Halušky k paprikášu a segedínu som sa naučila od mojej mamy-hrubá múka, soľ, voda. Po ocedení pomastiť.
vcelka
A viete čo... však načo halušky, toľko sváru pre ne... Uvarte zemiaky, ošúpte, dajte trochu opražiť, šup na to vajíčko a je na stole jedlo relatívne bez roboty...
alena45
a ja keď som si toto všetko prečítala, tak neviem, či dávam alebo nie. Naposledy som robila halušky pred rokom, teda kapustové strapačky aj bryndzové halušky, a fakt neviem. Asi ano. Alebo nie ?
hannah22
nevadí aj tak sa dá ,aj tak še da hlavne že Vám aj nám chutí, ale pravdu má aj @sovka bez vajíčka sú strapačky ľahšie ale treba mať správny odhad, naše mamy varili bez vajíčka a strapačky boli jedlo chudobných, veď koľkokrát ani to vajíčko nebolo , alebo sa odnieslo predať aby boli grošíky ale to je už chvalabohu dúfam za nami .... :))
marienka44
Trojaku muku dava do halusiek Sisa Sklovska, ako to uverejnil bulvar.-Ja som sa doma naucila bez vajca, pochadzam z Ban, Bystrice. Davali sme doma postruhane zemiaky asi 7 ks, ihned zasypat hladkou mukou, inac by zemiaky stmavli. Pridat sol a slabo vypracovat cesto, intenzivnym miesanim si cesto pyta viac muky. Teraz aj ja davam dvojaku muku, hladku a polohrubu. Hadzem z dienka /lopárika/ do osolenej vody. Ked vyplavu halusky, ihned zberam sitkom. Prve dve várky ich neoplachujem, az zaverecnu dávku, lebo voda je uz kalna od muky. Omastim rozprazenou slaninkou /na suchej rajnici/, potom je slaninka chrumkava. Dnes sme prave mali halusky a bola pripravena bryndza zmiesana s trochou kyslej smotany 14 % alebo druha varianta-kysla kapusta. Halusky su dobre , ked su mastne.Ja som si dala len hole a s kopcom kyslej tuhej smotanky. Okrem slaninky pridavam aj olej do celeho mnozstva, z ktoreho si kazdy naberie a urobi, ake chce. :-). Teda: nikdy do halusiek zo zemiakov vajce! Len do nokerlov.
marienka44
P.S. Minule v Damskom magazine na STV 1 varil profes. kuchar halusky a dal tip: Vodu z postruhanych zemiakov zliat, resp. lahko vytlacit, lebo by sme museli pridat viacej muky a halusky by boli tvrde, povedal on. Vzdy mi to pride na rozum, ked varim halusky a posluchnem ho.