Rôzne

Stivia...

kuchticka - fotkakuchticka, 21. mája 2012

Prosim varechacky. ktore maju skusenost s touto bylinkou, aby poradili aka je moznost nahradit cukor so stiviou. ???
Da sa z nej spravit sirup s ktorym by si mohol manzel osladit kavu, caj? Konecne som tuto bylinku kupila, ale nemam sajn ako s nou mam zachadzat pre sladenie jeho pokkrmov. Ja cukor nepouzivam pre seba ziaden. Dakujem za odpoved a radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

magdalena30
@kuchticka nemas nahodou na mysli Stéviu Sladkú??
Ja si ju pridávam tak cca 1 lístok do čaju. Neviem o tom či sa dá s nej spraviť sirup. Možno poradí ešte niekto iný tu na fóre
irenaw
@kuchticka 1-2 lístky do šálky podľa toho, ako má manžel rád sladké. ja som mala pocit, že usušené lístky sladili viac, lebo sa dali rozmrviť a tak sa lepšie vylúhovali. čerstvé lístky je lepšie natrhať. usušené lístky som tiež dala do skúmavky a zaliala vodkou 40% (ešte lepší by bol čistý alkohol ak máš možnosť) po čase bol výluh sladký a to si tiež mama kvapkala do čaju. ale mne sa rastlinku nepodarilo prezimovať a tak kupujem prípravky zo stévie v zdravej výžive (tablety, prášok, kvapky) dobre sa tým sladia nápoje a hlavne sa s tým dá dobre piecť. pri sušených lístkoch to bola celkom lotéria, aký sladký bude výsledok. je ešte jedna podobná sladivá rastlinka "Lípia" a tá sa vraj ľahšie pestuje. nech sa ti so stéviou darí.
irenaw
ešte som chcela napísať, že sú kuchárske knihy na varenie a pečenie so stéviou, skús pozrieť, či sa ti nebudú pozdávať, napríklad: Growing and using stevia (The sweet leaf form garden to table), The stevia cookbook, Stevia sweet recipes Sugar-free-naturally.
irenaw
a tu je tiež čosi popísané, aj o tom ako ju pestovať a ako vyrobiť extrakt. už vážne končím :-)
rea1
daj si www.koreninovazahrada.sk
ja robim sirup zo susenej stevie - dve lyzicky bylinky zaliate 2 dl vriacej vody necham vyluhovat, vychladnut a precedim. da sa spravit aj viac a udrziavat v chladnicke v dajakej zatvorenej nadobe (zavaraci pohar s deklom vsetko isti. :-)
ak si z bratislavy, pan z tohto www. s bylinami a niektorymi druhmi cajov tam predava pravidelne, na rožnom pulte medzi "sliepkarkami" a odevami. poradi, posluzi, preda, prinesie.
rea1
az teraz som si pozrela niektore tvoje recepty a zistila som, ze skocit si na mileticku na trhovisko - to by sa ti ta stevia trosicku predrazila. :-))))
bibia1
jáj, a kde ste zohnali rastlinku? ja tiež po tom pátram.
irenaw
súhlasím @2010 keď sme začínali, tak nebolo ani rastliny ani produktov a prvú som zohnala rastlinu, teraz by som sa s ňou už netrápila. lenže nie každý má nablízku zdravú výživu alebo poštu, aby si zašiel pre dobierku. ešte stále to u nás nie je bežný tovar :-(
kuchticka
Vsetkym vam velmi dakujem za radu, najma @renawpodrobne popisanu literaturu ktoru si mam kupit. @bibia , kupila som v nasom velkoobchode, kde maju vsetko co sa da pestovat, ale k nam by si pre nu iste necestovala. @2010 vdaka za video, len skoda, ze nemam zvuk, zrejme blbnu mikrofony. Kupit si tabletky? no neviem , mali u nas asi pred 1-2 rokmi, ale stiahli to z predaja a dovod neviem; ze sa to nesmie predavat.
celka
Já jsem si koupila v obchodě z květinama 9 semen za 37,-- Kč
od firmy SEMO. Nedávno jsem je přesazovala a všechny se přijaly.
V některých obchodech jsou ochotni semena, která nemají, objednat.
O Stévii jsem četla, že snižuje chuť na sladké a také na jiné zlozvyky
- kouření, alkohol. Nevím, jestli je to pravda. Máte ještě někdo podobné informace ?
evanaaa
rastlinku - stéviu som si minulý rok kúpila v bežnom kvetinárstva u nás (MA), ale tiež mi vyschla na zimu, asi sa treba o ňu viacej starať, druhýraz by som vedela viac. Čerstvé listy veľmi nesladia, ale nechala som si ich vysušiť, tak sú sladšie. A tu mám pár návodov na extrakt:
Sušené, rozdrvené listy stévie je potrebné zaliať alkoholom v pomere 1:5. Zmes sa nechá postáť 24 h. potom sa zohreje. Nevariť! Nádoba ( najlepšie sklená, tmavá) sa postaví na teplé a tmavé miesto na ďalších 24 h. Zmes je potrebné občas premiešať. Získaný eytrakt sa prefiltruje. Keďže po prvej exktrakcii nie je extrahovaný celý podiel steviozidov,extr. sa môže zopakovať ešte raz. (Tomu celkom nerozumiem, asi zo zliatej zmesi sa lístkyznovu použijú, ako predtým). Prefiltrované extrakty sa spoja a tak znovu prefiltrujú.
Extrakt zo suš. listova v alkohole sa môže skladovať viac ako rok bez skazenia.
Podobne sa dá robiť aj s vodou, len tá sa môže zahriať najviac na 50°C. @kuchticka , ak sa ti to pozdáva, vyskúšaj. Len neviem, ten pomer 1:5, ako to je, to v článku, odkiaľ to mám, nebolo vysvetlené, možno 5 PL lyžíc na deci vodky? Lebo tá je na to vhodná, alebo aj lieh, niečo, čo má najmenej 40% alkoholu.
evanaaa
Ešte sa možno podívať aj na: zahradkar.pluska.sk/bylinky/stevia-nahrada-cukru.html.
evanaaa
P.S. Som rada, že EU sa konečne umúdrila a povolila pestovanie, predaj a všetko, čo sa stévie týka, aj u nás, dokonca budú aj výrobky s ňou dostupné. Niekde v letáku bol napr. zelený ( značkový) čaj sladený stéviou a dúfam, že budú pribúdať, čo je vítané nám diabetikom. Len dúfam, že to nebude kombinované s cukrom, ako doteraz , keď sa píše vo výrobku, že obsahuje sladidlá ( už sa teším, zbytočne) ale aj cukor. Načo potom jedno, alebo druhé ?
turistka
@kuchtiicka , už dávnejšie mi dievčatá poradili, ako sa pestuje, mám ju na balkóne. Sem-tam si odtrhnem lístok a pohryzkám, je sladký-fajný. Zatiaľ nič nesladím, čakám kedy zakvitne, aby som si potom mohla vypestovať zo semiačka nové rastlinky. A tak vyskúšam neskôr radu od @evanaaa a tiež skúsim dať neskôr nasušené do mojich byliniek, tak na skúšku, čo to spraví.
kuchticka
@turistka , vdaka za radu. ja ju mam zatial vonku na sliecku, ktoreho mame u nas velmi malo. Je v kvietniku, na zimu ju musim dat do domu, zrejme by vymrzla ked je jej povod z teplych krajin. Este jej moc nenarastlo, lebo mae stale dost zimu a prsi. Skusim nasusit a spravit podla rady @evanna , lem ci narastie dostatok. ??? :-))