Varenie

Sterilizovanie v trúbe

gitkag - fotkagitkag, 6. augusta 2011

Zdravím,
mám problém - sterilizovala som jablkové zavaraniny v trúbe a dve
omnia viečka mi vystrelili aj s vrchnými jablkami. Čo som urobila zle?
Vie mi niekto poradiť ?
Túto metódu nemám vyskúšanú, preto prosím o pomoc skúsenejšie
varechárky, či varechárov.
Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

vidicom
Ahoj, mne takto vystrelilo viečko z detskej vyživy a tiež nemám ani len potuchu čo sa stalo...no dúfam že ti niekto napíše a budeme o niečo múdrejší, s pozdravom
evanaaa
Možno je na vine podtlak, asi bolo veľa vody, vzduch sa nemal kde rozpínať, tak si pomohol. Alebo bolo slabo viečko utiahnuté, neviem? Tých príčin môže byť viac.
hubata
Nezvyknem sterilizova v rúre, len v hrnci. Ak si použila už raz použité viečka, je možné že neboli celkom bezchybné.
tedko
Ja som tiež raz zavárala a strelili mi viečka,pýtala som sa maminy
a ona mi povedala že som tam mala veľa tej čalamády/vtedy som zavárala čalamádu/takže od vtedy mi sem tam asistuje mamina
pri zavaraninách,takže možno preto Vám tie viečka strelili.
evas13
Roky sterilizujem len v rúre a ešte sa mi to nestalo. Nebola príliš silná teplota?
marienka44
Mne sa este take nestalo, az teraz...Sterilzovala som v hrnci s teplomerom zmes uvarenej fazule bielej a papriky, cibule a rajcin a posledny zbytok som dala do pohara z detskej vyzivy. Mohla som to radsej zjest. Závit na vrchnaku bol plytky a preto sa pocas zohrievania v lazni viecko uvolnilo. Poharik je uz zahodeny. Bol zle vyrobeny.
tatianafm
Včera som zavarila svoje prvé uhorky. Práve tu na Vareche som v jednej diskusii z minulého roka našla ako zavárať v rúre. Tiež som sa obávala, či nejaký pohár nepraskne, lebo tam varecháčky uvádzali, že sa im to stalo, no našťastie nič neprasklo. Ale tiež tam bolo písané, že mohol byť vadný pohár, či viečko, tak možno to bol dôvod.
kuchtik
určite nie je problém v rúre /len ak by náhodou bola nastavená vysoká teplota/ 30 rokov tak zaváram, hrniec nemám/ chybné viečko, pohár, veľmi /alebo slabo/ zatočené viečko, veľké množstvo v pohári, treba nechať 1-2 cm medzeru po viečko, dlhá doba sterilizácie ...........
želám úspešné zaváranie, a aj malý neúspech nech ťa nezniechutí ale posilní, pekný deň
darinocka
Roky sterilizujem v rúre,len raz sa mi stalo,že jeden pohár praskol.Odvtedy vždy dávam pozor,aby sa fľaše vzájomne nedotýkali a neboli v kontakte ani s krajom plechu.Samozrejme medzi viečkom a zaváraninou musí byť minimálne 1,5cm priestor.Rúru i so zaváraninami vyhrejem na 100°C,bublinky vo fľaši stúpajú nahor,a nechám sterilizovať 20-30minút,podľa tvrdosti ovocia.Rovnako podľa situácie, poháre buď vyberiem alebo nechám do vychladnutia rúry.
tatranka
Sterilizujem jedine v rúre.Stalo sa mi to tiež v začiatkoch.Tak ako uvádza @evanaaa asi si mala plný pohár zaváraniny a prehriatu zaváraninu,takže vzduch si našiel týmto spôsobom cestu.Potom som sa naučila,že aspoň centimeter od vrchu by mal ostať voľný.Tiež,že každá zaváranina sa sterilizuje pri inej teplote a inej dĺžke v rúre.
To sú veľmi dôležité veci,pokiaľ zaváraš v rúre.Je to vlastne také laické zaváranie.No ja by som sa už veru na iné nepreorientovala.