Varenie

Starodávny perník na strúhanie.

voz12 - fotkavoz12, 26. novembra 2010

Dievčatá,skoršie narodené,pamätáte sa na dlhú tehličku perníka,asi tak 25 cm dlhú,ktorá sa
používala nastrúhaná do plnky makovej ,alebo orechovej na koláče z kysnutého
cesta,alebo na palacinky. Prosím,ak niekto vie ,kde by sa dala kúpiť,poraďte. Márne sa po
nej obzerám už niekoľko rokov.

@zareaguj


Diskusia k téme

garanco
Ja som vlani postrúhala do orechovej plnky ( prvýkrát, inak som to ešte nikdy nerobila) obschnutý perník, ktorý mi vnučky priniesli ako darček a potom bol vystavený vo "vitrínke". Veľmi mi to chutilo a chystám sa postrúhať aj tohtoročný do orechovníka. Napíš, prosím, koľko a do čoho ho dávaš.
evusik
prikláňam sa k tomu perníku od @sovky už som ho piekla a je výborný a v plechovej krabici mi vydrží dlho... ale používam aj kupované plnené perníky, napr. do plnky zo slivkového lekváru, alebo makovej - nastrúham kupovaný perník zo slivkovou plnkou a je to výborné, stačí ten perník večer rozbaliť a nechať do rána oschnúť.
aja1616
No, veru na Slovensku som ho tiež ešte nekúpila, ale z Čiech som si kedysi priniesla mletý. Myslím, že som ho kúpila v Albertovi a hneď 4 balenia. Ale nemal tú chuť, ako kedysi. My sme z neho robievali guľky a tie boli najlepšie na svete.
voz12
Aby som pravdu povedala,tak ja som s týmto perníkom ešte nerobila.Mám však veľmi dobré spomienky z mladosti,kedy ho moja mama miešala do plniek do koláčov, ktoré mi náramne chutili.A teraz,kedy by som mala čas to vyskúšať tak ho nemôžem nikde zohnať.ďakujem @martine za dobrý typ.Vyskúšam to s ním,lebo vyzerá dosť podobne,len sa mi zdá že ten starodávny bol oveľa tmavší.
marikasu
Pri čítaní komentárov som si uvedomila, že kým som sa nezaregistrovala na Vareche, tak som asi navštevovala tie nesprávne stránky o varení. Nikde som sa nestretla so strúhaným perníkom a som presvedčená, že bude úžasný napríklad do plnky zo slivkového lekváru, ktorý mám veľmi rada. Keďže @martinka34 bola taká pohotová a pridala recept od @sovky , tak ho určite upečiem a vyskúšam. Ďakujem.
evanaaa
Pamätám sa naň, vrch mal taký "kockovaný", a aj sa ním sypali parené buchty miesto kakaa a tiež sa dával do mäsových štiav a samozrejme, do koláčov-plniek, ap. Myslím, že v Čechách je ho dostať.
xanadu1955
Ja som ho milovala mala som obdobie že som si ho len taki nakrájala na tenké plátky a nosila do školy na desiatu a moja spolusediaca sa čudovala čo to mám ale keď ochutila tak jej chutil tiež a začala nosiť aj ona už som ho roky nevidela ale ten od sovky som piekla a je veľmi podobný tomu čo predávali je výborny
bozulka
@evanaaa , máš pravdu v Čechách sa dá kúpiť hoci aj tam je občas problém,ale tam sa používa viacej -vánoční kapr na černo- nesmel chýbať v poriadnej rodine.Tiež som ho dávala keď som robila zajaca na čierno,tie omáčky boli vynikajúce!!!
hubata
Áno v ČR ho ešte dostať. Bol dobrý aj len tak-bez ničoho, voňavý. Že by sa nejaký podnikateľ do tóho pustil?
sovka62
Stále špekulujem nad tým, ako by ten môj perník mohol byť tmavší. Keď ho budem robiť nabudúce, skúsim z cukru upáliť karamel a rozvariť ho v tom mlieku. Mlieko sa používa teplé, takže keby trochu vychladlo, môže sa tam priliať. Ak sa to podarí, opravím recept.
babi
Ja som minule pridala trochu kakaa, lebo som tiež chcela tmavší a pomohlo to
janazjarku
A ja som taký perník dostala ako darček od kolegu, ktorý bol na dovolenke v Čechách a zatiaľ ho len obdivujem a čakám na vhodnú chvíľku kde ho struhnem :-)
viri
Ja som kúpila taký perník- dovoz z ČR- v predajni Dobré jablká v Dunajskej Lužnej ale tiež to nebolo to čo si pamatám z detstva.