Varenie

Staročeská zemiaková polievka

acik - fotkaacik, 31. januára 2011

Poznáte niekto recept na Staročeskú zemiakovú polievku...ochutnali sme ju v reštaurácii, veľmi nám chutila, ale recept som zatiaľ nenašla...

@zareaguj


Diskusia k téme

bazulienka
Klikni si na www.varenie .sk a tam si najdi staročeska zemiaková polievka ,prepáč neviem ti to dať inak...
alena45
acik, na nete nájdeš určite niekoľko staročeských zemiakových polievok, no budeš musieť všetky prečítať. Ja som tak pred rokom hľadala staročeskú cibuľačku, ktorú som jedla v Českom dome, a bola naozaj vynikajúca, a tiež som ich musela prečitať veľa, než som našla ten, ktorý sa najviac podobal. Veľa záleží od kuchára v reštaurácii a od surovín. Samozrejme musíš hľadať staročeskú bramboračku.
tati2008
Skus aj stranku,,Kluci v akci"mozno najdes tam nejaku polievku.
julica
Acik, ak myslis taku, ako pisem vyssie, tak namocis huby, das varit, potom pridas zemiaky, bobkovy list a cierne korenie a zaprazku na cibuli. dobre povaris, zemiaky sa uz rozpadaju, ochutis solou, cukrom, octom a najma koprom. Pridava sa aj smotana, ja davam len mlieko do zaprazky
kuchticka
Do pravej ceskej bramboracky nesmie chybat okrem korenovej zeleniny a kelu najma vela cesnaku a majoranky. Bez tychto poslednych by nebola "prava ceska".
enss
Neviem, či je to pravá staročeská bramboračka, ale moja svokra z Moravy ju varí takto: urobí zápražku na domácej bravčovej masti, zaleje vodou, pridá sušené huby, koreňovú zeleninu, prípadne aj kúsok kapusty, zemiaky pokrájané na kocky, pretlačený cesnak, po uvarení pridá hodne majoránky. Je to jednoduché, rýchle a chutí skvele. Kým som sa nevydala, nevedela som si predstaviť zemiakovú polievku bez červenej papriky, ktorú moja svokra nepoužíva vôbec do ničoho. Kedysi sa u nich robievali 3 zabíjačky do roka, papriku nepoužívali ani do klobás. Boli dobré, ale jednoducho iné, na aké sme zvyknutí.
julica
@kuchticka , aj moj recept je pravy cesky, konkretne juhocesky. polievok, aj zemiakovych, maju vela druhov :) akurat nam acik zabudla tu polievku opisat
acik
Ospravedlňujem sa, že som neupresnila, aká tá polievka vlastne bola...ale asi to bude tá, čo píše Julica,- lebo bola hustá, biela, sladko-kyslá a v nej hríbiky /asi šampióny/, akurát tam nebol ten kôpor. Názov bol že Staročeská zemiaková, ale teraz vidím, že tá je podstatne odlišná...všetkým ďakujem za rady,- iste vyskúšam