Rôzne

Spoznávanie sa...

joygin - bez fotkyjoygin, 21. júla 2022

Pekný deň milé varecháčky/varecháči,
ako som sa už vo svojom profile predstavila, som tu nová. Verím, že spolupráca s Vami bude plodná, zábavná, prospešná, náučná i poučná. Môj muž pozajtra oslavuje "iny" v kruhu úzkej rodiny (cez 20 osôb) pri našej pivnici-vinohrade. Bude cez 39° z čoho mám už teraz hrôzu; poraďte mi, čo upiecť, navariť. Mimochodom, ma inšpiroval recept od pána "kimla" - na slaný koláč a recept na ríbezľový koláč....čo myslíte je to vhodná voľba? Budú aj iné chody.

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
Tak vitaj na Vareche, a užívaj si všetky rady.
Ja mám každý rok podobné dilema začiatkom júla , ked' sa mi ustanoví na dvor 20 -50 ludí. No fungovalo to tak ,že z každej rodiny vždy niečo doniesli, ale aj tak najviac zostalo na mne. A nikdy nezklamaly oplatky plnené karamelom .Karamel s orechami alebo len čistý. Ak bolo dost' času , tak kúsky boli i prizdobené čokoládou, ak nebolo času, tak len pokrájané na "jednohubky- 2x2, 2x3 cm." Tie zaručene mizli prvé. Výhoda je v tom, že si karamel možeš urobit' s predstihom, a olatky možeš plnit' "" i ked' je už návšteva na dvore. "" A nevadí im vysoká teplota,.. Tak nech sa oslava vydarí.
afataga
Podla mna by si mala upiect nieco bez kremu a bez tvarohu, napr. makovy a orechovy zavin, alebo babovku, bublaninu a pod., aby sa to hned nepokazilo.
farbuska
Ja vidím tento dialóg až dnes a už si asi menu na oslavu vyriešila. Ja v horúčavách - aj pre hostí - rada chystám studené polievky (gaspacho, tarator...) s ktorými ani veľa práce nie je a sú skutočne chutné a osviežujúce. K taratoru, studenej uhorkovej polievke, pridávam kúsky údeného lososa a hrianku. Slané koláče, quiche, fritatty a pod. doplnené výberom pestrých šalátov zasýtia a nezaťažia v horúčavách. Okrem koláčov, ktoré tu boli už navrhnuté v predošlých komentároch, sú dobrou voľbou aj rozličné nepečené dezerty, ktorých je tu na Vareche veľký výber.
joygin
Ahojte milé varecháčky. Veľmi Vám ďakujem za Vaše návrhy. Oslava dopadla dobre bolo nás 32, pôvodne sme mysleli, že budeme grilovať ale to by sme sa ugrilovali aj my. Takže som zvolila niečo ako živánska na plechu, zeleninové šaláty, ďalší plech bol s kuracím mäsom, nové zemiaky s petrželkou, klasicky ryža, dipy k mäsu, takže kto chcel si mohol pokombinovať ako mu to vyhovovalo; ovocné misy, a ako sladké bol ríbezľový koláč s posýpkou. Samozrejme, že pitný režim musel byť hlavne nealko sa osvedčilo (jemne perlivá aj neperlivá voda ochutená limetkou, mätou, pivo, strik, víno z vinohradníckej oblasti nemohlo chýbať; žiadny tvrdý alkohol - vlastne bol na začiatku ako prípitok. Veľa vecí sme si pripravili v predstihu, aby nás niečo neprekvapilo. Osobne by som bola radšej za studené polievky ale žiaľ, nakoľko osadenstvo už dosť dobre poznám hlavne ich stravovacie návyky a zvyky, tak sme mali slepačiu polievku. No, budem úprimná mala som toho dosť. I keď som mala obrovskú pomoc ale aj tak, taká okrúhla oslava stála vlastne celá na mojich pleciach. Ale ako konštatoval môj muž : koniec dobrý všetko dobré:-)
haji
@joygin (26.7.2022 10:43)
Klobouk dolů, v tom vedru dvakrát! Jsi šikulka, náročná prověrka, ale máš to za sebou a věřím, že ke spokojenosti všech. Všechno nejlepší mužovi k narozeninám!