Rôzne

španielsky cesnak

alena45 - fotkaalena45, 7. septembra 2011

Včera som sa vrátila z dovolenky v Španielsku a kúpila som si tam pol kila ich cesnaku. Chcela by som sa spýtať, či vie niekto, či by sa nedal zasadiť na jeseň. Skúšali ste to už niekto ?

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Nie ja len s našim, skús a podeľ sa s nami o skúsenosti na budúci rok.
gubics
Ja už som raz sadila španielsky cesnak, darovala mi teta niekoľko hlávok, pokiaľ nebol upravený proti klíčeniu, dá sa teraz na jaseň zasadiť. Ten čo som ja dostala bol trochu štiplavejši ako ten ktorý bežne kupujeme. Toho roku mám vlastnú úrodu , sadivo som pred rokom kúpila v Hornbachu.
(Pokiaľ kupujete zemiaky,alebo napr. aj cesnak v obchodných reťazcoch,kde nie sú predávané ako sadivo, tak ich nesaďte, aby ste neobstáli ako moji susedia. Išli si na jar kúpiť zemiaky do Maďarska lebo tam vraj mali nejaký výborný druh zemiakov z Belgicka, kúpili ich v niektorom z obchodných reťazcov, ale tie zemiaky im vôbec nevyklíčili, boli vraj upravené proti klíčeniu,lebo boli určené na konzumáciu. Museli si kúpiť iné a ešte raz zasadiť!)
ernest
Tak a to mi povedzte co za chemikaliu s tymi zemiakmy zjedli ostatný ked to dokazalo proti prirode zastavti klicenie.
babidka
Ja osobne s tym cesnakom skusenosti nemam , ale uz som si skusala doniest z Bulharska viacej druhov ich cibule/ma inu chut/ , ich cesnak a par inych veci - ale nic z toho nebolo . jednoducho v nasich klimatickych podmienkach neprezili . Aj vyklicili , ukazovali sa celkom k svetu a nakoniec zakapali . Ty byvas v teplejsom kraji ako my, tak ti drzim palce , aby sa ti ten cesnak vydaril:-)
alena45
No práveže aj ja sa bojím, aby nebol ošetrený proti klíčeniu. Skúsim zasadiť zatiaľ do kvetináča a ak vyjde, dám do záhrady.
veronika353
My jsme si kdysi dovezli krásný česnek z Ruska ze Soči,ale po zasazení zhnil.Asi byl určený pro přímou konzumaci.Ale za vyzkoušení to stojí.
njdevil
Cesnak je dvojrocna rastlina, v prvom roku sa vytvora zasobny organ-cibula a v ruhom roku prebieha generativne stadium, ktore je ukoncene vytvorenim jednocibulkovych strucikov. Cesnak klici velmi pomaly! 3-4 tyzdne pred zberom cesnak nezalievat.
mariadra
Čo keby si skúsila zasadiť časť na jeseň a časť až koncom februára - začiatkom marca? Hovorí sa tomu jarný cesnak. Ja zháňam slovenský jarný cesnak. Má menšie zdravé strúčiky a dlhšie vydrží čerstvý, niekedy až do konca júna. Ešte vlani ho predával na Miletičke jeden starý pán, ale tento rok už nikto.
alena45
mariadra, do februára ho nemám ako uskladniť, a ak ho aj dám do kvetináča, nedozviem sa ani či prezimuje. Asi ho zjem. No aj ja potom zháňam cesnak na jesennú sadbu. Ten cesnak čo predával ten pán, nebol moravský ? Predával ho na kusy.
alena45
Ozaj, viete, že cesnaku sa najlepšie darí medzi jahodami ? Už sme tak kedysi sadili a fakt bol krásny. A v Komárne na trhu mi povedali, že cesnaku sa bežne v záhrade nedarí, ale darí sa mu na roli, teda, keď je na väčšej ploche. Neviem prečo, ale nám sa len tak v záhrade medzi normálnou zeleninou nikdy nedaril. Až potom v tých jahodách. Predtým krásne vyšiel a potom znovu vošiel do zeme a zmizol.
sovka62
@alena45 , zasadiť sa samozrejme dá, ale potrebovala by si vedieť, či je to cesnak jarný, alebo jesenný. Ak jarný zasadíš na jeseň a naopak, vytvorí sa ti cibuľka, ale nebude mať strúčiky.
Sadbu jesenného cesnaku kúpiš v záhradkárskych predajniach, predáva sa práve teraz. My máme v ponuke odrodu Matúš (paličiak) a francúzsky Termidrome (nepaličiak).
A cesnak najlepšie preskladuješ na suchom mieste (hoci v kuchyni) v nejakom košíčku, len ho nedávaj do umelohnotmého vrecka.
alena45
Ďakujem Sovka, v pondelok sa zastavím v našich Semenách v Tržnici, dúfam, že budú mať. Cesnak aj cibuľu skladujem v kuchyni v keramických nádobách na to určených, s tými dierkami. No ale nechám aj z toho španielskeho a aspoň jeden riadok posadím. Je pekný fialkový a dobre ostrý.
ares69
Re.sovka62 : Vazena dama,prosim bez urazky ale absolutne nemate pravdu.Po vlanajsej skusenosti mam aj teraz uz zasadeny jarny cesnak,tohorocny mal krasne struciky.Ja mam teraz zasad. 9 odrôd.8jesen.,1 jarny.To s tou jarou a jesenou plati trochu u cibuli,ked zasad.na jesen jarnu odrodu,tak ju musite skonzum.za zelena,lebo neskôr vam vybehne vsetka do semena,kdezto ozimnu cibulu kludne mozte nechat dozriet,bude normalna cibula,avsak skôr nez jarna.Mam aj 2 odrody ozimnej cibule zasadene a samozrejme budem sadit aj jarnu.
pivonka
Včera som si kúpila u nás v stánku cesnak a bol dajaký zvláštny. Hlávka nebola ucelená, ale strúčiky sa oddeľovali a bol sfarbený trochu do fialova. Pýtala som sa, čo je to za cesnak, vraj španielsky. Veruže je štipľavejší.
pivonka
Ešte: citróny z Maroka, horčičné semienko z Francúzska, ja len zírám, aký si ty fajnšmeker :-))
alena45
@pivonka , ďakujem, že si mi pripomenula túto diskusiu, tak som ten španielsky cesnak na jeseň zasadila a vyšiel, ale hneď aj zmrzol a zhnil, ostatné odrody prežili v poriadku.
citróny nemám z Maroka, ale z Kauflandu, urobila som si marocké citróny podľa receptu z Varechy, naložené v soli, mám dva poháre v chladničke a akosi mi nepríde chuť na mäso, tak ich pchám do šalátov, horčičné semienko mi doniesla kolegyňa. Aký fajnšmeker !
pivonka
No škoda, lenže podnebie neoklameme, aj keď vraj klimatické zmeny. Aspoň si skúsila.