Rôzne

Španielske recepty

verka1 - fotkaverka1, 23. marca 2010

Dcéra mi poslala kopuuuuu receptov zo Španielska, ale v orogináli. Ak by mal niekto záujem, poskytnem. Ja som sa naučila práve cez recepty dosť slovíčok. Teraz sa idem do toho pustiť znovu, lebo som zvedavá.

@zareaguj


Diskusia k téme

cistinka
Mne sa včera dostal do rúk "kuchársky skvost" kniha z roku 1902, volá sa Domácí kuchařka česko-americká...Kniha je písaná v češtine, čo mi nerobí problém, pretože českú grmatiku ovládam možno lepšie ako slovenskú. Mám problém skôr v dávkovaní...napr. libra mouky, koflík cukru, kvart smotany, 3 unce mandlí, pinta zelné vody, a podobné mne cudzie výrazy.....Nemusí byť ani španielsky....a ja mám z toho "španielsku dedinu"
Ale inak sá krásne číta, tie rady a recpty sú pre mňa niečo ako keby som vyhrala milión.....len škoda, že nie je moja !!!
Verka1, budem sa tešiť na tvoje španielske recepty na vareche :-))
verka1
Čistinka, Čistinka, ty ma nútiš sa vážne zaoberať španielčinou. Nuž chvála ti, len či to zvládnem,ale budem konzultovať s dcérou, aby som nieč nedomotala Cmuk
verka1
Jej to musí byť super čítanie. Ja som si vymyslela, že kvart je štvrť litra. Inak sa nechytám. Ale určite sa niekto ozve, kto má tieto miery v malíčku
egreska
čistinka ,poradím čo viem ..libra muky je 45 dkg,unca je 2,8 dkg, a pinta je 0,5 l.A koflík to by mohol byt nejaky hrnček...
babidka
@vierka1 , len sa pekne do toho pust a potes aj nas . spanielsku kuchynu velmi nepoznam a tak sa uz tesim na nove chute :-)))))
ja mam zasa od dcery krasnu kucharku vo francuzstine s uzasnymi receptami a tak obcas prevetram svoju / bohuzial ubohu / francuzstinu aspon takto - ked z nej niekedy varim .
michsamant
Aj ja som zvedava na spanielske recepty, spanielsku kuchynu absolutne nepoznam a chcela by som .
cistinka, ja mam po mojej babicke jedine dedicstvo staru kucharsku knihu z roku 1946 a je napisana takym babickovskym stylom,ze kopec veci si treba domysliet :) ale su tam take klasicke recepty, dokonca o roznych dietach pri ochoreniach a rozpisane o potravinach, tiez velmi dobre citanie. Vola sa Zlata kniha kucharska od Marie Dubravskej
dadabarcelona
ahojte baby,ak máte probémy so spanielcinou rada pomozem :-),mam ju v malícku(dúfam!)
Ozaj,v nedelu som robila ryzu a napadlo ze vám musím nieco poradit-ak náhodou o tom neviete.Ak pouzívate spanielsku ryzu SOS(alebo aj daku inu) tak ju pred varením NEUMÝVAJTE.Ja som ju tiez umývala az kým som nevidela dokument priamo z fabriky.Hlavne tým ryzi zachováte jej skvelú chut a nebude sa ani lepit, ani nebude mydlová,ani nebude.....proste bude ohromna!Povedala som to aj mojej mame,aj kamaratkam a odkedy ju prestali umyvat si ju velmi chvália. Ryza je mikronicky cistená a naozaj ju netreba umývat ako za starých cias, ked nasa komunistická ryza bola plná"vselijakých drobností". ))))
andromeda
Ďakujem za radu na ryžu. Ja kupujem len SOS-ku a stále som ju umývala. Takže budem robiť podľa teba dadabarcelona.
Napíšem aká bola.
dadabarcelona
andromeda:
spolahni sa ze bude vynikajuca :-)))
ja som priam závislá na ryzi(na uhlohydrátoch vseobecne) a jeden z mojich vylepsovákov je ze ked cibula v panvici zacína skolovatiet pridam zo 2-3 mrkvy nakrajané na kolieska,a ked ma vsetko peknú farbu prihodím ryzu,poobraciam ju na panvici,pridam vodu,vegetu,mleté cierne korenie a susenú bazalku,zakryjem a na malom plameni varím az kým nie je hotová a potom........mñaaaaaaaaaammmm!!!! ))) doporucujem!!
takisto uz neplatií ze ryza sa pocas varenia neodokrýva-kludne odokry a premiesaj ak treba.A vody netreba 2 pohare na 1 pohar ryze ale 1 cely a v tom druhom nech chyba asi 1-2 cm vody(vzdy sa dá doliat ak treba)a bude akurátna.
Ja takúto ryzu s mrkvou podávam ku vsetkému ako sme u nás na slovensku zvyknuti-k pecienke na stave,ku kuratu.........
dobrú chut!
bozulka
verka1-daj recepty aj pre nás,ja som mala objednanú Španielskú kuchárku,ale už bola vypredaná takže NYŠT.Budem sa tešiť!!! Pre varechu môžeš trošku ponamáhať hlávku svoju,že vraj je to zdravé.

čistinka-egreška to dobre odmerala !!!

dadabarcelona - potvrdzujem aj ja SOS nikdy neumývam a kupovala som ju odkedy sa u nás objavila hoci je finančne trošku náročnejšia,ale stojí to zato-nemusieť preberať ako popoluškine holubice.Ináč ryžu striedam SOS s naturálnou v BIO kvalite aj tá je výborná.
forneta
mm... ja by som mala mošnmo záujeem... ak ste ich dostali e-mailom... pokojne mi ich tieš mošete poslať e-mailom (ten je: majuus164@azet.sk )... aj keď to e w originááli... ja si to uš prelošíím... a ak ich nemáte ako e.mail... newadíí... nemusíte mi ich prepisowááť...
verka1
Forneta, poslala som a vrátilo sa. Skús iný mail alebo si vyprázdni schránku. Dík