Rôzne

Sójové mäso

jokin - fotkajokin, 28. júna 2012

Macanela nedá mi nereagovať na tvoju otázku, prečo všetko sójové
uvádzam ako lacné a či tím sójové mäso nedegradujem. Neviem či
mojimi receptami degradujem sójové mäso keď poviem, že je lacné.
Ako si si všimla, často ho používam, lebo je zdravšie a moja rodina
ho má rada. Tiež je pravda, že je oproti mäsu skutočne lacné. Máme
veľa lacných surovín, je len na nás či ich dokážeme správne, ale
hlavne chutne použiť. Staré recepty, podľa ktorých varili naše
babky a mamy, boli jednoduché a prevážne lacné a ako nám chutili.
Stačí si spomenúť na slíže s makom, lekvárom, alebo tvarohom a
smotankou, fučku s osmaženou cibuľkou. Tých jedál by bolo
neúrekom, ja osobne ich s času načas používam. Jedno majú
spoločné. Boli dobré, lacné, a už sa na ne zabúda. V Slovenských
reštauráciach zostali aj to nie všade už iba halušky, Zato Talianskych,
Čínskych a iných špecialít je tam fúra. Nuž to sme mi Slováci, rýchlo
zabúdame na svoje korene.

@zareaguj


Diskusia k téme

bahadur
A k tým kořenům patří sojové maso? No jo, olivový olej, mořské plody atd.hlavně je to zdravé,ale jenom v reklamách.
julica
Neviem, ci zabudame na svoje korene, skor je to o tom, ze makove slize si lahko spravime aj sami doma...
flori189
Správne Jokin.Fučka na cibuľke-to som nejedol asi 30 rokov.Myslíš tým asi hubu,že?Potešil som sa,aj vy ju tam takto voláte,ako my tu pri Košiciach?Nie som hubár,preto neviem či je to oficiálny názov tejto huby.
kucharka100
Kaša sa varievala skoro v každej domácnosti a iný kraj , iný mrav ale aj fučka. Ja doma varím zemiakovú kašu tak, že kolieska zemiakov zalejem vodou tak akurát a osolím. Uvarím do mäkka a snažím sa zemiačiky roztlačiť vo vode na kašu. Do kaše nasýpam pomaly obyčajnú krupicu a stále miešam. Podľa hustoty nechám na sporáku prebublávať za stáleho miešania a potom ju odstavím. medzitým ako sa varili zemiaky som si na masti upražila nadrobno cibuľku a fertig.
Každý si svoju porciu cibuľkou posype alebo ju papá iba omastenú.
sovka62
Aj mne je, podobne ako @jokinovi , ľúto, že sa vytrácajú naše tradičné jedlá. Nikde v Európe som nevidela toľko pizzérií na jednej kope ako na Slovensku, dokonca ani v Taliansku, tam sme pizzériu hodnú chvíľu hľadali. Čínske reštaurácie máme v Trnave štyri a to tu nežije ani 70 000 obyvateľov. Zato reštauráciu, kde by chutne navarili nemáme ani jednu. A keby som ešte niekde bola schopná kúpiť tradičnú salámovú obloženú žemľu, veru by som ju nevymenila za žiadny hambuger či kura z Kentucky.
A sójové mäso je iste lacnejšie ako mäso. Ja som ho síce skúšala len raz, nechutilo, ale iste bola chyba v mojej neskúsenosti, ale aj tak dávam prednosť seitanu. Ale napr. moja priateľka pripravuje zo sójového mäsa výborné jedlá, asi je to hlavne o kuchárovi.
sjuz
problém je v tom, že ani tie naše slovenské jedlá už nevedia v reštikách uvariť poctivo a chutne....!
Sójové mäso som kedysi pred 10 rokmi robievala aj ja, bolo chutné, no už niekoľko rokov sóju nejem v žiadnej podobe. Ale koľko ľudí, toľko chutí:)
amelie
GMO potraviny sú, žiaľ, lacné. Najmä pre pestovateľov! Ale zdravé? To je teda pre mňa novinka! Sója je jednou z nich... Ďakujem, nie!
hubata
Veru by sme mali turistom ponúknuť to čo doma nemajú a nie to čím sú známi vo svete iné národy (napr. Taliani so spomínanou pizzou).
Asi sa opakujem, ale stotožňujem sa s @jokinom aby sme varili z našich surovín krajové jedlá, propagovali ich a boli na ne hrdí tak ako sú Taliani sú hrdí na pizzu, Rakúšania na wienerschnitzel, Česi na knedlo-vepřo-zelo.... A pokiaľ náš kuchár neuvarí zahraničné jedlo chutne - tak je to v podstate urážka národa.
@sovka - aj mne chýbajú naše Mliečne bary - obložené žemle, chlebíčky, taniere, šaláty, BB puding, bábovka, kakao, mlieko, mliečne kokteily a kofola v bufetoch. Aj v každej predajni "Ryby" alebo "Chlieb-pečivo" sa na stojáka dalo rýchle, kvalitne a lacno najesť. Aj pre turistov by to bolo niečo nové - veď hamburger, párok v rohlíku dostanú na celom svete, ale BB puding by dostali ochutnať len na Slovensku v Mliečnom bare.
evanaaa
Fandím @hubata , hovoríš aj za mňa. Ale je na každom, ako a čím sa stravuje, a nie je hriech striedať anšu klasiku so zahraničím, ale s mierou, je nová doba, nové jedlá sa ochutnávajú ale tie naše staré a dobré by sa nemali zabúdať . Ja napríklad taliansku alebo francúzsku kuchyňu neveľmi uznávam, mám iné chute, radšej tú našu stravu preferujem. @jokin má pravdu, až na tú sóju, tá je novodobá ( prenás ale nie pre číňanov), vyskúšala som ju párkrát, " nadstaviť" ňou mäso, napríklad granulami fašírku, nie je zlé, len teraz to pre mňa nieje kvôli chorobe ŠŽ. A sradosťou si dám radšej fučku ako špagety s niečím, i keď ich občas aj ja spravím.
jokin
BB puding je čokoládový pudingový prášok.
evanaaa
A ešte - bol to jeden z najlepších a najviac používaných pudingov za socializmu, akú chuť má dnes, neviem, dlho som ho nemala ale iste je už aj tam zmenená receptúra.