Macanela nedá mi nereagovať na tvoju otázku, prečo všetko sójové
uvádzam ako lacné a či tím sójové mäso nedegradujem. Neviem či
mojimi receptami degradujem sójové mäso keď poviem, že je lacné.
Ako si si všimla, často ho používam, lebo je zdravšie a moja rodina
ho má rada. Tiež je pravda, že je oproti mäsu skutočne lacné. Máme
veľa lacných surovín, je len na nás či ich dokážeme správne, ale
hlavne chutne použiť. Staré recepty, podľa ktorých varili naše
babky a mamy, boli jednoduché a prevážne lacné a ako nám chutili.
Stačí si spomenúť na slíže s makom, lekvárom, alebo tvarohom a
smotankou, fučku s osmaženou cibuľkou. Tých jedál by bolo
neúrekom, ja osobne ich s času načas používam. Jedno majú
spoločné. Boli dobré, lacné, a už sa na ne zabúda. V Slovenských
reštauráciach zostali aj to nie všade už iba halušky, Zato Talianskych,
Čínskych a iných špecialít je tam fúra. Nuž to sme mi Slováci, rýchlo
zabúdame na svoje korene.
Každý si svoju porciu cibuľkou posype alebo ju papá iba omastenú.
A sójové mäso je iste lacnejšie ako mäso. Ja som ho síce skúšala len raz, nechutilo, ale iste bola chyba v mojej neskúsenosti, ale aj tak dávam prednosť seitanu. Ale napr. moja priateľka pripravuje zo sójového mäsa výborné jedlá, asi je to hlavne o kuchárovi.
Sójové mäso som kedysi pred 10 rokmi robievala aj ja, bolo chutné, no už niekoľko rokov sóju nejem v žiadnej podobe. Ale koľko ľudí, toľko chutí:)
Asi sa opakujem, ale stotožňujem sa s @jokinom aby sme varili z našich surovín krajové jedlá, propagovali ich a boli na ne hrdí tak ako sú Taliani sú hrdí na pizzu, Rakúšania na wienerschnitzel, Česi na knedlo-vepřo-zelo.... A pokiaľ náš kuchár neuvarí zahraničné jedlo chutne - tak je to v podstate urážka národa.
@sovka - aj mne chýbajú naše Mliečne bary - obložené žemle, chlebíčky, taniere, šaláty, BB puding, bábovka, kakao, mlieko, mliečne kokteily a kofola v bufetoch. Aj v každej predajni "Ryby" alebo "Chlieb-pečivo" sa na stojáka dalo rýchle, kvalitne a lacno najesť. Aj pre turistov by to bolo niečo nové - veď hamburger, párok v rohlíku dostanú na celom svete, ale BB puding by dostali ochutnať len na Slovensku v Mliečnom bare.