Rôzne

Slivkový lekvár

ivanluky - bez fotkyivanluky, 28. júla 2011

ako najlepšie pripraviť slivkový lekvár?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Minulý rok som robila dve dávky miešaného pečeného ovocia, minulý týždeň zasa slivkový lekvár so sladidlom-dia, ale slivky som nepomlela, len krájala, neviem, aké to asi je, v rúre som to mala 3 hodiny, najprv na 200°C, potom som postupne znižovala-na 180,160°C. Mala som asi okolo troch kíl, dala som aj klinčeky, škoricu mletú, môže sa dať badián, aníz, alebo škoric. kôra, kúsok, len ju treba vybrať. A šťavu z pol citróna, ale zbytočne, slivky boli kyslasté aj tak, dala som málo sladidla. A dobrý je aj um, len som tiež nemala,druhý krát dám. Ale tá vôňa! Plech som potom povylizovala, aspoň bol čistejší, xixi.Ten minuloročný som rozdávala, každému chutil.
rybarkuchar
Nič neprekoná atmosféru varenia lekváru na dvore v medenom kotoli. Stačí mať kotol, slivky, cukor, rum a ešte rum. Miešať, miešať a miešať.
akeber
aj ja si spomínam na starého otca , on varieval v kotli na dvore skoro celí den ale ten lekvár stál zato, vydržal niekolko rokov........a už nám ho nemá kto varit :(
vierik
Na takýto recept som čakala aj ja,len by som sa chcela niekoho spýtať,či sa dá variť aj z veľkých bystrických sliviek,ešte som slivkový lekvár nevarila.
bukvicka
5kg vykôstkovaných sliviek zasypeme 1kg kryš.cukru pokvapkáme 0,5 dcl octu a necháme 24 hodín v hrnci odstáť, v tom istom hrnci bez miešania varíme 3-5 hodiny, potom vymiešame metličkou, naplníme poháre a prevrátime hore dnom- necháme vychladnúť. podľa toho receptu robím už dlhšie, dĺžku varenia treba prispôsobiť tomu akú chceme mať konzistenciu lekváru.
bukvicka
ak máš veľa sliviek skús zavarané slivky s vlašskými orechmi, je to veľmi dobrý kompót-najradšej mám k divine.
Kôstku v slivke nahradím vlašským orechom, nálev použijem klasický 1l vody pol kg kryš.cukru, do každého pohára pridám 2lyžice rumu. dĺžka sterilizácie závisí od tvrdosti sliviek.
sovka62
No, recepty sú super, ale odtiaľto ich do KK nedostaneme, takže zapadnú a v diskusiách ich budeme ťažko hľadať. Škoda.
vierik
@rybarkuchar- ďakujem si milý,vyskúšam a nezabudnem :-)ale pre istotu najprv z 1 kg sliviek,dám vedieť ako to dopadlo...:-)
megginr
pred par rokmi robila mamina slivkovy lekvar s kakaom a bolo to fantasticke! :)
aroooo
pripájam sa k @sovke a prosím varecháčov, ktorí v tejto diskusiii uviedli také fajn rcp, keby to dali aj do receptov, nevadí že nebudú fotky, ale takto to uložiť nevieme
evanaaa
Megginr, nebola to náhodou slivková nutella? Tá sa podobne robí ako lekvár, ale s kakaom.
veronika353
Já jsem kdysi dávno dělala povidla v remosce,byl to výborný recept, ale nemohu jej najít.Jen si pamatuji,že se daly švestky do remosky s octem a nechaly se tam asi čtyři hodiny a potom se to rozmixovalo.Vloni jsem dělala s Gelfixem, ale mělo to chuť jako džem,nebyly to povidla.
tati2008
Vsetky recepty su super,ale nic neprekona slivkovy lekvar z kotla vareny.
foska
Hmmm, a u nas sa robil vzdy slivkovy lekvar LEN zo sliviek. Ziaden cukor a ine prisady.
mvrekova
neviete mi prosím pomôcť nájsť recept na slivkový lekvár, ktorý sa piekol v rúra a dávka bola zo 4 kg sliviek, 0,5-0,7 kg cukru a 4 lyžice octu, nemôžem ho nájsť a v historii a chcela by som si ho odložiť, lebo bol vynikajúci
vďaka
mvrekova
Srdečne ďakujem alžbetke2 za link a ja som sa ho toľko nahľadala.
Prajem pekný deň
Mária