Varenie

Skaramelizovaná kysnutá kapusta

adrianal - bez fotkyadrianal, 30. augusta 2011

Prosím, ktorá viete, ako sa varí kapusta..NIE hlávková!! ale kyslá, skaramelizovaná ku "knedlo, vepřo, zelí"....jedla som to raz v živote, asi najlepšie čo doteraz moje chuťové poháriky okúsili, no neviem sa k receptu dostať. Prosím o svižné reakcie, chcela by som to variť ešte dnes, pokiaľ sa dá. Veľké ďakujem!:-)

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Ja ju pripravujem tak, že pokrájanú cibuľu pražím na masti alebo oleji a pridám k nej tak 2-3 lyžice cukru, ktorý nechám skaramelizovať. Potom už len pridám kapustu a rascu a dusím. Ak chceš sladšiu kapustu, môžeš dať cukru aj viac. Karamel ku kyslej kapuste je pre mňa "must" :)
mariang3
musim to skusit aj ja .este som to nejedol. sladku ano ale kyslu nie
mariang3
musim to skusit aj ja .este som to nejedol. sladku ano ale kyslu nie
evanaaa
Kým som mohla cukor, tiež som si na začiatok upálila cukor ( nie moc na tmavo), ale o kyslej kapuste som to ešte nepočula, pritom mama varievala za mlada v rodinách, ovládala finty pri varení, od nej to mám, ale o kyslej mi nič také nehovorila. Asi sa to uplatňovalo až neskôr, alebo si niekto myslel, že ak sa tak robí hlávková, sladká, platí to aj pri kyslej. Ale treba skúsiť, asi to aj tak ide, keď to tebe chutilo. Tú kyslú ale tiež prisladzujem.
huck
Ja robievam presne ako @julica a v kapuste sa dusia udene bravčove rebierka pokrajane na manšie kusky. Postupne sa podlieva s minimalnym množstvom vody, aby bola kapusta udusena do makka a rebierka, dostatočne termicky spracovane. Prilohou byvaju chlpate knedle.
sladkacokolada
tiež robievam tak ako julica. prvý krát som to videla na tvPrima, v programe Prima vareška s Vodochodským. Myslím, že častejšie takto robia Česi . A kapustu troška poprášia hladkou múkou, aby bola zahustená šťava. Keď sa pridá za lyžičku octu, tiež dostane inú chuť.
hubata
Len ak chceš ju mať na sladko, tak ju nezabudni premyť, lebo potom cukru môžeš pridávať koľko chceš, ale tú kyslosť neprebiješ. Musíš uhádnuť pomer 3 zložiek: slané, kyslé a sladké musí byť v rovnováhe a nemusíš upáliť ani karamel, výsledok je ten istý.
arasidka
ste mi chute narobili. Zrazu som pred sebou videla "širokorozchodný" tanier, na ňom kus mäsa , a je jedno, či je to bravčová krkovička pekne upečená, alebo husacie, či kačacie stehno... a vedľa tohoho môže byť kysnutá knedľa, alebo v tom lepšim prípade pekne naukladané lokšeeeee.... /ťuháa, začína lokšová sezóna - Štokrlíkovo už pred domami popri ceste predáva burčiaky!!!/, a veru, bude dusená kyslá kapusta. A možno aj z hlávkovej kapusty....
Na olej do kastróla dám kryštál cukor, miešam, nechám zhnendúť na karamel a pridám nastrúhanú čerstvú kapustu / vynikajúca je z červenej kapusty/, ktorú som jemne osolila, posypala mletou rascou a trošíčku pridala mletého korenia, a potom do toho, keď to pustí šťavu a kapusta o jednu tretinu padne mäkká dole, pridám trošíčku octu a dusím pod pokrievkou. Červená kapusta sa dusí troškudlhšie, je akási tuhšia ako tá bleduľa. Medzitým ochutnávam a podľa toho, čo mi povedia chuťové poháriky, pridávam čo tam treba. No a aby som nezabudla, do nastrúhanej kapusty nakrájam trošíčku čerstvej cibule a to všetko premiešam ešte pred dusením. No a keď ste neochutnali lokše plnené touto kapustou, ochutnajte, jaj, zaseky som hladnáááááááááá....
rela
Z kyslej kapusty s karamelom robievam strapačky. Je to jedlo, ktorým sa veľmi zavďačím hlavne vnukom.
kuchticka
V Cesku sa robi kysla kapusta s karamelom bezne a tak som zvknuta tiez a robim rovnako ako @julica. @hubata spravne pripomenula, ze kyslu kapustu musite preprat, aby najvatsia kyselost odisla inac by ste nedosladili. Kazdy musi vyskusat.
katulik1986
ja to robím tak, že na panvici rozpustím cukor na karamel a pridám naloženú kyslú kapustu. super, netreba nič dochucovať
katulik1986
ja to robím tak, že na panvici rozpustím cukor na karamel a pridám naloženú kyslú kapustu. super, netreba nič dochucovať
katulik1986
ja to robím tak, že na panvici rozpustím cukor na karamel a pridám naloženú kyslú kapustu. super, netreba nič dochucovať
mimi16
Sladkosť okrem cukru dodá dusenej kyslej kapuste aj veľa cibule. Ja orestujem na masti alebo oleji 3-5 väčších cibúľ a prípadne pridám 1-2 lyžičky cukru. Do toho dávam dusiť kyslú kapustu. Nepremývam ju, je to škoda. Takto kombinovaná je veľmi dobrá.
adrianal
Nakoniec som si to urobila tak, ako siel pochod v hlave:-) ani si uz nepamatam presne ako, hrala fantazia. Asi nejak podobne ako kucharka "julica" . A poviem vam, bolo to eňo-ňuňo, jedna basen!!!! Odteraz už len dusena kysla kapusta s karamelkom. najlepsie mnaaaam!!!!:-)