Varenie

Shortening

astheart - fotkaastheart, 7. mája 2012

Děvčátka, která bydlíte v anglicky mluvících zemích, mohla by mi některá z vás vysvětlit, co si mám představit pod výrazem "shortening". Dosud jsem žila v domnění, že je to něco jako ztužený tuk, ale nacházím to také v receptech na náplně do moučníků, někdy společně s máslem, někdy samotné. Tak nevím, totally confused lol.

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
Ja som presvedčená, že je to stužený tuk. Podľa video receptov je to niečo na spôsob našej Hery, Helie, Palmarínu, také nažltlé. Určite nie ako Cera. Všade, kde píšu shortening, dávam maslo. Zatiaľ sa mi darí, dúfam, že som to teraz nezakríkla :-).
irenaw
Ešte mi napadlo, napríklad do domáceho cesta na apple pie sa dáva 1:1 maslo a stužený tuk, lebo vraj od jedného cesto chrumká a od druhého lístkuje. No, dávam len maslo alebo len masť a som tiež s cestom spokojná. Najlepšie je vyskúšať, čo ti vyhovuje. Držím palce.
astheart
Díky. No právě, pod pojmem ztužený tuk se rozumí něco jako Cera. Ale když jsem poprvé hledala překlad, nic jsem nenašla, takže jsem se dívala do anglického výkladového slovníku a podle popisu mi to přišlo něco jako Cera.
Hera, Palmarín atd. jsou roztíratelné tuky na pečení a nahrazují máslo.
Ztužený tuk (jako Cera) dávám taky do pivního těsta na závin a těsto pak krásně lístkuje. Jenže ten shortening jsem viděla přidávat to náplní, a tak se mi zdálo, že je to spíš roztíratelný tuk, a asi to tak bude.
Ještě jednou děkuji. Potřebovala jsem to potvrdit, že se shorteningem nahrazuje máslo. :)
Ale jak se pak anglicky říká tomu ztuženému (Cera)?
astheart
Tohle např. říká Wikipedie: Shortening is any fat that is solid at room temperature and used to make crumbly pastry. - A to mi přšlo spíš jako ta Cera.......
astheart
Teď jsem ještě našla, že pravděpodobně

ztužený tuk - hard shortening (Cera)
roztíratelný tuk - shortening (Hera)
irenaw
asi to len nerovnako voláme, ja nazývam všetky margaríny stužené, lebo sa pri výrobe stužujú. cera má u nás aj prívlastok pokrmový tuk, neviem, čo tým myslia, ale preto ju nevolám stužený tuk :-D. pravdupovediac som ešte na anglický recept, kde sa používa hard shortening, nenatrafila. mala som za to, že niečo na spôsob Cery nepoužívajú v kuchyni.
astheart
Tohle mě k tomu termínu přivedlo:
I render my own pork fat so I can have some lard without all the garbage that is involved in Crisco and other hard shortenings (2 lbs of fat back gives me about 1/2 pound of pure lard and that keeps in the refrigerator for months. / askville.amazon.com/substitute-shortening/AnswerViewer.do?r...

A správně, úplný název je ztužený pokrmový tuk.
michsamant
Ja som to tiez nedavno hladala a nasla som, ze shortening je mast, ale dobrou nahrazkou je aj maslo a ak nie je ani to, moze sa pouzit olej, ale to len naozaj v krajnom pripade. Takze mala by to byt mast.
kuchticka
Uz tu odpovedala @nadia56 - je to rastlinny tuk, ktory nie je zdravy pre ludsky organizmus, ale vsetko pecivo je s nim chutnejsie -krehsie. Ked sa pouzije raz za cas ...
babinka
a ja aj ked neviem dobre anglicky, som v zaciatkoch mojich pokusov o dekoraciu tort natrafila na CISCO vegettable shortening, ktory sa tu v USA pouziva na krem, ktorym sa poriadne omaze torta hrubou vrstvou a zdobi sa. Krem aj ozdoby potom kludne cely den stoja na stole a nic sa nedeje. Shortening je nieco medzi stuzenym pokrmovym tukom a inym margarinom, lebo je mazlavejsi, nie tak tuhy. K nemu sa pridava praskovy cukor vo velkom mnozstve a po vyslahani mame kopec kremu, ktory mne ani inym Slovakom nechuti, je to odporne sladka hmota. Nepouzivame ho vobec, ako pise @kuchticka , je to nezdrava chemia, ale mozno niekto ma iny nazor.
irenaw
@astheart dobre, že si sem dala túto diskusiu, dozvedela som sa zas niečo nové, ďakujem
babidka
Ja som sa s tym vyrazom stretla tiez -hlavne v americkych receptoch . Domyslala som si , ze je to snad prepustene maslo alebo nejaky druh masla ktory nepoznam ...tak som to nahradila klasickym neslanym maslom a bolo :-) Nepouzivam pri peceni ziadne stuzene tuky a myslim si , ze sa da prezit aj bez toho . Ked som porovnala moje "celomaslove" cookies s kamaratkinymi /ten isty recept/ do ktorych pouzila maslo aj shortening /1:1/ - tak moje boli vyrazne lahodnejsie :-))) Ked to uvedomime , ze stuzene tuky maju este velmi kratky vek - ako potom piekli chutne kolaciky nase stare matky ? Vzdy pouzivali iba maslo , mast , loj .....
babidka
...rychlejsie som to "pridala" ako to bolo dokoncene :-(((( Ano, shortening je nieco ako nase stuzene tuky a napr. Crisco je pre mna aj rovnako nechutne. Je pravda , ze napr. pri kremoch na torty je niekedy kvoli vzhladu prijatelnejsie . Ale to je uz vec osobneho nazoru a hlavne chuti .
astheart
Moc děkuji všem, :). Takže závěr: Shortening je něco mezi Cerou a Herou. lol Zůstaneme radši u toho našeho česko-slovenského másla!
kuchticka
@astheart , vsetko umele = neprirodzene nam nikomu neprospieva, takze nie je nad skutone maslo bez prisad (vieme,ze i to niektore podniky falsuju s pridanim olejov a inych latok.
astheart
@kuchticka : Díky za podporu! lol
S tím, že rostlinné tuky jsou ve své podstatě taky přirozené, ne umělé. problém je spíše ve zpracování a ve složení finálního výrobku.
To ale neznamená, že všechny rostlinné tuky jsou zdravé (i v přírodě najdeme člověku dokonce jedovaté látky), stejně tak ne všechny živočišné. U tuků to souvisí s jejich molekulárním řetězcem. I tady platí, že všeho moc škodí. Everything in moderation!
zuzuu10
Môj slovník to preložil takto:

Shortening = tuk na pečenie; výraz používaný v americkej angličtine

Takže sedí - Hera/Palmarín... Aj tak namiesto nich dávam maslo, predsa len majú tú svoju príchuť, a tá mi prekáža... :)
2010
Zaujmava debata, tiez som sa snazil povzdelavat , takze povodne v starych receptoch je myslena mast ( lard) az zaciatkom 20 storocia sa zacalo nahradzat stuzenym tukom ( lacna nahrada netreba ladnicku ).
 en.wikipedia.org/wiki/Shortening...