Rôzne

Sadbové zemiaky

afataga - fotkaafataga, 14. apríla 2022

Viete mi niekto vyzradiť, či sú sadbové zemiaky nejako morené, alebo či sa dajú aj jesť?
Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ako ktore. Zemiaky beznej velkosti (balene napr. po 5kg, 10 kg, alebo 25 kg) morene nie su. Meristemove minihluzy, velke priblizne ako orech a balene v plastovych krabickach (1 alebo 1,2 kg), spravidla byvaju morene.
afataga
@sovka62 (14.4.2022 19:41)

Dakujem, tusila som, kto mi odpovie :-)
Kupila som 5 kg a asi sa mi vsetky nezmestia na urcene miesto, tak na tvoju zodpovednost zvysne zjeme :-).
babidka
@afataga (14.4.2022 19:55)

Varila som uz sadbove zemiaky viackrat a bolo to v poriadku.My sice kupujeme tie najvacsie balenia/25kg a 50kg/ ale pred varenim som ich vzdy dokladne umyla v 2-3 vodach.
sovka62
Uz sme mali zakaznikov ktori si kupili 5 kg, vyskusali, ochutnali a prisli si po velke balenie, zvlast ak mame odrodu, ktoru sme predtym nepredavali.
tomeska
Zemiaky na konzum sú v skladoch " ošetrované" niekolkokrát proti klíčeniu. Sadbové potrebujú klíčit', tak tie menej. ( rada od veci znalého a zodpoveného človeka ). Takže by som sadbové kludne uvarila a zjedla. A ak platí : cena = kvalita , tak je to jasné.
gabriele
-sadbove zemiaky nie su vhodne na konzum...maju inu agrotechniku pestovania...osetruju sa chemicky uplne az do zberu...nasleduje chemicka defoliacia vnate...a dalsie osetrenia na sklade proti skladkovym chorobam
-konzumne zemiaky sa nesmu chemicky osetrovat urcitu dobu pred zberom...aby sa chemikalie v zemiaku stihli vymetabolizovat...proti kliceniu sa niekde osetruju...ale za prisne stanovenych davok a pravidiel casovej ochrany pre vyskladnenim
afataga
@gabriele (21.4.2022 14:10)

No to su veci, odporuje to tomu, co je napisane vyssie, takze som z toho trochu zmatena. V kazdom pripade dakujem za odpoved. Mozem vediet, odkial mas tieto vedomosti? Lebo ak je to tak, tie co zostanu, zasadim do vriec. No a ked su tak nadupane chemiou, ta sa asi dostane aj do novej urody, ci ako mam tomu rozumiet?
tomeska
Tak milá afataga, nezostáva ti nič iné, len všetky zemiačiky pekne zasadit'. Na Pinterestu i youtube najdeš hromadu návodov, ako sadit' zemiaky do nádoby, aby bol čo najvačší výnos. A určite sa zídu.
Ja som sa ""zbláznila "" do vyvýšeného záhonu, tak ich už mám 3 a jeden " padol" na zemiaky. Predpestované v kelímkoch, pekne zakorenené a so zelenými lístkami. . Sadbu mám svoju z vlaňajšej úrody. Takže žiadna chémia. Vlani som bola so zemiakmi každý týždeň na káve. ( posýpala som ich kávovou sedlinou proti mandelinke- no pomoc +- ). To bola moja chémia. Mám Impaly, to sú z tých najskorších. Prezimovaly v papierovej krabici. Inak na uskladnenie bereme od známeho, .Ak máš kde zimovat', tak si sadbu zaobstaraj už na jeseň a budeš bez chémie. A že sadbové zemiaky majú inú agrotechniku pestovania, to naši dedkovia a babky nevedely a úroda bola vždy. Ked' chodíme na zemiaky , tak vrece na malé, druhé na sadbové a tretie na konzum, z jednej sadby. a funguje to. Ošetrené len proti mandelinke. potom už nie.
A trochu úsmevu. .Žltnú mi papriky, tak im idem miesto chémie nastrkat' hrzdavé klince do hliny. ---železo. babská rada. No a zemiakov iste nebudeš mat' celú zahradu, tak ich ako aj inú zeleninu pekne popolievaj. odvd'ačia sa ti.
radost
@gabriele (21.4.2022 14:10)
sadbové zemiaky nie sú vhodn=é na konzum
cha
tak na čo potom sú
nechápem
pre zver ako krmivo..??
však človek potom je /varí/ zver
tak mi to vysvetli
mamec
Pamätám si, že v niektorých lokalitách sa pestovatelia sťažovali na to, že čerstvo zasadené zemiaky im isté skupiny obyvateľstva vykopali hneď po zasadení. Keďže týto "zberači" sa tešia značnému potomstvu, tak to sadivo až také toxické nebude.
gabriele
@afataga nemusis mat obavy, ze sadbove zemiaky su toxicke...len si treba uvedomit, ze su viac chemicky osetrovane...a moznost rezudii je tam vysoka...okrem toho sadbove zemiaky sa nenechavaju vyzrievat na poli ako zemiaky konzumne...rychlo sa chemicky znici vnat...kvoli tomu aby sa predislo co najviac zamoreniu roznymi chorobami... a z vyzivoveho hladiska stracaju takto osetrene zemiaky urcite hodnoty...napr. zmeneny obsah susiny, konzistencia duziny, podradnejsia chut atd...
-nie su ani az tak velmi nadupane chemiou...nasi pestovateli sadbovych zemiakov ( a vobec zemiakov) nemaju take stedre dotacie, aby si to mohli dovolit...
@radost sadbove zemiaky su urcene na sadenie...ako vyplyva z ich nazvu
@mamec tu je vidiet vysoku odolnost urciteho obyvatelstva a kvalitne pestovanie prirodzenej imunity :)

haji
@mamec (22.4.2022 09:54)
Nevědomost hříchu nečiní. Ti kteří tuší zradu, sklízejí jako slušní lidé. No, o fous dřív než majitel.
haji
Nějaký elixír v těch sadbových bramborách bude. Pytle to jistí. Alespoň zjistíš, jaký jsi sedlák.
afataga
@tomeska (21.4.2022 21:05)

Dakujem, aj ja mam take zahony, ale len 2 a do jedneho pojdu zemiaky, ak sa nezmestia, dam do vriec, videla som nejake videa. Ja kavu z presovaru hadzem do kompostu, ale nesmie sa to prehnat, aby sa kompost neprekyslil.
Domaci postrek:



No ved aj moja babka ked vyberala zemiaky, male sa odlozili na sadenie do komory a vzdy bola uroda, ziadne panske huncuctva. Tak ak sa cosi urodi, urobim to tak aj ja.
1x haji