Rôzne

Rozmarín

margaretka28 - fotkamargaretka28, 14. júna 2012

V záhradke pestujem rôzne bylinky,ktoré aj dosť využívam v kuchyni, ale rozmarín mám prvý krát.Privítala by som vaše rady ako ho využiť pretože ja s ním nemám žiadne skúsenosti.Je dosť aromatický a neviem kde by bol vhodný.

@zareaguj


Diskusia k téme

renulienka
...je super na pecene zemiaciky v rure, davam aj na jahnacinku, na ine druhy mias ,do diviny ... skusaj sama na sebe, ja ho zboznujem,ale napr. sestra ,,frfle,, ,ked ho dam viac...
irenaw
ako @renulienka pečené zemiaky s vetvičkou rozmarínu a celým cesnakom, posekaný do chleba so sušenými paradajkami, focaccia na plechu - rozmarín napichať do cesta a pokvapkať cesnakovým olivovým olejom, k dusenému mäsu, do marinády na grilovanie alebo pečenie. mám ho rada, tak ho používam veľa :-)
margaretka28
@irenaw ,a ked ho dávaš napr. k dusenému mäsu, tak vhodíš celú vetvičku,alebo ho posekáš na drobno? A ak ho sekáš,nie je to príliš aromatické?
kuchticka
Rozmarin pouzivam na vela sposobov. Peciem bravcove maso, kura, lososa, pridavam do namiesanych susenych byliniek na caj, do cesta na chlieb, alebo si pokrajam nadrobno a posypem na namasteny chlieb (iba trosku), taktiez do denneho zeleninoveho salatu.
marianne69
Rozmarin je moja oblubena bylinka,okrem toho,co ti tu dievcata poradili,skus dat vetvicku do vody,ked varis zemiaky spolu s rascou,dostanu krasnu vonu aj chut ...videla som to na jednom kanali o vareni,odvtedy bez neho nerobim...moja tajna prisada,doma sa mi hovoria,ze ake my mame vzdy fajne zemiaky:-)
nadia56
ROZMARÍNOVÉ VÍNO PRI SRDCOVEJ NEURÓZE
Rozmarínové víno je vhodné pri srdcovej neuróze, ktorá je typickým neduhom našej hektickej doby. Okrem toho pomáha aj pri nízkom krvnom tlaku. Víno nie je vhodné pre tehotné ženy. Pije sa 2-3 krát denne 1dl.
Príprava: 10 až 20 g nasekaných rozmarínových vetvičiek zalejeme 3/4 litra bieleho vína. Zmes necháme odstáť 5 dní a scedíme. Uchovávame na chlanmom a tmavom mieste.
 www.magazinluna.sk/default.aspx?p=magazinearticlepage&...
jozefj
Ja rozmarín používam na prípravu ražniči.Špajle alebo kovové ihlice nahradím vetvičkami rozmarínu. Z vetvičiek čiastočne odstránim rozmarínové lístky a potom striedavo napichujem mäso a ostatne suroviny, zabalím do alobalu a dám piecť.Majú výbornú chuť.
irenaw
@margaretka28 dávam celú vetvičku. začni po troškách. ja mám rada veľa, tí moji doma tak mierne, sestra rozmarín nerozdýcha a ja si odštipnem ihličku a len tak ju žujem. keď sa mi žiada viac, posypem si jemne sekaným porciu, aby ostatní neprotestovali. skoro som zabudla, robím si olivový olej cesnakový, čili a aj rozmarínový, aj ryžu si ním vylepšujem :-). @jozefj ja som to niekde v telke videla a zabudla som na to, super, že si napísal.
sjuz
aj na minútkové mäsá na panvici je dobré hodiť otrhané lístky rozmarínu, nikdy ich nesekám ani nekrájam, a opečený je veľmi chutný. Môžeš ho dať aj do bieleho vína, nechať lúhovať a po cca týždni si môžeš dať deci denne - veľmi dobre tonizuje!
irenaw
nesmiem zabudnúť na varovanie, v čerstvých bylinkách sa môžu množiť baktérie botulizmu. (v oleji sa nemnožia, ale vo vlhkosti obsiahnutej v bylinkách.) treba olej hneď po naložení držať v chlade, alebo naložiť usušené bylinky.
margaretka28
@irenaw ,no vidiš? a ja som si doteraz myslela,že to môže byť len v mäsových konzervách a ono aj v bylinkách...!Dobre vedieť
kuchticka
@jozef , vdaka za radu. Mna to nikdy nenapadlo robit raznici na rozmarinkovych stonkoch ked som mala rozmarinu ako na farme. 5 velkych krikov, rastli ako z vody, rozdavala som na vsetky strany a prisla jedna kruta zima vsetko vymrzlo a uz dva roky nemozem poriadne rozmarin vypestovat; nedari sa mu, lebo mame stale sychrave a uprsane pocasie.