Varenie

Rómske jedlá

hubata - fotkahubata, 29. januára 2011

Ahojte, kucharenky!
Ktorá zvyknete pozerať na TV Paprika recepty, tak ste si možno všimli že tam majú svoju reláciu aj dve rómky a varia fantasticky - t.j. nezdravo ale dobre. Dnes varili kapustu s fazuľou a k tomu piekli taký oškvarkový osúch (chlieb, alebo aj pogáč to volali.). Srandovne robia kysnuté cesto: mágajú ho, vrtia, plieskajú s ním. Ale výsledok majú taký ako moja babka - až im kypí z misy. Všetky suroviny ktoré používajú sú domáce - mlieko, ovocie zo záhrady, domáca hus. Samozrejme aj tak tie dve švagriny vyzerajú: bacuľky, ale šikuľky, všade čistučko a zariadený dom majú ako pani Norika Mojsejová. Aby im išla robota od ruky, tak si spievajú maďarské čardáše. Strašne sa mi páčia a vždy si ich recepty rada pozriem a opíšem. Kukajte je to zaujímavé !!!!

@zareaguj


Diskusia k téme

sandratamer
Pozerávam to, sú super. Ja som pozerala tú časť, keď varili aj piekli vonku, robili také obrovské kakaovníky a orechovníky zakrútené, dva boli na plechu, kam by sa aj jahňa vošlo :-)
sovka62
Ja aj taký kanál mám, aj by som si pozrela, ale u nás sa pozerá šport a politika, sem-tam nejaký film. Teda film vtedy, keď už začnem škaredo zazerať na toho svojho spolubývajúceho a on pochopí, že by bolo treba prepnúť na niečo, čo by som si pozrela aj ja. Neprekáža mi, že pozerá to, čo ho zaujíma, ja jednoducho strčím nos do knihy (spravidla je to lepšia zábava ako TV), ale tú Papriku si tuším vydupem.
bambitka
Videla som par krat na paprike tieto dve babenky varit a naozaj su velmi sikovneeee
egreska
aj ja ich pozeram ,aj včera robili velke chleby,ktore piekli vonku..presne som mužovi vravela ,že sú ako Mojsejovej sestry :-)) ale su úžasné !!!
tinca
ja si ich občas pozriem, len mám vždy obavy, že im zostanú pri tom miaganí cesta v ňom tie obrovské umelé nechty. Ale koláče majú pekné
dorisa
AJ JA SI SEM-TAM POZRIEM TIE ROMKY PRI VARENÍ, OBDIVUJEM, AKÝ MAJÚ VŽDY PLNÝ STOL. TV PAPRIKA JE VYBORNÝ KANAL.
egreska
a ked vidím ako sa mágajú v tých cestách s tými zlatými reťazami ,hodinkami a prsteňmi ,tak ma nervy berú :-)) ja by som to nemohla...
janazjarku
Škoda, že ani v BB neviem o takom programe a tie rómky by som si veru rada pozrela :-(
trencanka
Raz som ich videla, boli velmi sikovne, je vidiet, ze varia stale. TV Paprika - sa mi zda, ze tam ide to stale dookola. Jasne, musia reprizovat, ale na moj vkus az privela.
viera1
@egre ška ,to sú amatérky,ale keď vidím profesionálneho kuchára ochutnávať jedlo lyžicou,tak mám dosť.Profesionál si naleje na podšálku,neriskuje,že sa popáli a je to najhygienickejší spôsob.
arasidka
Vierka, si ma predbehla. Mám svoj telkáč, aj môj dedko má svoj telkáč - jaká radosť?!?! Ale ja-káááá? A tak to máme už celé roky, TV Papriku obľubuje najviac môj dzedko, lebo on je kuchárov vnuk, a oni v ich rode to majú v krvi - myslím to varenie, a dobré jedlá všetkého druhu. No, nejaké tie programy nás spájajú aj na staršie kolenááá!A keď dzedko prepína na ten svoj kanál - športový, nemáme problém - já ho s láskou opustím a on to zo srdca oceňuje. A tak sa usadím v mojej izbičke a máme pokoj obaja.Ešte aj ten psisko radšej sedí v mojej izbe ako v dzedkovej, to znamená, že zdieľame rovnaký vkus, čo sa týka televíznych programov.:))))
mata3636
aj ja si ich rada pozriem, vlastne TV Paprika je moja naj stanica. Relácia sa volá "Bódi Margó varí". A to ako jedna z nich, Ági, miesi cesto, je úplne super, živý Kitchen Aid :))
hannah22
ešte radšej si pozriem keď varia babičky rôzne krajove špeciality, je to super ale aj rómske varenie je zaujímavé, čakala som že uvedú dáku ich špecialitu ale..., dobrá bola tá husička plnená dvoma druhmi plnky z toho ryžovú použili ako prílohu a pozvali aj babky z dediny či susedov, zaspievali im, prosto zmena a iný rozmer varenia a dokonca aj môj dedko si to pozrel so mnou a nefrflal... :))
hubata
áno, aj babičky sú dobré - tie teda len pečú (slané aj sladké domáce koláče).
vcelka
Ja som raz bola na jednej oficiálnej akcii, kde hostiteľmi boli Rómovia a v pozvánke bolo, že pozývajú aj na občerstvenie. Zišlo sa tam strašne veľa ľudí a všetci sme čakali, že budú nejaké rómske špeciality. A oni si nás chcel uctiť a tak dali pripraviť - niekde v lahôdkárskej výrobe - krásne, bohaté šunkové chlebíčky a nechápali, že sme sa všetci do jedného tvárili veeeľmi sklamane...
jeka
Včera som tiež pozerala ako piekli šišky.Jedné naplnili lekvárom,stočili do hadika ,a na olej dali stočené ako ked stačate hadicu,ostátne iba trhali cesto a kladli hned na olej,potom ich obaľovali v škoricovom cukre a tiež v kokose.Ešte je tiež dobrá jedná relácia "Rachel Allen varí",tiež je velmi šikovná.
evanaaa
Po TV paprika som túžila, kúpili sme nový TV - pre mňa, muž má svoj v spálni - zaviedli nám aj satelit , tešila som sa, že konečne a - nič. TV Papriku by som mala tam, ak by som si ju zvlášť platila, tam je to kódovaný kanál. Śkoda, že sme nevyužili iných čo zavádzajú k tomu aj telefón aj internet za jednu cenu. My máme Skylink a ľutujem, satelit moc nevyužívam, len na české stanice.
hubata
Jeka - to sú židovské jedlá "Rachel Allen varí". Moja babka voľakedy varila pre bohatú židovskú rodinu a veľa sa tam priučila. Je to tiež zaujímavá kuchyňa a ich recepty sú také ako sa varilo v starom Rakúsku-uhorsku v bohatých rodinách.
zifi
Tiez som pozeraval Margo Bodi ... i stare babicky. Tie reprizuju zas.
K tej Margo - neviem isto, ale tusim spievala (aj s kapelou) aj na nejakej slavnosti, co organizoval Bolek Polivka...
gubics
Bódi Margó aj jej manžel sú speváci, a patria v Maďarsku medzi najbohatších. Okrem bytu v Budapešti majú veľkú osadlosť s vilou a bazénom na vidieku, a majú myslím aj žrebinec. (Sú asi tak bohatí ako Mojseovci).
A mimochodom Margó je výborná kuchárka,veľakrát som ju videla variť v rôznych reláciách. Vychýrená je jej plnená kapusta .
hubata
Škoda že poniektorí máme za susedu Aranku Lakatošovú s desiatimi deťmi a nie Bódi Margó ........ to by sme sa radovali a kamošili !!!!
svetlana9
@arasidka - tak to má byť - vždy v zhode a v pokoji nažívate - ten Váš pes asi nie je športový typ - preto sedí radšej pri Tebe
elekra
Jeden čas išla na paprike relácia, kde varil jeden rómsky kuchár a druhý Róm to komentoval a hovoril ako ku ktorému jedlu rómovia prišli. To boli pravé rómske recepty. Od nich som raz varila paprčkový guláš. Varil sa dlho a mäsa v ňom veľa nebolo, ale my s manželom bravčové paprčky milujeme a môžem povedať, že to jedlo stálo za tú námahu a čas.
bozulka
@hubata , asi sa začuduješ,že sa ozývam teraz na tvoju diskusiu,ale mám viacero neprečítaných Variech,tak doháňam staršie,z obdobia ked ma postihlo nešťastie.Čo sa týka Papriky-máš pravdu a Margo Bódi je tiež moja oblúbená,až na tie nechty a náramky,to mi strašne vadí.Mám ich aj na kazete čo som si sťahovala.Tieto recepty poznám zo svojho detstva,nie sú to iba rómske jedlá,takto varievala aj moja maminka a dlhé roky aj ja,ale už sa snažím trošku zdravšie....-:))))).Keď sú reklamy alebo nieje čo pozerať tak prepnem na Papriku a čumím...Ale aj tam sú niektoré relácie ktoré nemusím.
dida99
ja som už 2 x varila ich recept Zemiakové trhance s kapustou a pečenými rebierkami, fantastické jedlo ! mám to nahraté na mágiu v českej verzii z TV Paprika a tu na nete som to našla skrátené v maďarčine :


Margó a jej švagriná Ági sú skvelé kuchárky , len netuším, ako si pri tom varení nedolámu tie ich krásne veľké nechtíky :-))
hubata
Nielen nechtíky a zlato, ale aj oblečenie: ja by som v čipkovanej blúzke, vo vysokých ihličkách nemohla behať po kuchyni. Ale tie recepty nemajú chybu to sa musí uznať, sú vynikajúce a čo sa mne najviac ráta že používajú domáce suroviny: mlieko, vajcia, mäso, zeleninu, ovocie .......