Kuchyňa a vybavenie

Robot alebo pekárnička?

bonpari - fotkabonpari, 30. augusta 2013

Milé gazdinky, chcem si kúpiť niečo na miesenie cesta, pretože mám
zhoršujúce sa problémy s rukou a ručným mixérom už kysnuté
cesto neumixujem. Nechám si od vás poradiť, či je lepšie si kúpiť
kuchynský robot, teda nejaké rameno s misou a 3 rôznymi hákmi na
miesenie rozličného cesta alebo kúpiť pekárničku. Keby som ju už
mala, určite v nej pečiem aj chlebíky, no viac by som ju využívala
čisto na miesenie. Keďže som sa u vás vo viacerých receptoch
stretla s tým, že ste si cesto nechali vymiesiť v pekárničke, nechám si
od vás poradiť, čo bude lepšia kúpa. Ďakujeeeem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Kým sa rozhodneš či jedno či druhé, použi môj spôsob miesenia kysnutého cesta. Pravá ruka tiež v háji, určitý čas som misku s cestom podstrkovala manželovi, lenže aj jeho pravé rameno už nie je v poriadku. Takže kysnuté miesim bez námahy. Do misy vložím všetky suroviny, tak ako bežne, všetko jasné. Premiešam, ale len toľko, aby v mise neostala suchú múka. Nič nevypracovávam, nech je v recepte napísané čokoľvek. Po 15-tich minútach cesto premiesim, už je rozkysnuté, takže to ide ľahučko, bez námahy, tie redšie hneď hádžu bubliny a ruka netrpí. Potom nechám kysnúť ešte 15 až 40 minút, podľa toho či budem cesto deliť na kúsky a tvarovať, lebo kým ho takto spracujem, ešte podkysne. Vždy nechám podkysnúť aj na plechu, v teple, najmenej 10 minút. Koláčiky, knedle a pod. nadýchané, ľahučké ako páperko, pochvala zaručená.
(Mám robot aj pekárničku, ale napr. oproti pekárničke je takto vykysnuté lepšie, v mojej pekárničke sa pri kysnutí dosť zohreje a na konečnom produkte to vidieť.)
sovka62
A ak by si sa rozhodla pre pekárničku, hľadaj takú, ktorá má špirály po stranách, alebo hore aj dole. Mám so špirálou len dole, chlieb je dobre upečený len zo spodku a z bokov, vrch má vždy bledý, nech ju nastavím akokoľvek.
babidka
Pekarnicku nemam takze nemozem ani odporucit ani zavrhovat .Ale mam kvalitny a silny robot v ktorom sa mi miesi cesto jedna radost . Robot vyuzijes aj na ine veci nielen na miesenie ako pekarnicku . Mna prave od pekarnicky odradili samotni varechaci ...ale to je uz ina tema :-)
marianne
tiez nemam pekarnicku a ani mi srdce po nej nepisti,ale plne sa pripajam k nazoru @babidka.Ale kto vie? mozno prave tebe zapasuje.Treba zvazit co od toho ocakavas...
ocko
Ja som pekarnicku mala ale som ju pouzila velmi malo tak som si kupila robot a som spokojna mozem sa pozriet na cesto kedy chcem a je to sikovnejsie a lacnejsie ale to je uz na tebe zelam spravne rozhodnutie ....
evusik
moja pekáreň u mňa prešla troma fázami... prvá: nadšenie a pečenie chleba 2x týždenne... druhá fáza: len miesenie a pečenie v rúre.... tretia fáza: naposledy v nej muž vytápal oškvarky, inak už asi rok zapadá prachom....
ja miesim cesto presne ako @sovka už roky rokúce, ešte ani pekárne neboli... je to výborný spôsob pri ktorom sa nenarobíš...
keby som si ja vyberala jednoznačne by to bol robot :-) ale rozhodnúť sa musíš sama :-)
micanela
ja mam pekarnicku aj robot - u mna robot trci v nadstavci v skrini a vlastne ho nepouzivam vobec, zato pekarnicka je vyuzivana stale. asi mame kazdy to svoje oblubene.
paploska
tak ja som prešla obdobím bez pekárne aj s pekárňou (teraz som bez, pokazila sa) Momentálne pečiem chleba ručne, teda pomocou ručného mixéra s metličkami a očakávam, že aj ten budem musieť pri terajšom častom využívaní čochvíľa na vymeniť. Pekáreň som využívala niečo cez 3 roky a po asi 5 mesiacoch bez nej musím konštatovať, že jej využívanie je pohodlné a naozaj kvalitné (čo sa týka miesenia) a kupujem novú :-) Niežeby som chlieb, ktorý pečiem teraz nemala skvelý (mám výborný recept z varechy), ale stojí ma oveľa viac námahy a času, a ten ja nemám. Takže odporúčam kvalitnú pekáreň, ale pri výbere si mrkni moju diskusiu na túto tému.
smejkad
ja som trafila na pekarnicku za facku, vyuzivam ju prakticky len na miesenie a kysnutie, lebo ma spiralu len dole a je to tak, ako pise sovka, na oko to upecene nevyzera slavne
miesi vyborne, len treba dat pozor na poradie surovin, inak velka vyhoda, naladujes dnu a dve-tri hodiny sa mozes venovat comukolvek inemu a na cesto uplne zabudnut
no a pri lekvaroch tiez usetri kopu casu a postavania pri sporaku :-)
robot je ale nieco, co vyuzijes na vela veci, nie len miesenie, moj kysnute neutiahne, ale stale sluzi, tak este nechcem kupovat iny, preto ked sa trafila pekarnicka za par drobnych, vzala som tu :-)
afataga
ja mam robot, taky starsi, ale vyuzivam ho iba na struhanie zemiakov na placky, zeleninu si krajam rucne, zato pekarnicku vyuzivam pomerne casto, ale len na miesenie a kysnutie cesta, vsetko tam nahadzem za par minut a vyberiem hotove cesto, hotovy zazrak :-), pred tym sa mi kysnute cesto nedarilo, ale chlieb v nej upeceny nam nechuti, je taky akysi hutny a to som skusala rozne recepty, takze ja hlasujem za DP :-)
silvi
na kysnute cesto jednoznacne pekarnicku, vymiesim v nej cesto ale chleba uz dam do truby. Mam aj robot s hakom na miesenie ale take hutne huste cesto na chleba nezrobi, iba sa prehreje, a to je znackovy robot. na miesenieti staci iba s jednou lopatkou
marikafil
ja robím chlieb aj kysnuté cesto výlučne v pekárničke, ale nemám tú najlacnejšiu - má síce špirálu len dole, ale zato má zabudovaný ventilátor, takže chlieb je krásne upečený. no a kysnuté cesto bez akejkoľvek roboty, v jednej miske a vždy! sa podarí. mám síce aj robot, ale ten používam hlavne na strúhanie zeleniny a na mixovanie nátierok.
marienka54
Mám robot ,je to veľká pomoc pri varení.Pekárničku nevyužívam,doporučujem kúpu robota-šľahá,miesi,strúha,melie mak.Moju BOŠKU by som nevymenila za pekárničku,miesi lepšie.Pri kúpe treba dať pozor na výkon motora,aké množstvo je schopný vymiesiť.
margaretka28
pekáreň nemám, robot mám, ale kysnuté cesto mi ide najlepšie varechou, najskôr len zarobiť a potom vymiesiť, presne tak, ako opisuje @sovka , naučila ma to moja mama, ktorá mi vždy hovorila: dievča šanuj si ruky, lebo nikto iný Ti ich nezašanuje ! :-) a kysnuté sa mi darí všetko, koláče, knedle a aj chlieb , vyskúšaj ten spôsob, je to bez námahy.
silvia68
Ja miesim cesto v pekárničke, som veľmi spokojná, ale určite vyskúšam spôsob od Sovky, mám aj robot ale cesto vymiesené v pekárničke sa mi zdá lepšie. Zrejme to závisí aj od toho, ktorá máme aký robot. Ak nemáš ešte žiadny robot tak pozeraj potom taký, aby ti zvládol vymiesiť aj cesto, nebudeš predsa kupovať aj pekárničku aj robot. Treba tomu venovať trochu času a pozerať recenzie a hodnotenia, aby sa človek nepopálil. Tak držím palce.
nadia56
je na zvazenie, ja by som kupila aj robot aj pekarnicku, robot ma ovela viac funkcii ako len hnetenie cesta/mlyncek na maso, krajace na zeleninu a ine doplnkove sucasti/ pekarnicka ti nielen uhnetie cesto ale aj upecie chlieb, spravi obilninovu kasu, dzem... obaja su vynikajuci pomocnici, sama musis zvazit, ci chces len robit cesto alebo aj piect v pekarnicke chlieb, ak ju budes vyuzivat len na hnetenie-miesenie, zober radsej silny a vykonny robot napr.  kuchynske-roboty.heureka.sk/kitchenaid-5ksm150/...
ja som s nim velmi spokojna a pekarnicka zojirushi  domacipekarny.dama.cz/pekarny.php?a=ukaz&pekarna=102...

aj s hornym vyhrievacim telesom ti upecie chrumkavy chlieb, vsetko zavisi od toho, kolko chces investovat:-)
merylas
Já mám jak domácí pekárnu, tak i robot Bosch. Když dělám kynuté těsto, tak většinou používám pekárnu. Těsto se mi tam zadělá a taky hned v teple vykyne. Ale jde mi to dobře i zmíněným robotem. Pokud bych měla zdravotní potíže s rukou a nešlo by mi o pečení v pekárně, ale jen zadělání těsta, tak bych asi zvolila robot, jelikož ten mi našlehá i jiná těsta, např. piškotové atp. Je univerzálnější.
aretta
Ja mám robot aj pekárničku. V robote miesim pravidelne, dnes cesto na osúch aj slivkáč. V pekárničke som miesila párkrát a nepáčilo sa mi. Takže ona zapadá prachom a robot funguje skoro denne.
aretta
Ja mám robot aj pekárničku. V robote miesim pravidelne, dnes cesto na osúch aj slivkáč. V pekárničke som miesila párkrát a nepáčilo sa mi. Takže ona zapadá prachom a robot funguje skoro denne.
mojack
V mojich zverejnených receptoch na Vareche veľa používam pekárničku a nedám na ňu dopustiť. Okrem kysnutého cesta / ktoré mi vymieša/ v nej pečiem koláče, chlieb ale aj zapekané jedla- šetrím elektr. energiu.
Ak potrebujem cesto na piškot, stačí mi šľahač s 2 metličkami.
ariela6
ja mam robot bosch a tiež som velmi velmi spokojna všetko mi super vymiesi a samozrejme ocenujem aj mletie masa a struhanie zeleniny ak chceš len miesit myslim že pekarnička je zbytočna ja ju nemam a ani ju nepotrebujem pretože robot mi všetko dobre vymiesi
kuchticka
Mam uz vela rokov pekarnicku, vyuzivam ju na zamiesenie I vykysnutie cesta, peciem v rure az si vykysnute cesto vyberiem a spavim bochnik aky chcem. Som s nou velmi spokojna, zarabi mi to I na knedliky, vianocku - vsetko. Mam velky robot I s hakmi na miesenie cesta, ale to vobec nepouzivam, nevydarilo sa mi dobre zamiesit cesto. Pouzivam ho iba na nasekanie vsetkych druhov orechov a mandli.
bonpari
Milé kucháročky, veľmi pekne vám ďakujem za všetky rady a názory. Nejakú dobu som tu nebola kvôli rôznym vybavovačkám po úradoch, ale milo ma prekvapilo, čo ma tu čakalo :) Zatiaľ sa mi podarila taká vec, že som si požičala na nejakú dobu pekárničku od známej, ktorá ju nepoužíva a pomaličky zisťujem, či si ju kúpim aj ja. Lebo ak sa má stať iba ďalším lapačom prachu... A keďže je môj rozpočet obmedzený na max. 100 eur, tak na taký poriadnejší a výkonnejší mixér mi to nevyjde a spotrebiče na zeleninu a mixovanie už mám, kupovala by som aj tak len čisto typ na robenie s cestom. Takže asi to vyhráva v súboji robot vs. pekáreň, možnosť číslo 2. Zatiaľ som v nej skúšala všeličo a nič moc, ale asi som mala len blbé recepty, pretože bábovka mala na výšku pár cm a bola "zgrcnutá", chlieb vôbec nechutil ako chlieb ale ako dvojdňové nepodarené rožky, no cesto miesi pekne. Tak budem skúšať ďalej.
vlasatka
Presne ako píšeš, sama musíš rozhodnúť, na čo chceš ten spotrebič používať. Ja by som ti určite doporučila pekáreň. Mám ju tiež už asi 6 rokov a bez nej si neviem ani život predstaviť. Keď neviem, čo variť, alebo chýba chlieb, rohlíky, hodím do pekárne,zamiesim cesto a niečo urobím. Nemám nablízku nejaký market a za ten čas, čo by som išla kúpiť nejaké pečivo, tak to dávno upečiem doma a ešte urobím a mám dosť času na iné. V podstate, keďže máš nejaký mixér, nie je čo riešiť.