Varenie

Robila som mascarpone...

babidka - fotkababidka, 27. novembra 2012

Už som niekoľkokrát robila domáce mascarpone a nikdy som s tým nemala problém .
Recept je jednoduchý: 1 liter kvalitnej smotany / mam domácu čo má asi 40% tuku/ zohrejeme na 90°C , pridáme 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy , miešame asi 10 minút . Za nejaký čas sa urobí "tvaroh" ktorý necháme odkvapkať na hustom sitku .
Vždy sa mi to podarilo ...ale dnes nie .
Tak som tú istú smotanu ohriala ešte raz a pridala ďalšiu lyžicu čerstvej citrónovej šťavy . Nič.
Ja viem , že v niektorých receptoch sa píše o použití kyseliny vínnej a nie citrónovej šťavy - ale zväčša je tam aj dodatok , že ako náhrada kyseliny sa môže použiť citrón . Mascarpone som s pomocou citrónovej šťavy robila niekoľkokrát a s celkom dobrým výsledkom .
Čo teraz s tým mojím nepodarkom ? Vyhodiť?
Kde som urobila chybu?

@zareaguj


Diskusia k téme

jozka2
ja by som to nevyhodila pouzij na omacku aku kolvek,urob puding atd.
katica76
nie je jednoduchsie mascarpone kupit nez ho takto vyrabat? :-)
katica76
pouzi do kolaca, napr. takeho pernikoveho. Tam sa to celkom hodi, aj ked je to trosku nevydarene :-)
babidka
dakujem @jerica , asi dnes urobim tie tvarohove ruzicky :-) Este pridam normalenho tvarohu do nepodareneho mascarpone a nemusim davat ani mlieko ani maslo .Vsetko je v tom mojom nepodarku :-))))
@jozka , ta smotana je prilis vydatna a husta aby bol z toho puding .
@katica76 , mam domacej smotany tolko /mlieko beriem od farmara / ze sa mi zda nezmyselne aby som kupovala mascarpone v obchode a smotanu rozdavala kamaratkam :-)
@smajliqa - z litra domacej smotany mi vyslo asi 450g mascarpone , ked som to dala v chladnicke este zatazene odtiect tak toho bolo asi 350g krasneho chutneho domaceho mascarpone .Ale asi to zalezi aj od smotany . Kamaratka mi dnes volala/jej sa vydarilo:-)/ ze to zvazila a mala cerstve 360g marcarpone . Ja to zvycajne velmi nevazim .Ale nabuduce ked sa mi vydari - tak ho dobre povazim a dam ti vediet :-)
honestka
@babidka. ked sa ti stane taka vec a nemozes vsetko spotrebovat ako ti napr. radia daj si zmes zmrazit v primeranych mnozstvach a pouzivaj dalej. mne ked taketo kvalitne veci ostanu, vzdy idu do mraziaka a potom pridam hoci aj do chleboveho cesta, pretoze tam je vzdy nieco kysle.
babidka
Dakujem , uz som vcerajsi nepodarok spotrebovala a dufam , ze dalsi nebude .-))))