Už som niekoľkokrát robila domáce mascarpone a nikdy som s tým nemala problém .
Recept je jednoduchý: 1 liter kvalitnej smotany / mam domácu čo má asi 40% tuku/ zohrejeme na 90°C , pridáme 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy , miešame asi 10 minút . Za nejaký čas sa urobí "tvaroh" ktorý necháme odkvapkať na hustom sitku .
Vždy sa mi to podarilo ...ale dnes nie .
Tak som tú istú smotanu ohriala ešte raz a pridala ďalšiu lyžicu čerstvej citrónovej šťavy . Nič.
Ja viem , že v niektorých receptoch sa píše o použití kyseliny vínnej a nie citrónovej šťavy - ale zväčša je tam aj dodatok , že ako náhrada kyseliny sa môže použiť citrón . Mascarpone som s pomocou citrónovej šťavy robila niekoľkokrát a s celkom dobrým výsledkom .
Čo teraz s tým mojím nepodarkom ? Vyhodiť?
Kde som urobila chybu?
ak pouzijes 1 liter smotany, kolko mascarpone z toho bude??? ake mnozstvo??
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohove-jednoduche-noky-so-sl...
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohove-ruzicky-fotorecept/27...
@jozka , ta smotana je prilis vydatna a husta aby bol z toho puding .
@katica76 , mam domacej smotany tolko /mlieko beriem od farmara / ze sa mi zda nezmyselne aby som kupovala mascarpone v obchode a smotanu rozdavala kamaratkam :-)
@smajliqa - z litra domacej smotany mi vyslo asi 450g mascarpone , ked som to dala v chladnicke este zatazene odtiect tak toho bolo asi 350g krasneho chutneho domaceho mascarpone .Ale asi to zalezi aj od smotany . Kamaratka mi dnes volala/jej sa vydarilo:-)/ ze to zvazila a mala cerstve 360g marcarpone . Ja to zvycajne velmi nevazim .Ale nabuduce ked sa mi vydari - tak ho dobre povazim a dam ti vediet :-)
varecha.pravda.sk/recepty/smotanova-vianocka-fotorecept/1...
a je fakt vyborna ;-)
tak to super,, som necakala ze az tolko... na jednicku :)