Rôzne

River Cottage - sny

alena45 - fotkaalena45, 16. apríla 2015

Možno ste tiež niektorí sledovali prácu Hugh Fearnley-Whittingstalla na jeho RIVER COTTAGE. Okrem mimoriadne jednoduchých receptov, tvorených výhradne z vlastných surovín a zo surovín voľne v prírode rastúcich alebo žijúcich, ma zaujalo aj to, akým spôsobom môžu žiť komunity. V každom dieli ukázali stretnutie osadníkov, ale vždy bolo podnetom niečo, napríklad súťaž, nejaká tradičná oslava v kostýmoch, ukážka výroby tradičného nápoja, zabíjačka... Máte aj Vy skúsenosti s podobným štýlom života ? Schádzate sa so susedmi za iným účelom ako je len barbecue, opijáše a podobne ? Na niektorých dedinách podobné akcie organizujú starostovia a pracovníci úradov, spolkov. V našej obci som navštívila minulý rok festival vo varení kohútieho perkeltu, v inej súťaž vo vytvorení najdlhšej štrúdle. Niekedy sa tak zasnívam a predstavujem si, ako v čase budúcom dôchodcovskom skúsim niečo podobné. Roznesiem oznamy po ulici a pozvem susedov aj s ich výrobkami - napríklad zasúťažíme si o najlepší kvašák, najväčší melón, najlepší šalát z vlastnej záhrady, najchutnejšiu zemiakovú placku, alebo výmennú akciu zavarenín. Popritom ochutnáme bylinkové nápoje, zaspievame si, porozprávame sa, odovzdáme skúsenosti. Ktovie, či sa to niekedy udeje, ale sny sú predsa dovolené.
Zaujíma ma aj Váš názor, ale najma skúsenosť.

@zareaguj


Diskusia k téme

caterina
@alena45 aj mne sa takyto zivotny styl paci. Ja sice uz nejaky cas nezijem na Slovensku, no je to zaujimava tema. Tu sa tiez pravidelne konaju taketo, akoby som to nazvala, oslavy sezonneho jedla a je to pekne. Napriklad festa della zucca (tekvica) alebo festa dell uva (hrozno).
vybusna
ludi z mojej rodnej dediny poznaju v okoli ako *kutliarov* a kazdy rok sa poriada *kutliarsky den*. Je to velka oslava, sutazi sa o najlepsi drzkovy gulas a pozve sa nejaky umtata umtata spevak a dychovka. Vystupuju dedinsky ochotnici, spevacke skupiny a podobne. Na tento den sa do dediny vracaju obyvatelia , co sa roztratili po celom Slovensku a aj zo zahranicia . Moji rodicia co maju uz po vyse 80 rokov, v ten den vylestia barle a z velkou slavou ich vyvezieme na namestie. Uzivame si to. Ale to asi nemas na mysli, toto je normalny sviatok, ktory poriada obecny urad. Poznam partiu, ktora vyvesi letaky a sutazia o najlepsiu udenu klobasu...nebola som tam, ale strasne by som chcela byt v porote.
hubata
Ja myslím že takmer v každom menšom meste alebo dedine sa konajú takéto akcie: napr. na Záhorí: Pezinok jesenné Vinobranie, Keramické trhy, nočná akcia pre deti v knižnici, Stupava "Dni zelá", Malacky oslavy 1.mája, Studienka na jeseň Dubákový pochod, zahájenie rybárskej sezóny na 1.mája, Veľké Leváre Rudavafest, Svätý Jur aprílové hody, Senec súťaž plachetníc, zahájenie a ukončenie letnej sezóny..... Momentálne žijem v malej dedinke kde sa všetky akcie vyhlasujú ešte pouličným rozhlasom a je to pre mňa zaujímavé: bola výstava veľkonočných vajíčok, súťaž vo varení gulášu, v nedeľu býva futbalový zápas medzi dedinami, na ihrisku bývajú stánky s maďarskými špecialitami. Dnes napríklad predávali planty, stromčeky, kríky formou výstavy s odborným výkladom ako sa rozmnožujú a pod. Ja myslím že stačí 1-2 aktívni občania a zaujímavá akcia je na svete. Čo mne sa páči, tak že je tu kľud a pohoda napr. nikomu sa nenapadne rozčuľovať že v potravinách nie je ešte o 15.00 hod. otvorené, to len mne bolo divné ..... A dôvod? Predavač si išiel pre dcéru do škôlky......
alena45
ďakujem za kompetentné komentáre, už som myslela, že táto diskusia nikoho nezaujíma.
@v ýbušná, veď kto by nechcel byť na klobásy v porote !
Skôr je problém to, že dnes má každý trávnik a tuje a premeriavať najvyššiu tuju, alebo s najkrajšou stavbou "tela", to som nemyslela. Veď hovorím, snívam zatiaľ.
vybusna
na dedinach sa taketo veci poriadaju omnoho lahsie, pretoze tam sa ludia navzajom poznaju a a velmi rychle zbuchaju taketo krasne akcie. Co som bola maximalne prekvapena....mame rodinnych priatelov v cechach , kt. ziju v klasickej mestskej naplavenine, asi v 10 rocnom satelite a tam si to vieme vsetci predstavit...uplne novi ludia, nove domy, malo priestoru a a oni sa dokazali takto zmobilizovat a poriadaju susedske zlety, moja priatelka tam prinesie na vymenu svoje lekvare a zavaraniny, dalsie prinesu upecene chleby, zakusky, alebo detom sarkany, puzzle ktore uz boli poskladane a tak...oni to nemaju ako formu bazaru...oni to tam na jeden nezastaveny pozemok poprinasaju, chlapi prinesu slnecniky, a urobia si tam rodiny piknik a navzajom si to tam povymienaju a tak. Postavia pre deti nejake atrakcie a sedia su tam cely den. Pred rokom mi kamoska vravela, ze na tom pozemku sa chystaju uz nieco postavit, takze asi to skonci, pretoze nebudu mat na to priestor.
bozulka
Keď sa chce dá sa všeličo podniknúť.My sme so susedami /žiaľ bývalými lebo som sa presťahovala / robili zabíjačky - v činžiaku.Na družstve sme kúpili prasiatko okolo 150 kg ,rozdelili na polovicu a každý podľa svojich rodinných zvyklostí sme robili rôzne špeciality-jaternice,tlačenky,klobásy,naložili mäso a slaninu na údenie.Polievky sme robili tiež každý inú.Keď bolo hotovo tak sme potom spoločne ochutnávali,popíjali pivko alebo vínko...podľa chuti a strávili krásny deň a večer.Ďalšie posedenie bolo na záhrade kde sa klobásky a slaninka údili,grilovali sme marinované mäso a zeleninu a samozrejme zapíjali na čo mal kto chuť.Vždy sme ľutovali šoférov...:-).
No bývali to nádherné chvíle.Ostali pekné spomienky...!!!
alena45
@bozulka , aj mne sa zdá, že kedysi bolo aj v panelákoch družnejšie. Možno je to aj tým, že kedysi sa nasťahovali rodiny jednej generácie, teraz je tu viac generácií, každý má iné problémy. Tiež som raz sama robila komplet zabíjačku v kuchyni v paneláku, to bolo roboty !
evanaaa
Myslím, že ešte nevyhynuli podobné zvyky, najnovšie je oslava jabĺčok a je tomu venovaný aj deň, len si teraz nespomínam na tie názvy - Deň jabĺk? On je vo viacerých mestách, predávajú sa výrobky z jabĺk, pečené či varené, a je k tomu aj sprievodný program, možno to poznáte ( u nás - v MA), potom je to Malacká šošovica, čo je nielen o šošovici, samozrejme, rôzne výstavy zeleniny a ovocia, bola už aj zabíjačka na námestí s ochutnávkou a takisto
varenie guľášu sa koná každý rok a to nehovorím o bohatom programe na 1.mája. Niektoré akcie už spomenula aj @hubata , potom máme ešte klub dôchodcov tzv. Zlatý vek, mnoho súťaží ap. Myslím, že každé mesto aj dedina si dáva záležať, aby mala bohatý kultúrny program. A osobne, ešte donedávna sme ( niekoľko žien) sedávali na jednej lavičke, kde sa niekoľko hodín debatovalo na všetky témy, od jari, keď to už počasie dovoľovalo, až do neskorej jesene, no žiaľ, lavička osirela, už nemá tam kto sedávať, niektoré ženy odišli na večnosť a zvyšok sa odsťahoval........škoda, chýba mi to.
1x hubata