Dobry den vsetkym. Prosim vas, kto mi vie poradit? Robil som jahodovy dzem a ostal mi velmi riedky. Mozem pohare pootvarat a znova dzem dat varit a pridat zahustovadlo? Neviem, ci sa mi dzem nepokazi. Za rady vopred dakujem.
@zareagujDobry den vsetkym. Prosim vas, kto mi vie poradit? Robil som jahodovy dzem a ostal mi velmi riedky. Mozem pohare pootvarat a znova dzem dat varit a pridat zahustovadlo? Neviem, ci sa mi dzem nepokazi. Za rady vopred dakujem.
@zareaguj
-dzemy otvor, vylej do hrnca, zohrej do bodu varu, prikon pod hrncom vypni
- naber z hrnca 4 velke naberacky a nalej na panvicu s priemerom 26 cm...miesaj a odpar prebytocnu tekutinu...pred koncom varu, ked sa Ti po pomiesani bude tvorit za vareskou cesticka, pridaj stipku kyseliny citronovej, prevar minutu-dve a nalej do poharov...odporucam dzem kratko zavarit-15 minut na 90°C...jahody (aj marhule) maju malo kyselin a pektinov...tak pre istotu...aby sa Ti nepokazil...
Pridávam ešte do cesta podrvene orechy, hrozienka, trochu pernikového korenia a škorice. Na upečený a vychladnutý dám čokoládovu polevu s rumom...je to bomba. Nieje nič lepšie, ako riedky džem :-))))
Pomelo, grepy pomarance, citrony... ale aj jablka, hrusky, melony, dyne...
Zo vsetkeho ovocia (melony a dyne su zelenina) vyhadzujete jadierka a vnutorne supy. Ja ich cely rok zbieram. Hlavne citrusove. Z nasho ovocia len jadierka. Kostky nie, tie obsahuju kyanidy. Ususim a nasledne namocim do vody, zabalim do platenka, spravim batoztek a hodim do variaceho sa dzemu. To by v tom bol cert, aby krasne nezhustol. A ziadne zelirovacie cukry, gelfixy, pektogely a podobne sajrajtiny. Cisty pektin z ovocia samotneho (a zeleniny - dyna, melon, uhorky, mlade tekvice).