Varenie

Řecký jogurt

astheart - fotkaastheart, 15. septembra 2014

Koupila jsem půlkilový kyblík označený Řecký jogurt, ovšem vyrobený v Čechách. Je přírodní a hustý. Jenže jeho chuť a konzistence je přesně tatáž, jako byly skleničkové jogurty před revolucí. Starý dobrý přírodní jogurt.
Má to tak být? Je opravdu ten pravý řecký tak podobný československému jogurtu?

@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
Ak ma ten jogurt chut starych cekych jogurtov, mal by byt vynikajuci. Pred casom som mala moznost jest kazdy den vyrobeny cerstvy jogurt v sklenickach. Takyto jogurt som od tych cias nejedla. Priamo v mliekarenskej priemyslovej skole v Kromerizi vyrabali a denne bol oznaceny dnom vyroby, iba v sobotu a nedelu som sa musela uspokojit s piatocnym jogurtom. Bola to lahoda!!!
astheart
:) V tom případě je velká škoda, že jsme ten náš československý jogurt v skleničkách přestali vyrábět! Zase jedna z tisíců škod, které byly na našem hospodářství spáchány!
1x hubata
astheart
To balení je 1 kg, spletla jsem se... a vyrábí ho Laktos Praha. Cenu si nepamatuji, ale vím, že nebyl moc drahý, protože jinak bych ho nekoupila. Prodávají ho v Penny.
1x hubata
kuchticka
@astheart , ja vzdy dostanem kupit jogurt v sklenickach jak v Liberci tak na Morave (Slavicin), ked tam ideme na navstevu. Vyrobok cesky, ale uz nie ja tak lAHODNY AKO TEN BYVALY.
sovka62
Pred očami mám kónicky, hore zúžený pohárik prikrytý viečkom z voskovaného papiera. Pod viečkom sa skrýva jahodový džem s kusmi (nie kúskami, ako sa nás snaží presvedčiť súčasný pančovateľ a nakoniec tam nenajdeme ani tie) jahôd a pod džemom jogurt výbornej chuti a konzistencie. S čerstvým rožkom tá najsamlepšia desiata do školy. Nikto nás o jeho zdravotných účinkoch nemusel presviedčať, všetko bolo jasné.
Roky som po ňom túžila, občas som na český výrobok Agro-la, ten bol výborný, len veľmi drahý.
Ale už mám po starosti. Jogurtovač Bravo, domáci jahodový džem a konečne je to opäť to pravé.
1x hubata
kimlo
Súhlasím so @sovka62 , ak si spravíte domáci jogurt, je to presne tá chuť ako boli tie v sklených pohárikoch za komančov...
katka78
Tiež patrím k tým, čo si robia jogurty sami, chuťovo sú výborné a husté. Ak chcem extra hustý, napr. na tzatziki, nechám ho ešte stiecť.
Z kupovaných vrele odporúčam Selčianske jogurty (Selce, okr. Banská Bystrica), ich chuť mi pripomína tie z detstva, najmä jahodový je absolútna jednička. Bohužiaľ ich nedostať v každom obchode, lokálne sú asi dostupnejšie, ja ich objednávam cez www.lokapetit.sk.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ sovka ,@ kimlo prosím aké mlieko treba na jogurt v Bravó stroji? Kde kúpiť? Ďakujem .
kimlo
@Iba obyčajné čerstvé mlieko vo vrecku. Prevarím ho, nechám vychladnúť asi na 30-40st, zamiešam 1 bielu Activiu, rozdelím do pohárov a dám do rúry vyhriatej na 50st. Vtedy rúru vypnem, robievam to večer, ráno vyberiem krásne husté a chutné jogurty. Mám aj jogurtovač ale používam z neho len tie poháriky.
3x lba, dr a hubata
dublinka
ahoj, ak ho urobím z čerstvého kravského mlieka? Myslíte, že bude hustejší - lepší? Asi hej, však?
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ kimlo ďakujem Vám, Vašu radu prenášam ku skúšaniu.Tie poháriky sú špeciál na jogurt,alebo sa môže iné nádoby použiť?
kimlo
@lba hocijaké sklenené poháriky, zo začiatku som používal z paštét čo sa v takých sklenkách predávajú aj s viečkami. Keď som si zadovážil jogurtovač, tak tam boli objemovo také isté. myslím že majú okolo 2dl, ale neviem presne.
havino
no a ked si ho po malej snahe takto pripravíte, zaručujem úplne extra hustotu, jogurt robievam týždenne synovi a manželovi z troch litrov mlieka, cvičí a naberá a čo ja viem čo, nerozumiem tomu moc, len proste jogurt sa mu žiada, z mliekomatu naberiem 3 litre, prevarím, vychladnúť pod 50 C, pridávam aj sušené mlieko, neťahá sa mi, pridám jogurt, zamiešam, dám do pohárov a do vyhriatej ale už vypnutej rúry na 50 C, ráno do chladničky a ked chcem na dezerty extra, nechám liter stiecť a zmiešam do kopy

 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jogurt-velmi-husty/44106...
smejkad
pre @iba
ked som s tym zacala, moja dievka bola este dost mala, tak som nakupila nerozbitne plastove dozy cca 1,5 dcl, ktore sa navyse daju aj stohovat, co mi usetrilo miesto v chladnici, krasne to funguje aj s nimi :-)
hubata
@astheart : myslím že tento tvoj príspevok sa netýka len jogurtu, ale vôbec všetkých mliekárenských výrobkov v bývalom Československu, ba trúfam si povedať že všetkých potravín. Mali sme kvalitné, doma vyrábané potraviny, hygienicky prísne kontrolované, chutné, bol vynikajúci sortiment. Nám starším zostáva len ľutovať mladých ktorí nikdy nepocítili chuť pravého jogurty, paradajky, alebo salámy z bývalého Československa ........
astheart
@hubata , máš absolutní pravdu! :) Mléčné výrobky byly vynikající. I ta pravá slovenská bryndza, která se prodávala v každém obchodě z dřevěných kyblíků na váhu. Dneska ji tady neseženu... Jen možná v obchodě se zdravou výživou, ale ta je balená v plastu a chutná divně. V potravinách mají jen někdy jakousi namíchanou bryndzovou pomazánku. Občas si ji koupím na trhu v Polsku. Zelenina a ovoce byly sezónní, ale tak to má přece být. Proto měla rajčata chuť, sluníčko jim prostě chybí. Dnes to, co koupíte, ani někdy rajčata nepřipomíná. Kdysi jsem se bez nich neobešla, teď je koupím jen někdy a stejně je moc nejím a většinou mi shnijí. Vyhozené peníze. Uzeniny nebyly šizené, turistický měl chuť, kterou všichni milovali; dnes se nedá jíst. Je to tak se vším... :(