Varenie

Recept na "original" kebab

marcel83 - fotkamarcel83, 23. októbra 2015

Varechaci.

Kupil som si taku masinku /vertikalny grill/, na ktorej sa da vraj robit aj kebab....

Nema niekto "original" recept na tu marinadu na maso? Na cesnakovy dip som nasiel/ten bol na nerozoznanie od toho v obcerstveniach/, aj daco na marinadu, ale ide tam mata a tu je dost v mase citit. Skusal som aj tie hotove korenia /Gyros, Kebab/, ale je to daleko od chuti kebabu a navyse samy plast...

Dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

spetkasoli
recept bozial nemam, ale ta masinka je supr, paci sa mi. Kde si ju prosim kupil a kolko stoji? diky
bubaya
Kura na stojáka, ale vyzerá dobre, pekne oplálené. Ja som videla dokument, ako robia kebab. Mäso sa používa rôzne, typicky turecký by mal byť jahňací, alebo baraní, teraz sa robí viac morčací. Z toho časť mäsa bola pomletá, dobre sa premiešala v kutleri, aby vznikla homogénna masa. Druhá časť bolo mäso nakrájané na dosť veľké rezne, tenké, ale široké. Z toho mletého sa urobila taká pneumatika, priemer podľa toho, aký veľký kebab má byť. Najprv sa dalo nakrájané mäso, niekoľko plátov, potom koleso mletého, zas pláty mäsa, tým sa to mleté zafixovalo. Vždy bolo ale viac toho mletého, ako celého. Takto to striedali až po vrch. Potom to osekali obrovskou mačetou do tvaru kebabu, zabalili do fólií - dobre pozatláčali, a strčili do mrazničky. Alebo aspoň do chladničky, aby to zatuhlo a šiška sa nerozpadla v grile, to by bola katastrofa. Nedávali do toho žiadne korenia, ani soľ, ani vodu do kutlera. Len čisté mäso.
bubaya
Korenie od Turka Yucela:
1 čl soľ, 4 čl sladkej papriky /príp. vymeniť za štipľavú časť/, 1 čl oregano, 1 čl práškového cesnaku, 1 čl rozmarínu, 1 čl mletej rímskej rasce, sumah.
Jufku alebo pitu, do ktorej sa balí kebab treba natrieť jogurtom - jogurt, cesnak, korenie, soľ, olivový olej.
Do jogurtu sa dá cesnak, č. korenie, soľ, olivový olej, tým sa potrie jufka, alebo pita, na to mäsko a na to korenie, zelenia. Kto chce, môže si posypať chili vločkami, alebo do korenia dať časť štipľavej papriky.
Originál arabskí kebabisti používajú sumah, alebo sumak, sú to také červené kúsky -  azerbajdzanska-kuchyne.wz.cz/2011/03/SUMAH-Sumach-sumak-sumac-sumaq....

Tie korenia majú všetky podobný základ - paprika, sumak, mletý kumin - rímska rasca, majorán alebo oregano,
bubaya




Tam sú rôzne recepty, v tomto dáva len korenie a soľ. v ďalšom dáva cibuľu nastrúhanú, papriku, soľ, oregano a kumin.... to je ako u nás, v každom dome iný recept. Veľa zdaru. Toto sú také malé donery, nakrája sa to zmrznuté na plátky, opečie v panvici a potom sa podáva ako kebab. Normálne som dostala chuť, idem si to urobiť.
nalpa
marcel83, nedava sa korenie, to masko sa len nasklada do kuzela na tu ohlu a preklada sa sadlom,,,,,nic viac a nic menej...kurcata sadielko maju a hovadzi robit nebudes..z jahnaciny asi tiez tazko, tu tiez prekladaju ovcim sadlom.....ver mi, ja to viem, ja to musim vediet :)..a ked uz , tak struhni muskatovy oriesok a stipku mleteho noveho korenia..oba dva maso prevonaju ...maavam
marcel83
@nalpa praveze mam slubenu jahnacinu ;-) Pozeral som nejake návody na youtube, ale kazdy tam dava daco ine /asi ako u nas do gulasa/, tak cul neviem, co vybrat, aby som mäso nepokazil zbytocne....
2010
Ono tych klasickych - originalnych je vela, zalezi v ktorej krajine si.
V arabskych krajinach je shawarma v grecku gyros.
 en.wikipedia.org/wiki/Gyro_%28food%29...

Napriklad to co @bubay prilozila ( vyborne) v grecku je povazovane za
"klamanie" - lacny kebab, nadkladanie mletym masom.V grecku je popularny z bravcoveho .




nalpa
marcel83, naskladas na ihlu maso do kuzela a celkom hore dake sadlo rozlosis asi v 1-2 cm vrstve podla velkosti masoveho kuzela.., ako sa to toci sadlo zhora , z toho navascieho objemu teplom pusta mast a schdza po mase m, takze masko slanbunko skvrci a opeka sa do zlatava ..ver mi ze nic ine nedavaju, nikde ale nikde som sa nestretla aby sa tam daco davalo, snad len greci dakedy a dakde...nie vsade a zvycajne v turistickych oblastiach...to maso je fajne samo o sebe...napecies pita chleba a ten zdnuka omastis z toho taniera kde sachdza stava z masa, narezano maso z ihly(reze sa ostrym nozom na tenucko zlahka) a das tahini omacku a zeleninu bud nakladane uhorky, alebo salat kapusta+cibula +mrkva.. napis co chces a napisem, turecky sposob alebo levant sposob...ziadna veda...maso je maso a najlepsie je cisto opecene na ohni, prave preto je take lahodne ..maavam..pridavam link, vidis ako je hore to sadlo? ten poramanc je tam len tak..to uz nove finty, reklama...



2010
@nalpa , mozne ze tak to zacalo bez marinovania ked neboli ladnicky... ale ked chces teraz zarobit pouzijes lacnejsie maso a marinujes plus este prekladas lacnym mletym- vypln.



nalpa
2010, by si nebol ty keby si nefeleloval..houby sa marinuje...nemarinuje....kde je kebab/shauwerma svet ide inac...este aj to maso cely den visi obkrutene horuco /zima platienkom na haku a ma svet na haku...maavam..marinovanie ak je niekde tak to je nova moda..nic viac a nic menej, ci sa paci alebo sa nepaci..viac k tomu skoda reci..maavam
estrej37
@bubaya (23.10.2015 19:50)

Tento recept je na koľko kilo mäsa prosím? A ide o kuracie mäso?

Ďakujem 🙏