Ahojte Varechacky.. Prosim Vas o radu a pomoc. Dostala som keramicku formu na chleba. Ale nemam dobry recept na chlieb co
sa da piect aj vo forme z vekom. Prosim Vas o radu na nejaky dobry chlieb a ak peciete v keramickej forme aj postup.. moc
dakujem a zelam pekne sviatky,,,
Dakujem moc za radu ,,Babidka a ako vies ze je chleba upeceny a hlavne po akej dobe sa mozem na chlieb pozriet, moja mamina vravela ze kysnute cesto v trube neotvatat lebo splasne.
Niekto tu na vareche písal, že je to klamlivé. Poklopal po kôrke a keď vychladol, nebol dobre dopečený. Na to by som sa asi nespoliehala.
Obecně platí : odkryté spirály na dně trouby pečou víc, zakryté spirály pečou méně. Též co spirála - to jiný výkon. Zvyk, trénink.
prepac, ze odpovedam az teraz.Vrchnak davam dole asi o 15-20 minutach,znizim teplotu na priblizne 180-200°C, necham piect este 20-25-30 minut.V tejto faze sa este riadim farbou chleba , mame radi hrubsiu chrumkavu korku.Ked je uz hnedy, vyberiem ho z nadoby a pozriem na spodok. Ja peciem chlieb zvacsa v sporaku na drevo a obcas je ten spodok chleba nedopeceny.Tak chlieb este polozim na mriezku do rury/uz bez nadoby/ a necham ho dopiect do hneda.Skusam poklopom.Musi zniet jasne,ako ked klepnes na bubon.Tazko sa to vysvetluje.Ked niekolkokrat upecies chlieb- budes to jednoducho vediet, ze je uz hotovy. Pecenie chleba je aj o skusani, obcas sa nevydari ani skusenym pekarkam.Chlieb sa na zaciatku pecie na vysokej teplote aby sa "zapiekla" korka a potom uz nespadne.Ja dokazem v sporaku rozkurit tak,ze mavam aj teplotu 280°C, obcas aj viac...to je vymozenost, ktoru nedokaze ziadna plynova ani elektricka rura:-) Pecenie v takom sporaku je hotova veda,mne vsak vyhovuje.V lete , ked by kurenie v sporaku bolo skor zahravanie so zdravim kvoli teplu- peciem chlieb v el.rure.Nikdy nie je taky dobry ako peceny v sporaku.