Varenie

Recept na chlieb v keramickej forme

martinale - fotkamartinale, 2. apríla 2021

Ahojte Varechacky.. Prosim Vas o radu a pomoc. Dostala som keramicku formu na chleba. Ale nemam dobry recept na chlieb co
sa da piect aj vo forme z vekom. Prosim Vas o radu na nejaky dobry chlieb a ak peciete v keramickej forme aj postup.. moc
dakujem a zelam pekne sviatky,,,

@zareaguj


Diskusia k téme

sracz
,,, pre pečenie chlebíka v keramickej forme, nie načim špeciálny rcp. Odokryrie formy po základnom pečení závisí od výhrevnosti Tvojej rúry! Rozhodne vyskúšaj, odsleduj čas a na budúce, už budeš aj Ty Majster_ka doma pečeného chlebíka, t. j. najvzácnejšieho Božieho daru . Želám Ti úspech, krásne dni, pohodové, veselé a požehnané sviatky Veľkej Noci!
evanaaa
Práve som si pozrela cez Google, pečenie v keramickej forme, ale dá sa nájsť aj inde.....inak poradiť neviem, nepečiem.....
martinale
Obom Vam uprimne dakujem. Ako pisal hore sracz potrebujem skusenost a trik odhadnut kedy je chlebik dobre upeceny,moc dakujem a zelam vela dobreho,,,
smejkad
Do chleba sa nemá pichať vravievala starká, ale keď som skúšala piecť v terakote, veru som pichla, či už je ?
1x cuketa
babidka
Len staci vyskusat svoj oblubeny recept na chlieb a misia splnena.Nikto ti neda presne rady. Formu nahrejes, das do nej dobre vykysnuty chlieb a pecies. Ja pouzivam uz azda 20 rokov klasicky rimsky hrniec - nenamacam ho, iba ho vopcham do rury nahriat a po 1/2 hodine dam donho chlieb, zakryjem vekom.Ruru mam vyhriatu na 250 stupnov.Po 15-20 minutach veko odkryjem, teplotu znizim na 180 stupnov a peciem este 25-35 minut.Je to individualne ,zalezi od rury a velkosti chleba.Ja robim kvaskovy z 1/2 kg muky+rozkvas a voda.Pekavam aj v hrnci Emile Henry /4,5 litrovy hrniec na dusenie masa/, postup je podobny. Jednoducho treba skusat a upravovat postup podla seba. Obcas sa mi stane, ze spodok chleba nie je upeceny tak ako treba- tak do polozim do rury este hore dnom a dopeciem . Skusaj.
martinale
@babidka (4.4.2021 17:03)

Dakujem moc za radu ,,Babidka a ako vies ze je chleba upeceny a hlavne po akej dobe sa mozem na chlieb pozriet, moja mamina vravela ze kysnute cesto v trube neotvatat lebo splasne.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@martinale ja pečiem chlieb na 200 st. C 60 minút, vždy je dobre upečený.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@smejkad (5.4.2021 08:22)

Niekto tu na vareche písal, že je to klamlivé. Poklopal po kôrke a keď vychladol, nebol dobre dopečený. Na to by som sa asi nespoliehala.
haji
Peču kváskový ošatkový chléb, s formou nemám zkušenost, ale na chleba, po upečení klepu. Zespodu musí znít dutě. Peču z cca 520 g mouky, rozkvas, voda. Základní info: 15 minut na plný výkon trouby, 30 minut 180 °. Je to i podle trouby jak peče. I mouka sehraje své. Dnes jsem ustálená, s novou troubou: 10 minut na plný výkon a 35 minut na o fous méně než 180°C. Zpočátku /stará trouba/ jsem byla smutná, že mám chleba hodně tmavou kůrku. Musela jsem si pomoct jinak /pečící papír nahoru/, bo trouba byla svéhlavá. Snad pomohlo i toto info. Ve formě jsem nepekla, v litinovém kastrolu ano. Chce to držet se receptu a pokud mi výsledek ukazuje jinak /moc světlé, moc tmavé/ - přidám nebo uberu na stupních. Trénink dělá závodníka. Držím pěsti, ať se daří!
Obecně platí : odkryté spirály na dně trouby pečou víc, zakryté spirály pečou méně. Též co spirála - to jiný výkon. Zvyk, trénink.
babidka
@martinale (5.4.2021 00:14)

prepac, ze odpovedam az teraz.Vrchnak davam dole asi o 15-20 minutach,znizim teplotu na priblizne 180-200°C, necham piect este 20-25-30 minut.V tejto faze sa este riadim farbou chleba , mame radi hrubsiu chrumkavu korku.Ked je uz hnedy, vyberiem ho z nadoby a pozriem na spodok. Ja peciem chlieb zvacsa v sporaku na drevo a obcas je ten spodok chleba nedopeceny.Tak chlieb este polozim na mriezku do rury/uz bez nadoby/ a necham ho dopiect do hneda.Skusam poklopom.Musi zniet jasne,ako ked klepnes na bubon.Tazko sa to vysvetluje.Ked niekolkokrat upecies chlieb- budes to jednoducho vediet, ze je uz hotovy. Pecenie chleba je aj o skusani, obcas sa nevydari ani skusenym pekarkam.Chlieb sa na zaciatku pecie na vysokej teplote aby sa "zapiekla" korka a potom uz nespadne.Ja dokazem v sporaku rozkurit tak,ze mavam aj teplotu 280°C, obcas aj viac...to je vymozenost, ktoru nedokaze ziadna plynova ani elektricka rura:-) Pecenie v takom sporaku je hotova veda,mne vsak vyhovuje.V lete , ked by kurenie v sporaku bolo skor zahravanie so zdravim kvoli teplu- peciem chlieb v el.rure.Nikdy nie je taky dobry ako peceny v sporaku.