Má prosím niekto z varecháčov overený recept na BOCHNÍK chleba
(čo sa používa ku konzumácii polievky) ak by bolo možné aj s
postupom, tvar, výška a gramáž je dôležitá, ďakujem
Má prosím niekto z varecháčov overený recept na BOCHNÍK chleba
(čo sa používa ku konzumácii polievky) ak by bolo možné aj s
postupom, tvar, výška a gramáž je dôležitá, ďakujem
Kvások necháme vykvasiť v 1/2 litri teplej vody, vypracujeme cesto a necháme mierny vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme, preložíme ako obálku a necháme 20 min. vykysnúť. Postup s prevaľkaním a preložením opakujeme ešte raz. Po vykysnutí urobíme bochník a na vymastenom plechu necháme ešte 10 min. kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre najprv 10 minúť veľmi sprudka (220*C), potom teplotu znížime na obvyklých 175*C a dopečieme do zlata. Hotový ešte horúci potriem vodou.
Dobrú chuť!
alebo aj tu www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=T2eIGpK0N...
tie sú ako maľované :)
1. cibuľačka s pivom: kúsok údeného mäsa pokrájame na drobno a uvaríme do mäkka. 3-4 veľké cibule nakrájame na polkolieska a na troche masti opečieme do zlatista. osolíme a okoreníme. pridáme svetlý ležiak 10° a necháme prevrieť, aby sa odparil alkohol. pridáme vodu a vydlabanú, rozmrvenú striedku z bosniakov. chuťovo sa viac hodí svetlé pečivo. nakoniec pridáme uvarené mäso a krátko povaríme. kto chce, môže pridať aj vodu z varenia mäsa. (táto polievka je skvelá aj s červenou cibuľou a tmavým pivom)
2. cibuľačka so syrom: asi 1 kg cibule pokrájanej na pásiky pomaly opekať na masle a olivovom oleji do svetlo-hneda. pridať vodu, soľ, čierne korenie, rozmrvenú striedku, môže ísť jemne nastrúhaný surový zemiak. krátko povariť. naplniť bosniaky a posypať hrubo strúhaným čedarom. nechať pod grilom roztopiť.
3. cesnačka: 2-3 zemiaky nahrubo nastrúhať a dať variť do vody. osoliť, okoreniť. neskôr pridať cesnak, striedku z bosniakov a polovicu tvrdého syra. krátko povariť a rozmixovať do hladka. naplniť bosniaky, vrch posypať zvyšným syrom.
4. bryndzová: opiecť cibuľu, zaliať vodou, pridať bryndzu, striedku, krátko povariť, osoliť, okoreniť
....a napchávať sa :O)))