Varenie

Recept na BOCHNÍK chleba

bejgi - fotkabejgi, 29. februára 2012

Má prosím niekto z varecháčov overený recept na BOCHNÍK chleba
(čo sa používa ku konzumácii polievky) ak by bolo možné aj s
postupom, tvar, výška a gramáž je dôležitá, ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

soncya
1 kg hladkej múky, 4 zemiaky uvarené v šupke, 1 droždie, 3 PL octu, 2 PL soli, 1 PL rasce.
Kvások necháme vykvasiť v 1/2 litri teplej vody, vypracujeme cesto a necháme mierny vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme, preložíme ako obálku a necháme 20 min. vykysnúť. Postup s prevaľkaním a preložením opakujeme ešte raz. Po vykysnutí urobíme bochník a na vymastenom plechu necháme ešte 10 min. kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre najprv 10 minúť veľmi sprudka (220*C), potom teplotu znížime na obvyklých 175*C a dopečieme do zlata. Hotový ešte horúci potriem vodou.
Dobrú chuť!
bejgi
ďakujem @soncya , tie suroviny sú na jeden bochník? Z kila múky, pravdepodobne na dva, čí? A dávaš, na spodok rúry aj vodu?
soncya
Z tohto množstva robím jeden veľký chlieb. Nie vodu nedávam, mám super rúru, tak netreba!
evanaaa
@bejgi , ak ti nejde o konkrétny chlieb, zadaj si do vyhľadávača, veď je tu množstvo chlebíkov, môžeš si vyberať. Aj mnešie, aj väčšie bochníky.
bejgi
@evanaaa , ďakujem, ale mne ide o konkrétny bochník na polievky, už som hľadala, ale nenašla som, potrebujem aby bol taký ako z obchodu, ako guľa, vyššia kôpka :)
irenaw
@bejgi v knihe o chlebe mám aj bosniaky, môžem spraviť cez víkend ak to počká :)
irenaw
a dáme si do nich cesnačku alebo cibuľačku :)))
bejgi
jeee supeer @irenaw , počkám, až na marec 18ty potrebujem príde rodinka, tak chcem niečo výnimočne a doma pečené a varené, teším sa a cesnačka môže byť :))))
dadabadi
@Sovka62 má recept na tmavé žemle na sedliacke fondy ale v podstate ide o to, že akýkoľvek recept na chlieb môžeš použiť, len vo finále treba cesto rozdeliť na 150 až 200 g kúsky a tie vytvarovať a upiecť. Malo by stačiť 20 až 30 min. na upečenie
sonulienka
Ja si myslím, že naozaj nejde o recept tie sú skoro všetky rovnaké len ozaj minimálne rozdiely trebárs aj s kila múky a tak ako píše @Sovka62 treba si potom vykysnuté cesto rozvážiť a urobiť bochníky ale hlavne treba cesto poprekladať aspoň 3-4 krát teda rozvalkať a poskladať a dobre vypracovať tam je kúzlo podľa mňa.
irenaw
v sobotu pofotím a vložím, odvážim cesto a pomeriam aké veľké budú hotové bosniaky, aby si mala predstavu. ako napísali @dadabadi aj @sonulienka , dôležité je tvarovanie, potom cesto pekne drží tvar, či už bochník alebo žemle, mám v knihe o tom celú kapitolu. pokukaj si zatiaľ nejaké videá, lebo foto nie je celkom to isté :) budem ti držať palce. tento panáčik síce tvaruje briošky, ale na začiatku vytvaruje žemličky:  www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=...
alebo aj tu  www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=T2eIGpK0N...
tie sú ako maľované :)
bejgi
ďakujem @dadabadi , @sonulienka , piekla som z varechy veľa chlebíkov,ale ako píše @irenaw , dôležité je tvarovanie, skúšala som to, ale chlebík spľasol, ľudovo povedané a ja potrebujem mysku guľu chlebík, tak dúfam, že sa mi to podarí podľa @irenaw video je super, ale ako vravíš na žemličky :(
irenaw
podľa mojej knihy sa rovnako tvaruje aj bochník, práve mi kysne jedno základné cesto pšenica-celozrnná špalda-semolina, všetko som presne zapísala, odfotím a večer napíšem hmotnosť a rozmery. v sobotu spravím nejaké svetlejšie pre porovnanie.
irenaw
Zatiaľ takto stručne, pozriem, či tu také sú a môžem neskôr pridať:
1. cibuľačka s pivom: kúsok údeného mäsa pokrájame na drobno a uvaríme do mäkka. 3-4 veľké cibule nakrájame na polkolieska a na troche masti opečieme do zlatista. osolíme a okoreníme. pridáme svetlý ležiak 10° a necháme prevrieť, aby sa odparil alkohol. pridáme vodu a vydlabanú, rozmrvenú striedku z bosniakov. chuťovo sa viac hodí svetlé pečivo. nakoniec pridáme uvarené mäso a krátko povaríme. kto chce, môže pridať aj vodu z varenia mäsa. (táto polievka je skvelá aj s červenou cibuľou a tmavým pivom)
2. cibuľačka so syrom: asi 1 kg cibule pokrájanej na pásiky pomaly opekať na masle a olivovom oleji do svetlo-hneda. pridať vodu, soľ, čierne korenie, rozmrvenú striedku, môže ísť jemne nastrúhaný surový zemiak. krátko povariť. naplniť bosniaky a posypať hrubo strúhaným čedarom. nechať pod grilom roztopiť.
3. cesnačka: 2-3 zemiaky nahrubo nastrúhať a dať variť do vody. osoliť, okoreniť. neskôr pridať cesnak, striedku z bosniakov a polovicu tvrdého syra. krátko povariť a rozmixovať do hladka. naplniť bosniaky, vrch posypať zvyšným syrom.
4. bryndzová: opiecť cibuľu, zaliať vodou, pridať bryndzu, striedku, krátko povariť, osoliť, okoreniť
....a napchávať sa :O)))
bejgi
že stručne @irenaw , šak to je komplet kuchárska kniha na polievky, super už aj ukladám a ďakujem recepty a hlavne tvoj čas, dúfam, že to pomôže aj iným varecháčom :)