Rôzne

Rada do záhrady - sieť proti krtkom

elba - bez fotkyelba, 31. augusta 2017

Dobrý deň, milí varechači, chcela by som Vas poprosiť o radu aj keď sa netýka varenia ale možno niektori z Vás maju skúsenosť so sieťou proti krtom lebo mi sme už vyskušali hádam všetko čo sa dalo, a krtko nám veselo ničí nielen okrasnu záhradku ale aj urodu, budem vďačná za Vaše prípadné skusenosti. Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
sieť-pletivo sa musí zapraviť ešte pred zakladaním trávnika pod trávnik, oká podľa veľkosti krtka, hovorí sa tomu pletivu myslím králičie alebo na králikáreň
kecupicek
Moja svokra mala medzi zeleninou asi 60 cm vysokú rastlinu červenej farby, vyzerala ako loboda, ale neviem ako sa odborne volala. Máme zeleninový pás blízko trávnika a keď kosíme, krt sa presťahuje k susedovi. Sused navliekol na tyč plastovú fľašu, keď fúkal vietor, fľaša s úzkym hrdlom pískala. Keď som sa pýtala, načo to je, sused mi vysvetlil, že vybrácie majú odplašiť krta. Krt neustúpil, ale mne to nenormálne išlo na nervy. Sú rôzne pískajúce plašiče, nájdete v časopise Záhradkár. So sieťou je veľa roboty a výsledok je neistý, lebo krt sa vykrtkuje práve uprostred trsu najkrajších kvetov.
1x haji
haji
Vyzkoušej Pryšec skočcový - Uphorbia lathyris :  www.zahrada-centrum.cz/clanky/nahled/606-pryscem-proti-krtkum...
- lidé si to chválí. Můj tatínek krtky lovil. S kýblem a rýčem nehybně stál v záhoně, v dohledu hýbající se hromádky. Když krtek přežil, v kýbli ho přenesl přes vodu, daleko, aby se nevrátil. Moc šťastlivců nebylo. Úroda byla přednější a krtků jako máku.
1x haji
kecupicek
Čítala som v odbornej literatúre, že krt má za deň vykrtkovať až 3 km chodbičiek. Bojujeme s ním už dlhé roky, ale ešte sa nám to nepodarilo. Môj ocko ich chcel vytopiť, púšťal im do diery vodu, až vytopil našu pivnicu. Berte ho ako súčasť nášho života a netrápte sa tým. Kopčeky zahrabte a vzniknuté straty už neriešte. Mačka chytila na jar troch a dala nám ich pred dvere do domu. Pochválili sme ju a dali veľkú porciu kuracieho mäska.
1x haji
babidka
Mali sme krtka na zahrade a mne nevadil...manzelovi vsak ano.Ktosi mu poradil , nech pomedzi hriadky so zeleninou naseje tu cervenu rastlinku, vraj krtko odijde.Trvalo par mesiacov kym sa krtko odstahoval.Ale ked uz odisiel , bolo to natrvalo.Ta rastlinka sa vola / aspon myslim/ Laskavec.Kedze sa naseje sama , tak ju mame po celej zahrade a uz asi 10 rokov po krtkovi ani stopy.Nad zahradou je luka a za nou les a tam sa nas mily krtko evidentne realizuje dostatocnene:-)
V jari rozdavam tie cervene sadenicky vsetkym znamym...a vraj u kazdeho zaucinkoval.
1x haji
kecupicek
Táto rastlina sa nepodobá na to, čo mala svokra v záhrade, asi to bude niečo iné@Haji (2.9.2017 00:36)

1x haji
kecupicek
Sused chová papagáje a ich trusom posypal záhradu. Láskavec z hnojiva na jar vzišiel a hrôza prestrašná, rastlina sa vetrom vysiala aj k nám. Také množstvo buriny som v záhrade nikdy nemala. Naplela som sa ako kôň. Ale je pravda, že krt sa presťahoval do tej časti záhrady kde láskavec nerástol. Varovala som suseda, že vykopem vojnovú sekerku, ak sa to bude opakovať. Naša mačka ma pomstila, zožrala im všetky papagáje.@Babidka (2.9.2017 14:16)

1x haji
kecupicek
Hľadala som na internete ale nepodobá sa to na láskavec, možno to bol len mýtus a rastlina vôbec nefungovala , neviem to zaručiť, nikdy som to neriešila.@Babidka (2.9.2017 14:16)

1x haji
haji
@Kecupicek (2.9.2017 19:18)
OK, určitě je více druhů rostlin, které krtek "nemusí". Babička cpala na hřbitově do krtčích děr vlasy, pepo /pevný podpalovač/, hadr namočený v petroleji atd.atd. Co vím určitě, že není dobré mu zadělávat všechny díry. On je potřebuje, aby mu do tunelů šel vzduch. Jakmile mu je všechny zahrabete, o to víc pracuje! Haha
1x haji
havino
minulý rok sme postavili skleník, posadila som paradajky, papriky a ked už sa mi z iných patálii, ako tak pozviechali, rána som nachádzala kopčeky od krtka, ej ha, len mi podrypne korene a je to v čudu aj s mojou snahou, krtka som nemala v pláne ani zabiť, ani naháňať na odchyt, nie to času na to, dočítala som sa viacero informácii a rád. krtko si putoval od susedov k nám. Tak jedna z rád bola, že nemá rád pach slepačincov, srsť od psíka a syrečky. tak som začala, slepačincami, či tekútymi, či granulovanými som si hnojila sadenice, ale do otvorenej chodbičky som tiež prisypala, alebo odliala slepačince, aj syrečky pridala. Do jesene, do zberu úrody krtka nebolo. U susedov bol, lebo som pod chvíľu počula plašenie petardami. Tento rok mi už skleník nenavštívil, ale trávnik popri skleníku. No putoval si kamarát hore dole, od susedov k nám. Najskôr ma to netrápilo, manžel zaujal postoj, že ho chytí. No ale piate ráno a trávnik akoby ho buldozér prešiel, hojdačka poblíž, zapršalo, blata kopec, no nech mám rada krtka, ako chcem,ale toto veru nie. Manžel na trávnik odborník, pýši sa krásnym zeleným porastom, investicie do neho tiež nie málo, no a toto?? Napriek tomu, že po záhrade behá ovčiak, krtko si krtkoval.Kedže chytiť ho nebola šanca, tak som opäť začala aplikovať slepačince, tento raz som diery, tunely, nechala otvorené a každý večer ked som hnojila zleninu, cvrkla som aj krtkovi. Po prvom podaní slepačincov krtka nie to. za to u susedov opäť počuť petardy. Takže slepačince, srsť zo psa, syrečky, moje odporúčania, ktoré u nás dva krát zabrali.
1x haji
jojino
Treba ku krtkovej diere (krtincu) pristaviť auto, na výfuk nasadiť hadicu, druhý koniec pichnúť do krtkovej diery a auto rozturovať na pár sekund na plné obrátky. Všetci krti v okruhu 5 hektárov sa zastavia až v okolitých krajinách.
1x haji
haji
Tady je moc hezký článek, ve kterém jsou popsány snad všechny druhy rad - jak se zbavit krtka:  www.chytre-bydleni.cz/jak-na-krtka-na-zahrade...

Ještě mě napadá, vypsat cílovou odměnu pro krtka když se odstěhuje - že dostane nové modré kalhotky. Motivace je též cesta k úspěchu. Milá @Elba , ať se dílo podaří, hodně zdaru a trpělivosti.
Poznámka : rostlina se jmenuje Euphorbia /viz můj koment hore/, E se někam odporoučelo.
1x haji
kecupicek
Toto skúšal aj môj ocko .Naštartoval auto a osmradil susede vypranú posteľnú bielizeň, lebo krtkove chodby pokračovali aj u nich. Aby nevykopala vojnovú sekerku, musel sa jej ospravedlniť a urobiť zadarmo stojan pod kvety do obývačky. Ešte dlho ho to škrelo. @Jojino (2.9.2017 22:27)

kecupicek
Krtko napriek tomu, že je skoro slepý asi veľmi skoro vycíti naše úmysly a na čas dá pokoj, ale akonáhle je v okolí ticho vráti sa späť. To je diplomat!
1x haji
kecupicek
Hurá!!!!!!!!!!! Našla som to je to Loboda červená a úspešne odpudzuje krtov.@Haji (2.9.2017 23:43)

1x haji
elba

milé varecháčky,ďakujem Vam za dobre mienené rady aj keď pôvodne som chcela vedieť účinok siete inšpirovali ste ma k vyskúšaniu ešte nevyskušaných rád (hlavne so slepačincom a syrečkami) toto som ešte neskúsila a tiež rastlinu euphorbiu neviem raz mi poslala švagriná zaručene učinnú proti krtkovi ale veľa si znej starosti nerobil ,každú sadeničku som si našla na vrchu krtinca a tiež bola taká červená uvidím, skúsim ,.dám vedieť
1x haji
elba
ďakujem Ti kečupiček skúsim zohnať
1x haji
45678
Každý boj s krtkom je vopred prehratý boj:-)
Vyskúšali sme od plasicov,cez plastové fľaše,všetky dostupné odborné,zaručene účinné prostriedky,výkaly,chlpy,výfukový plyn,karbit,delobuchy,sirne knoty až po špeciálne hnojivo proti krtkom,posledná skúška...neskutočne investície finančné a času..
Nič nezaberá,červená burina mi zarastla všetky nežiaduce miesta.
Pomohlo mi video,život krtka, a to znamená, pochopiť,že krtko nemá nepriateľa, má 3-4x do roka potomstvo a kopčeky robí iba samička,ktorá zaberá teritórium až 5-7 árov,každú hodinu potrebuje pre prežitie 1 dážďovku,ktorú si vyčistí labkami od zeminy, v nočných hodinách,najmä keď je vlhko vyliezať aj na povrch,kde loví dážďovky a preto ich dokážu uloviť mačky a psi. Jediný spôsob,ako sa zbaviť krtka,je,zničiť mu potravu,teda dážďovky. ..a nechať preschnut pôdu...
Siete možno uložiť pri zakladaní nového trávnika,ale krtko je taký fiktus,že ak nie sú spoje poctivo spojené,prekvapí vás:-)
1x haji
rulik
nebola prvotná otázka o sieti proti krtkom? všetci odpovedáte o niečom úplne inom