Rôzne

Purpura

mijaita - fotkamijaita, 20. decembra 2012

Přidala jsem recept na domácí purpuru, ale nevím, zda mi to mezi jídlem projde. A tak ho vkládám i sem, kdyby si někdo chtěl tuhle voňavou směs sám udělat.

pomerančová kůra z čerstvě oloupaného pomeranče
kůra z čerstvého citronu
hřebíček
skořice celá
vanilka
nové koření
bobkové listy
jehličí
jalovec
badyán

Kůru pomerančovou na kousky, vanilkový lusk prázdný na kousky nakrájet, kousky skořice, nalámaný bobkový list (nebo čerstvý) a ostatní koření, všechno dáme do mixeru a rozmixujeme.
Vysypeme na hezkou misku nebo talířek na stůl, nebo někam k teplu. Misek může být i víc po bytě. Dlouho a hezky to voní .

Doplňuji po pár dnech čerstvě rozmixovanou pomerančovou i citronovou kůrou, promísím a „voním“ dál.

K příjemné atmosféře si pustím písničku a zapálím svíčku







Všem přeji příjemný, vánoční čas !

@zareaguj


Diskusia k téme

helca103
táto pesnička ma krásne naladila na Vianočnnú nôtu,ďakujem. Samozrejme aj tá zmes na purpuru sa mi páči.
evanaaa
Mne sa páči aj purpura, ja som si dávala do mištičky na aromalampe tiež kôru z pomaranča, alebo aj na radiátor, len tam ju tak cítiť nebolo, len zblízka.
alena45
všetko doma mám, tak si to urobím. Díky za skvelý recept.
janger
@mijaita , tak konecne viem, co je ta purpura :-))). A tuto pesnicku poznam v krasnom podani Karla Gotta. Ja som myslela, ze je to nejaka rastlinka ;-))).
Krasne Vianoce!
afataga
ja som tiez dlho nevedela co je purpura, az pred par rokmi som sa to dozvedela, vy mate este take srandovne, vola sa to Frantisek :-) videla som to uz aj v obchode
darina11
Veľmi sa mi páči táto Vianočná pesnička. Pripomenula mi Vianoce môjho detstva .Aj purpuru si spravím.Ďakujem.
cistinka
Ja som kúpila aj Františka aj purpuru, ale recept si odpíšem...
medulienka122
Počúvam krásnu pesničku, slzy mi kvapkajú na klávesnicu, práve mi dcéra oznámila 2 správy - jednu dobrú, a druhú - ... o svet sa hlási po ôsmich rokoch nový človiečik, ale ... dcéra má myóm, neviem, ako to dopadne , ja som skončila... pre mňa je to môj súkromný "koniec sveta, nejdem sa ďalej zmieňovať, prajem jej len požehnané sviatky, aj keď nebudú veľmi veselé, Zuzi , drž sa, sme s tebou
mijaita
@medulinka nehazej flintu do obili, naopak, bud optimisticka, myom neni zhoubny, to je prvotni. Zalezi na mnoha dalsich faktorech, ktere jeste nevite. Jiste najde dcera dobreho lekare a bude mit krasne miminko a ty dalsi vnouce! Uzij si svatky, neplakej !
zlatka62
Neboj dobre všetko dopadne ! Príjemné sviatky prajem Vám všetkým.
afataga
@medulienka122 presne ako ti radia kolegyne, musis mysliet pozitivne a predstavovat si, ako to cele dobre dopadlo, neprepadni negativnym myslienkam, lebo to zlo nakoniec privolas, privolavaj dobro, drzim palce
marianne
@medulienka122 myom a polypy ma na Slovensku co tretia zena,nie je to prijemne,ale nie je to koniec sveta.Mala ho moja mama 3 roky,ked narastol do velkosti pomaranca vyhodili ho.Ma ho vela zien,co poznam,diagnoza zien okolo 40 a viac,je toho hromada,mam znamu gynekologicku,hovori,ze najcastejsia diagnoza....Ak bude rast,tak ho laparoskopm vyhodia a hotovo.Tes sa z toho,ze to nie je nic horsie.Nikoho to nepotesi,ale nie je to tragedia...
marianne
ako podpornu liecbu:je dobre pit alchemilku+praslicku+mysi chvost+nechtik v rovnakom diele.Ja som si zmensila endometriozalnu cystu o 3 cm,ktora naopak ma tendenciu rast do nenormalnych rozmerov.Ale ak je tehotna,nech sa poradi s lekarkou.Ja som alchemilku pila cele tehotenstvo a dobre bolo.Posilnuje maternicu,schvalil mi ju aj primar.
medulienka122
žienky zlaté, viem, že myóm sam o sebe nie je tragédia, keby nečakala miminko, ešte sú aj všetci na dovolenkách, nemal ju kto ani poriadne vyšetriť, len sa modlím, aby to bolo dobré, ďakujem vám všetkým za podporu a prajem šťastné Vianoce, ak dá Boh, zatiaľ to bude moje prvé vnúčatko, ďakujem tebe @ miaita, že je to na tvojej diskusii, prepáč...
marianne
@medulienka moja mama ho mala,ked bola tehotna so mnou,kvoli tomu jej robili cisarak,vtedy neboli ultrazvuky..neboj nic,vsetko dobre dopadne...oni si uz s nim poradia:-)
milad
...purpura nemá chybu, len som nemala jalovec, čiže borievku...a do lesa sa mi nechcelo. Druhú som urobila aj s anízom, je to nádhera - tá vôňa...hmmmmm, ďakujem :-))
mijaita
@milad potesilas me komentarem. Nerada bych sem pridavala neco, co nikoho neoslovi. Tak budes vonet pristi svatky a rikat, ze to mas recept z Varechy, vesele, ne? :-)