Varenie

Ptrebujem rýchlu radu - šup sem s ňou

arasidka - fotkaarasidka, 23. decembra 2010

vedieme polemiku so synom, ako sa robí dobrý vaječný likér - má jeden recept, ale mne sa nezdá. Ak ste tu a viete ako na to, prosím, prosím - napíšte. ďakujem a bežím - finišujeme, to znamená - perieme, vysávame,umývame, nadávame, zavadziame si ... . no slovom, už to začalo!

@zareaguj


Diskusia k téme

tothka
arasidka, aj mne sa tento recept od egresky páči . Ja som robila pred týždňom tiež so šľahanými žltkami nad parou , cukru a alkoholu pridáš podľa svojej chuti a množstva žltkov. Prajem pekné Vianoce.
arasidka
fajnovo, díky. Horšie je, že mám doma iba jedno salko, ale nevadí, ešte i zajtra ráno je deň, tak mladý skočí dokúpiť, čo potrebujeme. Hop, nie, čo potrebujeme, lebo toho je toľko, že by sme sa nedoplatili a furt by bolo treba čosi dokupovať. Dedo ma učil, aby som kupovala len nevyhnutné veci, potrebných vecí je strašne veľa, treba sa naučiť, že všetko človek nepotrebuje. Tak nakúpime ešte nejaké tie nevyhnutné maličkosti a potom už len sviatkujeme. Pekné a skutočne Sviatky pokoja všetkým.
janazjarku
Rýchlooooooooo :-D Takže najrýchlejšie : 0,5 l rum, vymiešame 3 žĺtka s kryštalovým cukrom nie veľa, lebo tam pôjde po vymiešaní ešte 1 salko, keď všetko vymiešaš tak zaleješ rumom , ale už som robila aj s vodkou :-D
arasidka
Takto sa mi to lubi, sykorenky moje!
Humorne povedané - ste frišké, jak ket mléko kypí!Januška, díky za receptík, práve som vyprevadila poslednú návštevu predvianočnú.Bola to taká malá pauza medzi robotou. Kávička, trošku toho bla - bla - bla a šup, už aj všetci pokračujú v načatom diele. Takže eventuálne by sa to dalo podľa tvojho receptu hneď spraviť. Vidííííš, aj okoštuvat, bo autom už neskaj nygdo nepojde. Ja teda alkoholu moc neholdujem, akosi som naňho zanevrela, bo viem, že dobrotu nerobí nikde, ale košotvať likérik, to by som si veru neodpustila, aspoň taký maličký štamperlíček /aspoň dvakrát, trikrát, aj jazykom vylížem, aj prstom vytriem pohárik :))) / Tak teda idem, s mladým dovešáme našich obrov - mám doma také dva historické kusy, výška cca 6O cenťákov, ale čečinka zo záhradky nechýba. Jeden postavíme v mojej "babičkinej" izbičke, a keď už máme teda dva také just rovnaké, aj ten druhý dáme do obývačky, a tam príde Ježiško. No, kecám už dlho, tak ja idem.
gitka2
no tuším ide aj ja okoštuvať toho koňaku
hubata
Ja mám jeden taký recept, čo môžu i maličké deti: Uvaríme hustý vanilkový puding podľa návodu na vrecku. Zvlášť si vyšľaháme 3 žĺtka s 3 lyžicami kryštálového cukru ale šľaháme tak dlho až sa nám začne cukor rozpúšťať, najlepšie v šľahači. Do tohto základu zašľahávame po lyžiciach vanilkový puding a podľa veku a chuti alkoholikov prilievame rum alebo môže byť aj tá obyčajná vodka. Koňak sa dá samozrejme urobiť aj s čokoládovou príchuťou, vtedy pridáme niekoľko lyžíč kakaa do žĺtkovej masy. Ale pozor: skladujeme na chladnom mieste a snažíme sa ho rýchlo vypiť.
arasidka
Fajn, aj toto si "zapamätám", ešte som nestihla likér spraviť, premohla ma okolo deviatej taká únava, že som tým nakazila oboch mojich chlapov doma, syn vyvenčil hafana a už hodinu chrní, a môj dedek už dve hodiny . A mne sa zrazu nechce... to je divné ,ešte dve - tri hodiny naspäť som pozerala ako zle podojená koza, len spať a spať a teraz ma chytá múza a už polhodinu bojujeme sama so sebou, či mám napísať ešte pár riadkov do môjho blogu.Nie, musím byť na seba prísna - už ani čárku, a idem naozaj spať. Tuším som tu posledná, čo ešte čumí do monitoru. Tak dobrú noc.
kadely
Bejlís po česku: 1.Vařit dvě Salka v zavřených pixlách 1,5 hodiny. Další půl hod. nechat ve vodě zvolna chladnout. 2. Mandlový pudink uvařit dle návodu, jen s 1 rovnou lžící cukru. Vše dohromady rozmixovat, přidat 1/2 l. rumu a půl lahvičky mandlové tresti (nemusí nutně být) a je hotovo.Dělám to už pár let z dvojité dávky. Vynikající-nekazí se-vydrží až rok. Pěkné vánoce.
havino
@arasidka , keby bola možnosť dať ti ,,páči sa mi to" ,ako na FB, tak ho tu máš, tak som sa pousmiala nad tvojími odpovedami, dakujem za rozosmiatie,ale nemyslím,že smiešne, len krásne napísané
arasidka
ďakujem ti, to človeka poteší, rada sem chodím , páči sa mi tu, a keď som hladná - tak vtedy dvojnásobne.
brigita
Čauko, ja nepijem okrem vody nič ale na vajcový koňak chodí ku mne celá rodina a to ho robím podľa receptu nebohej susedy Margitky, nemám rada keď je hustý , ale radšej recept: 2 hrste kryštálového cukru vymiešam do peny,môže sa pridať aj 1 vanilkový cukor, potom pridám NESLADENÉ kondenzované mlieko a keď je dobre rozmiešané tak pridám rum minimálne 3 deci.Vyskúšaj a daj vedieť ako sa pozdáva.tento recept. Ja ho robím už 40 rokov.
arasidka
Brigita, dobre, ale tie dve hrste cukru vymiešaš do peny s čím? Pridáš kvapku vody, alebo nejaké žĺtko? Toto mi nie je jasné, ak mi rýchlo odpíšeš, zajtra ho robím, mám doma všetko až po štupel na flašu:)))
brigita
Neviem čo sa stalo ale už som ti odpovedala a nie je to tam , tak prepáč,nie mojou vinou. Treba to vymiešať z 5 žľtkami do peny. Možno ti to pomôže aj keď trochu neskoro.
hubata
Ahoj Arašidka, asi idem s receptom už po funuse, ale dám ho lebo to je taký, ktorý sa dá urobiť aj vtedy keď návšteva sa už vyzúva na chodbe a ty zistíš že na Silvestra sa všetko vypilo a ešte sa zásoby nedoplnili: uvarím hustý vanilkový puding dochutím podľa potreby obyčajným cukrom a vanilkovým cukrom. Vychladený ho dám do mixéra, pridám 1-2 žĺtky a rumu toľko ako ľúbite. A je to. Ak ho nechceš mať silný, tak pridáš trošku mlieka (plnotučného). No.... je pravda že to nie je na držanie, ale chvíľu vydrží. Keď chcem mať kakaový, tak to tak isto robím z kakaového pudingu a pridám kakao podľa chuti.
arasidka
nale, jakýýýý dobrý recept?!?!?! Toš ale ja-kýýýý??????Vyskúšam.