Rôzne

Prosim o radu s molami

eva128 - bez fotkyeva128, 15. apríla 2012

kúpila som vlašske orechy a zamorila som si snimi byt, skúšala som bobkovy list, levandulu, noviny ale stale sa objavuju.Vie mi niekto poradiť ako sa ich zbaviť? Aj skrińu som vycistila octom. Bojím sa že sa mi zamorí s nimi byt.

@zareaguj


Diskusia k téme

mimitje
Potravinové mole sú veru pliaga. Aj ja som sa s nimi už raz mordovala a nakoniec pomohlo len vyhodenie úplne všetkého z danej potravinovej skrine (hlavne múka, strúhanka, cestoviny, cokoláda, oriešky). Stačí totiž, že sa už do niečoho dostali a my to neregistrujeme a hoci sme všetko vyčistili, oni si v múke ešte predtým nakládli vajíčka.. Potravinové mole môžu však prilietavať aj od susedov a potom je to naozaj zlé.
evusik
ja som sa tiež minulý rok trápila s molami až to nakoniec vyriešila kúpa takých lepiacich pásov... na tie pásy sa nalepia len samčekovia, samičky sa preto nemôžu rozmnožovať a prirodzene vykapú.... ale pokiaľ som sa ich zbavila vyhodila som tiež veľa potravín...
julica
My sme si ich tiež odkiaľsi dovliekli, pomáha jediné - všetky potraviny nekompromisne vyhodiť, nové skladovať len v plastových, dobre uzavretých dózach. Mole sa držia aj v čokoláde, krúpoch, šošovici - všade. Po istom čase ich bude ubúdať, dobré je používať aj tie lepiace pásky.
kopretina
Mně se dokonce dali i do bobulí ze zeleného jmelí. Nechávám ho vždycky od adventu do adventu (pověra), ale tentokrát jsem ho musela vyhodit. A byli i v sušených švestkách. Snažím se všechno dávat do lednice, tam se nedostanou. Ty lepící pásy mi také pomohly.
ainy
súhlasím s lepiacimi kartičkami (sú obojstranné, na jednej strane sa nalepia dovnútra napr. potravinovej skrinky a na druhej strane sa prilepia mole) a tiež odporúčam všetko čo máš otvorené z potravinovej skrinky vyhodiť...nevieš, či tam už náhodou nie sú vajíčka, alebo nejaký bordel z nich....trošku to potrvá, ale neboj sa, takto sa ich zbavíš určite. Mne to síce trvalo takmer rok, ale poučila som sa a všetky otvorené potraviny mám uzavreté v nádobách, kam sa mole nedostanú.
evusik
môj muž sa nedávno veľmi čudoval, že prečo mám v mrazáku ryžu, myslel si, že som to tam dala omylom :-) a ja som ju tam ukryla pred moľami, takisto orechy a ľanové semienka ktoré som si kúpila v čase keď som mala mole tak som to takto poistila..... ináč tiež používam plastové dózy s viečkami
babidka
Po dokladnej nemilosrdnej selekcii potravin a vycisteni vsetkych policiek a zasuviek - skus este listie z vlasskeho orecha . Neverila som tomu receptu , ale pomohlo . No a chulostive potraviny drzim v plastovych krabiciach so silikonovym tesnenim .Tam sa mole veru nedostanu .
rybarkuchar
Moja skúsenosť Ťa určite nepoteší. Behom dvoch mesiacov išlo všetko, do čoho sa mohli tie potvory pustiť, do koša. Špajza bola obložená lepkami, po stenách plno fľakov, no hrôza. Nakoniec som sa n..... a vymaľoval celú špajzu, vydezinfikoval regále a figu to pomohlo, po čase sa znovu objavili. Nakoniec pomohla chémia.
aroooo
V našom vchode sme mali vlani problém s mravcami hnedými,hlavne susedy, u mňa po linke síce tiež prebehli asi 4,dala som kriedu a zmizli.Ja som však vtedy mala problém so zrniarkou múčnom, miesto mravcov sa čím viac špacírovali po stene, tiež som musela vypratať celú potravinovú skriňu až som objavila ich hniezdo v ešte v nenačatej ryži ,celý sáčok bol napuchnutý akoby som tam pestovala huby no a s tým som musela vyhádzať aj múku,oblátky, strúhanku a skoro všetko sypké a na mravce sme volali deratizéra.Odvtedy je pokoj.
aroooo
V našom vchode sme mali vlani problém s mravcami hnedými,hlavne susedy, u mňa po linke síce tiež prebehli asi 4,dala som kriedu a zmizli.Ja som však vtedy mala problém so zrniarkou múčnom, miesto mravcov sa čím viac špacírovali po stene, tiež som musela vypratať celú potravinovú skriňu až som objavila ich hniezdo v ešte v nenačatej ryži ,celý sáčok bol napuchnutý akoby som tam pestovala huby no a s tým som musela vyhádzať aj múku,oblátky, strúhanku a skoro všetko sypké a na mravce sme volali deratizéra.Odvtedy je pokoj.
kuchticka
U nas sa cv potravinach tato havad neobjavi, vsetko je velmi ciste a nemala som problem pokial siom nepriviezla susene hriby zo Slovenska asi pred 5. rokmi. Doviezla som ich v pierovom vrecusku a este v plastovom v ktorom som ich dostala. Asi po dvoch tyzdnoch mi zacali vyletovat zo spajza take male motylky-musky. A bolo ich cim dalej viacej. Lietali a sadali vsade a nemohla som dlho prist na pricinu. Az neskorsie, ked som hriby chcela pouzit na varenie som zistila pricinu. To uz boli namnozene v muke, struhanke ... Vsetko som vyniesla daleko od domu a nasypala do kompostovej velkej nadoby. Kompostujem vsetko zelene zo zahrady a kuchynske zeleninove supky a ked idem do kompostu vylieta krdel tych musiek i odtial. Zamorila som si vsetko niakym skodlivcom a neviem sa toho zbavit. Ak viete niekto poradit budem velmi rada.
ainy
@kuchticka to čo píšeš je mrzuté....asi nedám dobrú radu, ale po prečítaní tvojho príspevku ma napadla len jediná vec: spáliť....joj, ale fakt by som ti rada dobre poradila, ale neviem čo s tým :-(
jozefj
Zasadne by som potraviny neskladoval v plastových dózach ale v sklenených...
jozefj
Eva 128, Julica .Občas treba špajz aj poriadiť???
evusik
@jozefj si úplne mimo a keby toto nebola slušná stránka tak ti to poviem trochu ostrejšie.... výskyt molí v domácnosti vôbec nesúvisí s upratovaním, ak si totiž kúpiš napríklad múku a sú v nej mole, behom pár dní ti zamoria celú komoru a môžeš ju mať vyleštenú ako chceš.... zažila som to a zažila som aj kolotoč neustáleho upratovania a vyhadzovania potravín, pretože som sa chcela vyhnúť chémii, ktorú som nakoniec aj tak musela použiť.
Čo sa týka plastových dóz, nie je plast ako plast.... v dnešnej dobe dostať veľmi kvalitné plastové nádoby určené špeciálne na potraviny, sú ľahké, nerozbitné, lepšie sa s nimi narába ako so sklom...
jozefj
Keď kúpim múku ihneď ju preosejem a odložím do SKLENENÝCH DÓZ!!!HYGIENA (čistota ) je podľa mňa veľmí dôležitá , o opaku ma nikto nepresvedči.
jozefj
Nepochybujem o serioznostib tejto stránky.Pani Evusik .Dúfam že mi dovolite vyjadriť svoj názor.
2010
Na @jozefj nejdem reagovat , lebo to je jasny nazor spoza novin na gauci.
Tu bojujeme s havedou ktora je v tropoch v ovela vacsom zastupeni ako v miernom pocasi Slovenska. Najednoduchsia ochrana vsetko co kupime ( kde mozu byt vajicka, larvy , chrobaky ) ako muku , orechy , ryzu, korenie atd. dame minimalne na 3 dni do mrazaku a potom to prelozime do nadob s poriadnym gumovym tesnenim.Proti orechom ani to nepomaha a tie mame v ladnicke.
POZOR! Jeden z velkych zdrojov chrobakov a moli atd. je suche zradlo granule pre macky , psov a krmivo pre vtaky , nikdy ho neskladujte v spajzi.
Proti mravcom nebojujeme len in otvorime dvere nech idu prec ( joking ) ... co by zrali jasterice gheko co behaju po plafone.
jozefj
2010 ja neviem odkial je Váš názor, či z kresla alebo z postele .Ja Vám môj názor nevnucujem a Váš rešpektujem.AJ tak si myslím že HYGIENA , ČISTOTA je v špajzi to najdôležitejšie.nezaleží na tom kde človek býva.
evusik
@jozefj nikto nepochybuje, že čistota nielen v špajzi je dôležitá, ale preosiať múku nestačí, vajíčka sa prepadnú cez sito a mole sa ti budú množiť aj v tej dóze. Dózy sú dobré nato, že ak si prinesieš z obchodu mole, tie ti nenapadnú "zdravé" potraviny v dózach.
a k tomu tvojmu vyjadreniu názoru len toľko, to nebol názor ale urážka, alebo si fakt myslíš, že máme v komorách hnoj?
jozefj
Pani Evusik . Ja si nemyslim a ani som nenapisal že Vy mate v komore HNOJ.
evusik
@2010 s tým mrazákom máš 100% pravdu... ja orechy držím len v mrazničke, polovicu nechávam nepomleté a polovicu si nameliem, dám do plastovej nádoby a keď potrebujem len si odsýpam.
my sme raz, to sme mali ešte veľkú záhradu, nasadili fazuľu a krásne sa nám urodilo. Nasušili, nalúskali sme a dali sme ju do päť litrových pohárov. Mala som ich štyri, čiže cca 20kg. Vytešovala som sa jak malé decko, ale len do chvíle keď som zistila, že je napadnutá nejakou háveďou a fazuľa putovala do koša. Potom som zistila, že sa jednalo o zrniarku fazuľovú ktorá je zakuklená už v semene a do dospelosti sa dostane v novej úrode a práve odborník radil, buď namoriť semeno, alebo úrodu uschovať v mrazničke minimálne na 48 hod. čím sa tie zárodky zničia... odvtedy som to tak praktizovala a nielen s fazuľou
2010
@jozefj , neber to osobne ja len ze vela sa zmenilo za poslednych par rokov a globalizacia nici suroviny , ty jednoducho nevies ci ta muka je z Polska alebo z afriky.@evusik zase jeden moj kamarat ( co je zeleny ) tvrdi ze on radsej ma muku s molami ako bez nich aspon vie ze im chuti, a ze to nie je chemicke svinstvo co ma 30 rokov zaruku.
evusik
@2010 u nás zas rozdávajú ľuďom v hmotnej núdzi potraviny. Pred časom dávali v telke reportáž, že v skladoch kde tie potraviny zhromažďujú sú cele palety tarhone napadnuté múčnymi červami. Bol to pohľad len pre silné žalúdky ako sa tam mrvili.... bŕŕŕŕŕ
no a zavolali odborníka, že ako sa to mohlo stať, tak pekne fundovane porozprával a nakoniec všetkým vysvetlil, že potravina nie je znehodnotená, že stačí červíkov povyberať a tarhoňa sa môže konzumovať... ba dokonca keby sme boli veľmi, veľmi, veľmi ale naozaj veľmi hladní zjedli by sme to aj s tými múčnymi červami.... a aj keď je to pre nás na prvý pohľad nechutné, mal samozrejme pravdu :-)
turistka
@eva , toto sa mi stalo pred niekoľkými rokmi, celú špajzu som vyrámovala, regále rozobrala, vydrhla, osušila a nastala tortúra vkladania všetko dnu do špajze, samozrejme, že som objavila príčinu vylietavania molí, doniesla som ich z obchodu v hladkej múke, dnu boli až také pavučiny, a to som ju mala nachystanú, lebo v kredenci už dochádzala. Tak "milá " múka išla k susedom, ktorí majú starkých na dedine a chovajú , takže hydina to mala i s proteinami. Odvtedy som opatrná pozerám na záruku a keď prídem domov otváram vrecúško a urobím kontrolu. Vtedy som v tom nelietala sama, viaceré gazdinky si túto pliagu doniesli z toho istého obchodu.
eva128
dakujem Vám všetkým za radu, kupila som pasky a konecne sa na nich uz chytili dva kusy,ale cakala som tri dni pokial sa tam nieco chytilo,už som si myslela že tie pasky nefunguju.Vyhadzujem postupne vsetky potraviny zo skrine.Ale na moje prekvapenie som kupila vcera v zdravej vyzive pohankove vločky a ked som ich priniesla domov tak som ich samozrejme dobre prezrela a cuduj sa svete dnu v sacku sa pekne pohybovali mole.Ešte dobre že som to skontrolovala, lebo by som si zasa priniesla dálšiu varku molov. A že vraj zdrava vyziva a bio potraviny aj s proteinami.Taktiež aj ovsene vločky čo som chcela kupit tak som si pozorne pozrela už v obchode aj tam boli tie potvory, tak som ich nekupila.A preto dávajte pozor ak kupujete lebo nosime to uz z obchodu.
legorka
pridávam sa k téme,pretože to trvá už akosi pridlho.Špazu som nakomplet vyriadila asi 3 krát,ale stále sa po čase mole objavili.Pred nedávnom sme všetko vyhádzali,vymašovali,kúpili nové police,lebo vraj mohli byť aj v starých drevených policiach.Otvorila som krabičku likov po krabičke a nič.Ja tam nedržím už iba zaváraniny,zemiaky, konzervy,olej a ocot,všetko som vyhodilamnakúpila nové sklenené dózy a poprekladala do kuchyne a do špajtze som naukladala hrnce a misy...nie potraviny a čo sa mi stalo?Vidím ich na stene znovu.Čo už mám robiť,prosím poraďte!Ozaj a akú chémiu ste mali na mysli?
irenaw
@eva128 na potraviny zo zdravej výživy si dávam ešte väčší pozor, tam sa toľko ľudí nepremelie a ktovie ako dlho to stojí v regáli. o tom, že sa potravina dlhým státím znehodnotí ani nehovorím. pokiaľ sa dá, múku, vločky, krupicu kupujem inde.
moni86
Dobry vecer,

tiez mam akurat problem s molami, dakujem za vsetky rady. @legorka znama mi vravela, ze tiez nevedela najist ich lozisko a nakoniec boli v obyvacke, v sufliku s darcekovym papierom. Tak skus pozriet vseliake zasoby papiera s ktorymi sa dlho nehybe, mozto to vyjde.