Rôzne

Prosba!

hubata - fotkahubata, 18. januára 2013

PROSBA:
nasypte túlavým mačkám a psíkom granulí pod kontajner!
Vtáčikom dajte loj, alebo semiačka! Prišla krutá zima, vo vysokom
snehu si zvieratká nenájdu potravu!

Vďaka.
Hubatá

@zareaguj


Diskusia k téme

vini55
Na moje kŕmitká chodia aj mladé ďaťle a pri pivnici som odkryl kotúč sena, lepšie ako telka- zakúriš v piecke, pod hrncom upečieš zemiaky, nakrájaš cibuľu, slaninku, vytiahneš litrík veltlína a ticho k tomu no nádhera. Začalo sypať, zajtrá pôjdem pozrieť "pincé". Zakúrim pod slovenské prošutko /idem údiť / a hajde von a cestou môžem skúsiť aj javorovú dietu- zopár ich rastie na kraji lesa a môžem skúsiť obhrýzať.
helica
Vtáčikov dokrmujeme o stošesť už asi 20 rokov. Najradšej chodili do kokosových orechov priamo na balkón. No pretože potvorky robili neporiadok a susedom to prekážalo, manžel urobil vlastnoručne pekné kŕmitko a máme ho pod oknami bytovky v prezáhradke. Najradšej majú slnečnicu, no keď objavia sem - tam orechy, tak slnečnica nemá šancu, až keď sa vyhladujú. Našťastie túlavé mačky ani psy sa v okolí nenachádzajú. Inak neviem, neviem, či pod tým kontajnerom viac nehodujú potkany, než tie mačky a tie ozaj netreba prikrmovať.
sovka62
@hubata , neverila by si koľko súcitných ľudí sa nájde. Len čo začne zima a vyložíme na pulty lojové guľky a slnečnicu, začnú miznúť ako sneh na slnku. Slnečnicu predávame na tony a lojové guľky na tisíce. A zaujímavé je, že na nákupy chodia zväčša dôchodcovia, ktorí by tie centíky možno potrebovali na niečo iné, ale neľutujú ich.
A k tvojim radám pridám ešte jednu. Ak máte v blízkosti drozdy, môžte im občas ponúknuť jabĺčka, alebo aspoň ohryzky a odkrojky z nich. Milujú ich, aspoň tie naše, keď manžel vyjde s pokrájanými jablkami v ruke, pristanú mu tridsať centimetrov pre nohou a pokojne čakajú na prídel. A celé leto nám z vďaky vyspevujú, mali by ste počuť ten koncert po letnom daždi!
afataga
krmim vtaciky, hlavne sykorky chodia na slnecnicove semienka, tulave psy si nechcem naucit chodit ku domu, lebo mame fenku a ked sa hara, psy sa podhrabaju popod plot, hold priroda je priroda :-)
helica
@sovka , tuším si jasnovidka, práve som o tom rozmýšľala, že tí najchudobnejší sú najsúcitnejší. Moja mamina (88) ročná, nikdy nezabudne dať 5 euro "na slnečnicu pre vtáčiky", keď ideme na chatu. Je jedno či je leto, či zima , vtáčiky dostanú svoje a srnky a lane tiež, tým dávame jablká a mrkvičku. Len krtkov neprikrmujeme a napriek tomu sa u nás veľmi dobre cítia a za tie svety si nedajú povedať, že by mohli zájsť aj ku susedom.
medulienka122
kŕmime tie božie stvoreniatka celú zimu, každý deň im manžel sype slnečnicu, nestačí ju chodiť kupovať, dnes prišli vrany na pole a len tak ďobkali v tej zamrznutej pôde nevedno čo, až som mala chuť im niečo vysypať:-)
radost
aj my krmime vtáčiky-každú zimu kupujeme vrece slnečnice-teraz je 35 kilové...a máme originál krmitka rozvešané na 4 od seba vzdialených miestach v okolí-v našom dosahu-v prírode..na chalupe u mamy-84r.....na kopanici-kde len občas v zime sa ľudia ukážu...tiež nás to veľmi teší..krmime aj na okne...
a ten pohľad:sýkorky..stehlíky..čížiky..zelienky..ba aj glezgy vlani-tento rok ešte neboli..pred rokmi dokonca hýľ..:-))=toto všetko prilieta na okno v paneláku na 3.poschodie..
a vonku ma teší sledovať brhlíka-lezec doluhlávkový..
evusik
aj my máme na balkóne kŕmitko a v lete aj vodu kde sa chodia napiť... koľkokrát prilietajú a ani im nevadí manžel, ktorý na balkóne fajčí :-)
mracik9
Dnes sme boli v lese a odniesli sme im jadrové krmivo,vtáčikom loj,zajtra pôjdeme zase :))
3sandra3
ja som už v decembri rozvešala loj na stromy. Rada sledujem potom sýkorky, ako zobú. Ale zaletia tam aj vrabce občas. A dokonca som videla aj drozda, ako sa blížil ku gule, ale potom si to asi rozmyslel a odletel. Je to krása, takto sledovať prírodu.
nadia56
my krmime vtaciky kazdu zimu, pravidelne prilieta aj parik vtacika kardinal cerveny a k tomu aj tri vevericky si chodia pochutit na arasidoch:-)
bubaya
Pozor!. Nedávajte vtáčikom slaninu. Sýkorky ju vďačne pozobú. Ale slanina je slaná, vtáčiky smädí, je zamrznuté, nemajú sa kde napiť vody a uhynú. Dajte len obyčajný loj, alebo masť na vyškvarenie. Ja dám aj arašídy v sieťke. Bývam v meste, ale okno do záhrad, tak chodia sýkorky, hýl, brhlíky, glezg, občas tajne aj drozdy, a včera si na sieťke s orieškami pochutnával ďateľ. Prišla aj veverička, ale nechutilo jej. Musím rozlúsknuť
rennatte
takto krmime my, aj na parapete v miske maju nasypanu slnecnicu, vlocky, kusky jablcka :-)





radost
@ dodo 46 zbožňujem takéto bonmoty..!!!:-))))
abdul
Sýkorky na balkóne zatiaľ likvidujú v poradí piaty kilogram slnečnice od začiatku zimy. Niekedy aj spodok z doma vypražených škvariek. Na tom sa aj pobijú.Hrdličky sú naučené na ryžu. 3 páriky.
havino
každú zimu u nás na konároch visia lojové gule, ani kúsok kože zo slaninky nevyhodím, hned ide na strom a to veru mal by ju kto zjesť, ten hafan čo mám v profilovke,ale kedže všetkým sa musí ujsť, o neho je dobre postarané, tak si musí nechať zájsť chuť
klaura
Veru aj my kŕmime vtáčiky už mnoho rokov ... na kuchynskej parapete mám jednoduchú plystyrénovú vaničku zaťaženú kameňom a tam chodia sýkorky, stehlíky, ba i hýl ... nemajú strach a my už od rána krásne divadlo ... nie nič krajšie, ako piť raňajšiu kávu, kochať sa pohľadom na kŕdel sýkoriek a sledovať ich hierarchiu, pravidlá kŕmenia sa ... :) Drozdy zas majú v ponuke jablká ... tie im najviac chutia ...
Ale vtáčikmi to nekončí ... srnkám a jeleňom nosíme do lesa pravidelne šupy zo zemiakov, mrkvy, zvyšky kapusty, či rôznej zeleniny ... to si ich zakrmujeme pri našej chate a oni sa nám potom radi chodia ukazovať ... :))))
ywett
@rennatte @klaura krásne fotky :-)

Aj my cez zimu kŕmime vtáčiky a v lete sa tešíme na lastovičky :-) Zvyknú si u nás spraviť hniezdo, tak pridávam pár záberov pre potešenie :-)....teda ak sa mi to podarí

lastovičí rodičia :))





Lastovičie mláďatá :))








spetkasoli
milá @hubata , nesmierne si ma touto prosbou potešila a my stejne ako @helica , kŕmime všetko živé už vela, vela rokov. Už ako malé deti sme vždy s oteckom chodili pravidelne do lesa celú zimu a vešali po stromoch loj, sypali vlaššské orechy pre veverky a usušený chleb aj pečivo aj jabĺčka a mrkvičku, moj Bože všetko možné. Ocko vždy zdorazňoval, že nič pokazené ani slané. No toto sme si my ako deti zaužívali a staráme veru. Sypeme slnečnice, vešiame lojové gulky a v Globuse kupujeme pravidelne po 2-3 kg hovadzí loj a vešiame po stromoch. Mám z toho velmi príjemný pocit a robím to velmi rada a s láskou. Veď keby tým chudáčikom každý čo len trošku prisypal, veru by nehladovali, však sa nám svojim krásnym spevom odvďačia a verte, že niet krajšieho spevu než ten vtačí:)
gordonko
krmim aj ja ... na balkone je staršia chladnička a naňu sypem slnečnicu a niekedy orechy,ale niekedy mi tie sýkorky pripadajú ako naši cigáni....priletí zoberie zrnko slnečnice a ked mu vypadne zo zobáčika mimo chladničky ,už si ho nejde zobrať - zoberie si druhé.
No a z hovädzím lojom - neviem ako uvás ,ale tu ho u mesiara nekúpim ....neniho. Hlavne ,že v lidlu atd. predávajú ,,gule,, ....založili si natom biznis -a to sa mi nepáčí
Bohužial pravda je aj vtom,že vtáčikom dáváme mi starší, doba internetu zatienila staré obyčaje ako sú spoločné vychádzky do prírody , staranie sa v zime o zver...lebo ,,mladí,, nato nemajú čas - čest vinímkám.

poradí mi niekto ako sa sem pridávajú obrázky ???
isabel2
Je príjemne čítať si tie milé komentáre.Aj ja mám búdku pre vtáčiky pred domom a na vianočných trhoch som kúpila dalšiu,ktorú mám na terase .Asi im najviac chuti slnečnica,škorce majú radi aj šupky z jablk.V jeseni si pochutnávali na hrozne v záhrade.Podelili sme sa. Je milé ich pozorovať.
rulik
s mojou bišonkou Dášou chodíme denne sypať vtáčikom za kelímok semienok do krmítka a ked spotrebujú lojovú guľu tak im ju meníme,len niekedy ma tam štvú vrany
petra5
rada by som ale u nás na sídlisku máme diviakov a vždy všetko požerú!
bozulka
Kŕmim už od nepamäti a za zimu to býva aj 15kg slnečnice a nejaké orechy,nelúpaná ryža vždy sa nájdu.Chodia k nám rôzne druhy vtáčikov,najviac sýkorky -viac druhov,stehlíci...keď priletia raňajkovať to je jeden veľký boj.Sú nádherní,ale narobia strašný "bordel".Hrdličky chodili 3 páry,ale jeden ktorý býval na smrčku pri spálňovom okne osamel,stratil druha a zatiaľ si nového nenašiel.Drozdi chodia na jablká...len potom musím často utierať okno lebo potvory veľmi fŕkajú,ale to nevadí.Tiež v tomto čase sa objavujú dlasky- sú to tiež nádherní vtáci.Ale veľmi dávno som nevidela čížika a tiež vrabcov u nás nevidieť...Je to nádherné divadlo kde sa dá presedieť dlhý čas.Idem sa sťahovať na sídlisko a tam vraj sa to nemôže.Ale určite niečo vymyslím...!
Túlavých mačiek som vychovala niekoľko generácií.Teraz nevidieť ani psíkov ani mačky.
medulienka122
Ivetka tie sú milé:-)) . Ja som teraz dostala taký menší šok - na kuchynské okno naše vtáctvo robí nálet: v plnej rýchlosti vrazia do skla, až po nich ostane chumáčik peria a ešte...nechcem vedieť, čo to je. Keď narazil od rána aj druhý, dala som dole všetky kvety z parapety, neviem, či to pomôže...:-(
mracik9
@dodo46 ,som sa fakt zasmiala,vyzerá to divne,ale
Jadrové krmivá sú krmivá, ktoré obsahujú mnoho živín. Patria sem najmä zrniny - kŕmna pšenica, kŕmny jačmeň, ovos siaty, kukurica siata a iné, z ktorých sa vyrábajú kŕmne zmesi (šrot).
helica
Ja som bola "onoho času" na liečení vo Františkových Lázních, ešte za spoločného štátu. Tam boli sýkorky také krotké, že keď ste natiahli ruku, chodili zobať z ruky. Mám to aj odfotené, na čiernobielej foto, škoda, že to nemôžem vložiť. Skutočne k neuvereniu. Inak strašne pekné komentáre, voňajúce človečinou. Keby sme sa takto chovali aj ku sebe ( nemyslím tým len varecháčov, ale všeobecne všetkých ľudí) o čo by bol svet hneď krajší. Hneď mám lepšiu náladu.
hubata
Túto prosbu som napísala tiež po takej milej príhode:
Kŕmim jednu slepú mačku cestou do práce t.j. vždy okolo 7.00 hod. a ona si chuderka na tú pravidelnosť tak zvykla že o 7.00 hod. sedí na ritke na chodníku či je sobota, nedeľa, sviatok .... a tak musím ísť ju nakŕmiť každé ráno, lebo viem že čaká......
Odvtedy ako napadol tento vysoký sneh, tak jej z misky kradne granule čierny drozd ...... asi bol chudák veeeľmi hladný alebo je tak bystrý že vie že ho mačka nevidí ? Ani som ešte nikdy nevidela drozda zobať mačacie granule.........
dodo46
@mracik9
veď mi to bolo aj čudné, Prešov je ďaleko od jadrovej elektrárne, takže to krmivo bude bezpečné pre vtákov. Asi ani neobsahuje urán.
Tak už budem dnes spokojne spať bez obavy o vtákov.
bubaya
Medulienka. Aj mne tiež vtáčiky narážajú do okna, ale len keď si odtiahnem záclonu. Mám na celé okno a dosť hustú. Keď je záclona zatiahnutá, vidia, že tam dačo je, tak nenarazia. Daj si na okno veľkú záclonu, aby nevideli dnu a nechceli preletieť durch.
medulienka122
@bubaya , myslela som na to, len mám dosť tmavú kuchyňu či v lete, či v zime, lebo pod oknom máme orgovánový ker, dosť vysoký a hustý a orech.A tak mám záclonku len polovičnú, od vrchu metrovú. Niekedy je to taká silná "pecka", až ma skoro vystrie. Chúďatká, ani nemám odvahu po nich pátrať, čo je s nimi...:-(
bubaya
Možno by pomohlo nalepiť bielu pásku na okná po šírke zo dve tri rady. Napadli ma aj tie siluety vtákov, čo sa lepia na veľké sklá, ale toho by sa asi báli ,že je tam vrana, alebo jastrab. Sýkorky, drzane, sa tu vadia o slnečnicu a kukajú na mňa - no prisypem, prisypem, nebojte sa.
vini55
C:UsersIvanPicturesExporty programuPicasakrmitko100_9241.JPG
janger
Tulave macky a psiky tu nevidiet...A to je jasne, ze krmime vtaciky. Takmer v kazdej zahradke je nieco zavesene na stromoch. Ja kupujem lojove gule, semena, davam im jablcka.... A haluze potieram nesolenym arasidovym maslom, to velmi lubia. Prave tento vikend je u nas zase scitanie zahradneho vtactva. Doteraz je na prvom mieste vrabec, na druhom mieste sykorka, na tretom drozd. Len tak, ak by to niekoho zaujimalo:
 www.tuinvogeltelling.nl/index.cfm?act=resultaten.nu...


@Ywett , tie lastovicky su nadherne :-).
elixir
Včera sme boli s drahým na prechádzke a vždy je tu kopec vtáčeniec okolo tak sme si vzali pečivo so sebou, zastavili sme sa pri rieke, kde sme videli kačky... Začali sme ich kŕmiť a zrazu sa privalil roj čajok... Tak sme kŕmili aj tie, ale ony sú také smelé, že doletia priamo k človeku, dobre že mu na hlavu nesadnú, ako v Hitchcockovi :) Tak sme mali o zábavu aj adrenalín postarané... :) Inak máme tu kde žijeme veľa vtáčikov - vrabčeky, straky, vrany, kačky, labute, čajky...v lete dokonca aj kukučku :) a aj mnoho ľudí ich kŕmi, vrátane nás, či je leto alebo zima... Pohľadám na počítači nejaké fotky a pridám sem zopár. :)
elixir
Tak tu je link, zopár fotiek som narýchlo pozliepala :) Viac som teraz nenašla.
Prvá je zimná, orol okolo s vranami... Priletel, sadol na ľad minulý rok a proste tam bol. S milým nám skoro oči vypadli, keď sme ho videli... :) ale dlho sa nezdržal... myslím, že obývané miesta nie sú tak celkom pre nich.
Druhá, tretia i štvrtá sú už z jari... kačka, labute a netuším čo je ten posledný vtáčik - s mláďatkami. Ak mi niekto poradíte, budem veľmi rada. Tak pre potešenie oka...

 tinypic.com/r/316m42s/6...


Môže sa stať, že trošku potrvá, kým sa obrázok natiahne, keď sa klikne link.
rulik
to posledné vyzerá byť potápka chochlatá, skús google-vodné vtáctvo
babav
@hubata ,dnes som na teba myslela pri Kremnica mojich operencov,ktorým kradnú semiacka (slnecnicove) susedných veveri
babav
Prepac mi ,moja slovenska klavesnica strajkuje ,prosim ta vymaz to.Chcela som napisat,ze dnes som obdivovala idylku ako z U-tube . Krmitko pre mojch operencov( krmim ich nie len cez zimu,ale po cely rok) obvesane vtacikmi.
Pod krmitkom dve susedky vevericky zbierali slnecnicove zrnka a vedla nich sedel so zaujmom kocur,bezdomovec, ktoreho uz od jesene prizivujem z jedla nasich domacich maciek .Ziadne spory ,hadky,bitky......;-)