Rôzne

Problém so slimákmi

jajaj1 - bez fotkyjajaj1, 14. mája 2014

Chcela by som poprosiť o radu. Už druhý rok mi slimáci objedli celú úrodu bazalky a púšťajú sa už do petržlenovej vňati. Ako sa ich zbaviť?

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Popol, ten najlepšie po spálenom dreve. Alebo zabrániť prístupu slimákov posypaním cestičiek vápnom. Jednoducho kruh okolo záhrady. Teraz ma napadlo, a čo ohrada s použitím fólie ? Taká polmetrová postavená na výšku.
marcy
nám obžierajú reďkovku vo fólii,zatiaľ..... :/
micanela
odskusana rada od kolegu : do misky treba naliat pivo, postavit do travnika a slimaky sa v nom utopia /viem, ze to asi znie blbo ale funguje to/ ... on to pouziva na take tie dlhe slimaky bez ulity, neviem ci to bude zaberat ak mas na zahrade ine
marikafil
aj mne tento rok zožrali skoro celé reďkovky, takže až prestane pršať, reďkovky skončia v komposte. a ja na slimákov bezdomovcov kúpim zase raz nejaký jed! pivo pre slimáky som vyskúšala, keď boli jeden rok náramne premnožené, asíce to fungovalo, ale len na tých pár, čo ho našli a utopili sa v ňom, ostatné som pozberala ručne stručne a naložila do soli...
hanka56
chodím po zahradě, mám kyblík se solí a ty potvory solím :-))) nasypala jsem sůl i kolem záhonu, jenže pořádně pršelo a sůl je pryč :-) tak musím znovu. Ještě, že ta sůl není tak drahá :-))
babidka
Moju radu asi nevyuzijes , ale ....najlepsie na ne "zaberaju" kacice pizmove :-) Tie kacicky su hotovy poklad -pokial ide o akukolvek lezucu a lietajucu haved na zahrade. Vysnoria a zjedia vsetko a nic im neublizi ! Moja svagrina raz mala slimakov bezdomovcov doslova vsade a nic na ne nezaberalo . My sme to zvladali ako tak castym kosenim travnika okolo zahonov a samozrejme aj susednych zahrad/susedia su stari a nevladzu tolko kosit/ .Takze nastupili kacky a pri nich nezostane "kamen na kameni" -akychkolvek slimakov miluju a pritom rastliny velmi neposkodia lebo nehrabu ako sliepky, neobstipkavaju ich ako husi a nezaslapu ako morky . My teraz nemusime ani kosit - iba ohradime zahony a o zvysok ochrany sa postaraju kacky a "kosbu " nase husi :-)))
citroen
ja už dlhé roky používam návnadu Mesurol Alimax.Sú to také modré guličky,ktorými poobsypam rastlinu a slimák keď to zožerie,tak skončil.Kupujem to v Baumaxe
kukulienka71
ekologické je aj zozbierané a ppopučené prázdne vaječné škrupinky porozsypovať v záhonoch okolo rastlín, slimáky nebudú liezt po ostrých hranách, "črepinkách" škrupín, aby sa neporanili. Ďalší môj tip, ktorý využívam aj ja, je pustiť tam deti pozbierať všetku slinivú háveď, dávame ich potom do veľkého kvetináča,uzvrieme prístup a za týždeň je po nich.  scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/v/t1.0-9/532833_3010796840...
1x hudyny
sovka62
Podľa skúseností našich zákazníkov zaberá aj Mesurol Alimax, ale funguje len kým sa nenamočí polievaním, alebo nezmokne. Najviac si však chvália pasce, plastová miska s vrchnákom a v ňom otvor. Do misky sa naleje pivo a pridá pár kvapiek atraktantu, ktorý slimákov priláka a následne zabije. Atraktant sa dodáva s pascou a dá sa kúpiť aj samostatne. Jeden zákazník nám na fotografii v mobile ukázal, že do pasce, naliezli toľkí, až zdvihli vrchnák. Výhodou je, že mŕtvolky sa vám nebudú povaľovať po záhrade, lebo z pasce ich vysypete naraz rovno do odpadu.
Len upozorňujem, že zákazníci tvrdia, že na lacné pivo z Lidla ani slimáci nejdú, takže ich treba nalákať na niečo kvalitnejšie.
marcy
my ich máme také maľunké,oni vyrastú ?
janger
Slimaky maju velmi radi cinsku kapustu. Takze ak sa k nim chcete zachovat priatelsky ;-), nasadte par cinskych kapust, tie obetujte pre slimaky a oni vam nechaju ostatnu urodu a kvety na pokoji. Mne osobne by bolo strasne luto ich solit, to musi byt velke utrpenie :-(...
hubata
@marcy - buď spokojná, vyrastú! Nevyrastie ti šalát ale slimáky vyrastú! Tieto mrchy neznášajú keď sa im na to ich slizké telo niečo prilepí: tak že sypeme čierne korenie, sódu bicarbónu, niekedy pre zmenu chuti zasa škoricou, pomletými škrupinami z vajec, soľou cestičky a okolo jahôd či šalátu. Najideálnejšie sú síce tie kačice, ale len indické bežce alebo pižmové, lebo naše slovenské biele tieto slimáky neľúbia, hoci slovenského slimáka s domčekom s chuťou zožerú. To isté sliepky. Tie hnedé slimáky majú totiž hrubú kožu a drhnú sa s nimi aj sliepky aj husi a kačice.

Kto má možnosť, natiahnite pletivo ešte raz od prvého plota vo vzdialenosti cca 50 cm a tam si môžte pustiť kačice alebo sliepky po ceý rok a slimákov a ostatnú háveď požerú ešte v rannej mladosti keď sú mäkké a mladé. Kto nemôže mať týchto prirodzených škodcov, tak pomelie škrupiny z vajec a zmieša ich s pilinami, pieskom, vápnom a podobne, aby sa to slimákom lepilo na to ich slizké telo a neprešli cez tú 50 cm bojovú líniu.
marcy
@hubata ,no moje nervy.....vďaka za tipy,my máme vo fólii ( fungeľ nová ) prvýkrát som sa s tým stretla !!!!
meraxes
Ahoj, ja by som na tvojom mieste nepoužívala žiadne chemické prípravky...keď vidím, ako sa u mojej babky na dedine v každom dome veselo strieka a práškuje aj keď to znehodnocuje pôdu a spodné vody, je to na zaplakanie. Takže nie všetko "domáce" je aj domáce. Budúcnosťou by mali byť permakultúrne záhrady, je to môj sen, aj keď v paneláku ťažko realizovateľný.:)

Ekoporadňa Živica má na svojej stránke kopec dobrých rád proti slizniakom:  www.ekoporadna.sk/poradca-ekospotrebitela/prirodna-zahrad...


"Prirodzenými nepriateľmi slimákov sú žaby, ježkovia, jašterice a z vtákov najmä drozdy, sliepky a kačice. Medzi rastliny, ktoré odpudzujú slimáky patrí: cesnak, šalvia, nechtíky, levanduľa, muškáty - môžeme z nich vytvoriť lem okolo rastlín, ktoré sú pre slimáky najpríťažlivejšie. Malé sadenice ochránime tým, že okolo nich postavíme hradbu z odrezaných plastových fliaš. Ďalšou nepríjemnosťou pre slimáky je meď, ktorá im dá jemný elektrošok. Na ochranu môžeme preto použiť medený drôt okolo hriadok a rastlín. Ďalšou účinnou obranou je bariéra z kávovej usadeniny, ktorá odpudzuje slimákov alebo z vlasov a srsti do ktorej sa zamotajú. Obidve tieto metódy zároveň pohnoja záhradku."
paradays
Ja sypem slimakom vločkove krmivo pre rybičky.Žeru ho ako kyselina a zeleniny sa ani nedotknu.Nasypem pekne dookola zahonu a tam ich cesta konči.Kym všetko nezožeru,ani sa od vločiek nehnu.Pekne ich pozbieram a zlikvidujem.