Varenie

Problem s polohrubou mukou

zuzik01 - fotkazuzik01, 22. januára 2011

Prosim Vas niekoho o radu. Zijem dlhodobo v zahranici a samozrejme nikde tu neviem zohnat polohrubu a uz vobec nie hrubu muku. Vacsina recept na zakusky sa vsak bez polohrubej muky nezaobide. Velmi rada peciem, ale vzdy sa to s pouzitim dostupnej muky skonci fiaskom :-(((

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
no a nemozes kupit ani detsku krupicu? Spaldova je velmi jemna a chutovo zaujimava - no a primiesat par lyzic do hladkej muky....mne sa to osvedcilo v zahranici , kym som neobjavila v obchode zahranicne muky - taliansku , australsku a francuzku . S tymi som tiez experimentovala kym som nasla "tie spravne" :-)
dajanca
nerob si z toho vrásky...:-) kysnuté, piškótové, linecké, vanilkové rožky.... všetko robím z hladkej múky. Polohrubú a hrubú len vo výnimočných prípadoch, uvidíš bude to v poriadku
marianne69
.....aj ja som si zvykla piect z hladkej muky,ale ak mas po ruke polsky obchod,pytaj krupcatku,ako nasa polohruba....(nie je to krupica)
hubata
konečne niečo čo namyslení západniari nemajú: polohrubú múku heh !!!
Inak kamoška keď letí do Anglicka za dcérou, tak zabalí: naše horalky, princezsky, bryndzu, kyslú kapustu, paradajkový pretlak, vanilkový cukor ....
marianne69
...neviem ako kde,ale kyslu kapustu,paradajkovy pretlak,vanilkovy cukor tu dostat v pohode v marketoch a vanilkac je velmi kvalitny z ozajstnou vanilkou...s horalkami a bryndzou je to horsie:-(
honestka
zuzik01: ak mas problemy ked pecies z hladkej tak v recepte pridaj navyse 1 zltko ak je velmi suchy , alebo po lyzickach mlieko. == Naopak ak je vsetko suche, uber muky. = a krupica funguje perfect, len ju nenamacaj ! ale prisyp rovno s mukou. aj nase zaciatky boli take skusobne, ked nemal kto poradit, teraz je to lahoda a dobrych rad TU, alebo vseobecne na webe najdes vela. kludne ma kontaktuj, poradim ti.
zuzik01
Problem je vzdy ked robim klasicke piskotove cesto alebo napriklad babovku alebo "hrncekovy" kolac. Vzdy to krasne v trube narastie a potom postupne pomalicky splasne. Na Slovensku som milovala pecenie, tu je to ale tragedia. Zijem na Cypre, dostat tu skoro vsetko co potrebujem, aj kyslu kapustu apod., ale do muky uz ani neviem kolko som investovala a nic :-((( uz som skusala aj primiesat trochu struhanky, tak mi radila mamka, ale nic nepomohlo... Tiez som skusala celozrnnu muku, ale to cesto nebolo ono... V kazdom pripade dakujem za cenne rady. Krupica sa da dostat, tak to mozno skusim s nou ;-)
honestka
@zuzik : ked ti cesto naskoci az potom splasne, tak mas zrejme problem s teplotou rury. nespoliehaj sa kolko hovoria v recepte, musis si to overit v praxi v tvojej rure. ked pecies napr. piskot a zacne sa ti cesto oddelovat od bokov plechu, to je znak, ze je upecene a vtedy by ti nemalo uz klesnut nic. davaj si veci do vyhriatej rury! a ked vypnes ruru nechaj par minut kolac dnu az potom vytiahni. aku mas ruru plyn alebo elektriku- daj si to prekontrolovat, ci ti teplomer ukazuje spravne. ak mas modernejsi sporak, pozri sa na /OPTION/ tam si mozes sama naregulovat calibration niekedy od nuly do 30 st. tiez zalezi na humidite vonku. aspon ja si to upravujem, lebo pocasie nam casto velmi kolisa kvoli Shinnok.
zuzik01
Honestka, problem s rurou nie je, lebo cesto sa oddeluje a zase zakladne pravidla ohladom teploty rury tiez ovladam... to cesto je ale akoby bolo "zbite", nie je pekne lahke ako ked ho robim doma na Slovensku :-( dnes skusim upiect makovnik, v kysnutom ceste nie je problem ak pouzijem hladku muku ;-)
marienka44
Po upecení odchylit dvierka a nechat chladnut a az potom vytiahnut z rury. Pocas pecenia mam vzdy plechovy hrncek s vodou v rure. :-)
honestka
teda neviem pomoct, pretoze ak je cesto uz od plechu oddelene a upecene a potom splasne- s tym som sa nestretla. Dufam, ze trpezlivostou skusania sa ti to podari rychlo odstranit, lebo viem, co su to za muky, ked vies co robis a aj tak to nevyjde. drz sa!
honestka
este ma napadlo, vzdy pred pecenim pouzi sitko-aspon tu stoja muky velmi dlho na kope v skladoch a potom aj v obchodoch, takze su velmi tazke a tu ludia tak vela nekupuju ako sme boli zvyknuti my doma. a do preosiatej prisyp krupicu.
zuzik01
aj sitko pouzivam, aj cesto som nechavala v rure po dopeceni, aj rozne muky som skusala, ale piskotove cesto s hladkou mukou asi nikdy poriadne neupecies. Tiez nie ziadnu bublaninu :-( skusim ale trik s krupicou, tu tu dostat ;-)
ivana14
Ahojte, prosím Vás o radu,
Som prvý krát v UK, doma som vypekala všetko možné a tu skončilo všetko v koši. Skúsila som aj recept, ktorý je napísaný na múke SELF RAISING FLOUR - podľa mňa sa nedal jesť, no priateľovi chutil, ...
čítala som Vaše diskusie, "používať len HL" chystám sa na to, :) No idú Vianoce a "makové opekance" sa robia z PH, Čo si myslíte ? Bude ok keď dám HL ? dosť mi na tom záleží, pretože ak sa mi nepodaria tak "skolabujem" :D

Vopred Vám ďakujem,
Ivana14
ivana14
Ďakujem babinka :) veľmi si ma potešila, Prajem Ti pekný deň :)