Varenie

Pri akej teplote a ako dlho piecť kuracie stehná v elektrickej rúre?

pusta - fotkapusta, 19. marca 2013

Možno Vás moja otázka prekvapila, ale mňa prekvapil v jednom
recepte tu na Vareche údaj autorky, ktorá tvrdí, že piecť ich 60
minút na 250 stupňoch Celsia nie je veľa. Odvoláva sa síce, že každá
trúba je iná, ale aj tak...vidí sa mi to priveľa.
dakujem Vám za Vaše názory, pripomienky a poučenia.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Pri fungujúcej elektrickej trúbe predsa nie je rozdiel v teplote: ak sa nadstaví na 250 stupňov tak tých 250 stupňov má každá fungujúca elektrická rúra automaticky. Horšie je to s plynovými, pretože tam to závisí aj od druhu plynu a niektorá pečie dole menej, alebo opačne prihára, ale pri tých modernejších typoch aj to nie je problém. Fakt ma prekvapila táto otázka od takej vychýrenej, skúsenej kuchárky: veď to závisí nielen od toho aké je mäso ale aj od toho či podleješ menej tie kuracie stehná, alebo či chceš mať aj šťavu, či niekto ľúbi stehná "al dente" alebo až také že sa rozpadajú ....... Podľa mňa čas a stupne nie sú rozhodujúce, každý pozná svoje chute a rúru.
pusta
@hubata , myslím si to isté, čo aj ty. ale aj tak sa mi zdá priveľa a pridlho údaj - piecť kuracie stehná na 250 stupňoch C po dobu 60 minút, s tým, že ak nie, tak tie stehná zostanú pri kosti surové. ved ide napokon o kuracie mäsom ktoré podľa môjho názoru sa môže len škaredo spáliť.
sniclik
No, Puste tuším odblokovali konto a teraz tu bude spamovať, čo sa dá...patologické !
abdul
@sniclik : Ak máš problém odpovedať na normálnu otázku, tak radšej mlč.
pusta
@sniclik , dakujem, že si sa tak precízne vyjadril k pečeniu kuracích stehien, si fakt úžasný kuchár. dakujem ti . odporúčam ti pridať vlastný recept na pečené kuracie stehná, nech sa všetci názorne a prakticky poučíme.
evusik
@abdul asi si tu krátko... @sniclik radíš aby mlčala, tebe by možno nezaškodilo trošku rozmýšľať... ak @pusta mala zablokované konto, tak to malo asi pádny dôvod... a teraz môžeš 3x hádať, že aký...
pusta
@evudsik , to nie je odpoved k otázke, ktorú som dala do diskusie.
to nie je tvoja starosť, že som mala zablokované konto. mýliš si svoje kompetencie s kompetenciou redakcie..
takmer všetci to vedia, že som mala 1 rok zablokované konto. abysi bola spokojná @evusik , síce som to v minulosti raz napísala v priamej odpovedi pre @eraserhead , ale napíšem to unovu pre všetkých:
áno mala som 1 rok zablokované konto. podotýkam však, že som dala diskusii názov: Pri akej teplote
pusta
a ako dlho piecť kuracie stehná v elektrickej rúre.
prosím diskutujúcich, aby sa vyjadrovali k položenej otázke.
ked ich viac zaujíma, prečo som mala zablokované konto, nech sa obrátia na redakciu, tebe @evusik to odporúčam tiež-
dakujem.
1x vera29
evusik
@pusta a ja ťa zas poprosím aby si ma tým svojím mentorským, vševediacim tónom nepoučovala, na to tu skutočne nie si...
a na tvoju otázku ti dostatočne odpovedala @hubata
pusta
@evusik , nikoho nepoučujem a nementorujem....tiež ťa veľmi slušne poprosím, nereaguj vôbec ani na moje recepty ani na moje príspevky. dakujem ti.
pusta
@evusik , mňa zaujíma výhradne iba odpoved na mnou položenú otázku v tejto diskusii, pokiaľ nemáš odpoved k tej otázke, tak neodpovedaj vôbec. vdaka
jody
Ja si nemyslím, že je 250 stupňov veľa a 60 minút dlho. A @pusta , skutočne všetci, aj tí, čo ťa nepoznajú, ocenia, ak uberieš plyn a invektívy.
ailuj82
@pusta - ja si myslím, že pri 250°C sa mäso akurát tak vysuší.

A o niektorých som si myslela že majú vyššie IQ... :(
evusik
vieš @pusta ešte ani v jednej diskusii som nezažila, aby ten kto založil diskusiu poučoval ostatných o tom čo majú písať... ja som reagovala nato čo napísal @akebar a @sniclik to snáď hádam môžem a v diskusiách tu na Vareche je to celkom bežné....
pusta
@jody , dakujem za tvoju odpoved, ale ťa poprosím, nevyjadruj sa za iných a tiež o to, aby si nekomentovala dalej ani moje recepty, ani príspevky. dakujem ti.
pusta
@evusik , otázku v diskusii som formulovala jasne, aj to, prečo si to myslím, že je to veľa. viac netreba k tomu dodávať. dakujem.
pusta
@janger , to neviem, či si to splietla, ale písala stupne Celsia. tiež si myslím, to čo ty. ja pri tak vysokej teplote pečiem napr. pizzu, ale to maximálne 8 -10 minút za sústavného sledovania.
mimka946
Netrebalo to rozoberať v diskusii to je trocha moc ne ? ale aby ste boli radi dam to preč a kazdy bude doma tipovat na kolkych to ma piecť mne sa piekla takto ako napisala a vysledok ste videli..
jody
Ja sa vyjadrujem za seba. A aj sa naďalej budem. @mimka946 , nemyslím, že je to potrebné dávať preč a rovnako si myslím, že to nebolo treba rozoberať v diskusii.
irenaw
zmysel tejto diskusie mi akosi uniká. pravdepodobne pri recepte to bolo už riešené tak načo aj tu? aby 50 ľudí napísalo, že to pečie zle? mohli skonštatovať aj pri recepte, že majú inú skúsenosť. to by nestačilo? nemyslím, že by mala zmeniť údaje, keď jej skúsenosť je taká. hádam vie, čo robí a či má z toho na záver uhlíky alebo chutné kurča. len môj názor.
mimka946
som si vsimla ze poslednu dobu sa to rozoberaju v diskusii same sprostosti a bola by som rada keby mi to napisali do komentara - co autorka spravila a nezalozila koli tomu diskusiu
rulik
podľa mňa sa mäso pečie v rúre pri 220-230°C,ak je táto teplota v rúre tak je jedno aká je či elektrická alebo plynová,spravidla 30 min zakryté a 30 min odkryté, na novších rúrach už je sklenené okienko a dá sa všetko sledovať očami
tiginko
@evusik dovoľ aby som s tebou nesúhlasila - ja už som zažila, aby diskutujúci poučoval o čom sa môže písať a o čom nie, to je nový fenomén :-)
tiginko
@mimka946 na tvojom mieste by som veľmi nespomínala, čo všetko sa rozoberá v poslednom čase v diskusiách. Už si zabudla na tú svoju?
tiginko
k veci - ja pečiem kuracie stehná na 200 stupnov hodinu, ale v zakryté v rímskom hrnci. Tam sa nevysušia a zároveň do chrumkava upečú...Odkryté na 250 by som asi nemohla dať ani psíkovi, ale je fakt, že každý má inú rúru a možno aj pokazenú....
mimka946
@tiginko ne nezabudla som na moju diskusiu ! a ver ze kebyze sa zopakovalo to co sa stalo vtedy napisala by som taku diskusiu znova !
irenaw
k môjmu komentáru len doplním že pojmy "uhlíky" a "chutné kurča" sú veľmi relatívne ;-)
angast
myslím , že evusik, jody a sniclicke vôbec nezáleží na tom , že pri
takej teplote a čase bude kura vysušené a prihorené , ale ide len o to, aby jej mohli protirečiť a vôbec ich nezaujíma podstata otázky.
Dôležité je držať varechu v napätí a hádkach.
elixir
@pusta Každá rúra je iná... mne sa občas (nie vždy) pri receptoch stane, že spomínaný čas pečenia a teplota mi akosi nejdú dokopy, takže som musela piecť dlhšie a ďalší raz by som už piekla pri vyššej teplote (podľa rúry čo máme doma), o 20-30 °C viac než je uvedené pri daných receptoch.
radox1
30-45 minut podla velkosti 180° pri spodnom a hornom ohreve..piect odokryte aby sa stehna naozaj piekli a grilovali,a nie dusili.
abdul
@evusik : Á zaslúžilá členka. Máš na to aj nejakú legitimáciu ? S prednostným právom sa ku všetkému vyjadrovať. Patent na rozum si zdedila, alebo z Tuzexu ? Tí, ktorí sú tu kratšie nemajú vyjadrovacie ani hlasovacie právo ? Budúca riaditeľka galaxie ?
evusik
@abdul s teba je mi akurát smutno, ty sa tu navážaš do ľudí, ja som sa len zastala niekoho, na koho si ty vyskočil a ty ma ideš urážať tým najodpornejším spôsobom... končím, kľudne si tu ty, pusta a spol. bačujete...
julica
Ach jaj, ja si tiez este pamatam pustine prispevky, potom zmierlivy ton, ked mala zablokovane konto a mohla prispievat len prostrednictvom inych. @evusik je ta posledna, co sa hra na mentorku. Davajte recepty, decka, nie sprostosti.
ethanel
Boze, toto neskonci .... Tazke boje pre jedno kura :)
bysop
Doteraz som si myslela , že je to o varení a dobrých radách do kuchyne aby aj začínajúce a mladé kuchárky mali možnosť skúšať a učiť sa nové veci. V poslednej dobe to tu však je len o samoľúbosti a vylievaní si svojich mindrákov na ľudí, ktorí o to vôbec nestoja. Ak nemáte čo dodať alebo nechcete poradiť, tak radšej nepíšte. Založte si svoju stránku " Zlý a zadubený" a tam si píšte tie svoje hlúposti, nemusíte kaziť deň všetkým naokolo
2010
@abdul , sampion kuchar pomylil si osobu, nie slusny cloveka ako @evusik , ja som ten pako co tu mal patent na rozum a legitimaciu z Tuzexu ja som bol jeden z dovodov blokovania @pusty.
jozefj
Mam starú kachľovú pec. Domáce kurča v nej pečiem 120 minút.Teplomer v nej nemám.Po upečení je mäkkučké , šťavnaté a chrumkavé. Ale kurča je chovane v domácom chove.
violeta
To je pravda @jozef , kura z L....u bude mat vzdy chut ako polystyren, nech robis, co robis :(
tiginko
@angast @abdul , čo je to s vami dnes? Ste vstávali hore zadkom? Neviete, že sa nemáte miešať medzi nasrdené ženské?
angast
@evusik
aj ty mňa si pobavila. Prečítaj si svojich päť komentárov Ani jeden sa netýka teploty či času . O čo ti tu vlastne išlo? Načo si sa sem vôbec montovala ? Tebe naozaj nešlo o nič iné len niekoho provokovať. Ty si veľká bojovníčka za to, aby sa striktne dodržiavali
pravidlá, držať sa len témy k receptu , alebo otázky. Pre teba však
toto neplatí ? Som tu krátko a neviem , čo sa tu stalo pred rokom,
ani ma to nezaujíma , ale pozorne si prečítaj komentáre ešte raz
a prídeš na to kto tu prišiel len provokovať. Keď si nemala pripomienku k danej otázke , tak si sem nemala ani chodiť a vyrývať.
evusik
@angast nechcela som už reagovať ale keď niečo napíšeš tak by to mala byť minimálne pravda, pozri si prvé komentáre v poradí @hubata @sniclik @abdul reagovala som len nato čo napísala @sniclik a čo okomentoval @abdul .... áno máš pravdu ani jeden z týchto komentárov sa netýka témy tak si k tomu urob názor aký chceš... z úctou riaditeľka galaxie....
afataga
ja peciem vykostene kuracie nohy cca 40 min. na 200° odokryte vacsinou pred tym marinovane
@tiginko dnes tusim nejako mudro hovoris :-) co si mala na obed?
mata3636
vy sa tu hádate a @pusta si spokojne mädlí ruky. Všimli ste si, že vôbec nereaguje? Inokedy div ruky-nohy nebozká za každý kladný komentár a teraz nič
tiginko
@afataga totok: Marinované kuracie špízy v mandľovom kokose na sweet chilli arašidovej omáčke s kokosovým mliekom, basmati ryža s kurkumou
veronika353
Já peču kuře nebo stehna na 200stupňú asi 50 minut,na těch 250 se mi to fakt zdá být moc,v mojí troubě(elektrické) by se to asi spálilo.Inak dámy a pánové,neuškodí trošku tolerance(každý máme něco):-)))
jerica
Mám nový sporák , ešte sa len zoznamujem s pečením , prvé som odskúšala funkcie , pečenie obe špirály , potom teplovzduch , raz s horným vyhrievaním , a dolné vyhrievania, zistenie bolo , keď pečiem chlebové pečivo , to je bez teplovzduch , ale len spodný ohrev , tam i nechám minutky na desať minút pri teplote 200° , potom zapnem spolu aj horný ohrev,pečiem ďaľších """"minút pokiaľ vidím , že je to podľa mňa dobre upečené. Nuž a teraz mi povedz či budeš z tjto mojej skúsenosti múdrejšia, bez urážky , každý máme iné rúry,vždy je to dané ako si zvyknutá so svojou rúrou piecť. Kura nie je ťažké piecť pre Teba, ako viem z Tvojich receptov.Možno nebudeš spokojná s vysvetením , ja to ale ináč nevidím!.

Dovetok k Tvojej reakcii ku komentom ()

@pusta , to Tvoje lepidlo na muchy "funguje" dosiahla si,čo si chcela,to je Tvoj štýl,máš " fundované " Tvoje odpovede,a pre Teba s Tvojou témou,môžeš si vybrať odpovede od koho! kto ! fakt máš na výber :-)
Dobrá komunikácia s podtónom "šteklenia " vyhráva !! že!? aj pre mucho podpichovačov:-(
Len tak ďalej,doporučujem mojim virtuálnym muchám,bez urážky,ja som tiež jedna z nich .
@evusik gratulujem,postúpila si,teším sa s Tebou,ja sa teším na cestu na MARS, Amíci v roku 2020 budú vysielať ľudí na Mars,čo povieš,neprihlásime sa,vieš,ked už si dosiahla taký titul ?
evusik
@jerica veď ja sa z toho titulu vytešujem, ani som nevedela, že tu na Vareche dosiahnem taký titul... no čo už by som chcela viac.... fakt už len čakám kedy ma vystrelia na mesiac.... a s tými muchami si mi dnes v tomto nemožnom dni, fantasticky zdvihla náladu.... tým samozrejme ďakujem aj ostatným ktorí to celé pochopili... ale tie muchy sú super prirovnanie, sedí to ako r..ť na šerbel :-)
sniclik
@pusta ! Aký by už len malo význam pridať sem recept ?! Teraz, keď Ťa pustili z reťaze ?
jody
A sme doma :-D Aj ja, aj ja mam patent na rozum, pasujem sa aj dobrovolne za zastupkynu riaditelky galaxie, som aj dalsi pako s tuzexovou legitimaciou, nazvite ma hoc aj hysterickou zenskou, ale nestrpim, nestrpim ten kult osobnosti spred roka...
irenaw
posledným príspevkom bude niečo v duchu: "ďakujem za dobré rady, vďaka nim sa mi podarilo úspešne tie stehná upiecť". veď o to išlo..... jedine, že by v skutočnosti išlo o fazuľky ;-D ;-D ;-D
evanaaa
Ja sa s vami nehrám, taká obyčajná otázka a toľko búrky.......nerozumiem, asi som ja sem prišla z inej galaxie. Aj mňa by to bolo zaujímalo. A ináč - ja pečie stehná vždy odokryté - prvých asi 20 minút na 200°C a ptom na 180°C asi dokopy hodinu, ak by to boli veľké štvrte ( aké u nás predávajú), tak niečo cez hodinu. Ale hodinu na 250 stupňoch som ešte nepiekla v žiadnej rúre, dokonca, keď som mala len plyn, tak ešte menej ako hodinu.
evanaaa
A na margo @sniclik - si tu anonym, nič si nepridal(a) odkedy si tu a zrazu.......mudruješ.
sniclik
@evanaaa , takto : Registrovala som sa 2 mesiace po Tebe, aktívne som sa zúčastňovala diania na Vareche.... nebola som anonymná = a to bol aj dôvod, prečo si ma istá osoba zvolila za objekt svojej (bližšie neurčenej) mánie...zrušila som si konto a zmenila mailovú adresu (-veru, aj to bolo potrebné !)...takže na margo Tvojho marga sa pýtam : Môžem na tento portál chodiť po recepty ? A dovolíš, nech občas prehodím slovko- dve na tomto fóre - aj keď som nič nepridala ? Prirodzene, rada by som si vybrala sama, o čom budem mudrovať,- iste pochopíš. Ďakujem
tiginko
@evanaaa naozaj nerozumiem tej obľúbenej teórii, že kto nič nepridal je na tejto ostránke NIKTO - podľa teba anonym, ktorý nemá právo povedať vôbec nič, teda pardón, toleruje sa len pochvala, hoci aj falošná...
lusinkab
jednoducha otazka a ma 67 komentarov z toho mozno 10 sa tyka fakt toho chudacika kurciatka :-) a moj nazor je ten keby tuto diskusiu zalozil niekto iny a nie @pusta tak odpovede by boli uplne odlysne a mozno by to bolo fakt o tom kurciatku a osobne si myslim,ze na 250 a 1 hodinu je dost vela a mame na vareche aj tie dlho ziadane Tajne spravy tak by sa mali OSOBNE PROBLEMY riesit cez nie a nie sa tu delit na na jednotlive tabory .... mozno par percent ludi sa tu zaregistrovalo koli niecomu uplne inemu ale vacsina je tu koli vareniu a koli tomu,ze ich to naplna a bavi a podelit sa so svojimi skusenostami a ruku na srdce kazdy jeden co je tu na vareche je anjelik a pise len kladne komentare k receptom a do diskusii..... vsak....
irenaw
;-))) viem, aké recepty dokáže @pusta pripraviť. a neverím, že nemá svoj osvedčený spôsob na upečenie akéhokoľvek mäsa v hocijakej rúre...
jody
však preto je to od začiatku účelové :)
lusinkab
no ved dobre ona mozno ma svoj osvedceny recept ale furt sa tu niekto ohraduje s tym,ze na varechu chodia aj zacinajuci kuchari tak ked si otvoria recept na lahko pripravitelne stehno a nikdy pred tym nic nevarili a pozru na recept ze 250 na 1 hodinu tak ked je to tu na vareche a tak krasne sa to podarilo tak to supnu do rury podla pokynov ake su v recepte a cuduj sa svete od obrazku to bude mat na mile daleko boli tu aj hlupsie otazky v diskusiach a nikto na nich nereagoval az tak prehnane
tiginko
máš pravdu @lusinkab , ale diskusia o tom by sa mala viesť radšej u toho receptu, aby si to prípadný záujemca mohol nájsť tam. Škoda kvôli tomu zakladať diskusiu, tá sa tu časom stratí
lusinkab
@tiginko mas pravdu malo by to byt pod receptom ale nie kazdemu sa mozes opovazit pisat nieco poucne pod recept lebo to sa tu uz v poslednom case vola rypanie ..... diskusia je provokacna ...... krabie prsteky su vegetarianske ..... a tu to uz zacina byt ako take veeeeelke kocurkovo a vojna medzi nebom a peklom ......
babidka
Neviem aky ucel mala tato diskusia - mne sa zda uplne zbytocna , nic neriesi .Ak by mala pomoct zacinajucim kucharom -tak nepomoze . Pretoze toto sa malo riesit pri konkretnom recepte .
2010
Len taka vlastna skusenost , ze upecene kura ako si myslime je velmi relativny pojem a zalezi v akej krajine sme, tu podla domacich by to bolo 25 -30 minut na 190 skontroluju vnutornu teplotu 77 C a je to, zatial som si nikdy nekupil v azii pecene kurca, jedine ruzove mozem stejky ..
evanaaa
@snicl ik a @tiginko - prepáčte, ale vy ste ma nerozumeli, ja som mala na mysli to, že niekto sa zaregistruje bez údajov ( aj to tu bolo - debata na tú tému), nevieme, ako dotyčného brať, či je muž, či žena a akého veku, to som mala na mysli. A za celý čas registrácie sa neozve , čo raz admini spomínali, že ľudí, ktorí nebudú aktívni, po roku, alebo po nejakom čase, vymažú. Stane sa, že niekto sa zaregistruje len kvôli rade, ktorú potrebuje a potom mnohokrát, aj bez poďakovania sa viac neozve. A keďže nick @snicl ík mi nebol známy, tak som takto reagovala. No neviem, kým bol pred tým......a to je to, o čom som písala.
pampusik
Aj ja som tu novy a to ked ma evanaaa nepozna tak mam drzat hubu? Tu novi nemoze nic? Len stare struktury?
pampusik
A tak som sa snazil vybrat tu najkrajsiu fotku aby som sa zapacil. Krasa nie je vsetko.
pampusik
Ale keby chcela Pusta dobre upiect kura, poradil by som jej, aj ukazal. No uz ma aj v tom radeni predbehli a ona uz nediskutuje. Tak nabuduce.
ericka
@kamilka , máš pravdu , je to veľmi smutná diskusia.Len s nemým úžasom čítam všetky tieto príspevky a nepochopím,ako môžu niektorí dospelí a inteligentní ľudia/poväčšine ženy/ pre obyčajnú banalitu vzájomne sa urážať a klesnúť až tak hlboko...
lacihornacek
dobrý deň,
som zberateľ rakúsko uhorských receptov a profesionálny kuchár/tv Paprika/
prosím nemáte záujem predať knihu receptov od Gundela v nemčine,uvádzali ste z nej recept na tokáň
ak je to možné kontaktujte ma prosím na lacihornacek@azet.sk
ďakujem, s pozdravom L.
používateľ nemá avatar
oxo
oxo
Dam nieco konecne k teme: V mojej elektrickej rure, horny a dolny ohrev spolu, 200°C a 50 min. Odokryte a spolu so zemiakmi na americky sposob. Koreniny podla chuti. Podliat olivovym olejom a troskou vody. Pocas pecenia cca 3x lyzickou obliat s vypekom. Dobru chut.
bartzio
Dobrý večer, jeej tu to krásne vrie, ak by mala záujem niektorá atraktívna slečna pustiť šťavu pri tej správnej teplote, rád ohrejem.
andromeda177
1 hodinu 200stupnov. Casto podlievam, stehna sa nevysusia a nepripalia. Peciem odokryte. Ale uz som piekla aj tak, ze 30min odokryte a 30 min odkryte., s hornou spiralou ku koncu. A nechapem ludi,co sa nevyjadruju k otazke. Retardacia.