Rybacia polievka pre poriadneho chlapa

domi454 - fotkadomi454, 1. apríla 2013
Rybacia polievka pre poriadneho chlapa
Foto: domi454
4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 100 °C

Suroviny

2-3 ks
1/2 ks
podľa chuti
3 dl
3 ks
1 ks
1 ks
2 ks
5 strúčik
2 ks




Postup

  1. 1

    Mäso dáme variť do vriacej vody, do ktorej pridáme 2-3 bobkové listy, po 3-4 ks celé čierne a nové korenie a 1 polievkovú lyžicu soli. Varíme cca 7 minút. Vývar precedíme a z kostí oberieme mäso.

  2. 2

    Vo väčšom hrnci osmažíme slaninu, pridáme olej, zeleninu pokrájanú na kolieska, posmažíme, prilejeme vývar, ochutíme koreninami, pridáme lečo, podusíme. Potom pomixujeme ponorným mixérom, pridáme zemiaky nakrájané na kocky a povaríme. Nakoniec pridáme mäso z rýb a dovaríme.

Diskusia k receptu

ariela6
no dlho som hladala taky poriadny madarsky recept na halaszle myslim že tento tvoj sa k tomu približuje ukladam
pusta
toto má veru od madarského halászlé daleko,aj ked je to nepochybne dobrý recept, ale halászlé to určite nie je.
boxik
Okamžite by som si dal , pretože aj halászlé je to kvôli čomu chodím niekoľkokrát do roka do Maďarska. Hneď , ale musím napísať tým , čo budú tvrdiť , že to nie je pravé halászlé , ako to už urobil,, pusta´´ , že s týmto jedlom je to asi tak ako u nás s kapustnicou , každý varí tú pravú slovenskú a najlepšiu .Podobne je to aj u našich susedov s týmto božským jedlom , v povodí každej rieky sa varí s odlišnými ingredienciami a každý varí to pravé a najlepšie. Základ však ostáva rovnaký a to je vývar z viacero druhov bielej ryby , hodne papriky a to aj pálivej , ako a aké sú ostatné suroviny závisí len na tom kde to halászlé varia.Takže aj toto je halászlé a zrejme výborné a podobný recept som aj ja dostal od kamaráta maďara zo Stredy nad Bodrogom.
pusta
ja som nepovedala, že tento recept nie je dobrý, práve naopak. ale fakt to nie je pravé madarské halászlé. @boxik , sám píšeš, že jedným zo základných atribútov je v halászlé je výber viacerých druhov bielej ryby a vývaru z nich. kde tu vidíš tých viacero druhov rýb? ja tu vidím len dve časti jednej ryby, a síce kapra. postrádam napr. plutvy a chvost. videla som už aj halászlé z kapra. ak budeš variť mäso 7 minút, rozpadne sa. mäso sa porcuje pred samotným varením asi na 3 - 4 cm veľké kúsky, nasolí sa, nechá postáť až je polievka takmer hotová a nechá variť až v hotovej polievke len cca 3 minúty, teda polovičný čas. to ostatné sa varí podstatne dlhšie. Nie 30 minút, ako je uvedené.vývar s kostrami, plutvami, chvostom a ostatná zelenina sa nemixuje, ale zásadne prepasíruje do precedeného vývaru, to dáva hustotu a základ šťavy i jej jedinečnú chuť. pridáva sa aj feferonka alebo iná štipľavá paprička v celku, okrem dvoch druhov mletej papriky, ktorá sa pridáva do polievky pred koncom varenia a nechá sa v mastnom vývare rozpustiť. v samotnom recepte mi chýba v surovinách váhové množstvo kapra a cibule, má byť v pomere asi 1:1, v postupe receptu postrádam časové údaje ako napr. kedy pridať papriku, kedy mlieč a ikry, kedy surové rybacie mäso /uvádza sa na začiatku 7 minút, potom už nie/ a čo a ako dlho ho variť.
áno, v povodí Dunaja sa varí veľa druhov halászlé, najznámejšie druhy sú Dunai Halászlé, Bácskai Halászlé, Szegedi Halászlé a iné. väčšinou sa varí vonku na brehu Dunaja v kotlíku, ale aj doma v hrnci, možno aj od domu k domu inak. správne sa varí sa z viacero druhov čerstvo ulovených rýb , ktoré sa pred varením filetujú a ešte krájajú na kúsky.
ty máš svoj recept, ako píšeš ty sám, od kamaráta Madara zo Stredy nad Bodrogom a iste je vyniikajúci. ale ja som Maďarka, inak temer každý to tu vie, varila som nie jeden druh Halászlé v živote, to mi ver! Tento recept nespĺňa základné atribúty Halászlé a znovu opakujem je výborný recept, ale o dobrej rybacej polievke, nie je to však Halászlé.
mariamka
tento konkretny recept nemam vyskusany, ale postup a skladba surovin v zasade zodpoveda. Pana Fulopa /ten link v prvom odkaze/ poznam velmi dobre, mam od neho jeho Rybaciu kucharku a dam zanho ruku do ohna, vyhral zopar sutazi ci v loveni na privlac ci vareni halaszle a to aj s Hungary konkurenciiou , ale jasne "iny kraj, iny mrav" kazdemu to jeho Halaszle chuti najlepsie :)
pusta
@mariamka , súhlasím s tebou. pozrela som si ten link pozorne. jeho postup zodpovedá príprave halászlé. alet ento recept má síce takmer rovnaké suroviny, avšak postup pri tomto recepte pre halászlé, nezodpovedá postupu pána Fulopa, len si ho pozorne prečítaj. o tomto recepte dalej hovorím, že je to o veľmi dobrej a chutnej rybacej polievka, avšak nie je to halászlé a to ani podľa Pána Fulopa, pred ktorým klobúk dole.
mariamka
p. @pusta dakujem, pred Vami mam respekt a absolutne respektujem Vase znalosti a skusenosti, mozno je len chyba v nadpise , ako uz bolo parkrat, moze to byt vynikajuci rybaci perkelkt,, napriklad :)
boxik
pusta , jednoznačne si prestrelila a to je fakt, ktorý neobhájiš ani tým , že si maďarka.Ak je jediným problémom , že autorke sa nepodarilo zohnať viac druhov rýb , tak to je dosť málo na neprimeranú kritiku.A aj tak to je halászlé.
pusta
@boxik , to je tvoj názor. nemusíš byť práve madar, aby si vedel uvariť správne halászlé. môj názor som nezmenila, nepresvedčil si ma. toto nie je halászlé...hovor si, čo len chceš. zrejme si ho ty sím veľa nenavaril a veľa o ňom asi ani nevieš, odvolávaš sa na madarského priateľa a návštevy v madarsku.. mne neide o zhodenie autora, ktorý pridal rp na výbornú rybaciu polievku, ale ide mi o halászlé ako také.
pusta
@box ík, tebe ide jednoznačne o hádku a na to ja reagovať nemienim, nech napíšeš čo len chceš, manifestuješ len svoje chabé vedomosti a pravý zámer, o čo ti v skutočnosti kráča.
pusta
@boxik , vrelo ti odporúčam pozrieť si komentár od 2010 v diskusii Dotaz, ten pán sa v gastronomii sakramentsky vyzná a ja si ho veľmi vážim a uznávam. naprosto sa stotožňujem s jeho názorom.
pusta
@mariamka , to ja dakujem tebe za uznanie. osobne nerobím nič iné, len sa snažím vysvetliť všetko, čo vkladám, aj zrozumiteľne napísať aj pre iných, aby dokázali podľa toho uvariť. snažím sa dostať až na koreň veci, pochopiť technologiu prípravy a podať dalej. pred jedlom mám úžasnú pokoru a jedlo si vážim. na vareche je viac takých poctivých autorov, ktorých práve preto uznávam a skláňam sa pred nimi, ako napr. @2010 , @frezia , @eraserhead , @lusinkab a mnohí iní. ak niečo podľa nich uvarím, tak sa aj excelentne vydarí. ich kritiku, pripomienky a rady beriem veľmi vážne. a ver mi, než som sem napísala svoj názor, poriadne som si to pozrela v literatúre i na nete, poctivosť sa v tomto smere vždy veľmii oplatí, najmä ak je doložená aj vlastnou skúsenosťou. ak neviem, nebojím sa spýtať, či priznať svoj omyl. nemám rada povrchnosť a hádky.
2010
Vidis , vidis @pusta zbytocne ist do "diskusie", spravili z teba blbca a jasne ze mas pravdu.Podstata tychto rybacich polievok a je jedno ci je to Halaszle alebo Bouillabaisse ci Riblja čorba. Rybari z ulovku zo zvyskov ktore neboli vhodne na predaj ( male ryby , hlavy, chosty kosti ) spravili vyvar.Aj ujo Gundel hovoril -musi sa pouzit viac ako jedna ryba .... aku to ma konecnu chut to uz zalezi na regione ci je to Balatoni halászlé , alebo Dunai halászlé ci Szegedi halászlé. Inac ste ma nalakali mam povodny Gundelov recept tak dakedy vyskusam ked pridem na Slovensko. Toto nie je kritika dobrej rybacej polievky :-)
pusta
@2010 , veľmi si cením tvoju odpoved i rozšírenie vedomostí na túto tématiku o rybách a rybacích polievkkach ako takých...darmo si nielen na slovo vzatý odborník, úžasný znalec, ale aj vynikajúci kuchár.
inak už sa nemienim zapájať ani do dobre mienených komentárov, vyvoláva to búrku obmedzených. budem sa v budúcnosti správať presne tak, ako si to napísal v diskusii Dotaz 01.04.2013 o 23,30 hodine. všimni si, že blbcov tu nerobia len zo mňa, ale z každého zodpovedného a slušného užívateľa s poctivo spracovaným pridaným receptom, ktorý sa prejaví, že niečo vie a vyzná sa v tom, čo robí, ale to už je ich problém.
@2010 , prosím ťa veľmi pekne, ak už spomínaš uja gundela :-) a budeš variť podľa pôvodného receptu pána Gundela, pridaj celý rp na Varechu! potešíš tým nielen mňa. ale aj gurmánov a znalcov tejto delikatessy, zvanej Halászlé - od teba sa veľmi rada priučím /aj ked tiež mám rp od pána Gundela/...nech aj ostatní vidia, ako sa táto lahôdka má naozaj správne robiť, aby spĺňala kritériá Halászlé.
dakujem ti.
peter9766
Halászlé - môžte mi povedať presný preklad ? Mne v prekladači vyšlo "ryba". Odporúčam Domi454 zmeniť názov na rybacia polievka a problém by bol vyriešený. Neboli by žiadne hádky. Ináč Halászlé pripravujem podobne ako pusta a to nie som ani maďarskej národnosti. V prvom príspevku som pridal link, lebo náhodou som prezeral stránku sports.sk a našiel som to. Ináč Halászlé je ten istý problém ako guláš, v každom dome iný. "Rybacia polievka" na 1000 spôsobov.
boxik
pusta silne mi pripomínaš moju nebohú svokru pretože aj tá musela mať vždy vo všetkom pravdu a to , ako si sa do mňa pustila , za nevinné halászlé mi to iba povrdzuje. Dobrú chuť , pretože to je to očo by na vareche malo ísť aj keď niekto možno nesúhlasí.
pusta
@pete9766 , "halász" je v doslovnom preklade rybár
a "lé" je v doslovnom preklade šťava.
dalo by a to preložiť ako Rybárska šťava - ale to nedáva zmysel
vo voľnom preklade môže byť aj rybársky vývar, čo tiež nedáva zmysel
ale pod názvom Halászlé, sa rozumie špeciálna Rybacia polievka,
tak ako som jej prípravu popísala včera o 13,59 a dnes som o 10,46 pridala link, kde je podrobne jej príprava síce iba z kapra, ale vzťahuje sa na všetky použité ryby.
tiež si pozri dnešný komentár od 2010 o 10,03.
stručne je to špeciálna rybacia polievka, ktorá má svoje špecifické zásady prípravy
sniclik
20 komentárov, z toho 10 od Pusty... 50%... zvykajme si, bude aj horšie...
pusta
@sniclik
super
v počtoch si bezkonkurenčný
a vo varení? nože nás presvedč aj tam!!!
enerrgizer
@pusta ak tomu spravne rozumiem, tak tvoje halaszle je halaszle, aj ked je len z kapra, teda z jednej ryby, ale tento recept nemoze byt halaszle, lebo je len z jednej ryby...zaujimave
pusta
@enerrgizer , nerozumieš tomu dobre. Halászlé môže by aj len z kapra, ale obvykle je z viacerých druhov bielych rýb. prečítaj si, čo som napísala včera o 13,59 a dnes.
ten link som vložila predovšetkým pre správny postup, pri porcovaní rýb a pre časové údaje varenia jdnotlivých surovín, ako aj jednotlivé kroky v postupe, ak varíš halászklé. pridala som ako ilustráciu na porovnanie.
pusta
@enerrrgizer , ja som sa ťa naozaj nechcela dotknúť alebo uraziť, to by som bola veľmi nerada, veľmi si ťa vážim.
tak ešte raz: Halászlé sa pripravuje z viacerých druhov bielych rýb, ale môže byť aj len z kapra.
má svoje špecifické zásady prípravy, ktoré som popísala v komentári včera o 13,59 a dnes som pridala ešte link.
táto polievka podľa zásad prípravy Halászlé, nezodpovedá pravému Halászlé, ale dobrej rybacej polievker. pozri si tiež link od @peter9766 01.04.2013,komentár od 2010 dnes o 10, 03 a moje - potom posúd sám, ak ti nestačí odo mňa, je aj možnosť pozrieť si aj inde. myslím, že sám zistíš, prečo práve táto polievka nezodpovedá pravému Halászlé. ver mi, že som nemala žiaden zlý úmysel a nešlo mi o nič iné, len o skutočné Halászlé.
pozorne si to prečítaj a porovnaj.
dakujem ti.
pusta
@2010 má absolútnu pravdu, dalej na túto tému s nikým už nediskutujem. povedala som svoj názor, zdôvodnila som ho , vysvetlila som ho ako najlepšie som len vedela a povedala som, čo som k tejto téme považovala za potrebné. kto chce, pochopí, kto nechce, nemusí, to je jeho problém, nie môj. je mi úplne jedno,
kto túto polievku za čo pokladá a ako ju robí. to je celé.
tiginko
@Domi454 bude mať možno veľké šťastie, že uverejnila tento recept v apríli. Kedže najviac klikaný/komentovaný recept na polievku môže tento mesiac vyhrať nejakú cenu. Dúfam Domi, že sa s Pustou podelíš :-)
pampusik
A klikame dalej :D Skoda ze tu nie je recept na tu netopierovu, ale to by nas ochranari ukamenovali :D
tiginko
tak ti ďakujem @2010 ... začítať sa do receptov som nemala odvahu, ale stačilo mi aj tak... ale konečne som našla návod, ako schudnúť pred letom: vytlačím si aspoň tie obrázky s nadpismi a nalepím na chladničku...
arasidka
Skutočné Halászlé, neskutočné Halászléééé... " Keby sa sem malo písať "skutočné Halászlé", alebo i iné jedlo len a len tak ako to "skutočne" má byť, vermibožeťuháááája, bolo by tu receptov omnoho menej.
Ja by som dodala vždy na konci receptu totok: I tak še dá - i tak še dá.
A toto naozaj nevyzerá zle, chuťovo to určite je chutné, aj keď je tam rybička " bez nožiček".
P.S: keby bolo na mne, já bych ty rybičky nechala plávat ve vodičke, nech si užijú života, a místo halászle by som si dala dobrú "švacinovú gulášku" , aj ze slaným roškem , mnam
marlenka
Važení,toto je debata k teme,o vareni,o halaszle,ale pozrite sa na čučoriedkovu roladu od Basiky,to je na hony vzdialené od varenia,to je o
gramatike a slovenskom jazyku,takže velmi mudry navrh mala v diskusiach o klikani na recepty jeho autor...
mesiar50
Korenie a ingrediencie nezodpovedajú na prípravu
halászlé resp.rybacej polievky.Bývam od maďarských
hraníc na 2km.Maďarskú kuchyňu poznám už aj od mojej mamky ktorá pochádza z maďarska.
Varieval som v kotly halászlé na futbalových turnajoch.
Koreniny ako bobkový list nové korenie sa možu
aplikovať keďtak do zemiakového,alebo fazulového prípravku.Nechcem uraziť,alebo sa dotknúť autorku receptu,ale originál háláslé(rybacia polievka)vypadá trochu ináč.
PRELOŽIL SOM VÁM MAĎARSKÝ RECEPT
Aké korenie a ingrediencie by sa mali aplikovať:
Červená cibula/paradajka/paprika/štip.paprika mletá/
slsdká paprika mletá/sol
Nehádam sa,že aj táto polievka nie je chutná to by som si nedovolil,ale písal som horevyššie o čo mi vlastne ide
Ešte raz sa ospravedlňujem.

mesiar50
PREPÁČTE ZA PREKLEP OPRAVUJEM:
Cibula červená
Paradajka
Paprika zelená
Paprika sladká mletá
Paprika štiplavá mletá
Sol
njdevil
@masiar50 , suhlasim s tebou, tiez pochadzam par kilometrov od madarskych hranic a som doslova odchovana na madarskej kuchyni...
mesiar50
@njdevil
Vďaka za solidaritu. A tak iste aj ty vieš ,že zeler,bobkový list atď. by chuť ryby potlačilo do pozadia.
Pozdravujem ťa
njdevil
@mesiar50 , nemas za co, ano viem ze tie ingrediencie tam nepatria...u nas sa varievali halaszle pravidelne na dvore v obrovskom kotli a bola to vylucene chlapska zalezitost...akonahle sa cela partia vratila z rybacky, islo sa na vec...:-), to boli casy...
tatranocka

Neviem prečo tá diskusia,stačilo dať link 2.4. ráno na pravú halászlé a čítať vieme všetci.Kto chce,nájde si.
domi454
Tak a recept je premenovaný na RYBACIA POLIEVKA, dúfam, že s týmto už nebude mať nikto problém... A zároveň sa všetkým ospravedlňujem ktorých som názvom Halászle urazila...
1x danda3
pusta
@mesiar50 , @njdevil , dakujem Vám obom za odvahu a obhájenie takej vynikajúcej špeciality ako je skutočné Halászlé a za poctivosť k jedlu a rovnako aj @2010 , ktorého prosím o pridani rp na Halászlé podľa pána Gundela.
pusta
Kuchárska kniha pána Károlya Gundela v nemčine z roku 1968 - fotografia



pusta
recept pána Gundela na Szegedi Halászlé preložený do nemčiny pod názvom: Szegeder Fishbruhe /rp č.12, na strane 19/



pusta
@tatranocka , veľmi si sa pomýlila. nemám potrebu nič rozvrtávať, to skôr ty asi. len pre tvoju spokojnosť a informáciu, @2010 má vynikajúce recepty, rada podľa nich varím a pán Gundel má veľa receptov aj na Halászlé, okrem toho na Halászlé je viac receptov, myslím viac druhov, teda vonkoncom nie je isté, že je to práve tento recept. ten recept od 2010 môže byť kľudne odlišný, aj ked od pána Gundela. písala som predsa, že som už varila viac Halászlé, tak preto.
rada priradím k svojej zbierke aj ten recept, ktorý pridá @2010 , pretože jeho recepty, ktoré pridáva, sú kvalitné a famozne.
tak práve preto a pre nič iné.
dúfam, že som ti dala vyčerpávajúcu odpoved na tvoju otázku. pekný deň ti prajem.
tiginko
keď som tu dnes ráno našla ďalšie komenty k tomuto receptu, už som sa nemohla zdržať. @pusta ja si nesmierne vážim tvoje kuchárske umenie, naozaj... ale fakt by si mohla byť trochu stručnejšia, nemyslíš? Od tvojho sľubu včera 18:32 o skončení diskusie si pridala 4 komenty vrátane zbytočných fotiek, predsa sa človek nemusí chváliť tým, aké má doma kuchárske knižky, my ti veríme. Ak ťa môžem poprosiť, pri všetkej úcte k tebe, sústreď sa radšej na varenie a pridávanie ďalších skvelých receptov, určite tým potešíš viac :-) Pekný deň
pusta
@tiginko , len som napísala svoj názor o Halászlé a podložila dôkazom, nič viac.
diskutujú dalej iní, moja chyba, že som ešte odpovedala podaktorým. máš pravdu, nemá cenu im odpovedať, ani nič vysvetľovať, však?budem sa držať tvojej rady, pekný deň aj tebe prajem a dakujem ti.
julica
Prvý júnový víkend býva v Bratislave venovaný dňu vodníkov, vtedy prebieha aj medzinárodná súťaž vo varení halászlé. Všetkým vám odporúčam zájsť tam na ochutnávku, uvidíte, že čo kuchár, to vlastný recept na halaszlé - a líšia sa dosť!
arasidka
Toľko rečí o rybacej polievke pre poriadneho chlapa . Hľadám v texte, kde je napísané že Halászlé - nenašla som. Iba to, že je to jeden druh rybacej polievky. Ak sa mýlim, prepáčte, ale znovu opakujem - i tak še dá - i tak še dá - komu čo chutí. Možno keď si ju @Domi uvarí podľa Pustinho receptu, nebude už ani inak variť. Keby bol na všetko jeden meter, tak by sme už nikdy nemuseli povedať: A vy to varíte takto? My to varíme inak ...
irenaw
milujem polievku z rýb a nemusím byť ani poriadny chlap, ale už mi ide krkom ;-))) stále si myslím, že múdrosť či hlúposť stokrát zopakovaná zostane vždy len tým, čím bola na začiatku. tých deväťdesiatdeväť repríz je zbytočná námaha...
1x danda3
laurika1
Tak toto pre mňa určite nie je :) Neznášam rybiu polievku.
slunce3
ja teda zrovna toto jedlo nemusím, ale musím pochváliť recept, veľa ľudí toťiž z ryby hodí do koša aj to čo tam vôbec nepatrí.
babulicka
Tuto polievocku som prave dojedla a musim dat 100 bodov -je vyborna-vdaka za receptik domi.Nechapem co sa tu vsetci handrkuju jak baby na trhu.. v recepte nebolo o Halasle ani slovo.